USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: G20 ülkelerinin ağırbaşlı hata taşıdığını düşünüyoruz

TBMM Başkanı Şentop, "Kimin mesuliyeti henüz fazlaysa kirletmede, hava değişikliğine sebebiyet verecek hususlarda, onların henüz çok zor altında olması lazım." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: G20 ülkelerinin ağırbaşlı hata taşıdığını düşünüyoruz
08-10-2021 23:23
Roma

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Amerika Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi Türkiye'ye çağırma ettiğini söyledi.

Şentop, G20 Dönem Başkanı İtalya'nın ev sahipliğinde Roma'da meydana getirilen G20 Parlamento Başkanları Zirvesi'nin arkası sıra İtalya'dan ayrılmadan geçmiş Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğinde düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, Türk ve İtalyan matbuat çalışanlarının sorularını yanıtladı.

G20 Parlamento Başkanları Zirvesi'nin (P20) güzel geçtiğini tamlayan Şentop, toplantılarda müstevli süreci ve bu sürecin ortaya çıkarttığı kazançlı sorunlar, istihdama müteveccih sorunlar, hava değişikliği ve mekân konularının üstünde durduklarını başkaca Türkiye'nin de en aşırı etkilendiği bap bulunan tarla kayması ele aldıklarını aktardı.

G20 ülkelerine eyleme mürur çağrısı karşıcı Şentop, "G20 ülkelerinin ağır yazık taşıdığını düşünüyoruz. Bir kez G20 devletleri evren nüfusunun yüzdelik 70'inine yakınını barındıran ülkeler. Dünyanın kazançlı imkanlarının aşırı iri müşterek miktarda sahibi mevcut ülkeler. Bu sorunlarla ilişik adına aralarında danışma etmeleri ehemmiyetli lakin tam değil, hal düşüncesince harekete geçmeleri önemli." dedi.

Türkiye ile İtalya ortada aşırı dip esaslı ve zamanı münasebat bulunduğunu aktaran Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Siyasi bakımdan, hükümetler, parlamentolararası münasebat bakımından da aşırı güzel düzeyde. Stratejik katılma düzeyinde ilişkiler. NATO hassaten iktisap eylemek kabilinden sert aşırı platformda İtalya ile beraberiz. Parlamento başkanlarıyla düet görüşmemizde de parlamentolararası ilişkileri müstevli sonra baştan canlandırma, ihya kararlılığımızı ilettim. Kendileri de bire müşterek istikrar içinde gördüm. İnşallah bu ziyaretimizin Türkiye-İtalya ilişkileri bakımından da aşırı yararlı neticeleri olacağına inanıyorum."

Paris İklim Anlaşması'nın TBMM'de endamsız müddet geçmiş onaylanmasının P20 Zirvesi'nde gündeme gelip gelmediği sorulan Şentop, şu cevabı verdi:

"İklimle ilişik kuşkusuz etraflı devletlerin sorumlulukları var. Bu sorumluluklar, devletlerin kazançlı güçlerine gereğince ve hassaten iklimi, çevreyi telvis oranlarına gereğince tartmak lazım. Bugüne kadar, dünyayı hava ve mekân bakımından bu biçimde sıkkın süreçlere sokan ülkeler, kaba kirleten ülkelerle, acemi büyümekte bulunan devletlerin kalkınma ve evolüsyon hamlelerini menfi etkileyecek biçimde müşterek zorun dibine katılması gibi de değil, akıllıca da değil. Kimin mesuliyeti henüz fazlaysa kirletmede, hava değişikliğine sebebiyet verecek hususlarda, onların henüz müşterek tomar zorun altında olması lazım. Bizim itirazlarımız bu yöndeydi. Bu konudaki müzakerat neticesinde açıklık alındı. Onun kararında da anlaşmanın müsaade sürecine geçildi. Birçok memleket çeşidinden takdirle karşılandığını, yükümlülüklerin adaletli dağıtılması anlamında her insanın kuma müşterek iradesi bulunduğunu göstermek isterim.”

"Pelosi'yi Türkiye’ye çağırma ettim"

P20 Zirvesi vesilesiyle sert aşırı ülkeden mevkidaşıyla düet görüşmeler yaptığını aktaran Şentop, Amerika Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile de görüştüğünü söyledi.

TBMM Başkanı, görüşmeye bağlı şunları kaydetti:

"Kendisi, hassaten Paris İklim Anlaşması ile ilişik Sayın Cumhurbaşkanımızın BM’de Genel Kurulu’ndaki ifadelerini ve bu konudaki kararlılığı aşırı ölçüm ettiklerini söyledi. Yine bunun meclisten geçmesinin de aşırı ehemmiyetli müşterek adım bulunduğunu tabir ettim. Ben de kendisini Türkiye’ye çağırma ettim. Türkiye ile ilişik ABD’de devir hin türlü değerlendirmeler yapıldığını bunların akıllıca bilgilere dayanmadığını, Türkiye'yi görüşme edip, Türkiye kendisince henüz etraflıca bilgelik kabul etme olanağı vereceğini, bire müşterek sürede Türkiye’yi henüz yakından aşinalık olanağı vereceğini tabir ettim."

Türkiye ile Mısır arasındaki istikşafi görüşmeler

Türkiye ile Mısır'ın baştan yakınlaşması ve bunun alana etkilerinin sorulması üstünde Şentop, şunları söyledi:

"Doğu Akdeniz’in en ehemmiyetli ülkelerinden bir tanesi Mısır, ötekisi de Türkiye. İlişkilerde henüz geçmiş gerginlik, gerginlik vardı. Fakat Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, bölgedeki gelişmeler, dü ülkenin nice mevzunun baş başa araştırma edilmesini gerektirecek hususlardır. O bakımdan adım adım sorunları bırakmak düşüncesince müşterek araya gelinmeye başlandı. Olumlu gelişmeler ve müspet adımlar var. Hem bizim hem Mısırlı yetkililerin meydana getirdiği izahat bu minvalde. İnşallah sonunda ilişkilerin ağız ağıza dolayısıyla girmesini sağlayacak müşterek noktaya ulaşacaktır DOĞRU sürede sanarak beklenti ediyorum."

Libya'daki seçimler

Libya'da, 24 Aralık'ta seçimlerin yapılacağını tabir fail TBMM Başkanı, "Biz seçimlerin yapılmasını destekliyoruz, lüzumlu görüyoruz. Libya’da halkın seçtiği müşterek hükümetin, Libya'yı yönetmesi icap ettiğini düşünüyoruz. Bunun Libya’nın politik ve yer bütünlüğü çerçevesinde gerçekleşmesini dilek ediyoruz. Bu konuda, hassaten İtalya iktisap eylemek kabilinden nice ülkenin süreci desteklediğini, BM'nin kolaylaştırıcılığında bu sürecin yürüdüğünü tabir eylemek isterim." dedi.

Bu süreçte bazısı devletlerin Libya'da değişik tercihlerde bulunduğuna dikkati çekici Şentop, şöyleki konuştu:

"Bazı devletler de endamsız vadeli sade bazısı çıkarlardan ekolojik ortam Libya'daki yasal hükümet yerine. Libya'daki yasa dışı bazısı güçlerle ortaklaşa iş içinde oldular. Bunun aşırı kusur bulunduğu ortaya baskı hem de ilkesel adına da aşırı kusur müşterek şey. Bizler arsıulusal hukuka, BM kararlarına akla yatkın müşterek biçimde akıntı eylemek mecburiyetindeyiz. Aksi biçimde hacısı hocası öz millî çıkarı olduğu, zannettiği organize ettiği gerekçelerle devletler içinde yasa dışı unsurları desteklemeye kalkarsa icap o ülkede sulh sağlanamaz, gerekse diyalekt ve toptan barışın tesisin yapmak olanaksız bir duruma gelir."

Türkiye'nin barıştan yana bulunduğunu dile getiren Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye, arsıulusal hukuku gözeterek, düet anlaşmalara uyma ederek, akıntı etti. Bugün Libya’da seçimlerin yapılabiliyor olması, Libya’nın bütünlüğünün sağlanması, barışın kasılma edilmesi noktasında Türkiye’nin aşırı iri gayretleri oldu. Eğer bu gömgök olsaydı, bugün Libya’daki müşterek iç karışıklığın hassaten İtalya iktisap eylemek kabilinden nice Avrupa ülkesini de etkileyeceğini tabir eylemek isterim. Biz ümitliyiz. Bütün devletlerin de bire müşterek hassasiyetle Libya'nın yer bütünlüğünü gözeterek, 24 Aralık'ta yapılacak seçimleri doğrulamak kanalıyla eyleme geçmesini, BM'nin attığı adımlara dayanaklık eylemek vermesini dilek ediyoruz."

Afganistan’daki saldırı

TBMM Başkanı, Afganistan'da bugün cuma esnasında müşterek camideki patlamayla ilişik üzüntüsünü belirterek, "Orada ölüm fail bizim ilmek kardeşlerimize Allah'tan yağmur diliyorum. Bu cins katliamlar, hassaten şahısların fiziken en korunmasız hissettiği anlarda meydana getirilen bu cins saldırıların tek dinle, tek anlayışla, insanlıkla bağdaşmayacağını tabir eylemek isterim." dedi.

Şentop, Afganistan'daki gelişmeler kararında ortaya müşterek hükümetin çıktığını fakat ülkede barışın, asayişin ve istikrarın sağlanması önünde alınacak henüz aşırı açıklık bulunduğunu söyledi.

Göç riskine dikkati çekici Şentop, "Bütün devletlerin buna müteallik endişeleri var. Türkiye elbette ki, en müşterek tomar fikir sahibi olması müstelzim ülke. Zira Türkiye, Suriye’den 4 milyon yöresinde göçmeni 10 senedir barındıran müşterek ülke. Bu mevzuda maatteessüf Avrupa ülkelerinin sorumluluğun paylaşılması anlamında müşterek öncecilik almadıklarını da üzülerek bu süreçlerde gördük. Herhangi müşterek memleket göçe sebebiyet verici işleri, vakaları gerçekleştirse göçe sebebiyet verici probleminin müsebbibi olsa o ülkenin bunun sonuçlarına katlanması elbette adına karşılanabilir." sanarak konuştu.

Türkiye'nin icap Suriye icap Afganistan'da meydana mevrut vakalarda göçe sebebiyet verecek tablonun ortaya çıkmasında tek kusuru olmadığını vurgulayan Şentop, şunları kaydetti:

"Kusurlu bulunan devletler var. Onların tek yazık almadıklarını görüyoruz. Böyle müşterek evren yok. Sonuç bakımından huruç elden Türkiye'nin meselesi değil, etraflı ülkelerin, Avrupa'nın ve etraflı dünyanın meselesi. Herkes üstünde sakıt mesuliyeti almalı. Afganistan ile ilişik adına da bu huruç riskini önleyecek, yönetecek, müşterek öncecilik oluşturulmalı. Bu mevzuda hususi gündemli G20 Liderler Zirvesi'nin eyleme müteveccih müşterek akıbet çıkarmasını dilek ediyorum. Aksi halde, elden Türkiye değil, nice memleket bu göçün sonuçlarına bükülmek yerinde kalacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler