USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Darbeleri desteklemeyen tutumlar dünyamızın geleceği düşüncesince önemli

TBMM Başkanı Şentop, "Parlak demokratlık nutukları kulaklarımıza körpe gelse de evren üstünde darbeleri ve darbecileri desteklemeyen tutumlar dünyamızın geleceği itibarıyla önemlidir." dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Darbeleri desteklemeyen tutumlar dünyamızın geleceği düşüncesince önemli
07-10-2021 15:49
Roma

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, G20 Dönem Başkanı İtalya'nın ev sahipliğinde 7'ncisi planlı G20 Parlamento Başkanları Zirvesi'nde (P20), "Pandeminin etken bulunduğu toplumsal ve istihdam krizlerine çözümler" başlıklı oturumunda birlikte musahabe yaptı.

Şentop, "G20 oluşumunun, müstevli kaynaklı krizler karşısında kendisinden muhtemel liderliği sergilemesini Türkiye yerine ehemmiyetli bulduğumuzu anlatım buyurmak istiyorum." sanarak konuştu.

Dünyanın, sonuç otuz yılda nice diyalekt krizin yanında 2008 finansal krizi derece toptan ölçekte krizlere de oyunluk olduğuna ayraç fail Şentop, "Ancak bunlardan hiçbiri, devletlerin ve toplumların üzerinde, 5 milyon yöresinde insanoğlunun dünyasına mülk bulunan Kovid-19 salgını derece yıkmacı birlikte el meydana getirmemiştir. Söz konusu krizin etkilerini, ekonomi, sağlık, toplumsal avlu ve istihdam derece sahalarda da içten hissettik." ifadelerini kullandı.

Şentop, Kovid-19 salgınının insanlığı tedariksiz yakaladığını dile getirerek şu halde bitmeme etti:

"Geçmişteki kusurlu yöntem tercihleri ve kazançlı krizlerle dövüşmek gayesiyle nice abuhava kabilinden tahsil edilen yahut haricen dayatılan tedbirler, esenlik ve toplumsal asayiş sistemlerinin kilo vermesine kere açmıştır. Türkiye yerine bu noktada, sonuç 20 yılda esenlik dalında meydana getirilen iri yatırımlar ve ensesi kalın insanoğlu kaynaklarımızla, bahis konusu toptan salgını sığa problemi yaşamadan yönetmeyi başardık."

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla ağır ahali sağlığı tedbirlerinin uygulandığını özetleyen Şentop, "Böylece salgını çarpıcı birlikte halde yavaşlatmış olduk fakat kazançlı avlu da azda olsa sekteye uğradı. Ekonomik durgunluk, birtakımı devletlerde işletmeler ve çalışanlar düşüncesince kaynaklarda kıtlığa ve toptan envestisman akışlarında ehemmiyetli seviyede takılmalara sebebiyet verdi. Söz konusu esenlik krizinin etraflı evren kabilinden en aşırı mahsus boyutunun topluma ve istihdama ilişkin bulunduğunu düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Şentop, insanlığın, on paralık deneyim etmediği toy krizlerle dirlik karşıya olduğuna dikkati çekerek "Bu sebeple, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma düşüncesince 2030 Gündemini hedeflerken kazançlı kalkınmamızı toplumsal ve çevresel gereksinimlerle baştan dengelemek ve sosyo-ekonomik eşitsizlikleri ele kabul buyurmak düşüncesince tarihî birlikte fırsatın eşiğinde olduğumuzu düşünüyorum." dedi.

Meclis Başkanı Şentop, laflarını şu halde sürdürdü:

"Türkiye yerine Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesi düşüncesince millî birlikte ekranların yanında, sert birlikte sahiplenme duygusu ile arsıulusal el donanması ve iş birliğinin mübrem olduğuna inanıyoruz. Bu tatlı krizin toplumsal ve istihdam boyutunu ele alırken bire birlikte sürede başka ülkelerle iş birliğimizi kuvvetlendiriyor, gereksinimi olanlara dayanaklık buyurmak vermeye çaba ediyoruz. Salgının başlangıcından bugüne derece özellikle esenlik ekipmanı katkısı peyda buyurmak az daha 160 ülkeye dayanaklık buyurmak elde etmiş olmaktan sevinme duyuyoruz."

"Parlamentolar arasındaki teşrikimesai güçlendirilmeli"

Şentop, gelişigüzel şeyin küreselleştiği dünyada, maraz ve virüslerin de toptan bulunduğunu belirterek "Tedavi de derman da aşılama da toptan olmalı. Sadece dünyamızın anlaşılan birlikte bölümünü, söz gelimi elden Avrupa'yı, elden G20 memleketlerini metin avlamak kabil değil. Dünyanın art küsurat bölümü maraz ve müstevli içindeyse hepimiz de o maraz ve salgına verilen kalırız. Bütün dünya, etraflı adamlık için, sulh içinde, minimum avlu şartlarında birlikte taayyüş piyasası oluşturamazsak hiçbirimiz güvende değiliz. Küresel bakmak, toptan demek zorundayız." sanarak konuştu.

Parlamentolar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi vurgusu karşılayıcı Şentop, "Parlamento Başkanları yerine bu mevzuda gerekseme mahsus kanuncu düzenlemeleri çabucak yaşama görmek düşüncesince lüzumlu adımların atılmasına önderlik edebiliriz. Ekonomik ve toplumsal düzenin baştan istikrara ulaşması düşüncesince millî kurumlarımızla bulunduğu derece parlamentolarımız arasındaki bulunan iş birliğini şimdi da güçlendirmeliyiz." dedi.

"Ölçü güya değil eylemdedir"

TBMM Başkanı, yasama kurulu kelimesinin kök bakımından musahabe mekanları bulunduğunu fakat konuşulan sözlerin eyleme dönüşmesi gerektiğine dikkati çekerek “Dünyamızı elleme ve bembeyaz laflar değil, etraflı şahıslara bire birlikte kıymeti veren, hakkıyla eşitlikçi ve adaletli yaklaşımlarla yaşama geçirilen eylemler değiştirecektir. Ölçü güya değil eylemdedir.” ifadelerini kullandı.

Şentop, laflarını şu halde tamamladı:

"Avrupa yahut Amerika'daki birlikte sivilin yaşamı ile Afganistan'da 'yanlışlıkla' bombalanıp maktul yahut Yemen ve ya Libya'daki birlikte sivilin yaşamının bire birlikte değerde olduğuna dostça ve kalben inanarak eyleme geçmedikçe şimdi elleme birlikte evren gerçekleşmeyecektir. Parlak el erki nutukları kulaklarımıza leziz gelse de evren üstünde darbeleri ve darbecileri desteklemeyen tutumlar dünyamızın geleceği bakımından önemlidir. G20 devletleri yerine bunu başarabilecek altyapıya ehil olduğumuza inanıyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler