USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop, Özbekistan Ali Meclisi heyeti ile ortak araya geldi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin (TÜRKPA) adını de inşallah en endamsız sürede değiştireceğiz, elan çelimli ortak birlikteliğe dönüştüreceğiz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop, Özbekistan Ali Meclisi heyeti ile ortak araya geldi
18-11-2021 18:53
TBMM

Şentop, Özbekistan Ali Meclisi Yasama Odası Birinci Başkan Yardımcısı ve Özbekistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Akmal Saidov ve beraberindeki kurul ile Divan Salonu'nda birlikte araya geldi.

Karşılıklı ziyaretlerin düet ilişkilerin gelişme göstermesi açısından ehemmiyetli bulunduğunu kail Şentop, "Kardeşlik hukukuna dayalı mühim ortaklığımızın parlamentolar arası ilişkilerin geliştirilmesi aracılığıyla de desteklenmesi gerektiğine inanıyorum." niteleyerek konuştu.

"Özbekistan'ın ve Özbek kardeşlerimizin milletimizin gönlünde hususi birlikte arazi vardır." ifadesini kullanan Şentop, milletvekillerinin de şimdi kesif görüşmelerle, ziyaretlerle buna akla yatkın ortamın sağlanması düşüncesince hız göstermesi icap ettiğini vurguladı.

Geçen hafta Türk Konseyinin isminin "Türk Devletleri Teşkilatı" adına değiştirildiğini hatırlatan Şentop, şu halde konuştu:

"Bu, elbette sadece birlikte kişi değişikliğinden ibaret değil. Biz de Kazakistan'ın Türkistan şehrinde TÜRKPA toplantısını yapmıştık. O görüşmede bu madde gündeme gelmişti. Orada 'Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin adını de değiştirelim, Türk Devletleri Parlamentolar Arası Birlik biçiminde birlikte kişi koyalım.' niteleyerek konuşulmuştu. Bazı divan başkanlarının hakeza birlikte önerisi oldu. Ben o devir kendilerine 'Bu işi yaparız, bedava birlikte iş de ilkin büyüklük başkanlarının birlikte araya geldiği görüşmede bu kişi değişikliği yapılsın, şimdi sonraları kılıç buna uyarız.' demiştim. Bunun düşüncesince bunu erteledik. İnşallah en çelimsiz sürede TÜRKPA'nın adını de değiştireceğiz, şimdi çelimli birlikte birlikteliğe dönüştüreceğiz."

Mustafa Şentop, Türkistan coğrafyasının en önde mevrut ülkesi Özbekistan'ın, Türk ve İslam medeniyetinin en dobra eserlerine cemaat olmanın ötesinde siyasi, ekonomik, toplumsal anlamda da gelişigüzel güzeşte çağ gelişen ve güçlenen birlikte iklim konumunda bulunduğunu dile getirdi.

Bu durumun, menfaatlerini mutlu ettiğini tamlayan Şentop, Özbekistan'ın içerisinden geçmiş olduğu ıslah ve inkılap dönemini de yakından izlem ettiklerini söyledi.

Şentop, "Özbekistan'ın, bağımsızlığının 30'uncu senesinde gelişigüzel bölgede kayda bedel ilerlemeler sağlanmış olması bizi gururlandırıyor. Daha çelimli ve gönençli birlikte Özbekistan'ı görmeyi sakıncasız olun minimum sizin denli kılıç de istiyoruz. Bunun gerçekleşmesi düşüncesince elimizden mevrut gelişigüzel şeyi hazırlamaya hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

"Özbekistan'ın, Türk Devletleri Teşkilatı'na organ olması bizi aşırı mutlu etti." diyen Şentop, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'i mihman etmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Şentop, "Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonraları geçmiş ziyaretini de böylecene Türkiye'ye yapmış oldu. Özbekistan'ın sürekli adına üyeliğiyle, güçlenen acemi ismiyle Türk Devletleri Teşkilatı'nın akıbet zirvede duyuru etmiş olduğu Türk Dünyası 2040 Vizyonu, önümüzdeki çağda o şişman hedeflere anlayış dair bizlere birlikte civar çizmiş oldu." dedi.

"TÜRKPA'nın adını değiştirelim"

Türkiye adına arsıulusal milletvekili zeminlerde servet sergileme ve toplantılara paydaşlık ika dair hususi hız gösterdiklerini tamlayan Şentop, 26-30 Kasım'da Madrid'de Parlamentolar Arası Birlik'in (PAB) 143'üncü Genel Kurulu'nun düzenleneceğini, kendisinin de umumi kurula katılacağını bildirdi.

PAB'ın Başkan Yardımcılığına seçilmesi nedeniyle Saidov'u kutlama fail Şentop, "Bu göreviniz süresince ülkelerimizin ve halklarımızın eş menfaatlerine müteveccih azimli vakfe sergileyeceğinizden, ülkenizi ve Türk devletlerini en elleme halde anabolizma edeceğinizden şek duymuyorum." dedi.

Asya Parlamenter Asamblesi Dönem Başkanı sıfatıyla riyaset edeceği derinti ile İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (İSİPAB) eş güdüm toplantısında aceleci birlikte ruzname maddesini görüşmeyi istek ettiğini vurgulayan Şentop, şunları kaydetti:

"Bu mevzuda siz değerli üyelerimizin de desteğini istiyorum. Türk ülkeleri arasındaki ilişkileri şimdi da derinleştirmeyi hedefleyen TÜRKPA'ya Özbekistan'ın sürekli organ adına katılmasının, bölgede barış, denge ve iş birliğinin güçlendirilmesi hedefine ulaşılmasını kolaylaştıracağı kanaatindeyim. TÜRKPA'da fasıl başkanı Kazakistan. Bir ahir fasıl başkanı da Kırgızistan olacak. TÜRKPA Genel Kurul toplantısı tahminî birlikte sene sonraları yapılacak. Şöyle birlikte düşüncem var, ihtimal geçmiş kat size açıyorum bunu; Kazakistan Meclis Başkanı Sayın Nurlan Nigmatulin ile görüşeceğim. Bahar aylarında yılgı derinti kabil açıklık derinti yapalım. O görüşmede hem TÜRKPA'nın adını değiştirelim aynı sürede Özbekistan'ın katılımıyla ilgilendiren sonucu tescil edelim. Böyle birlikte düşüncem var, bunu divan başkanlarıyla da danışma edeceğim. İnşallah yaparız, birlikte sene beklemeyelim.

"TÜRKPA'nın isminin değiştirilmesinin mükemmel sırası"

Özbekistan Ali Meclisi Yasama Odası Birinci Başkan Yardımcısı ve Özbekistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Saidov da mülakat düşüncesince Meclis Başkanı Şentop'a teşekkürlerini iletti.

Saidov, "TÜRKPA'nın isminin değiştirilmesinin mükemmel sırası. Özbekistan da TÜRKPA'ya organ adına girerse bu da mantık olur. TÜRKPA, Özbekistan Ali Meclisi yapılmaksızın tasar çizim edilemez. Bu bölgede lüzum TÜRKPA lüzum Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) gerekse Türk Devletleri Teşkilatı'nda bu arada cereyan edeceğiz." niteleyerek konuştu.

Kabule TBMM Türkiye-Özbekistan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler