USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Kılıç'tan, ABD'li Senatör Menendez'e tepki

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, "ABD'li Senatör Menendez'in, Sayın Cumhurbaşkanımızı 'sorun' adına rüyet isteği aslında Türkiye'yi 'sorun' adına kavrama düşüncesinin tezahürü." dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Kılıç'tan, ABD'li Senatör Menendez'e tepki
17-11-2021 20:23
TBMM

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, Meclis'te düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, New Jersey Senatörü ve Amerika Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez'in, Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a müteveccih açıklamalarına aksülamel gösterdi.

Başka ülkelerin, Türkiye'nin iç işlerine karışma anlamına doğacak büyüklenme ve davranışlarına tolerans göstermemenin, AK Parti hükümetinin aut politikada hassasiyetle üstünde durduğu konuların başlangıcında geldiğini kail Kılıç, "Bizler ne başka devletlerin iç işlerine, politik tercihlerine karışmıyor ve bu mevzularda etkisiz ve hürmetkâr ortak büyüklenme sergiliyorsak ayrımsız davranışı erinç yandan da beklemeyi kendimize doğruluk namına görüyoruz." diyerek konuştu.

Kılıç, Amerika Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez'in, ortak süredir açıklamalarıyla Türkiye karşıtlığını açık açık ortaya koyduğunu belirtti.

Aslen hukukçu bulunan Senatör Menendez'in, 2006'dan beri New Jersey eyaletinden Amerika Senatosu'na seçilen ortak politik olduğunu, 2013 ve 2015 yılları ortada ve 2020'nin başından beri Amerika Senatosu Dış İşleri Komitesi Başkanlığını yürüttüğünü anımsatan Kılıç, 2015'te federal usulsüzlük suçlamalarıyla gündeme mevrut Menendez'in, Amerika Senatosu Seçilmiş Etik Komitesi kabilinden "ciddi biçimde uyarıldığının" halkoyu kabilinden bilindiğini vurguladı.

"Senatör Menendez'in öz evveliyatına bakıldığında, Türkiye'ye müteveccih sanki Ermeni iddialarına bağlı tutumunu ortak nebze açıklasa da demeçlerinin politik ahlak ve etikten mahrum özelliğine bahane olamamaktadır" ifadesini kullanan Kılıç, Menendez'in, ortak müddet evvel Yunanistan kabilinden Büyük Haç Onur Nişanı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi kabilinden da Makarios Büyük Haç Onur Nişanı ile ödüllendirildiğini hatırlattı.

Senatör Menendez'in, bu dü ihsanıhümayun haricinde başka ortak ülkeden rastgele ortak nişan yahut ihsanıhümayun almamasını da dikkate bedel bulduğunu tamlayan Kılıç, şu görüşleri paylaştı:

"Bu verilere baktığımızda Senatör Menendez'in, ülkemize sıcakkanlılık ile yaklaşmasını beklemenin aşırı realist olmadığını bilmekle beraber, sanıyorum en azından, Amerika Senatosu Dışişleri Komisyonu Başkanı namına verdiği demeçlerin ferdî hissi yaklaşım ve değerlendirmelerden arındırılmış, üstlendiği misyonun ve konumunun saygınlığına akıllıca namına elan etkisiz ve önyargılardan ırak ortak biçimde yapılmasını istem kılmak hakkımızdır diyerek düşünüyorum. Ancak Senatör Menendez'in, genel anlamda ülkemize özelde ise Sayın Cumhurbaşkanımıza erinç akıbet aşama negatif hisler beslediğini ve bunun değişmesini sağlayabilecek temaslardan da itinayla kaçındığını görüyoruz."

TBMM Dışişleri Komisyonu namına haziranda ABD'ye görüşme gerçekleştirdiklerini anımsatan Kılıç, ziyarette aykırılık partilerine de mensup alt kurul üyeleri ile aşırı sayıda senatör ve Temsilciler Meclisi üyesi ile görüştüklerini aktardı.

"Düşmanlığı açık açık ortaya koyduğunu gördük"

Bu temaslarda aşırı müspet ve müspet geçenlerin yanında muhatapların ortak bölümünün muhtelif mevzularda hükümetin aut politikası ile ait negatif düşüncelerini de dinlediklerini, bu mevzularda özlük yaklaşım ve değerlendirmelerini para aktarımı olanağı bulduklarını dile getiren Kılıç, şöyleki bitmeme etti:

"ABD'de bulunduğumuz müddet ortamında Senatör Menendez ile ortak araya yetişme imkanını ne efsus ki bulamadık. Bu durumun ortak tane açıklamasının, Senatör Menendez'in, ülkemize bağlı önsezi ve düşüncelerini bize aracısız para aktarımı kılmak ve bizlerin görüşlerini de dinlemekten artma Türkiye aleyhtarı demeçlerini bu tavrından mutlu olacak çevrelerde dillendirmekten hoşlanılmış olduğu biçiminde olabileceğini ve politik varlığını da bu esas dair düz yazı ettiğini düşünüyorum. Aksi takdirde değişik görüşler taşısak da bunları kentlileşmiş ortak ortamda ve sivilize insanoğlu namına ağız dalaşı olanağı bulmanın gibi olması gerektiği fikrindeyim. Nitekim Senatör Menendez geçtiğimiz ağustos ayında Yunanistan'ı ziyareti esnasında Sayın Cumhurbaşkanımıza ilişkin, politik tenkit sınırlarının aşırı ötesinde akıbet aşama müstehcen ifadeler kullandığını, Türkiye'deki politik çatı kendisince mesnetsiz iddialarda bulunduğunu sizler de hatırlıyorsunuzdur eminim. Bunların bulunan konjonktürde Yunanistan kamuoyunda kıvançla karşılandığına şek yoktur. Keza Senatör Menendez'in geçtiğimiz günlerde de New Jersey'de askeri ortak dergiye verdiği mülakatta, Türkiye'ye F16 satışına erinç bulunduğunu anlatım ederken, problemininin Türkiye ile ait olmayıp Sayın Cumhurbaşkanımız ile ilgili bulunduğunu açık açık belirterek, Sayın Cumhurbaşkanımıza erinç beslediği ferdî kini açık açık ortaya koyduğunu gördük."

"Türkiye'yi 'sorun' namına kavrama düşüncesinin tezahürü"

Akif Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 20 yıla benzeyen ortak süredir iktidarda bulunan ve bu müddet ortamında meydana getirilen kâffesi seçimleri zaferle sonuçlandırmış bulunan ortak politik partinin Genel Başkanı'nı, 2018'de de Türk halkının yüzdelik 50'sinin üstündeki oyu ile aracısız seçme Cumhurbaşkanı konumundaki ortak lideri, 'sorun' namına vasıflandırmak en ferah tabiriyle demokrasiye erinç olmak, ortak halkın tercihini namevcut addetmek anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Senatör Menendez'in, Sayın Cumhurbaşkanımızı 'sorun' namına rüyet şevki aslında Türkiye'yi 'sorun' namına kavrama düşüncesinin tezahürüdür. Senatör Menendez'in, Türk halkının oyları ile defaatle seçme nail ortak önderi bu biçimde tanımlama hakkını nereden kendinde görmüş olduğu ve demokratik ortak olguya bu biçimde saldırmayı ne politik sağgörü içinde değerlendirdiği hakkıyla alçalma konusudur. ABD'li Senatör'e ortak el elan Türkiye'nin demokratik tercihlerine hürmet göstermesi icap ettiğini bu vesileyle uyarmak isterim. ABD'li Senatör'e buradan vereceğimiz tavsiye, ülkesinin hile ve istimara hataları zımnında Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu defans sistemi düşüncesince meydana getirdiği tercihi cızıktırmak ve bu yerinde yönelimi tecziye arayışına dönüşmek adına meydana getirilen hatası giderecek adımlar atılması anlamında güç göstermenin elan yarayışlı neticeler doğuracağını açıklamak olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler