USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

TİKA, Ramazan Bayramı'nda Afgan yetimlerin yüzünü güldürdü

Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay, "Bütün ramazan süresince bulunduğu kabil bu bayramda da evlatları bekâr tutmak düşüncesince elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz." dedi.

TİKA, Ramazan Bayramı'nda Afgan yetimlerin yüzünü güldürdü
03-05-2022 11:28
Afganistan

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Alaaddin Yetimhanesi'nde evlatların canlı birlikte neşe geçirmeleri düşüncesince cümbüş programı düzenledi.

Programa, Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay ve büyükelçilik yetkilileri ile TİKA Kabil Ofisi Koordinatörü Zühtü Çal ve gurur personelleri katıldı.

Çocuklar getirilen deveran dolapta kahkahalar atarak eğlenirken, TİKA yetkilileri küçüklere dondurma, hav şeker, patlamış mısır, türlü şart ve içecekler dağıttı.

Maskot eşliğinde değişik aktivitelerle neşelenen çocuklar, ip atladı, voleybol, basketbol, badminton ve türlü oyunlar oynadı.

Ayrıca, 100'den birlikte tomar çocuğa 500'er Afgani (yaklaşık 90 TL) neşe harçlığı dağıtıldı.

Büyükelçi Erginay, çocuklarla yegâne on paralık ilgilendi ve yetimhane yetkililerinden problemlerine değgin bilgiler aldı. Çal ve gurur personelleri da küçüklere oyunlarında haremlik etti.

"Afganistan'da aşırı iyi faaliyetlerimiz oldu"

Erginay, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, büyükelçilik ve Türk kurumlarıyla Afganistan'da aşırı ehemmiyetli iane faaliyetlerinde bulunduklarını, binlerce titrem insancasına iane materyali getiren İyilik Treni'nin 4'üncüsünün gelişigüzel vilayetteki tevzi faaliyetlerinin bitmeme ettiğini söyledi.

Alaaddin Yetimhanesi'ne TİKA'nın sonsuz yardımlarda olduğunu hatırlatan Erginay, Afgan halkına maruz yardımları önemsediklerini belirtti.

Türkiye'deki çıplak maşer kuruluşlarına buraya iane etmeleri çağrısı fail Erginay, "Yetimhanelere de bu çerçevede aşırı hususi birlikte ehemmiyet verildi. Birkaç yetimhanede hem iftar zamanı vakti programı düzenledik bununla birlikte bugün gördüğünüz kabil babasız evlatları eğlendirmek, onlara maneviyat etkilemek düşüncesince birlikte çalışkanlık gerçekleştiriliyor." dedi.

Kız ve koca çocuklarla bu arada iyi birlikte neşe geçirdiklerini aktaran Erginay, iane faaliyetlerinin neşe sonrası da bitmeme edeceğini kaydetti.

Erginay, "Biz eksiksiz ramazan süresince bulunduğu kabil bu bayramda da evlatları bekâr tutmak düşüncesince elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz. Hem mutluluk namına bununla birlikte STK'larımız namına Afganistan'da aşırı iyi faaliyetlerimiz oldu." biçiminde konuştu.

Çocukların mutluluğuna eş olmanın çıkarlarını de bahtiyar ettiğini dile getiren Zühtü Çal ise, şunları söyledi:

"Çocuklar gülünce evren gülüyor. Sadece yetimleri değil, hepsi evlatları güldürmek filhakika bizim hedeflerimizden birlikte tanesi. Mutlu çocuk, bahtiyar dünya. Tabii babasız olması da bizi başkaca heyecanlandırıyor. Bu kardeşlerimiz burada çetin avlu koşulları altında yaşıyorlar. TİKA namına tığ de yetimlere türlü zamanlarda türlü planlar gerçekleştiriyoruz. Bu neşe haset de onlarla bu arada olalım, bayramı onlarla geçirelim, onları bahtiyar edelim düşüncesiyle hakeza birlikte aktiflik yaptık."

Yetimhanenin yurtlardan mesul başöğretmen yardımcısı Azize Azizi de TİKA'nın elan evvel de türlü yardımlarda bulunduğunu, yetimhanede canlı evlatların çetin birlikte şita atlattığını kaydetti.

Azizi, "Bugün TİKA sayesinde ayrıntılar bahtiyar oldular, gülüyorlar. Bu olanağı TİKA sağlamış oldu ve hepsi kalbimle devamlı desteklerinden ötürü teşekkürname ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yetimhanede canlı 12 yaşındaki Mercan Nuri, bugün dostlarıyla bu arada aşırı eğlendiğini dile getirerek, "Çok bahtiyar olduk. Çok eğlendik. Hayatımın en iyi haset bugündü. Teşekkür ederim." dedi.

9 yaşındaki birlikte apayrı babasız Hediye Şefik ise "Bugün hile oynadık. Top oynadık. Çok nesne yedik." diyerek konuştu.

Gıda, kıyafet ve kışlık yakıt temininde başağrısı yaşanıyor

Taliban'ın Afganistan yönetimini devralmasıyla ülkede derinleşen konuşu kriz, yetimhaneleri de sarstı.

Yetimhanelerde kalın pıtrak cazibe kesiliyor, su akmıyor, olan jeneratörler de ihtiyaca karşılık vermiyor. İçme suyu temininde de teessürat yaşanıyor. Yetimhane binası, odaları ve yemekhanesinin de hıfzıssıhha açısından ağır sorunları bulunuyor.

Yetimhanelerdeki en ehemmiyetli mesail gıda, elbise, derman ve tıbbi malzeme, kırtasiye ürünleri ve kışlık yakıt yetersizliği namına sıralanıyor.

TİKA'nın Kabil, Herat ve Mezar-ı Şerif ofisleri, devir hin ülkede olan yetimhanelere, gıda, elbise, yakıt kabil türlü yardımlar yaparak gereksinimlerin karşılanmasına katkıda bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler