USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Tüketicilerin korunmasına yönelik tedbirleri içeren yasa teklifi komisyonda benimseme edildi

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda onama edildi.

Tüketicilerin korunmasına yönelik tedbirleri içeren yasa teklifi komisyonda benimseme edildi
09-03-2022 18:29
TBMM

AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen ile AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz teklifle, taksit taksit satı sözleşmelerinde direnim yerinde küsurat borcun tümünün önceden kılınmasına bağlı koşullar, Türk Borçlar Kanunu ile mevzun ve mahveden lehine olacak biçimde değiştirilecek. Taksitle satı sözleşmelerinde tüketicinin küsurat borcunun tümünün ifasının istem edilmesi düşüncesince kanundaki öteki şartların yanı esna küsurat namus borcu namına sözleşmede toprak düzlük değer dikkate alınacak.

Tüketici kredilerindeki güven borcunun tamamının er ödenmesi şeklinde tebligat aranmaksızın tersinme hakkı hükümleri uygulanacak. Böylece tüketicilerin, ödedikleri ecir ve masrafların iadesi ile güven hasebiyle katlandıkları maliyet azaltılacak.

Kredili yatırım hesabı, güven kartı kıl payı belgisiz devamlı mahveden kredilerindeki nema oranında mahveden lehine değişikliklerin hemen uygulanabilmesi düşüncesince organizasyon yapılacak. Bu kapsamda nema oranındaki indirimin, mahveden lehine olması hasebiyle yürürlüğe girmesi düşüncesince 30 çağ öncesinde tebligat yapılması şartı kaldırılacak. Bu eşya arı nema payı artırımını kapsayacak biçimde değiştirilecek.

Yan verim ve hizmetlerin güven biriktirme şartı şekilde sunulmasına sınırlama

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, mahveden kredilerine sigorta yaptırılmasını içeren maddesi "Sigorta, taraf mali verim ve misyon sunumu" başlığıyla baştan düzenlenecek. Bu kapsamda tüketicinin saymaca yahut kalımlı data saklayıcısı eliyle bariz talebi olmadan güven irtibatlı sigorta yaptırılamayacak. Kredi veren, güven irtibatlı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif geçirmek koşuluyla güven irtibatlı sigorta yaptırılmasını içeren bir güven sözleşmesini tüketiciye sunabilecek.

Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağlamış olduğu teminat, güven verici kabilinden onama yapılmak mecburiyetinde olacak. Kredi irtibatlı sigortanın, güven borcunun arka ödenme teminatını iletmek amacıyla tutar sigortalarında küsurat namus borcu tutarıyla ve vadesiyle mevzun olması gerekecek.

Tüketici kredisi sözleşmesi, güven ile ilgilendiren olanlar dış taraf mali verim ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, ev finansmanı sözleşmelerine sigorta yaptırılmasını havi maddesi "Sigorta, taraf mali verim ve misyon sunumu" başlığıyla baştan düzenlenecek. Bu kapsamda tüketicinin saymaca yahut kalımlı data saklayıcısı eliyle bariz talebi olmadan güven irtibatlı sigorta yaptırılamayacak. Konut finansmanı kuruluşu, güven irtibatlı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif geçirmek koşuluyla güven irtibatlı sigorta yaptırılmasını içeren bir ev finansmanı sözleşmesini tüketiciye sunabilecek.

Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağlamış olduğu teminat, ev finansmanı kuruluşu kabilinden onama yapılmak mecburiyetinde olacak. Kredi irtibatlı sigortanın, güven borcunun arka ödenme teminatını iletmek amacıyla, tutar sigortalarında küsurat namus borcu tutarıyla ve vadesiyle mevzun olması gerekecek.

Konut finansmanı sözleşmesi, güven ile ilgilendiren olanlar dış taraf mali verim ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak.

Ön ödemeli şekilde satılan konutların sözleşmede belirlenen tarihte sektöre gerçekleme edilmesi mecburi olacak. Büyük ölçekli ev planlarında inşaatın tamamlanması aşırı derinlemesine süreler alabildiği düşüncesince ön ödemeli şekilde satılan konutların sektöre maksimum gerçekleme süresi 36 aydan 48 taban çıkarılacak. Kat irtifakının mahveden namına tapu siciline tescil edilmesiyle beraberce zilyetliğin dönemi şeklinde de zaman ve gerçekleme işlenmiş sayılacak.


Malların teslimi tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile 30 günde gerçekleme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak

Teklife göre, ilkin möble edinmek kıl payı niteliği bakımından ayrımlılık sunma edebilen ve son kullanıcıların hususi arzu ve gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmakta bulunan malların teslimi, tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile mesafeli sözleşmelerde umumi kalça bulunan 30 günde gerçekleme yahut tevdi edilme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak.

Aracı misyon sağlayıcılara; mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde yönetmelikle belirlenen hususlara değgin son kullanıcıların tebligat ve taleplerini iletebilecekleri ve bahis konusu hususları izlem edebilecekleri okunabilen bir sistemi ihdas yükümlülüğü getiriliyor.

Aracı misyon sağlayıcılar, vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde vandöz yahut sağlayan namına ve kendisine sektöre bitirdikleri ön bilgilendirme, ön bilgilendirmenin teyidi ve onayına bağlı işlemlerden, işlemi karşılayıcı şekilde vandöz yahut sağlayan ile beraberce zincirleme mesul olacak.

Tüketicinin bilgilendirilmesine bağlı yönetmelikte planlı ön bilgilendirmede bulunması mecburi unsurlardaki eksikliklerin uzlaştırıcı misyon sağlayıcıdan kaynaklanması yerinde sorumluluk, uzlaştırıcı misyon sağlayıcıda olacak.

Mesafeli sözleşmelere bağlı işlemlerin yapıldığı platformu kuran ve işleten şekilde uzlaştırıcı misyon sağlayıcıların, vasıtalık edilen işlemlere bağlı kayıtları sübvansiyon ve ilgililere tevdi yükümlülüğü olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayıcılar ile bulunan sözleşmelerine uymaması hasebiyle düzenlemelere aykırılığa bozukluk olmaları durumunda, muhalefet dokuma fail rastgele bir bir işlemden mesul olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, vasıtalık edilen mesafeli sözleşmelerin değer tahsilatına da vasıtalık etmeleri durumunda, kanunda planlı ayıba bağlı hata durumları ile gerçekleme yahut tevdi sonrası bedelin satıcıya yahut sağlayıcıya aktarıldığı bağlam dışında, değer kendilerinde kalmış olduğu sürece gerçekleme yahut tevdi ile tersinme hakkının kullanımında vandöz yahut sağlayıcıyla beraberce sektöre dirlik zincirleme mesul olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayan onayı olmadan düzenledikleri kampanya ve indirimlerle vandöz yahut sağlayan namına kurulmasına vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı olarak; hazırlık edememe, yığılım yetersizliği kıl payı nedenlerle kontrat konusu dünyalık ve ya hizmetin on paralık ve ya gereği kıl payı gerçekleme yahut tevdi edilememesine bozukluk olmaları durumundan mesul olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, gerçekleme yahut tevdi tarihi kıl payı tüketicinin alım satım tercihinde ve satın onama etme sonra dağıtılma hakkının kullanımında ehemmiyetli bir tesiri bulunan reklamlarında üstlenme edilen bilgilerin tüketiciye meydana getirilen ön bilgilendirmeyle mevzun olması ve ispatına bağlı mesul olacak.

Devre mülklere düzenleme

Teklifle, fasıl dinlence sözleşmelerinin kapsamı ile düzenlenme kökler ve esaslarının açıklığa kavuşturulması amaçlanıyor.

Devre dinlence satışının mali kiralamayla yapılması yerinde da fasıl dinlence sözleşmelerine bağlı kanun hükümleri uygulanacak.

Ayni hakka madde fasıl dinlence sözleşmelerinin, hemen Kat Mülkiyeti Kanunu'nda tamlanan kökler ve esaslar kapsamında fasıl ev sözleşmesi şeklinde kurulması mecburi olacak.

Kooperatif yahut tecim firması ortaklığı ve ya cemiyet yahut vakıf üyeliği şekli ile fasıl dinlence hakkı tanınması yasaklanarak kanunun getirmiş olduğu korumadan son kullanıcıların yararlanması sağlanacak.

Paravan firmalar kurularak son kullanıcıların kıygın edilmesinin engellenmesi amacıyla fasıl tatile madde dünyalık üstünde ayni gerçek sahibi olmayanların fasıl ev yahut fasıl dinlence satışı yapması yasaklanacak.

Tüketicinin, fasıl dinlence sözleşmesinden tersinme hakkını şimdi havadan kullanabilmesi düşüncesince getirilmiş bulunan tersinme süresi zarfında tüketiciden tevdi yahut borçlandırıcı doküman onama etme yasağı, ayni hakka madde fasıl dinlence sözleşmesi bulunan fasıl ev sözleşmelerini de kapsayacak biçimde genişletilecek. Söz konusu yasağın ihlali halinde, sektöre ödemeleri hemen iadeli edilecek; tüketiciyi namus borcu dibine sokan rastgele bir çeşitli belge, mahveden anlamında çürük olacak.

Devre ev hakkı verici sözleşmeler de engelleme edinmek kıl payı tüketicilerle ön ödemeli fasıl dinlence sözleşmesi kurulamayacak.

Devre ev hakkı verici sözleşmeler dış edinmek üzere, fasıl dinlence sözleşmeleri en bir tomar 10 sene düşüncesince kurulacak.

Tüketici, zatî hak sağlayan fasıl dinlence sözleşmesinden meydana gelen dinlence hakkını makul bir fasıl düşüncesince kullanmayacağını tatilin başlamış olacağı tarihten minimum 90 çağ ilk sağlayıcıya bildirirse, o fasıl düşüncesince tüketiciden rastgele bir insan altında bir değer istem edilemeyecek.

Yenilenmiş ürünler

Yenilenmiş ürünlere tüketiciye gerçekleme tarihinden itibaren minimum bir sene güvence verilmesi mecburi olacak. Ancak ayrıcalığı hasebiyle kimi malların güvence koşulları Ticaret Bakanlığınca bambaşka bir endaze birimiyle de belirlenebilecek.

Yönetmelikle belirlenen mallar fakat Bakanlıkça yetkilendirilen merkezlerde yenilenmesi şartıyla düzeltilmiş verim şekilde satılabilecek. Yenileme merkezlerinin Bakanlıktan izin vesikası alması mecburi olacak.

Elektronik etiket bilgisi mevcut malların çıkma ve mukayyet olduğuna bağlı gerçekleme yapılmasının gerektiği vaziyette bu doğrulamalar Bakanlık, restorasyon merkezi ve çıkışlı müşteri kabilinden Bakanlıkça belirlenen kökler ve esaslara mucibince Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kayıtlarından yapılacak.

Tüketicilerin, kuruluşların akıllıcasına ve aktüel çıkışlı servis istasyonu bilgilerine ulaşabilmeleri, rastgele bir yanıltıcı infaz hasebiyle kıygın olmamaları amacıyla müstahsil ve ithalatçılara, topu topu çıkışlı servis istasyonlarına bağlı bilgilerini Ticaret Bakanlığınca kurulan siskullanım teme derç zorunluluğu getiriliyor.

Yetkili servis istasyonları haricinde sektöre misyon sunan hususi servis istasyonlarının çıkışlı servis istasyonu algısı oluşturacak biçimde misyon vermesinin önlenmesi amacıyla hususi servis istasyonlarına servis fişi, safiha ve risale kıl payı rastgele bir çeşitli lansman ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresi istimal zorunluluğu getiriliyor.

Bakanlıkça belirlenen biriktirme ömrü boyunca mala bağlı satı sonrası hizmetin sağlanmaması durumunda, zararın tazmini istem edilebilecek.

Malların teslimi tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile 30 günde gerçekleme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak

Teklife göre, ilkin möble edinmek kıl payı niteliği bakımından ayrımlılık sunma edebilen ve son kullanıcıların hususi arzu ve gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmakta bulunan malların teslimi, tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile mesafeli sözleşmelerde umumi kalça bulunan 30 günde gerçekleme yahut tevdi edilme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak.

Aracı misyon sağlayıcılara; mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde yönetmelikle belirlenen hususlara değgin son kullanıcıların tebligat ve taleplerini iletebilecekleri ve bahis konusu hususları izlem edebilecekleri okunabilen bir sistemi ihdas yükümlülüğü getiriliyor.

Aracı misyon sağlayıcılar, vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde vandöz yahut sağlayan namına ve kendisine sektöre bitirdikleri ön bilgilendirme, ön bilgilendirmenin teyidi ve onayına bağlı işlemlerden, işlemi karşılayıcı şekilde vandöz yahut sağlayan ile beraberce zincirleme mesul olacak.

Tüketicinin bilgilendirilmesine bağlı yönetmelikte planlı ön bilgilendirmede bulunması mecburi unsurlardaki eksikliklerin uzlaştırıcı misyon sağlayıcıdan kaynaklanması yerinde sorumluluk, uzlaştırıcı misyon sağlayıcıda olacak.

Mesafeli sözleşmelere bağlı işlemlerin yapıldığı platformu kuran ve işleten şekilde uzlaştırıcı misyon sağlayıcıların, vasıtalık edilen işlemlere bağlı kayıtları sübvansiyon ve ilgililere tevdi yükümlülüğü olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayıcılar ile bulunan sözleşmelerine uymaması hasebiyle düzenlemelere aykırılığa bozukluk olmaları durumunda, muhalefet dokuma fail rastgele bir bir işlemden mesul olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, vasıtalık edilen mesafeli sözleşmelerin değer tahsilatına da vasıtalık etmeleri durumunda, kanunda planlı ayıba bağlı hata durumları ile gerçekleme yahut tevdi sonrası bedelin satıcıya yahut sağlayıcıya aktarıldığı bağlam dışında, değer kendilerinde kalmış olduğu sürece gerçekleme yahut tevdi ile tersinme hakkının kullanımında vandöz yahut sağlayıcıyla beraberce sektöre dirlik zincirleme mesul olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayan onayı olmadan düzenledikleri kampanya ve indirimlerle vandöz yahut sağlayan namına kurulmasına vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı olarak; hazırlık edememe, yığılım yetersizliği kıl payı nedenlerle kontrat konusu dünyalık ve ya hizmetin on paralık ve ya gereği kıl payı gerçekleme yahut tevdi edilememesine bozukluk olmaları durumundan mesul olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, gerçekleme yahut tevdi tarihi kıl payı tüketicinin alım satım tercihinde ve satın onama etme sonra dağıtılma hakkının kullanımında ehemmiyetli bir tesiri bulunan reklamlarında üstlenme edilen bilgilerin tüketiciye meydana getirilen ön bilgilendirmeyle mevzun olması ve ispatına bağlı mesul olacak.

Devre mülklere düzenleme

Teklifle, fasıl dinlence sözleşmelerinin kapsamı ile düzenlenme kökler ve esaslarının açıklığa kavuşturulması amaçlanıyor.

Devre dinlence satışının mali kiralamayla yapılması yerinde da fasıl dinlence sözleşmelerine bağlı kanun hükümleri uygulanacak.

Ayni hakka madde fasıl dinlence sözleşmelerinin, hemen Kat Mülkiyeti Kanunu'nda tamlanan kökler ve esaslar kapsamında fasıl ev sözleşmesi şeklinde kurulması mecburi olacak.

Kooperatif yahut tecim firması ortaklığı ve ya cemiyet yahut vakıf üyeliği şekli ile fasıl dinlence hakkı tanınması yasaklanarak kanunun getirmiş olduğu korumadan son kullanıcıların yararlanması sağlanacak.

Paravan firmalar kurularak son kullanıcıların kıygın edilmesinin engellenmesi amacıyla fasıl tatile madde dünyalık üstünde ayni gerçek sahibi olmayanların fasıl ev yahut fasıl dinlence satışı yapması yasaklanacak.

Tüketicinin, fasıl dinlence sözleşmesinden tersinme hakkını şimdi havadan kullanabilmesi düşüncesince getirilmiş bulunan tersinme süresi zarfında tüketiciden tevdi yahut borçlandırıcı doküman onama etme yasağı, ayni hakka madde fasıl dinlence sözleşmesi bulunan fasıl ev sözleşmelerini de kapsayacak biçimde genişletilecek. Söz konusu yasağın ihlali halinde, sektöre ödemeleri hemen iadeli edilecek; tüketiciyi namus borcu dibine sokan rastgele bir çeşitli belge, mahveden anlamında çürük olacak.

Devre ev hakkı verici sözleşmeler de engelleme edinmek kıl payı tüketicilerle ön ödemeli fasıl dinlence sözleşmesi kurulamayacak.

Devre ev hakkı verici sözleşmeler dış edinmek üzere, fasıl dinlence sözleşmeleri en bir tomar 10 sene düşüncesince kurulacak.

Tüketici, zatî hak sağlayan fasıl dinlence sözleşmesinden meydana gelen dinlence hakkını makul bir fasıl düşüncesince kullanmayacağını tatilin başlamış olacağı tarihten minimum 90 çağ ilk sağlayıcıya bildirirse, o fasıl düşüncesince tüketiciden rastgele bir insan altında bir değer istem edilemeyecek.

Yenilenmiş ürünler

Yenilenmiş ürünlere tüketiciye gerçekleme tarihinden itibaren minimum bir sene güvence verilmesi mecburi olacak. Ancak ayrıcalığı hasebiyle kimi malların güvence koşulları Ticaret Bakanlığınca bambaşka bir endaze birimiyle de belirlenebilecek.

Yönetmelikle belirlenen mallar fakat Bakanlıkça yetkilendirilen merkezlerde yenilenmesi şartıyla düzeltilmiş verim şekilde satılabilecek. Yenileme merkezlerinin Bakanlıktan izin vesikası alması mecburi olacak.

Elektronik etiket bilgisi mevcut malların çıkma ve mukayyet olduğuna bağlı gerçekleme yapılmasının gerektiği vaziyette bu doğrulamalar Bakanlık, restorasyon merkezi ve çıkışlı müşteri kabilinden Bakanlıkça belirlenen kökler ve esaslara mucibince Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kayıtlarından yapılacak.

Tüketicilerin, kuruluşların akıllıcasına ve aktüel çıkışlı servis istasyonu bilgilerine ulaşabilmeleri, rastgele bir yanıltıcı infaz hasebiyle kıygın olmamaları amacıyla müstahsil ve ithalatçılara, topu topu çıkışlı servis istasyonlarına bağlı bilgilerini Ticaret Bakanlığınca kurulan siskullanım teme derç zorunluluğu getiriliyor.

Yetkili servis istasyonları haricinde sektöre misyon sunan hususi servis istasyonlarının çıkışlı servis istasyonu algısı oluşturacak biçimde misyon vermesinin önlenmesi amacıyla hususi servis istasyonlarına servis fişi, safiha ve risale kıl payı rastgele bir çeşitli lansman ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresi istimal zorunluluğu getiriliyor.

Bakanlıkça belirlenen biriktirme ömrü boyunca mala bağlı satı sonrası hizmetin sağlanmaması durumunda, zararın tazmini istem edilebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler