USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye açısından alım çalım donör ortak tablo

TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'nda talih başkanlarıyla lakırtı etmiş olduğu anları yansıtan fotoğrafa ilişkin, "Türkiye açısından aşırı iftihar, alım çalım donör müşterek tablo." ded

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye açısından alım çalım donör ortak tablo
16-09-2022 18:01
Gagavuzya

Gagavuz Özerk Yeri'nin başkenti Komrat'ta temaslarını sürdüren Mustafa Şentop, Türkiye'nin Komrat Başkonsolosluğunda gazetecilere gündeme bağlı açıklamalarda bulundu.

Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'na bağlı değerlendirmesi sorulan Şentop, dünyada nice parametrenin değiştiğini, 20. asrın paradigmaları üstüne yerleşmiş bulunan yapıların geçerliliğini kaybettiğini söyledi.

Artık aşırı kutuplu ve ilişkilerin çeşitlendiği müşterek dünyaya akıllıcasına gidildiğini dile getiren Şentop, "Büyük seviyede bilhassa Avrupa Birliği peyda etmek az daha Avrupa ülkelerinin, ABD'nin, maada ülkeleri, almış oldukları kararlara uymaya mecbur, dayatmacı ve dışlayıcı tutumları bizi alım satım sahalarımızı çeşitlendirmeye atıf ediyor." niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılmış bulunduğu Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'nın, Türkiye'ye dünkü imkanlar, afak ve linkler sunacağını tamlayan Şentop, "Şangay'daki toplantı, evren dengeleri itibarıyla da aşırı önemli. Artık müşterek bireyin değişmeyen verdiği, dört başı mamur ülkelerin, ülkelerin uyduğu müşterek evren yok. Bu anlamda bu toplantıyı ehemmiyetli müşterek sağ açıklık namına görüyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'nda liderlerle geveze etmiş bulunduğu anları yansıtan foto üstüne değerlendirmesi sorulan Şentop, şu biçimde konuştu:

"O fotoğrafla ilgilendiren nice yorum yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın, gayrı liderler nezdindeki itibarı ve onların boşluk açısını göstermesi itibarıyla aşırı ehemmiyetli müşterek fotoğraf. Uzun derinliğine cümlelerle anlatılmaya çalışılmış bulunan mevzularda arada sırada biricik müşterek foto karesi, ihtimal kitaplarca açıklama edilecek nice şeyi ortaya koyuyor. O fotoğrafta, gayrı abuhava talih başkanlarının, liderlerinin Sayın Cumhurbaşkanımıza bulunan ilgilerini, alakalarını, onun sözlerine, yaklaşımlarına gösterdikleri ilgiyi aşırı bariz biçimde yüzlerinden okuyabiliyoruz, bunu orada görüyoruz. Türkiye açısından aşırı iftihar, alım çalım donör müşterek tablo."

"Duygusal anlamış olur canlı müşterek istikbal oldu"

Moldova ziyareti kapsamında muhataplarla ehemmiyetli mevzuları ele aldıklarını anlatım fail Şentop, "Moldova, Ukrayna'nın doğrudan bitişiğinde, harbe bitişik müşterek ülke. Bu itibarıyla hem güvenlikle bununla beraber ekonomiyle ilgilendiren ayrışık endişeler var." dedi.

Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi'ni ziyaretine ayraç fail Şentop, "Bizi şaşırtan, canlandıran, birey anlamış olur yaşatan müşterek istikbal oldu. Okullardan öğrenciler, evlerden kadınlar, rical yolda uzunlamasına dizilmişler, konvoyumuzu, heyetimizi karşıladılar. Türkiye'ye erinç aşırı iri müşterek ilgi, dikkat sevgi var. Bunu görüyoruz, kişilerin yüzlerinden okunuyor." niteleyerek konuştu.

Bölgede yaşanmış bulunan akse dolayısıyla bilhassa saf taş yağı lambası yağı alımı üstüne endişelerin bulunduğunu kail Şentop, şu biçimde konuştu:

"Bir yandan fiyatların aşırı yükselmesiyle ilgilendiren kimi teessürat var, gayrı yandan 'Bu şita saf taş yağı lambası yağı tam oranda alınabilecek mi?' niteleyerek de müşterek düşünce var. Daha geçmiş Sayın Cumhurbaşkanımıza da maada ülkelerden, bu geçek üstündeki Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan'dan yersiz talepler de var. Ukrayna üstünden Rusya'nın müşterek hattı mevcut bitmeme fail ve bu bölgedeki devletlere buradan saf taş yağı lambası yağı veriliyor. Şimdi onunla ilgilendiren elbette kısıtlamalar, tahdidat var. Türkiye üstünden giden, Bulgaristan'dan sabık müşterek geçek var. Bunların aykırı kısaca dü tarafa da taş yağı lambası yağı nakil biçiminde çalıştırılabilmesi mümkün. Moldova da hakeza müşterek taleple, Türkiye'nin bu konudaki desteğini istiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın bu mevzuda meydana getirdiği icraat bulunduğunu biliyorum. Komşu, arkadaş ve karındaş devletlere asistan olmayı, elimizdeki imkanlardan onların gereksinimlerini beklenir bulunduğu derece karşılamayı dilek ediyoruz. Bu mevzuda mebde namına müspet bakılıyor ancak elbette bunu halletmek düşüncesince kimi türel altyapı, barışma ve kimi uran enfrastrüktür problemleri var. Bunların da çözülebileceğine müteallik bilgiler var. Tabii bu mevzuyu Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımız ölçüm edecekler."

Şentop, erke probleminin sadece Moldova'nın, Gagavuzya'da canlı soydaşların problemi olmadığını belirterek, "Hem pandemi sonrası gelişmeler, konuşu tesirleri bilhassa erke peyda etmek az daha bununla beraber Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı müşterek tabela var. Bilhassa arkadaş ve karındaş ülkelerle bunu bırakmak yahut kolaylaştırmak düşüncesince adımlar atılacak." dedi.

"Türkiye, ülkelerle kurduğu ilişkileri gergef derece müeddep enine uzunlamasına işledi"

Yunanistan'ın Ege'deki provokasyonlarına bağlı istifham üstüne Şentop, "Genel namına Türkiye'nin andıran vakitlere derece gücünü, tesirini daim jeopolitik de açıklama ederdik. Tabii jeopolitik; devletlere, devletlere müşterek olanak sunuyor. Bu olanağı değerlendirip, fırsata dönüştürüp geliştirebilirsiniz de ancak jeopolitiğin esiri de olabilirsiniz. Türkiye bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başardı." dedi.

Türkiye'nin, senelerdir ülkelerle kurduğu ilişkileri gergef derece müeddep enine uzunlamasına işlediğini, bunun ast yapısını oluşturduğunu vurgulayan Şentop, "Ülke içerisindeki kavgaların Türkiye'ye müteveccih boşluk açılarını değiştirmediğini görüyoruz. Çünkü Türkiye ile devletler ortada kurulan ilişkilerin hakkıyla gerçek temelleri oluşturulmuş, bu alım satım bu temeller üstünde yükseliyor. Deseniz ki 'Eski hükümetle Türkiye'nin arası iyiydi, ego bozacağım.' Bunu yapamıyorsunuz. Çünkü anca sert temeller atılan ki ilişkilerde bu, bedava müşterek iş değil, devir talip müşterek şey. Ziyaret ettiğimiz nice ülkede bunu görüyoruz. Türkiye'nin sadece jeopolitiğin etkisiyle değil, bu müddet ortamında meydana getirdiği çalışmalarla, müeddep işçilikle elde etmiş bulunduğu müşterek itibarı, gücü ve tesiri var." değerlendirmelerinde bulundu.

Yunanistan'ın provokatif eylemlerine reaksiyon yayınlayan Şentop, "Türkiye'yi, Yunanistan derece kimi ülkelerle gelişmemiş meşguliyetler içine sokmaya çalışıyorlar. Türkiye, Yunanistan'ın bu çeşit sözlerine, konuşmalarına yahut hamlelerine yanıt vermekten kendini doygun addeder kısaca yanıt vermeye fark gerek görmez. Türkiye'yi tasalı eden, olmaması müstelzim müşterek gestalt mevcut ise Türkiye bunun gereğini gelişigüzel devir yapar." mesajını verdi.

"Yunanistan konusunu Türkiye düşüncesince ehemmiyetli müşterek ruzname namına görmüyorum"

Türkiye'nin, bitmeme fail harbe aşırı andıran müşterek coğrafyada bulunduğuna yer veren Şentop, şunları kaydetti:

"Bölgemizde, etrafımızda komşularımızla sulh ortamında yaşam sürmeyi dilek ediyoruz. Sorunlarımız mevcut ve bunları diyalogla, araştırma eliyle çözmeyi hedefliyoruz. Amacımız bu. Bu yolla bunların çözülebileceğine inanıyoruz. Başkalarına da bunu talkın ediyoruz, kılıç de hakeza yapıyoruz ancak bu, Türkiye'nin problemlerini maada yolla çözemeyeceği, sadece araştırma ve diyaloga meraklı bulunduğu anlamına da gelmiyor. Bu, bizim tercihimiz ancak maada çeşit bu problemlerin çözüleceğine kanma getirirsek o yolla da gelişigüzel çeşit imkanla, gelişigüzel çeşit güçle ve enstrümanla Türkiye problemlerini çözebilecek çelim ve kudrette.

Kimse kendisinin sıfır kısaca başkalarından aldığını zannettiği müşterek güçle tabiri caizse başkasının kucağına oturarak Türkiye'ye erinç kimi laflar söyleme, müşterek şeyler yapabileceğini zehap gafleti içine düşmesin. Bunu daim söylüyoruz. Benzer müşterek nesne 100 sene geçmiş akıntı etmişti. Kendi inisiyatifiyle değil, o zamanın kimi ülkelerinin kez göstermesiyle, iteklemesiyle Yunanistan müşterek işe girmişti ki Türkiye'nin 50 senedir bitmeme fail savaşlar, mücadeleler kararında ekonomik, askeri namına gelişigüzel bakımdan aşırı cılız bulunduğu müşterek devre bedel gelmişti ve Türkiye o çağda fark müşterek dü güneş ortamında bu problemi çözebilmişti. Şimdi anca müşterek Türkiye yok, hakeza müşterek evren yok. Her anlamda değerlendirdiğimizde bugün evren alelacayip müşterek Türkiye ile erinç karşıya."

Yunanistan konusunu Türkiye düşüncesince ehemmiyetli müşterek ruzname namına görmediğini vurgulayan Şentop, "Bu maslahat Türkiye'yi bu işle az buçuk çalışır etmek, maada elan ehemmiyetli işlerle çalışır olmamasını getirmek düşüncesince mutasavver müşterek formül. Türkiye bunu haydi haydi aşabiliyor. Türkiye müşterek sorun, burada çözülmesi müstelzim müşterek nesne bulunduğunu görüyorsa bunu gelişigüzel çeşit yöntemle, diyalogla da müzakereyle de ancak maada metodlar gerekiyorsa onlarla da çözebilecek çelim ve kudrette." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler