USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM'de 'kadın kotası' tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında, 'kadın kotası' tartışması yaşandı.

TBMM'de 'kadın kotası' tartışması
30-11-2021 21:34

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. CHP'nin, hanımefendilerin siyasette 'eşit temsil' edilmesi üzere hazırladıkları Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve yaşlı Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu'nda farklılık yapılmasını müteallik anayasa teklifinin gündeme alınmasına bağlı takrir görüşüldü. Önerge hakkında gır düzlük CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, 5 Aralık'ın Dünya Kadın Hakları Günü bulunduğunu hatırlatarak, dört başı mamur partilerden teklifin Genel Kurul'dan geçmesi anlamında 'evet' oyu kullanmalarını istedi.

'TARİHİ BİR FIRSAT'

Selin Sayek Böke, teklifi savunarak, "5 Aralık'a eyyam kaldığında karşımızda şişman müşterek vebal ve zamanı müşterek vesile var. Bir camianın yarısını hanımlar oluşturuyor. Vereceğiniz cevap şu: Kadınların siyasette de temsilin yarısını oluşturmasına 'evet' mi diyeceksiniz olmadan 'hayır' mı diyeceksiniz? Kadınların ve adamların intihap listelerinde yüzdelik 50 temsilini önerdiğimiz bu teklifin kendisi bizim yanıtımızı ortaya koyuyor. Kadınların seçilebilmelerini garanti dibine borç sıralamalarla listelerde toprak bulmasına 'evet' mi diyeceksiniz 'hayır' mı diyeceksiniz? Fermuar alternatifini getiren teklifimizin cevabı açık. Kadınların siyasette denktaş özümleme hakkının hukuken garanti dibine alınmasına, hukuka, kanunlara 'evet' mi diyeceksiniz 'hayır' mı? Yüksek Seçim Kurulu'nun listelerin yüzdelik 50 kota ve cırcır yöntemine uygunluğunu denetlemesine, akıllıca değilse listeleri reddetmesine 'evet' mi diyeceksiniz, 'hayır' mı diyeceksiniz?" ifadelerini kullandı.

'CHP NİYE UYGULAMIYOR?'

AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, CHP'nin hazırladığı teklifi eleştirerek, "Çok içtenliksiz müşterek teklif. CHP niçin uygulamıyor? Bir kadın takım başkanvekiliniz güçlü yok" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da gır alarak, CHP'den maruz teklifin altında minimum müşterek kadın takım başkanvekilinin imzası olması icap ettiğini savunarak şu şekilde dedi:

"19 senedir Parlamentodayım, Cumhuriyet Halk Partisi'nden bugüne derece mevrut takım reis vekilleri içinde müşterek kadın takım başkanvekili fariza aldı, ona da sabır edemediniz, partinizden ihraç ettiniz. Hani o kadınlarımızın istekle taktıkları başörtüsüne 'bez parçası' dediğiniz dönemde, onların Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olmasına sabır edemediniz. Hani kadın eşitliği, nerede kadın eşitliği?"

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Elitaş'ın laflarına reaksiyon göstererek, "Niye korkuyorsunuz kadınlardan, niçin korkuyorsunuz?" dedi. CHP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü de Elitaş'a, "Siz kadın mısınız ki konuşuyorsunuz hanımlar adına?" sanarak reaksiyon gösterdi. HDP'li kadın milletvekilleri de oturdukları yerden Elitaş'a, "Niye müşterek kadın vekili konuşturmuyorsunuz" biçiminde reaksiyon gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Elitaş'ın, açıklamasına cevaben, AK Parti Grup Başkanvekili hasret Zengin'i hatırlatarak, "Sen müşterek takım başkanvekilini o görevden aldırıp hesabına oturdun. Bu kusur da sana yeter" sanarak aktardı.

'ONLARI RENCİDE ETMEYİN'

Elitaş, "Biz, 2023 seçimlerinde yüzdelik 60 kadın saylav koyacağız; ayrıca cırcır sistemi değil, bunları en önlere yerleştireceğiz" dedi. Elitaş, ahit CHP'li kadın milletvekillerinin ön sıralara oturduklarını söyleyerek, "Kadınları, hanımefendileri bugünün deme ve önemine binaen orada oturtarak onları rencide etmeyin" sanarak konuştu. CHP'li Engin Altay baştan gır alarak, "Evet, bizim müşterek kadın takım başkanvekilimiz yok, bundan da üzülüyoruz. Bugün hususi müşterek gün, farkındalık olsun sanarak kadın milletvekillerimiz önde oturuyorlar ancak sen müşterek kadın takım başkanvekilini o görevden aldırıp hesabına oturdun, bu kusur da sana yeter" niteleyerek laflarını yeni baştan etti.

Genel Kurul'da AK Parti'li milletvekilleri ile CHP'li milletvekilleri ortada aday tartışma yaşandı. Tartışmanın uzaması hakkında Meclis Başkanvekili Bilgiç, birleşime açıklık verdi. Aranın peşi sıra görüşmelere kalmış olduğu yerden bitmeme edildi. CHP'nin, 'teklifi gündeme alma' önergesi reddedildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler