USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop, Balıkesir Üniversitesinde acemi bilimsel nitelikli senenin önce ahbaplık dersini verdi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Bilgiyi üreten, şahsen üreticisi bulunan ortak medeniyetin, kültürün ve iddianın sahipleriyiz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop, Balıkesir Üniversitesinde acemi bilimsel nitelikli senenin önce ahbaplık dersini verdi
05-11-2021 14:48
Balikesir

Şentop, Balıkesir Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Merkez Kütüphanesi, Kongre ve Kültür Merkezi açma töreni ile Hukuk Fakültesi açma dersinde icra ettiği konuşmada, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde derinlemesine seneler tedrisat üyesi yerine çalıştığını anımsattı.

Türkiye'de 131'i devlet, 78'i vakıf kazanmak neredeyse 209 darülfünun bulunduğunu tamlayan Şentop, şöyleki konuştu:

"Üniversitelerimizde 8 milyon 400 bin öğrencimiz var. Dünyadaki nice ülkenin nüfusundan fazla. Aynı biçimde lise öğrencilerini de dikkate alırsak Türkiye nüfusunun üçte birinden dahası öğrenci. Bu ayrımsız vakitte bizim nüfusumuzun dinç oluşuna da ayraç ediyor. Üniversitelerde mekan yerine da ağır gelişmeler oluyor. 1993 yılının başlangıcında Marmara Üniversitesinde göreve başlamıştım. O tarihlerle bugünleri karşılaştırma edecek olursak ilkin fiziksel mekanlar kazanmak neredeyse üniversitelerimizde koskoca gelişmeler var."

Şentop, darülfünun yaşamını geliştirmenin devletin vazifesi olduğunu, bunun düşüncesince doldurmanın, standardını artırmanın ise ilkin akademisyenlere ve öğrencilere düştüğünü anlattı.

Sürecin terbiye tedrisat faaliyeti ile bilimsel icraat ve bilgelik üretimi kazanmak neredeyse dü başlıkta değerlendirilmesi icap ettiğini tabir fail Şentop, evvel darülfünun kanununun hazırlandığı 1946 yılından bugüne yükseköğretimde yaşanmış bulunan gelişimleri katılımcılarla paylaştı.

Sadece Batı coğrafyasında imal edilen bilgelik ve bilimin tüketicisi ve aktarıcısı bulunan ortak darülfünun istemediklerini vurgulayan Şentop, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bilgiyi üreten, şahsen üreticisi bulunan ortak medeniyetin, kültürün ve iddianın sahipleriyiz. Bunun düşüncesince baş noktası öz güvendir. Birçok bölgede bu öz emniyet eksikliği problemini aştık. Akademik bölgede da bunu aştık. Tarihimize baktığımızda üniversite, bilgelik üretimi ve nitelik yaşamı bakımından mahsus ortak fasıl dünyada bunun öncülüğünü yapmış ortak medeniyetin çocuklarıyız. Dünyadaki evvel darülfünun derinlemesine zamandır Batılıların kendisinden eski dönemleri bulunmayan sayan anlayışı dolayısıyla Bologna Üniversitesi yerine anlatılırdı. Bologna Üniversitesi 1088 senesinde kurulmuştur. Halbuki bugünkü çağcıl darülfünun terimi yönünde şu demek oluyor ki ayrımlı nitelik dallarında bilgelik üretimi ve tedrisat karşıcı kasıntı yönünde evvel darülfünun Fas Karaviyyin Üniversitesi 859 senesinde kurulmuştur."

Şentop, hikmet ve hikmet ötesi bilimleri ortak araya toplayan totaliter ortak nitelik anlayışıyla acemi ortak nitelik paradigmasına gerekseme bulunduğunu belirtti. Günümüzde Türkiye ve dünya haricinde etkin nice hilekârlık insanının iri başarılar elde ettiğini dile getiren Şentop, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Başta Aziz Sancar kazanmak üzere, Kovid-19'a huzur aşılama geliştiren Uğur Şahin ve hasret Türeci hocalar kazanmak neredeyse tıptan fiziğe, astronomiye nice bölgede çalışkanlık gösteren, kılavuz bulunan hilekârlık insanlarımız var. Üniversitelerimizin devletin kişi ilişkin sakıt fariza bakımından serbest açıdan fiziksel altyapısının gelişmesinin beraberinde bunun standardını artıracak ve içini dolduracak ortak tatlı Türkiye'yi iddialarına ulaştıracak ortak yaklaşımla baş döndürücü elan ortak tomar himmet açıklamak gerektiği kanaatindeyim. Üniversitelerimize bu açıdan ilkin Cumhurbaşkanımız kazanmak neredeyse hükümetlerimizin, büyüklük insanlarının katkıda bulunacağını, değme devir üniversitelerimizin beraberinde olacağını tabir kılmak isterim."

"Hukuk filvaki bizim yaşadığımız yaşamın bâtın yüzüdür"

Şentop, hususiyet öğrencilerine seslenerek, şunları aktardı:

"Hukuk, yaşantımızın mahsus ortak zamanında gerekseme duyduğumuz ortak meydan değil. Hukuk filvaki bizim yaşadığımız yaşamın bâtın yüzüdür. Bunu ortak metal paraya benzetecek olursak metal paranın tuğra bölümü yaşadığımız yaşamın kendisidir. Onun gerisi makale yaban bölümü ise hukuktur. Çoğu devir yaşamın ortak yüzünü görüyoruz fakat o metal servet elverişsiz döndüğü devir öbür yüzünü ayırt bedel duruma geliyoruz. İşte hususiyet da hakeza yıllarda karşımıza çıkıyor ve filvaki yaşamın kişi kendine kendisi bulunduğunu bizlere gösteriyor. O bakımdan hukukla ilgilendiren emekleri yaşadığımız yaşamın haricinde ondan kopmuş ortak kuramsal alanmış kadar değerlendirmek bizi yanıltabilir."

TBMM Başkanı Şentop, öğrencilere ve akademisyenlere hukukla ilgilendiren yaşamın içerisinden örnekler verdi. Hukuk alanındaki mesail ve maliyetlerin ayrımlı alanlardaki kadar endamsız vakitte ortaya çıkmadığını vurgulayan Şentop, "Mesela tıpla ilgili. Bir kırgınlık mevcut ise bu hastalığın belirtileri endamsız müddette ortaya çıkar. Hukukla ilgilendiren iş mevcut ise bu ihtimal 5-10 sene sonradan ihtimal de elan ortak tomar devir sonradan kendisini gösterecektir. Böyle ortak devir sonradan da bunun telafisinin zorlukları ortaya çıkacaktır. Yani hukuk, kişisel, maşer ve büyüklük yaşamı bakımından baş döndürücü ehemmiyetli ve yaşamın değme dalında mevcud ortak tensikat manzumesidir." ifadelerini kullandı.

Şentop, hususiyet öğrencilerine betik önerilerinde de bulunarak "Hukukta elan tilmizlik yıllarından itibaren en önemsiz ortak ayrıntıyı atlamamak baş döndürücü önemli. Hukuk öğretiminin çetin fakat disiplinli ortak tedrisat bulunduğu kanaatindeyim. Öğrencilerimize de hakeza ortak özen ortamında programlı emek vermeyi şimdiden salık mektubu ediyorum, elan sonradan toparlamakta zorlanırsınız. Hukuk bence çabucak şuurlu yerine yeğleme edilebilir, hasbelkader hususiyet fakültesi talebesi olunmaz." değerlendirmesini yaptı.

TBMM Başkanı Şentop'a gönüllü doktora unvanı

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak da açılışı meydana getirilen katalog ile kurultay ve hars merkezinin faydalı olmasını diledi.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş ise üniversitenin yürüttüğü planlar kendince katılımcılara bilgelik verdi.

Konuşmaların peşi sıra Rektör İlter Kuş, TBMM Başkanı Şentop'a cübbesini giydirerek gönüllü doktora belgesini arz etti.

Kurdele kesilerek katalog ile kurultay ve hars merkezinin açılışının yapılmasıyla sona ermiş programa, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Adil Çelik, Yavuz Subaşı, Pakize Mutlu Aydemir ve Mustafa Canbey, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Alpaslan Kaplan, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tarık Hekimoğlu, AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran, tedrisat üyesi ve öğrenciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler