USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç'tan zincir marketlere uyarı

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, zincir marketlere yönelik, "TBMM'den onları uyarıyorum, lütfen DOĞRU kazançların ardına düşün. Vatandaşın cebinden müşterek teklik yerine, 5 teklik almaya çalışmayın." dedi.

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç'tan zincir marketlere uyarı
17-02-2022 11:47
TBMM

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, besin fiyatlarında yüzdelik 7 KDV indiriminin yapıldığını anımsattı.

Devletin hasılatından fedakarlık ederek bu sonucu aldığına dikkati çekici Kılıç, perişan zincirini elinde bulunduran kesimlerden de fedakarlık beklediklerini vurguladı.

"Perakende sektöründen yüzdelik 7 oranında nezdinde tenzilat beklentimiz var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, perakendeciliği domine fail kol temsilcileriyle nezdinde araya geldiğini ve KDV indirimi kararını paylaştığını aktaran Kılıç, "Devletimiz kol temsilcilerine yetiştirici ve tüketicileri dayanak noktası edinmek düşüncesince nezdinde ulama arz buyurmak istediğini ve onların da olanakları kadar bu sıkkın ortamda üstlerine sakıt rolü yapmasını istedi. Onlar da bu görüşmelerde minimum devletin icra ettiği ulama derece dayanak noktası olacaklarını benimseme ettiler. Devlet tüketicisini dayanak noktası edinmek düşüncesince yüzdelik 7 oranında zat hasılatından vazgeçti zorla bizim de perişan sektöründen yüzdelik 7 oranında nezdinde tenzilat beklentimiz var. Eğer onlar, yüzdelik 7 oranında nezdinde indirime giderse besin ürünlerinde yüzdelik 14'e vasıl nezdinde indirimin olacaktır. hususi piyasanın yapacağı tenzilat mecburi değil zorla bizim hakeza nezdinde beklentimiz var." niteleyerek konuştu.

Zincir marketlerin, devletin icra ettiği yüzdelik 7 oranındaki KDV indirimini raflardaki fiyatlara yansıtmasının mecburi olduğuna ayraç fail Kılıç, devletin ilişik birimlerine ilişkin eksiksiz ekiplerin sahada olduğunu, indirimin yaşama geçirilmemesi yerinde gülmeyen müeyyidelerin olacağını kaydetti.

"Market zincirlerinin tutumlarıyla ilişik ehemmiyetli endişelerim var"

Kılıç, zincir marketlerin perişan endüstrisi sisteminin nezdinde parçası olduğunu, mamüllerin tüketiciye kavuşması sürecinde bu marketlerin ehemmiyetli nezdinde durak bulunduğunu belirtti.

Bu sistemi baş döndürücü güzel bilici nezdinde politikacı olduğuna ayraç fail Kılıç, kendisinin market zincirlerinin tutumları dair yeniden buyana kaygılarının bulunduğunu dile getirdi.

Yaptığı açıklamaların, market zincirleri sahiplerini tasalı ettiğini, kol temsilcilerinin bu rahatsızlıklarını arada nezdinde namına aktardıklarını tamlayan Kılıç, "Mağaza sayısı binleri aşan marketler var. Bunlar; köylere, mezralara, mahallelere yaygın durumda. Bazen ulusal düzenlilik problemi biçimine geldiği bile tartışılıyor. Bunlar, biçimsiz oruçlu olması yerinde ulusal düzenlilik problemi biçimine gelir. Ancak marketler; faaliyetlerini ticari ahlakımıza, geleneklerimize, inancımıza, sevecenlik ve acıma içinde ahilik geleneğine akla yatkın nezdinde tecim anlayışıyla sürdürürlerse düzene yararları mümkün ve yurttaşlarımıza besin ulaşımını kolaylaştırabilirler. Ama sonuç senelerde hakeza davranmadıklarını tanıt ediyor ve cezalandırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Zaman devir suiistimaller yaptığını görüyoruz"

Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilkin edinmek nerede ise talih yetkililerinin, zincir marketlere yönelik, "Yapmayın, etmeyin devletten çelimli değilsiniz, talih gerektiği devir bunu gülmeyen nezdinde biçimde cezalandırır. Devletin, üreticisini de tüketicisini de esirgeme gücü vardır, bizi daim sınav etmeyin" halinde tembihler yaptığını hatırlattı.

Bu uyarıların dikkate alınmadığı hallerde türel şekilde gereğinin yapıldığının altını çizen Kılıç, "Şimdi akıllarını başlarına almalarını istiyoruz. Bu ülkenin geleceği düşüncesince minimum bizim derece günah duyan ve ülkeye ulama karşılayıcı insanoğlu şekilde onları sahada kıymetlendirmek istiyoruz. Biz zenginimizi şefik ve merhametli kıymetlendirmek istiyoruz. Sıkıştığı devir insanımız aleyhine kimi davranış ve davranışları içine giren varlıklı kıymetlendirmek istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kılıç, ticarete, başıboş tüketicilere huzur olmadıklarını, başıboş piyasayı bollatmak istediklerini zorla biçimsiz niyete de katiyen vesile vermeyeceklerini belirtti.

"1 liradan aldıklarını, market zincirlerine 15 liradan satmaca kesiyorlar"

Devletin en ehemmiyetli görevinin vatandaşını dayanak noktası edinmek olduğuna ayraç fail Kılıç, şu biçimde konuştu:

"Market zincirlerinin, devir zamane biçimsiz oruçlu nezdinde biçimde suiistimaller yaptığını görüyoruz. Organizasyonlar yaparak tutarları beraberce belirlediklerini biliyoruz. Ama elan da kötüsü; bunlar o derece sistemli çalışıyor ki sahada bunlar hesabına üreticiden aracısız ürünü toplayan müşteriler var. Aslında şirket mensubu zorla sahada uzlaştırıcı sanılan bu alıcılar, söz gelişi 1 liraya aldıkları incelmemiş düşüncesince market zincirlerine 15 liradan satmaca kesiyor. Devletin memuru, denetlemeye gittiğinde market zinciri, 'ben elhak 15 liraya aldım, şu derece da masrafım oldu, sergen giderlerim var, 20 liraya satıyorum' diyor. O devir buna diyecek nezdinde şeyiniz kalmıyor. Bunları karşılayıcı marketlerin kendileri. Bu zincir marketler, yapmış oldukları organizasyonlarla gerçek buralarda vurgunu yapıyor. Bunların önüne geçmemiz lazım. Önüne geçmediğimiz devir tarlada meşakkatle etkin üreticilerin hakkını daim gasbedeceklerdir. 1 liraya aldıklarını bizlere 20 liraya satmaya, tüketiciyi de üreticiyi de mahvetmeye bitmeme edecekler. TBMM'den onları uyarıyorum, lütfen DOĞRU kazançların ardına düşün. Vatandaşın cebinden nezdinde liralık yerine, 5 liralık almaya çalışmayın."

Vatandaşların, son kullanıcıların market zincirlerinin kitlesi olduğuna dikkati çekici Kılıç, "Bunlar gidip Yunanistan, ABD'den mahsul alıp getirecek değil. Tüketiciler ayakta kalsın, elan baş döndürücü tüketsin ki siz de kazanın. Pandemi koşulları içinde ve iş adamlarımızın devletimize elan şişman ulama vermesini beklediğimiz bu süreçte, devletin nezdinde yurttaşı kabil akım etmelerini istirham ediyoruz." niteleyerek konuştu.

"Hal yasası üstünde çalışmalarımız bitmeme ediyor"

Bu soruna huzur eritme önerileri imar yapmak düşüncesince eritme yasasının da aralarında bulunduğu icraat yapıldığını dile getiren Kılıç, Türkiye'de vaziyetlere girmesi müstelzim mahsul miktarının 70 milyon tona ulaştığını fakat bunun yüzdelik 30'unun üstelik vaziyetlere girmediğini kaydetti.

Kılıç, ne ürünün nereden, kimden ve kaça alındığının bilinmediği nezdinde sistemde kimi sıkıntıların yaşandığını, eritme yasasının çıkmasıyla probleminin ehemmiyetli miktarda çözüleceğini belirtti.

Perakende sistemini elinde markajcı şişman kapital sahiplerinin devlete dayanak noktası olması gerektiğine ayraç fail Kılıç, şu biçimde konuştu:

"Onların desteği ile bunu halledebiliriz zorla onlar bu desteklerden çekinme ediyor, arka etap atıyorlar. Bizim çağrılarımızı arada nezdinde ciddiye almıyor, arada nezdinde de duyarsız davranıyorlar. Bu davranışlar güzel oruçlu değil. Devlet güçlüdür, geçişsiz bulunduğu devir enstrümanlarını sahaya koyar, bunları cezalandırır ve giderilmiş eder.

Mesela talih sahaya engelleme buyurmak düşüncesince ayarlama kurumları kurabilir. Ama talih tüccar edinmek istemez. Çünkü devletin hususi sektörle rakiplik etmesi, ayrımsız çabucak değişmeyen alması zor. Devlet, bunu istemez fakat meraklı kalmış bulunduğu senelerde yurttaşı dayanak noktası edinmek hesabına kimi sıkıntıları, zararları hücre alarak sahaya girer, bu istediğimiz nezdinde bilinçlilik değil. Sahanın zat içinde teftiş yapmasını arzuluyoruz."

"Gübre tutarları halen pahalı, bunun farkındayız"

Önümüzdeki hasat çağında kemre atılmamasına müteveccih şekilde ekincilik ürünlerinde toplam ürün düşüklüğü olacağına müteveccih tartışmalara da yer veren Kılıç, "Şunu benimseme etmemiz lazım. Ne efsus ki topraklarımız kimyasala kadın durumda. Bu toy ortaya çıkmak nezdinde gidiş değil. 1960'lı senelerden buyana topraklarımız kimyasalla buluştu ve buna alıştırıldı." ifadelerini kullandı.

Kılıç, geçişsiz bulunduğu sürede ve geçişsiz bulunduğu derece kemre atılmaması yerinde toplam ürün düşüklüğünün olabileceğini söyledi.

Geçen sene kuraklığa ve yağışların nezdinde zamanlar yağmamasına ilişkin şekilde kestirmece 5 milyon titrem tahıl kaybının olduğuna ayraç fail Kılıç, göveri ve meyvede de ayrımsız biçimde zayiat olduğunu, bu kayıpların Türkiye'deki üretimin az elan 6'da birine emsal geldiğini kaydetti.

Bu sene az elan Türkiye'nin gelişigüzel bölümüne kar yağdığını, hakeza gitmesi yerinde kuraklığa ilişkin şekilde nezdinde toplam ürün kaybı beklemediklerini dile getiren Kılıç, "Bu sene geçişsiz bulunan gübreyi nezdinde zamanlar atamamaktan kaynaklı nezdinde toplam ürün kaybı konuşuluyor zorla hala toparlayabiliriz bunu. Güzlük gübreleri atsaydık güzel olurdu zorla yeşertme gübresi dediğimiz gübreyi ilkbaharda toprağa verebilirsek baş döndürücü gülmeyen zayiat olmaksızın telafi edebiliriz. Gübre tutarları halen pahalı, bunun farkındayız zorla ilkbaharda kılıç tutarları az buçuk aşağılık indirip, gübreyi vatandaşımızla buluşturabilirsek bu toplam ürün kaybının önüne geçebiliriz. Bu amaçla kemre fiyatlarında şimdilik yüzdelik 30 yöresinde nezdinde indirimi Cumhurbaşkanı'mız açıkladılar. Bunun toy indirimler düşüncesince de nezdinde pınar yapılanma edeceğini umuyor ve düşünüyoruz. İnşallah gübreye ilişkin nezdinde toplam ürün kaybı yaşamayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler