USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Ukrayna ve Rusya arasındaki mesail barışçıl yollarla, müzakerelerle çözülür

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Ukrayna ve Rusya arasındaki sorunlar, barışçıl yollarla, müzakerelerle çözülür. Yoksa bölgemiz düşüncesince de dü iklim düşüncesince de bunun hayır neticeleri olmaz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Ukrayna ve Rusya arasındaki mesail barışçıl yollarla, müzakerelerle çözülür
22-01-2022 10:53
İstanbul

Mustafa Şentop, Beyoğlu Belediyesinin Pera Palace Otel'de düzenlemiş bulunduğu "Beyoğlu Buluşmaları"na mihman oldu.

Pera Palas Otel'in, Milli Mücadele zamanında ehemmiyetli birlikte noktayı bulunduğunu tamlayan Şentop, Atatürk'ün ehemmiyetli görüşmelerini burada yaptığını, Agatha Christie ve Ernest Hemingway denli ehemmiyetli edebiyatçıların da otelde konakladığını söyledi.

Şentop, dünyanın değişimlere yüklü birlikte çağda olduğuna dikkati çekerek çözümü ertelenen nice dava bulunduğunu, Doğu Avrupa özellikle iktisap geçirmek neredeyse Balkanlar, Kıbrıs, Suriye, Irak, Ermenistan, Kırım ve Ukrayna'daki hastalıkların 2. Dünya Savaşı'nın nedeni bulunduğunu fakat harbe karşın çözülemediğini anlattı. Bunların baştan görüşülmesi icap ettiğini vurgulayan Şentop, "Bu derece tecrübeden sonraları insanlığın, siyasetçilerin bunlardan öğüt çıkarmasını beklemeliyiz fakat şu anki gelişimleri gördüğünüzde baş döndürücü güzel öğüt çıkartılmadığını üzülerek görüyoruz. Aslında müstevli süreci, şahısların birbirine ne derece tabi bulunduğunu gösterdi. Salgınla hasatlıkların da toptan bulunduğunu gördük, o devir tedavinin de toptan olması geçişsiz fakat döllenme payı hala tam değil." sanarak konuştu.

"Türkiye, hayattaki değiş ve inkılap kavşağını güzel anladı"

TBMM Başkanı Şentop, Türkiye'nin hayattaki değiş ve inkılap kavşağını güzel anladığını ve kavradığını aktararak laflarını şöyleki sürdürdü:

"Sayın Cumhurbaşkanımız 'Dünya 5'ten büyüktür' söylediğinde imgesel birlikte bilinçlilik denli algılandı fakat deminden BM'nin baştan yapılandırılmasından bahsediliyor. Bunu Ukrayna'daki gelişmelerde de görüyoruz. Ukrayna'ya askeri gereç sevk noktasında bazı NATO ülkelerinin iklim alanı kullanılmıyor. Öyle birlikte dönemden geçiyoruz ki bundan böyle eskisi denli birlikte akıl konforumuz yok. Gün içerisinde güçlü arada sırada acemi politikalar yakalamak mecburiyetindeyiz. Bu, dünyanın nereye gittiğini görmekle başarılabilecek birlikte iş. Yeni birlikte evren böbürlenmek üzereyken geçmişten dersler çıkarmak, acıları unutmamak mecburiyetindeyiz. Daha güzel birlikte dünyaya akla yatkın gidiyoruz fakat onun da az buçuk sıkıntıları olacak."

Şentop, dört başı mamur hastalıkların diyalog kanalıyla ele katılması icap ettiğini dile getirerek "Ukrayna ve Rusya arasındaki sorunlar, barışçı yollarla müzakerelerle çözülür. Yoksa bölgemiz düşüncesince de dü abuhava düşüncesince de bunun faydalı neticeleri olmaz." dedi.

"Sosyal medyada türel düzenlemelere gerekseme var"

TBMM Başkanı Şentop, içtimai medyanın elzem birlikte düzlük olduğuna ayraç ederek değişen teknolojinin herhangi birlikte devir hukukun uğrunda gittiğini, bu bölgede birlikte hukuku kombinezon mecburiyetinden yalan edildiğini, fakat buna ceza, sınırlama, anlatım ve akıl özgürlüğünün kısıtlanması yerine bakmanın kusur bulunduğunu söyledi.

Bu mevzunun baş döndürücü uluslu firmalar ayağının da bulunduğunu tamlayan Şentop, "Biraz yakında etraflıca baktığımızda, akıl özgürlüğü tehdidi gerçekte bu baş döndürücü uluslu firmalar kabilinden oluşturuluyor. Siyasi doğruluk ve özgürlüklere gözdağı yerine baştan sona devleti görürüz. Oysa baş döndürücü uluslu şirketlerin, dört başı mamur devletlerin akıl ve kanaatlerini aşılamak itibarıyla baş döndürücü menfi tesirleri bulunduğunu da görüyoruz. Bu baş döndürücü uluslu firmaların millî hukukları aşabildiğine de delil oluyoruz. Sadece Türkiye düşüncesince değil ayrıksı devletlerde de bu mevzularda şikayetler var, Biliyorsunuz, Başkan Trump'ın güçlü hesabını kapattılar. Bunu çabucak birlikte anlatım özgürlüğü yerine değil, baş döndürücü uluslu firmaların ticari faaliyetleri bağlamında da kullanmak lazım." ifadelerini kullandı.

Şentop, türel düzenlemeye gerekseme olduğuna ayraç ederek "Sosyal iletişim araçları mecralarında da günce yaşamda bulunduğu denli hususiyet kurallarının uygulanan olması lazım. Bir türel değinme iletmek baş döndürücü önemli. Çok uluslu firmaların de kullanıcılarını manipüle geçirmek denli birlikte hakları yoktur. İnsanların da çıkarlarını koruyacak haklarının olması lazım." dedi.

"Bu dizge istikrarı kurumsallaştırıyor"

Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve TBMM'nin rolüne de yer vererek şimdilerde "İyileştirilmiş milletvekili düzene döneceğiz." denli bazı efkâr gelecek sürüldüğünü, Başkanlık sisteminin birlikte gecede Cumhurbaşkanı'nın veya AK Parti'nin aklına gelip de yapılmadığını söyledi. Türkiye'nin bu sistemi tartışmasının birlikte nedeni olduğuna dikkati çekerek Şentop, milletvekili sistemin Türkiye'de pırtı dışı yöntem eden bürokratik unsurların siyasete engelleme etmesini ve girmesini sağlayıcı birlikte dizge bulunduğunu anlattı.

Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, vesayetçi sistemi likidasyon etmeyi, haricen müdahaleyle hükümet oluşturmayı engellemeyi ve hükümetleri milletin seçmesini sağladığını vurgulayarak şöyleki bitmeme etti:

"İşte getirdiğimiz bu acemi sistemin baş döndürücü esas ayrıcalığı budur. Parlamentoyu ayrı, hükümeti ayrı seçiyoruz. Siyasete dışardan engelleme ederek hükümet kurma-düşürme olanağı namevcut bu sistemde. Türkiye, bu noktaya bu süreçleri yaşayarak geldi. Bu dizge istikrarı kurumsallaştırıyor. Türkiye'de halkın tarzı hükümeti belirliyor. Bu dizge değişikliği ile siyasal muvazene kurumsallaştı ve kalımlı duruma geldi. Yeni dizge algısı 2023 seçimlerinden sonraları yakında güzel oturacaktır. "

"Yeni hükümet sistemi o sağdaki mekanizmayı sökmektir"

TBMM Başkanı Şentop, ülkedeki vesayetçi yapıları sürücü belgesi kursunda geçer arabalardaki katkısız taraftaki kontrole karşılaştırarak bu araçlardaki gerçek kontrolün katkısız tarafta oturanda bulunduğunu dile getirdi. Şentop, vesayetçinin sağda oturan isim bulunduğunu anlatarak "Tayyip Erdoğan erişince ne yaptı? 'Millet beni seçti, arabayı ego kullanacağım.' dedi. evvel bitişik insanla gürültü etti. İş ilerledi, bitişik adamı alçak attı. Yandaki o cümle durduğu sürece katkısız yan baş döndürücü cazip. İşte bu FETÖ'cüler katkısız tarafa taşınmak istiyorlardı. Onların gayesi sol tarafa taşınmak değildi. Onun düşüncesince bizim yapmamız müstelzim katkısız taraftaki mekanizmayı sökmek. İşte bu acemi hükümet sistemi o sağdaki mekanizmayı sökmektir." sanarak konuştu.

TBMM Başkanı Şentop, halkın içerisine gidildiğinde birlikte kutuplaşma olmadığını aktararak şunları kaydetti:

"Bazen, gazeteciler, 'Bir kutuplaşma mevcut mı?' diyorlar. Ben de 'Kutuplaşma gerçekte siyasetçiler ortada var.' diyorum. Halkın içre birlikte kutuplaşma yok. İnsanlar birbirine hürmet içre yaşıyor, birlikte vakitler de böyleydi. Ancak az buçuk yukarıya çıktığınızda birlikte bileşimli kutuplaşma oluşturuluyor. Türkiye şişman seviyede bunları aştı. Siyasi görüşlerimiz değişik olanaklı fakat bire birlikte ülkede yaşıyoruz. Hepimiz Türkiye'nin yakında gönençli birlikte abuhava olması düşüncesince çalışıyoruz. Siyasi tartışmaları, birbirimizi itip kakmak, birbirimize taşlama geçirmek düşüncesince birlikte mefruşat yerine görmemeliyiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler