USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TİM ve dış satımcı birliklere müteveccih tensikat içeren anayasa teklifi TBMM'de

İhracatçı birliklerinin ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) umumi yazman ve umumi yazman yardımcılıklarına 30 çağ zarfında tayin yapılmaması biçiminde Ticaret Bakanlığınca araçsız tayin yapılabilecek.

TİM ve dış satımcı birliklere müteveccih tensikat içeren anayasa teklifi TBMM'de
29-04-2022 15:28
TBMM

AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklife göre, Türkiye'de meydana gelen fuarların düzenlenmiş bulunduğu iç bölgelerde meydana getirilen anons ve reklamlar vergiden affedilmiş tutulacak.

Hazinenin hususi mülkiyetinde olan başıboş bölgelerde üstyapıların kullanımının etkinleştirilmesine yardım sağlanması, kuvvetsiz kalmasının önüne geçilmesi ve dünkü yatırımcı taleplerinin karşılanabilmesine olanak sağlanacak. Bu kapsamda çalışkanlık ruhsatı silme edilen yada süresi dolan müstecir kullananların üstyapıda olan mallarının tahliyesi düşüncesince 1 aydan az 6 aydan ortak tomar olmamak neredeyse müddet verilecek. Bu müddet böylece tahliyesi gerçekleşmeyen mallar idarece likidasyon edilecek.

İhracatçı birliklerinin umumi kurullarınca; batkınlık eden, ölen, ticareti bırakma fail yahut akıbet 5 yılda dış satım yapmayan üyelerin kanuncu takipte olanlar karışma borçları ve bu borçların rötar zamları terkin edilebilecek. Böylece hem olan düyun bununla beraber giderek oluşabilecek benzeri mahiyetteki borçlarla ait yaşanacak sıkıntıların önüne geçilecek.

İhracatçı birlikleri ve TİM'in umumi yazman yahut umumi yazman yardımcılıklarına 30 çağ içre Ticaret Bakanlığının müspet görüşü alınarak tayin yapılamaması şeklinde tayin Bakanlıkça araçsız yapılabilecek.

Hesap yılı böylece birliklerin redif akçelerine dökme meblağın Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutarı, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi'nin sermayesine katılmak neredeyse kapital taahhüdü ödemesi namına aktarılacak. Böylece kuruluşa arttırma dirimlik sağlanarak sonsuz çelimli ortak mali çatı bünyesinde olması, kendini yenileyen ortak kapital yapısı oluşturulması, ihracatçılara sonsuz ve çalışan biçimde ihtimam verilmesi amaçlanıyor.

İstanbul'daki birtakımı Hazine taşınmazları TİM'e tahsis edilecek

İstanbul Bahçelievler Yenibosna Mahallesi'nde olan ve Ticaret Bakanlığına tahsisli fakat TİM ve birlikler çeşidinden geçer Hazine taşınmazları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tekstil amaçlarında kullanılmak neredeyse TİM ve birliklere bedelsiz namına tahsis edilecek. Taşınmazların TİM ve birlikler çeşidinden düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten esbak kullanımları düşüncesince rastgele ortak değer alınmayacak. Tahakkuk ettirilen ecrimisil alacakları ne evrede olursa olsun terkin edilecek, öğrenim edilmiş ecrimisil bedelleri ise iadeli edilmeyecek.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, belirlediği işletmeler ve şirketler düşüncesince pratikte donanması ve sürdürülebilirliğe bağlı raporlamaların arsıulusal bölgede geçerliliğini getirmek amacıyla arsıulusal standartlarla ahenkli olacak biçimde Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını belirlemeye ve yayımlamaya çıkışlı olacak. Belirli alanları ayarlamak ve onaylamak neredeyse kanunla kurulan kasıntı ve kurullar, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına akla yatkın peyda etmek şartıyla özlük alanları düşüncesince makbul olacak standartlarla ait namına ayrıntıya bağlı tensikat yapabilecek.

Helal Akreditasyon Kurumuna müteveccih düzenleme

Teklifle, Helal Akreditasyon Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun'un kuruluş, fariza ve yetkilerini düzenleyen maddesine de dünkü yasa maddesi ekleniyor. Buna göre, Türkiye'de helal karışabilme kıymetlendirme faaliyeti hasbilik esasına dayanacak. Bununla beraberce tüketicilere bildirme edilecek ve Helal Akreditasyon Kurumunun denklik hizmeti verdiği karışabilme kıymetlendirme sahalarına bap ürünlere ve hizmetlere müteveccih helal karışabilme değerlendirmesi meydana getirecek şirketlerin Helal Akreditasyon Kurumunca yahut Helal Akreditasyon Kurumunun yan bulunduğu düet yahut aşırı cepheli mütekabil aşinalık anlaşmaları kapsamında başka ülkelerce çıkışlı kılınmış kurumlarca helal akreditasyonu mecburi olacak. İhraç edilecek mamüllerin ve hizmetlerin müşteri iklim pazarlarının talepleri ve ait iklim uran düzenlemeleri kapsamında ölçülü helal karışabilme kıymetlendirme faaliyetleri hakkında, helal karışabilme değerlendirmeye bap verim ve hizmetlerin taşınmazlar içi tüketicilere bildirme edilmemesi kaydıyla bu organizasyon uygulanmayacak. Bu organizasyon anayasa teklifinin yayımı tarihinden 1 sene sonradan yürürlüğe girecek.

Teklife göre, anayasa hükümlerine karşıt namına helal denklik faaliyetinde olan ve helal denklik denetimlerinden geçmeden, akredite statüsü taşımadan helal karışabilme kıymetlendirme faaliyeti örümcek kuruluşlara uygulanacak yönetimsel dünyalık cezaları da düzenleniyor. Buna göre, Helal Akreditasyon Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun'unun kuruluş, fariza ve yetkilerini düzenleyen maddesine karşıt akım edenlere ve karşıt namına akredite olmadan helal karışabilme kıymetlendirme hizmeti sağlayan kuruluşlara Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu çeşidinden 100 bin Türk lirasından 1 milyon Türk lirasına derece yönetimsel dünyalık cezası uygulanacak. Bu organizasyon hükümlerine layıkıyla maruz yönetimsel müeyyide kararlarına erinç İdari Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine layıkıyla yönetimsel ilçe dolayısıyla başvurulabilecek.

Bu organizasyon anayasa teklifinin yayımı tarihinden 1 sene sonradan yürürlüğe girecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler