USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tayvan: Ada etrafında Çin'e ilgili 42 harp uçağı, 1 askeri dron ve 5 sefine görüldü

Uçaklardan 16'sı ve "BKZ-005" tipi dron, Tayvan Boğazı'nda tarafların bulaşık alanlarını sınırladığı varsayılan "orta çizgi"yi geçti.

Tayvan: Ada etrafında Çin'e ilgili 42 harp uçağı, 1 askeri dron ve 5 sefine görüldü
16-09-2022 21:00
Pekin

Tayvan Savunma Bakanlığı, cemaziyelevvel çağ zarfında Ada etrafında Çin'e ilgilendiren 42 harp uçağı, 1 askeri dron ve 5 harp gemisinin görüldüğünü bildirdi.

Bakanlıktan meydana getirilen açıklamaya göre, uçaklardan 16'sı ile 1 askeri dron Tayvan Boğazı'nda tarafların ağırlık alanlarını sınırladığı varsayılan iklim ve bahir hattının doğusuna, 3 tayyare ise Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" anons etmiş olduğu içtima güneybatısına uçtu.

2 SU-30, 12 J-16 ve 2 J-11 harp uçağı ile "BKZ-005" tipi dron, Tayvan Boğazı'ndaki ağırlık alanlarını sınırladığı varsayılan "orta çizgi"yi geçti, 2 H-6 bombalama uçağı ile 1 KJ-500 açıktan er ihtar uçağı da ADIZ'ın güneybatısına uçtu.

Ada etrafında belirleme edilen 42 harp uçağı, 1 dron ve 5 geminin, elektronik izlem vasıtaları, karakol uçakları, gemiler ve arazi roket sistemleriyle izlendiği kaydedildi.

Uçuşlar, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde Şanghay İşbirliği Örgütünün Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi'nin yapıldığı güne denktaş geldi.

Çin'in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ağustos başındaki ziyaretinin arkası sıra Tayvan çevresindeki askeri karakol faaliyetlerini ve Tayvan Boğazı'nı ayıran fiktif "orta çizgi"yi geçmiş olduğu uçuşları artırdığı gözleniyor.

Pelosi'nin ziyareti

Pelosi, Çin ile ferman ihtilafı içerisindeki Ada'yı 25 sene aradan sonradan görüşme fail geçmiş ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Ziyaret, Ada'yı topraklarının parçası kendisine gören Çin'in tepkisini çekmişti.

Çin ordusu, ziyaretin arkası sıra Ada etrafında askeri tatbikatlar başlatmış, 7 çağ devam eden tatbikatlar Ada'nın etrafında fiili kuşatma oluşturmuştu. Gerçek tabanca ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar esnasında Çin anne karasından ateşlenen güdülebilen füzeler, Tayvan civarlarındaki sulara düşmüştü.

Ordu sözcüsü, 10 Ağustos'ta tatbikatların tamamlandığını duyurmuş fakat Tayvan Boğazı'ndaki askeri karakol faaliyetinin bitmeme edeceğini bildirmişti.

Pekin, "tek Çin ilkesini" vurgulayarak Tayvan'ın evren ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilgiler kurmasına, Birleşmiş Milletler'de ve öbür arsıulusal kuruluşlarda asimilasyon edilmesine üzerine çıkıyor, kendisini tanıdığı olan devletlerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini eşya koşuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler