USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na 'Varlık Fonu' sunumu

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Salim Arda Ermut, Türkiye Varlık Fonunu’nun faaliyetleri ile ait TBMM’ye sunum yaptı. Yaklaşık 5 sayaç devam eden derinti basına bariz yerine gerçekleşti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na 'Varlık Fonu' sunumu
05-01-2022 20:37

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti'li Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Komisyonda, Türkiye Varlık Fonu Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Salim Arda Ermut, TVF’nin, 2020 Mali Yılı faaliyetlerine bağlı sunum yaptı. Stratejik amaçları ve görevlerinden bahseden Ermut, Fon bünyesindeki varlıkların kıymetini yukarı seviyeye çıkartmayı amaçladıklarını belirterek, Türkiye içerisindeki ciddi yatırımlara kapital sağladıklarını söyledi.

'7 SEKTÖR, 28 ŞİRKET BULUNUYOR'

Türkiye’nin dünya dışındaki stratejisini ve kompetitif şirketlerini destekleyen kapital yatırımlarını yapmayı hedeflediklerini kaydeden Ermut, TVF’nin faaliyet, gaye ve projelerinden bahsetti. Türkiye Varlık Fonu'nun portföyünün, 7 sektörde çalışkanlık yayınlayan 28 şirket, 2 lisans ve 46 gayrimenkulden oluştuğunu aktaran Ermut, "Fon bünyesindeki varlıkların kıymetini yukarı seviyeye çıkarmak, Türkiye içerisindeki ciddi yatırımlara kapital sağlamak, Türkiye'nin dünya dışı stratejisini ve kompetitif şirketlerini destekleyen kapital yatırımlarını gerçekleştirmek ve mali piyasalarda düzelme ve derinleşmeyi beslemek namına çalışıyor ve bunları birer ciddi gaye şekilde değerlendiriyoruz" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin dünya dışı stratejisini ve kompetitif şirketlerini destekleyen kapital yatırımlarının önünü açmayı hedeflediklerini kaydeden Ermut, "Finansal piyasalarda düzelme ve derinleşmeyi beslemek de bizim düşüncesince şişman ehemmiyet taşıyor. Bunun düşüncesince de kapital bazlı aksiyonlar almakta ve mali piyasalarda derinliği ve çeşitliliği artırıcı adımları atmaktayız. Tüm bunlara katı birlikte finansman kaynağı, kurumsal yönetişim, erbap olduğumuz mebde ve değerlerle mükemmel birlikte kabiliyet havuzu oluşturarak ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

'TÜRKİYE VARLIK FONU’NUN ÖNEMİ'

Ermut, Türkiye Varlık Fonu’nun, önemine özen çekerek şöyleki dedi:

"Bu sebepten de değişmeyen kabul etme süreçlerinde enikonu dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Her şeyden önce, değişmeyen kabul etme süreçleriyle ait asliye aldığımız bazısı prensipler var. Bu prensiplere baktığımızda, rüçhan şekilde amme faydası ve bedel yaratmanın bizim düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu açıklamak isteriz. Biz bedel odaklı birlikte görüntü olmayı amaçlıyoruz. Kamuya kâr sağlamayacak, türkiye düşüncesince bedel yaratmamız beklenen sıfır yatırımları gündeme almamaya çalışıyoruz. Disiplin, profesyonellik ve grup emek vermesi öbür ehemmiyetli birlikte değerimiz. Biz, görev ve bedel oluşturma anlayışıyla üstlendiğimiz işlerde muvaffakiyet ve son odaklı olmaya çalışıyoruz, bunu da son odaklılık prensibiyle tanımlıyoruz."

ÜÇ AŞAMALI DENETİM SÜRECİ

Türkiye Varlık Fonu’nun, denetiminden de bahseden Ermut, "3 kademeli birlikte teftiş sürecine tabi. Bu aşamalar; ari teftiş süreci, Devlet Denetleme Kurulu denetimi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu teftiş süreci. Portföyümüzdeki topu topu şirketler, esbak teftiş usullerini ayrımsız halde korunum etmektedir. Türkiye Varlık Fonu, 2020 yılı konsolide dengelem büyüklüğünün yüzdelik 88’i Sayıştay denetimine tabidir. mühim amme varlıklarımız bulunan Ziraat Bankası, Halkbank, TPAO, PTT, BOTAŞ, Eti Maden, TÜRKSAT, ÇAYKUR, Türkiye Denizcilik İşletmeleri üzere şirketlerimizin hepsi, ayrımsız sürede Sayıştay denetiminde" bilgilerini paylaştı.

Ermut ayrıca, Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik altında birleştirilen amme sigorta şirketlerinin 6,5 bilyon TL’lik bedelle satın alınmasını tamamladıklarını belirterek, "Turkcell'e gine yüzdelik 26,2 oranında müşterek olunabilmesi düşüncesince birlikte paradigma sözleşmeler imzalanmış oldu" dedi.

Türkiye Varlık Fonu mal alanı kazancının 18,7 bilyon TL artma kaydettiği bilgisini paylaşan Ermut, "Brüt kar marjının yüzdelik 3 artışla yüzdelik 22 seviyesine çıktığını, bankacılık alanının karlılığının bu açıdan arttığını söyleyebiliriz. Pandemi periyodunun menfi tesirleri nedeniyle mal alanı harici kazançta azalma görülmekte, fakat buna rağmen brüt kar marjında ise yüzdelik 1’lik birlikte düzelme bulunduğunu gözlemlemekteyiz" diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler