USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop'a melce açılışında çıkmaz köpeği bağış edildi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Bir yandan hayvanları korumaya yaşatmaya çalışırken, gayrı yandan efsanevi sevgisini çocuklarımıza, gençlerimize, dölleme gayreti içerisindeyiz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop'a melce açılışında çıkmaz köpeği bağış edildi
03-10-2021 17:24
Edirne

Şentop, Keşan Belediyesince yaptırılan Keşan Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Pati Parkı açılışında icra ettiği konuşmada, Allah'ın kainatı yaratırken gelişigüzel şeyi otokton durumunda ve anlaşılan ortak kural bünyesinde yarattığını vurguladı.

Kainat dengesinin ehemmiyetli unsurlarından birisinin de hayvan bilimi bulunduğunun altını çizen Şentop, "Kainatın bu terbiyeli dengesini korumak, 'yaratılanı yaratandan dolayı sevmek' düsturu, inancımız ve medeniyetimizin geleneğidir." niteleyerek konuştu.

Şentop, Osmanlı medeniyetinin çıkmaz hayvanlarına maruf haklarla günümüzden baş döndürücü gitgide olduğuna ayraç ederek, örnekler verdi.

Dünyanın geçmiş efsanevi hakları kanununun 1587 senesinde Sultan 3. Murad'ın fermanıyla çıkarıldığını tamlayan Şentop, "3. Murad'ın fermanı at ve katırlara taşıyabileceklerinin üzerinde haşiv yapılmasını yasaklamakta, buna uymayanlara da ukubet getirmektedir. Osmanlı devrinde başkaca çandır yaşamının korunmasına ilişkin, avcılığın avlanmanın kurallarına değgin hem denizde, bununla beraber karada kimi tahdidat getiren seçim mevcuttur." ifadelerini kullandı.

Hayvanlara acıma etmenin medeniyetten mevrut ortak kalp bulunduğunu tamlayan Şentop, çıkmaz hayvanlarına yayınlanan acıma ve onlar düşüncesince yapılanları kıstak zenginliğinin de ortak işareti yerine niteledi.

Sevgi ve acıma hakkında düz yazı edilen medeniyetin mirasını yaşatmaya ve geliştirmeye çalıştıklarını anlatım fail Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Bir yandan hayvanları korumaya yaşatmaya çalışırken, öteki yandan efsanevi sevgisini çocuklarımıza, gençlerimize dölleme gayreti içerisindeyiz. Bu nedenle açılışını yaptığımız bu merkez, bu festival, sonuç aşama önemlidir. Trakya'nın en şişman ve en şümullü çıkmaz hayvanları muvakkat iş evi bulunan Keşan Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi 72 dönümlük ortak bölgede bin efsanevi kapasiteli kedi, köpek, kuş ve güçten sakıt ağırlık hayvanlarının barınabileceği ortak yuva olacaktır. Aynı sürede bu kasılma zarfında dü ameliyathanemiz mevcuttur. Kediden köpeğe, kuştan ağababa genişliğinde iyesiz hayvanlarımız yurttaşlarımız kabilinden burada sahiplendirilecektir ayrımsız zamanda. Tarihte leylekler düşüncesince şifahane kurmuş uslu ve şişman merhametin timsali ecdada erbap bulunan bizler, bu muvakkat barınaklarda buraya gelen, bakıma kadın bulunan hayvanları anlaşılan ortak müddet bünyesinde mihman edeceğiz."

Şentop, 2020 verilerine layıkıyla lokal yönetimlerce dalavere edilen muvakkat efsanevi iş evlerinin tahminî 100 bin hep kapasitesi bulunduğunu ve 255 efsanevi barınağının bulunduğunu belirtti.

"Yeryüzü elden kişilere ilgili değildir"

Şentop, Hayvanları Koruma Kanunu'na ilişikli düzenlemenin sabık sene teşri senesinde çıkartıldığını anımsattı.

Bu düzenlemeyle hayvanların dünyalık ve ya kayıt yerine gören anlayışı kaldırıp, "can" statüsüne kavuşturduklarını anlatım fail Şentop, şunları kaydetti:

"Bu anayasa düzenlemesi bağlamında hayvanlara dirlik işlenen suçlara da cezaevi cezası düzenlendi. Yine bu kapsamda belediyelere maruz sorumluluklar ve buna ilişikli yerine finansal destek sunar arttırıldı. Son çıkan kanuni düzenlemelerle adamlık ayıbı bulunan pet shoplarda negatif koşullarda ortak sermaye uzlaştırıcı bulunan pisik kapik satışı da bundan sonradan yapılmaz bir duruma getirildi. Yeryüzü elden kişiye ilgili ortak meydan değildir. İnsanoğlu maatteessüf kendini tabiat ananın yegâne hakimi zannetmekte, yanılgıya düşmekte. Kentlerimizde çıkmaz hayvanlarının barınabilmesinin tedricen zorlaştığı, kimi bazı korkulu görüntülerin ortaya çıkmış bulunduğu ahval yaşanmıştır. Malumunuz bulunduğu az daha çıkmaz hayvanı dediğimiz iyesiz sokakta doğan canlı ve ya evden atılmış avare bu hayvanlarla insanoğlu arasındaki etkileşimi dimdik boyutlarda yakalayıp el ve efsanevi sağlığını garanti dibine kabul etmek devletimizin sorumluluğudur."

"Çoğu sokağa bırakma ediliyor"

Şentop, Hayvan Hakları Federasyonu'nun istatistiklerine göre, Türkiye'de lokal hayvanların satılmış bulunduğu dükkanlardan tahsil edilen hayvanların yüzdelik 60 yahut 70'inin maatteessüf ortak müddet sonradan sokağa atıldığının altını çizdi.

Terkedilen çıkmaz hayvanlarının hüzünlerinin gözlerinden okunduğunu anlatım fail Şentop, "Terk edilen pisik ve köpekler ortak çocuğun karne hediyesi, kimisi ortak sevgilinin veladet haset hediyesi yerine ilkin seviliyor, hevesler geçince ya sokakların ve ya efsanevi barınaklarının sakini oluyorlar. Konuşamasalar da onlar bırakma edildiklerinin farkındalar. Çoğu devir hemen kesilenler mevcut aralarında. Hepiniz malikine ortak bilinçlilik olduğunda onunla baş başa ateş çeken, fazladan sahibi öldükten sonradan kendisi de endamsız ortak müddet sonradan taayyüş sonuç veren, veda eden, ölen hayvanların haberlerini aydın ve görmüşsünüzdür." niteleyerek konuştu.

Sokağa atılmış hayvanların avare şekillerde üremesiyle onlara alakasız girmek vasıtasıyla caddelerin, barınakların çabucak dolduğunu tamlayan Şentop, ortak efsanevi sahiplenildiğinde günah bilincin de olunmasını referans etti.

Şentop, Keşan Belediyesinin hayvanlara dirlik duyarlılığını bu kapsamdaki faaliyetlerini takdirle izleme ettiğini anlatım etti.

Konuşmanın arkası sıra Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Şentop'a çıkmaz köpeği bağış etti.

Ardından Trakya Pet Festivali kapsamında planlı kedi-köpek görk yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerini sağlayan Şentop, elan sonradan tören düzeni üyeleriyle bakımevinin açma kurdelesini kesti, efsanevi barınaklarını gezdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler