USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: İstiklal Marşı, milletimizin ve vatanımızın dizelere dökümlü tapusudur

TBMM Başkanı Şentop,"İstiklal Marşı, milletimizin ve vatanımızın dizelere dökük tapusudur. Tam ari müşterek ulus ve mutluluk kendisine mevcut olma irademizin sosyal sözleşmesidir. Devletin ve Anayasa'nın biricik ideolojisidir." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: İstiklal Marşı, milletimizin ve vatanımızın dizelere dökümlü tapusudur
27-12-2021 15:49
Samsun

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde planlı "İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu"nda icra ettiği konuşmada, Mehmet Akif Ersoy'un 27 Aralık 1936'da yaşamını kaybettiğini hatırlatarak, Asım'ın neslinin şişman şairine ölüm etmiş bulunduğu devir kabil zaman de cemaat çıktığını, gelecekte de onun kıymetini bilmeye bitmeme edeceğini söyledi.

Mehmet Akif Ersoy'un yoğun gösterişsizlik sahibi olduğunu, unutulup gitmeyi önceden kabullense de onun anbean anıldığını anlatım fail Şentop, "Ulusal ve arsıulusal spor yarışlarında 100 senedir herhangi müşterek okulda, herhangi müşterek resmi törende bire müşterek coşku ve şerefle onun mısralarını ötme ediyoruz. Unutmak müşterek yana, az daha onu herhangi müşterek devir yaşamın yeterli içinde, yeterli ortasında yaşatıyoruz." diyerek konuştu.

"7'den 70'e etraflı milletimizin İstiklal Marşı sevgisinde kenetlenmesine tanık olduk"

Şentop, 2021'in "İstiklal Marşı" yılı anons edildiğini anımsattı.

"Bizzat teklifini hazırladığım ve geçmiş imza ile sunduğum 2021 yılının İstiklal Marşı yılı olması talebimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda ittifakla, eş müşterek kararla onama edilerek 2021 yılı İstiklal Marşı yılı namına anayasa ile anons edildi." diyen Şentop, şunları anlatım etti:

"Hürriyet ve bağımsızlık aşkımızın çevirmeni bulunan İstiklal Marşı'mıza ve onun şairi rahmetlik Mehmet Akif Ersoy'a gönül rahatlığı duyduğumuz şükran ve muhabbeti anlatım ika bu şeklinde iklim içre ve haricinde planlı etkinliklerde 7'den 70'e etraflı milletimizin İstiklal Marşı sevgisinde kenetlenmesine tanık olduk. Milletimizin servet ve yeterli bağımsızlık mücadelesinin sembolü bulunan İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'u il, kaymakamlık ve köylerde planlı törenler, sergiler, paneller, sempozyumlar, türkü yarışmaları, çelimsiz filmler ve hususi nice programla anmaya çalıştık. İstiklal Marşı'mızın onama edilişinin 100. yılı vesilesiyle planlı bu programlar, müşterek yüzyıl evvela ulusal bütünlük ve el birliği anlayışıyla şaha koruyucu milletimizin cemaat bulunduğu kültürel kodları doğacak nesillere aktarma etmek itibarıyla baş döndürücü şişman müşterek değeri haizdir. "

Şentop, 2021 yılının sonuç 100. sene İstiklal Marşı programını Milli Mücadele meşalesinin yakıldığı Samsun'da yaptıklarını belirterek, "Farklı yönleriyle ve ayn açılarıyla ele alacağımız ulusal marşımız ve Mehmet Akif ile ilgilendiren yapacağımız katkılar, sunacağımız dünkü kıymetlendirme ve bilgiler düşüncesince herhangi müşterek birinize değişik teşekkürname ediyorum." halinde konuştu.

İstiklal Marşı'nın Milli Mücadele bitmeme ederken ordunun coşkusunu yükseltmek, ulusal bütünlük ve el birliği ruhu içre topyekun dar sathını harekete buyurmak arzusuyla şahsen Meclis'in açmış bulunduğu konkur sonucunda onama edildiğini anımsatan Mustafa Şentop, konkur ve Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazdığı süreci anlattı.

"Bestesi zat içre mevcuttur"

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de İstiklal Marşı'nın kabulünden ahir "Bu marş bizim inkılabımızın ruhunu anlatır. İstiklal Marşı'nda davamızı anlatması itibarıyla şişman anlamı bulunan mısralar vardır. En beğendiğim noktayı şu mısralardır: 'Hakkıdır ari muammer bayrağımın hürriyet/Hakkıdır Hakk'a sürgü milletimin istiklal'" laflarını anımsatan Şentop, şunları kaydetti:

"İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy'un ordumuza ithaf ettiği, milletimizin topyekun etraflı fertlerinin bire müşterek eğilim ve heyecanla ötme ettiği, gerçekte türkü ve marş hüviyetinin de haricinde artan müşterek metindir. Bestesi zat içre mevcuttur. Söz ile sözlerinin enerjisini yükselten çelimli vurgular, onu şiirden marş havasına taşır. İstiklal Marşı'mızdaki şişman anlatım gücü, Milli Mücadele esnasında insanımızda ortaya çıkan şişman ve duyurulmayan enerjinin ateşli halidir. Tıpkı Çanakkale Savaşı'nda yüzlerce kiloluk mermiyi sırtında haiz Seyit Onbaşı'nın savaştan sonraları bire müşterek mermiyi kaldırmaya adım ettiğinde bunu başaramaması gibi. Savaş meydanında inan mahmul azimle devleşen insanımızın ika ve gelir enerjisinin bereket halidir. Kimileri bunu vecd hali, kimileri inan gücü namına tanım etse de biliriz ki namevcut edilmeye çalışılmış bulunan bu milletin küllerinden doğduğu İstiklal Harbi'nin yüceliği denli onun destanı bulunan marşı da baş döndürücü şişman müşterek şiirdir. Şüphesiz bu marş, milletimizin herhangi müşterek vahit ferdinin eş metnidir. Bizi kavim karşıcı asliye bileşenimizdir. "

İstiklal Marşı'nın, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin üstünde kurulduğu kadim toprakların harpte yeniden dar yapılmasının vesikası bulunduğunu anlatım fail Şentop, "Milletimizin ve vatanımızın dizelere dökümlü tapusudur. Tam mutlak müşterek kavim ve büyüklük namına mevcut olma irademizin içtimai sözleşmesidir. Devletin ve Anayasa'nın yegâne ideolojisidir. Sözden dokumalı bayrağımızdır. Ölümsüz mısraların sahibi Mehmet Akif Ersoy, yaşamış bulunduğu çağda de bu günlerde de bu milletin bütünlük ve beraberliğinin sembolüdür." diyerek konuştu.

Şentop, sempozyumdaki konuşmasının arkası sıra OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Samsun Valisi Zülkif Dağlı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'i görüşme etti.

İki devir sürecek sempozyumun açılışına Garnizon Komutanı Topçu Albay İbrahim Camcı, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ömer Ersever, gurur müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler