USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: 'Çiçek ihracatından 121 milyon dolar gelir elde ettik'

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 23. Bayındır Çiçek Festivaline katıldı. Bakan Kirişci, 2021 yılı sebebiyle Türkiye'de 1.7 bilyon çiçek üretimi yapıldığını belirterek, ”Bu üretimimiz karşılığında yapmış olduğumuz ihracat 2021 yılı sebebiyle 121 milyon dolara y?

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: 'Çiçek ihracatından 121 milyon dolar gelir elde ettik'
05-05-2022 19:09

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İzmir'in Bayındır ilçesinde planlı Bayındır 23. Uluslararası Çiçek Festivaline katıldı. Festivalin açım kurdelesini kesen Bakan Kirişci, elan sonradan şenlik sahasını dolaşarak çiçek ve fide satışı karşıcı esnafla lakırtı etti.

1.7 bilyon çiçek üretildi, 121 milyon dolar gelir elde edildi

Festivalde görüşme karşıcı Bakan Kirişci, festivale katılmaktan çevre duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çiçek üretimi ve ihracat oranlarını paylaştı. Kirişci, "Ülkemizde 2021 yılı verileri itibarıyla 1.7 bilyon nüsha çiçek üretilmekte. Bu üretimimiz karşılığında yapmış olduğumuz ihracat 2021 yılı itibarıyla 121 milyon dolara yükselmiş. İthalatımız da var. İthalatın ihracatla oranlanması yerinde Türkiye'de hakkıyla tarımın kendisi de filhakika açık ihracatçıdır fakat çiçek dair da Türkiye açık hariç satımcı birlikte ülkedir. Bir geçmiş yıla gereğince bu ihracatını yüzdelik 60 artırarak birlikte defa elan göstermiştir. Yapmış dolduğumuz ihracatta hacim alegori çoğalma ile rakamsal ihracatı karşılığı bulunan ilgi birlikte birinden farklı. Yani ihracat miktarı titrem bazında çoğalma gösterirken ondan aşırı elan birlikte tomar birlikte döviz girdisi elde edebiliyoruz. Bu da ek kıymeti erdemli bulunan ürünlere yahut bu ürünleri elan dobra pazarlara satabildiğimizin birlikte göstergesidir” dedi.

Pandemi ve Rusya-Ukrayna mücadelesi Türkiye'ye kazanım sağladı

Hollanda'nın çiçek üretiminde sağlam birlikte abuhava bulunduğunu anlatım fail Bakan Kirişci, pandemi ve Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın arkası esna Türkiye'nin jeostratejik üstünlüğünün ortaya çıktığını belirterek, “Bugün bizim ihracat ve aut tecim noktasında en iri pazarımız bulunan Avrupa'nın elden yanı başımızda bulunuyor olmamız bizlere aşırı iri birlikte geri hizmet kazanım sağlıyor. Çin, Afrika'nın kimi devletleri ve Güney ABD devletleri dünyada çiçek sektöründe belirleyici ülkelerdi. Ama enerjideki, lojistikteki düzgün olmayan artışlar bu ülkelerle bizim durumumuz karşılaştırma edildiğinde en evvela Avrupa ve harp zımnında ambargoya birlikte kadro yaptırımlara muhatap bulunan Rusya düşüncesince ehemmiyetli birlikte tedarikçi abuhava pozisyonuna getirdi. Ben bu fırsatın değerlendirilmesi icap ettiğini değme vesileyle dile getiriyorum fakat çiçek dair bunun dibine birlikte defa elan resmetmek istiyorum" niteleyerek konuştu.

“Büyük birlikte beladan, musibetten kurtulduk”

Kirişci, Rusya-Ukrayna cenginde Türkiye'nin izlediği aut politikadan bahsederek şu şekilde konuştu: "Cumhurbaşkanımız başkanlığında abuhava alegori izlediğimizin aut politikada birtanesini diğerine yeğleme fail birlikte önsezi adına 'her ikisi de bizim bitişik ve arkadaş ülkemiz' niteleyerek birlikte vakfe sergiledik. eğer bunun adına birlikte lehtar mantığıyla bu ülkelerden birisini kendimize desteklenmesi müstelzim birlikte abuhava alegori seçseydik bu 2 ülkeden sonradan kısaca Rusya ve Ukrayna'dan sonradan bu savaştan dokunca gören 3. ülkede kılıç olurduk. Bu açıdan cumhurbaşkanımıza ve devletimize ne derece müteşekkir olsak azdır. Biz iri birlikte beladan, musibetten kurtulduk. Şu anda değme 2 abuhava bizim üzerimizden evren ile değinme etmenin yollarını aramakta yahut bu 2 ülkenin dışındaki devletler bizim üzerimizden bu ülkelerle alışveriş ihdas çabası içine girmektedir. Bundan çevre diyorum ki tabii uğursuz istenmez fakat bin nasihatten müreccah bulunan uğursuz ve musibetleri yaşadık. Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı. Bir anda kendimize geldik. Ben maraba çocuğuyum demeye utanan birlikte maşer durumuna gelmiştik. Ama çabucak gördük ki cebimizde paramız masamızın üstünde uygulayım bilimi mevcut fakat bu bizi doyurmuyor. Bizi doyuracak bulunan bu ülkenin eli öpülesi üreticilerimiz."

Kirişci'den ‘Yeşil Mutabakat' vurgusu

Avrupa Birliği'nde süregelen yeşil uyuşma sürecinden de bahseden Kirişci, “Bu uyuşma ego yalnızca çiçekçilerimizin değil fakat şu anda çiçekçilikten bahsedeceğim fakat bizim halis muhlis sanayimizi, zirai faaliyetlerimizi, değme muhtelif iş ve işlemlerimiz bundan sonradan bu Yeşil Mutabakatın gereklerini adına getirmeye, erte değil devrisi gün, devrisi devir değilse, ondan ahir devir bizi ahlaksız kılacaktır. Ne buyurmak isterim burada. Biz şayet kişi mevzumuza dönersek kullanacağımız enerjinin yenilenebilir erke bulunmasına uyanıklık edeceğiz. Bunları sertifikalandıracağız. Adına ne dersek diyelim yenilenebilir, temiz, yeşil enerjiyle istihsal yaptığımızı belgeleyeceğiz. Kullandığımız halis muhlis kimyasallar noktasında çevreci olduğumuzu, zirai atıkları behemehâl ayrıştırdığımızı, çalışanlarımızla ilişik değme muhtelif arsıulusal sözleşmelerin gereğini adına getirdiğimizin tevsik etmek zorundayız. Evet Türkiye AB'ye ve Avrupa'ya hazırlık noktasında birlikte geri hizmet üstünlüğü sahip. Doğrudur fakat bunların gereklerine de bu açıdan birlikte defa elan çiçek üreticimiz, baliğ olmak zorunda. Yani sertifikalı, belgeli üretim. Yani iş ve işlemleri yük dibine gücenmiş birlikte üretimi muvaffak olmak durumundayız” ifadelerini kullandı.

“Üreticilerimizin, çiftçilerimizin hizmetindeyiz”

Geçtiğimiz sene Bayındır'da birlikte OSB'nin tescillendiğini ve en çelimsiz müddet süresince tamamlanacağını kail Kirişci, “Sektöre değme devir dayanak veriyoruz. Özellikle lüzum envestisman gerekse pres kredileri noktasında behemehâl bilginiz bulunur fakat elan ilkin buralarda yüzdelik 50 sübvansiyonlu kullandırmış olduğumuz kredilerin limitlerini 10 milyondan 15 milyona çıkardık. Desteklemeler dair sektörle kılıç değme devir birlikte arada olacağız. Bakanlık alegori kılıç yalnızca ekincilik değil, ormanda bizim. Tarım ve Orman Bakanlığı denli 150 bine benzeyen personeli bulunan ormanla ilişik de aşırı iri birlikte organizasyonumuz umumi müdürlüğümüz var. Yine suyun yönetiminden mesul DSİ var. 32 umumi müdürlüğümüz ve birimimiz bizim bakanlığımız bünyesindedir. Bunların tamamının bendeniz de karışma milletimizin, üreticilerimizin, çiftçilerimizin hizmetinde bulunduğunu belirtiyorum” niteleyerek konuştu.
Kirişci ayrıca, Türkiye'deki çiçek üretiminin yüzdelik 30'unun İzmir'de yapıldığını ve İzmir'in sert aşırı zirai bölgede ilkin 10 esna içerisinde toprak aldığını anlatım etti.

"İzmir, tarımda kılavuz kaptan şehirlerden biri"

Festivalde mütekellim İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de İzmir'in sert aşırı zirai bölgede ilkin sıralarda toprak aldığını hatırlatarak, “İzmir zirai potansiyeli itibarıyla dördüncü. Metropol büyükşehirler ortada zirai potansiyeliyle öbür şehirlerle yarışıyor. Tarım, turizm, ticaret, ve limanda söyleyecek aşırı lafı var. Tarımda kılavuz kaptan şehirlerden birisi. Daha da dobra bir vaziyete gelecek. İzmir potansiyelini katlayarak, büyüterek bitmeme edecek” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ise festivalin dobra olmasını dileyerek, "Pandemi zımnında festivale boşluk hasretmek mecburiyetinde kaldık. Bayındır Çiçek Festivali ile kılıç baharın, hıdırellezin geldiğini anlarız. 2 senedir baharın, hıdırellezin geldiğini birlikte muhtelif anlayamadık. İnşallah pandemi geride kaldı” niteleyerek konuştu.
Festivale, AK Parti İzmir Milletvekilleri Cemal Bekle ve Yaşar Kırkpınar, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, kaza şehremaneti başkanları, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, üreticiler ve yurttaşlar katıldı.

 

Ali Gözeten - Salih Yılmazsoy
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler