USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunus Cumhurbaşkanı Said’e için kalan iç ve aut baskılar 'seçeneklerini' daraltıyor

Tunus'ta, 25 Temmuz olağanüstü kararlarının ardından, "demokratik yola" dönmesi düşüncesince Cumhurbaşkanı Kays Said’e makbul aut baskılara koşut olarak, ülkenin güneyinde süregelen gösterilerle beraberce iç baskılar da arttı.

Tunus Cumhurbaşkanı Said’e için kalan iç ve aut baskılar 'seçeneklerini' daraltıyor
15-11-2021 12:59
Tunus

Cumhurbaşkanı Said’in ülkede 25 Temmuz'da parlamentonun çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinin peşi esna oluşan "istisnai durumun" üstünden 100 çağ geçti. Bu müddette ülkedeki politik ve konuşu bunalım çözülemediği kadar bir takım süreğen krizler de çağ yüzüne çıkmaya başladı.

Özellikle sonuç günlerde ülkenin cenup bölgesindeki Safaks vilayetinde yarık sağlayan "çöp krizi" ve bunun kararı namına Akrab şehrinde süregelen içtimai gerilim bitmeme ediyor.

Akrab’daki sinirli süreçte semt halkına dayanak sağlayan Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS) içtimai ve politik krizlerden çıkabilmek düşüncesince Cumhurbaşkanı Said’in müşterek kere haritası belirlemesi icap ettiğini bildirdi.

Tunuslu birtakımı uzmanlar, Cumhurbaşkanı Said'in krizlerle başa çıkacak mevzusundaki "vizyon eksikliğinin", kararlarına dirlik gıcırtı çemberini genişleteceğine inanırken, birileri da Cumhurbaşkanı'nın iç ve aut baskılara aldırmadan dolayısıyla bitmeme edeceği görüşünde.

"Siyasi kemiksiz müşterek manzara yok"

Cumhurbaşkanı Said’in kararlarını ve peşi esna yaşanmış bulunan gelişimleri AA muhabirine değerlendiren Sosyolog Prof. Dr. Sabrin Celasi, "Önümüzdeki devirde protestoların sansasyonel olabileceği açık. Ayrıca aykırılık partileri ve dışlanan politik oluşumlar çıkarlarını toparlayıp yeniden bulunan iktidara dirlik siyasa üretmeye başlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Akrab şehrindeki maşeri vakalarda bulunduğu kadar tek politik yönü sıfır krizlerin elan da genişleyebileceğini korumak için çaba sarfeden Celasi, "Tunus Genel İşçi Sendikası dışında, yaşanmış bulunan maşeri vakası değerlendirecek ve yönlendirecek politik müşterek yapı ortaya çıkmadı." dedi.

Celasi, laflarına şu şekilde bitmeme etti:

"Siyasi kemiksiz müşterek ekranların olmaması bunun indinde ülkedeki içtimai koşullara dirlik müşterek hal stratejisinin olmaması bulunan iktidarı sivil zabıta polis maşer kuruluşları ve politik partiler ile çalışmaya itecektir."

"Baskılar arttıkça Cumhurbaşkanı Said’in alternatifleri daralıyor"

Cumhurbaşkanı Said’in ciddi akıntı ettiğini korumak için çaba sarfeden Siyaset Bilimi Uzmanı Murat Alale ise "Ülkede politik krizin tırmanması Cumhurbaşkanı Said’in ciddi akıntı etmesinden kaynaklanıyor. Üzerinde oluşan politik baskıdan dolayı, idare sistemine bağlı düşündüğü adımları atmakta aşırı gecikti." sanarak konuştu.

TGİS’in olağanüstü kararlardan ötürü oluşan "istisnai duruma" müşterek müddet sınırı konulması düşüncesince çağırma cihazı yaptığını hatırlatan Alale, şunları kaydetti:

"TGİS, ülkeyi içtimai ve politik krizden çıkarabilmesi düşüncesince Cumhurbaşkanı Said’e müşterek depar belgesi yolu sundu, müşterek an geçmiş istisnai boyut düşüncesince müşterek müddet sınırı konulması ve ülkeyi politik krizden çıkaracak müşterek kere haritası çıkarması arzu edildi."

Akrab’da yaşanmış bulunan maşeri vakaları da değerlendiren Alale, "Akrab’da yaşanmış bulunan gübür krizi, Cumhurbaşkanı Said’in iktidarına dirlik müşterek kartopu hali alabilir. Siyasi oluşumlar iktidara dirlik yasal müşterek bunalım bulunan Akrab’daki maşeri vakaları tırmandırabilir." ifadelerini kullandı.

Dışarıdan mevrut baskıların üstünde müşterek de iç baskıların eklendiğini tamlayan Alale, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Cumhurbaşkanı Said’in üstünde küsurat bu baskılar seçeneklerini daraltıyor. Baskılardan anlaşılacağı kıl payı Said’in müşterek an geçmiş demokratik yola dönmesi ve ülkede yaşanmış bulunan krizlere dirlik şişman müşterek savaşım vermenin alternatifini açması arzu ediliyor."

"Cumhurbaşkanı Said baskılara ağırlık eğmeyecek"

Siyaset uzmanı Bulbabe Salim ise Cumhurbaşkanı Said’in iç ve aut baskılara ağırlık eğmeyeceğini ancak yaşanmış bulunan krizler ile ülkenin gerçeğini kavrayacağını savundu.

TSİG’in kere haritası çıkarılması ve olağanüstü kararlara müddet sınırı taleplerini değerlendiren Salim, "TSİG’in talepleri Cumhurbaşkanı Said’in sabık ay duyurduğu millî diyalog döneminin haricinde tükenmek düşüncesince müşterek nevi ihtar niteliğinde. Cumhurbaşkanı Said’in bu uyarıların indinde dâhilen ve haricen mevrut baskılara ağırlık eğeceğini düşünmüyorum." görüşünü dile getirdi.

TSİG: Ülkede maşeri patlamalar yaşanabilir

TSİG Genel Sekreter Yardımcısı Semir eş-Şefi ise 13 Kasım’daki maşeri vakaları evcil basına değerlendirerek, ülkedeki şartların zorlaştığını bu nedenle içtimai patlamaların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Şefi açıklamasında, "Ekonomik güçlükler zımnında içtimai hali görmezden doğmak liyakatsiz müşterek yaklaşımdır. Bu, elan müşterek tomar içtimai patlamalara ve krizlere illet olabilir." ifadelerini kullandı.

TGİS Genel Sekreter Yardımcısı Şefi'nin, bu açıklamalarını, Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi'nin, Tunusluları 14 Kasım’da "darbeye" dirlik sokağa çağırması ve ülkenin güneyindeki Akrab şehrinde yaşanmış bulunan maşeri gerilimin peşi esna yapması dikkati çekti.

Tunus'taki gübür krizi ve gösteriler

Akrab şehrinde teşrinievvel kocaoğlan başlangıcında mülga El-Kina gübür alma merkezinin 8 Kasım’da yeniden açılacağının duyulması üstünde tanıtım gösterisi düzenleyen kent sakinleri, müşterek göstericinin öldürülmüş bulunduğu iddiaları üstünde bölgedeki manşet merkezini ateşe vermişti.

Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi'nin çağrısıyla evvel hükûmet merkezi Tunus’taki yasama kurulu binası önüne mevrut binlerce ad saatlerce "darbe" karşıtı motto atmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler