USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Taliban'a layıkıyla Batı, Afganistan'daki iktisadi krizi şuurlu halde derinleştiriyor

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Şahin, Taliban yönetiminin, Afganistan'daki ekonomi ve DEAŞ yıldırı örgütü problemininin üstesinden gelebileceğini savundu.

Taliban'a layıkıyla Batı, Afganistan'daki iktisadi krizi şuurlu halde derinleştiriyor
22-11-2021 12:39
Kabil

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Süheyl Şahin, Taliban yönetiminin, Afganistan'daki ekonomi ve DEAŞ yıldırı örgütü problemininin üstesinden gelebileceğini savundu.

Taliban'ın ülkede kontrolü ele almasıyla düzenlilik sorunları azalsa da Batı'nın Afganistan Merkez Bankasına ilgilendiren döviz rezervlerini dondurması ve ülkenin umumi ekonomik durumuna meydana getirdiği katkıyı kesmiş olması, ülkenin kazançlı çöküntüye sürüklenmesini yanı sıra getirmişti.

ABD'nin Afganistan hususi Temsilcisi Thomas West, 20 Kasım'da toplumsal iletişim araçları hesabından, ABD'nin, "Askeri çelim kullanarak iktidarı ele geçirmeleri şeklinde ülkeye yapılacak insancasına yardımlar haricinde gayrı yardımların kesileceği" dair elan geçmiş Taliban'ı uyardığı açıklamasında bulunmuştu.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Süheyl Şahin, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, kazançlı resim düşüncesince "Bazı sorunlarımızın bulunduğunu onama ediyorum hemen bu mesail bekamızı zılgıt edecek mesail değildir. Biz 20 sene geçmiş Amerika ve 54 ülkenin işgaline gönül rahatlığı direnişe sıfırdan başladık." ifadelerini kullandı.

Öncelikli hedeflerinin kazançlı hastalıkların üstesinden doğmak bulunduğunu tamlayan Şahin, "Maalesef kılıç gelmeden geçmiş devletin kasaları ve bankaları boşaltıldı. Bankalardaki parayı emektar kefaret yöneticileri giderlerken götürdü. Halbuki bu nukut halkımızın parasıydı. Buna karşın biz, gümrüklerimiz ve bağış gelirleri az daha kaynaklarımızdan, evveli diyetten küsurat maaşlar karışma birtakımı bakanlıklarda çalışanların maaşlarını ödedik." ifadelerini kullandı.

"Bazı devletlerin Afganistan’a akçasal iane lafları oldu. Bu nukut geldi mi? Veya ne kadarı ulaştı? Eğer ulaşmadıysa, Batılı devletler bu yolla sizi kazançlı ters boğaza mı oyulgamak istiyorlar?" sorusuna Şahin, "Evet, bizi kazançlı ters boğaza oyulgamak istiyorlar, bu müşterek baskıdır. duyuru ettikleri yardımların bütünü ulaşmadı. Bir bölümü erişmiş olabilir. Ama bizim ricamız, önümüzde tekaüt müşterek şita var. Tüm yardımlar acele müşterek halde ulaşmalı zira Afganistan halkı aşırı tekaüt halde ve burada insancasına müşterek buhran yalan konusu." cevabını verdi.

"Taliban yönetimi aleyhine meydana getirilen propagandalar DEAŞ’a yaradı"

Afganistan'da siyasal ve kazançlı istikrarı zılgıt fail unsurlardan birisi bulunan DEAŞ yıldırı örgütü, ilkin başşehir Kabil edinmek az daha ülkenin türlü kentlerinde bombalı saldırılarını sürdürüyor. Bu süreçte Taliban yönetimi, DEAŞ’ı yeteri denli ciddiye almamakla suçlanıyor.

Konuyla alakalı istifham hakkında Şahin, şunları söyledi:

"DEAŞ meselesi, Taliban yönetiminin üstesinden gelemeyeceği müşterek dava değildir. Bize uyarınca DEAŞ dikkate alınacak müşterek teşekkül değildir. Taliban yönetiminin, onlara gönül rahatlığı savaşım etmeye ve bütün oyunlarını boşa çıkarmaya gücü vardır. Afganistan halkı ve Taliban yönetimi aleyhine meydana getirilen propagandalar DEAŞ’a yaradı. Eğer bu yaymaca sona ererse DEAŞ problemininin elan er hallolduğunu görürsünüz.

DEAŞ, müşterek İslam devletine giriş kaldırıp saldırarak ne gerçekleştirmek istiyor, anlaşılır az daha değil. DEAŞ’ın iddiasına uyarınca güya onlar da İslam devleti istiyor. İslam nizamı mevcuttur. Ülkenin işgali devrinde işgalcilere müteveccih bu denli atılım düzenlemiyorlardı."

"Bazı şehirlerde kızlar liselerdeki eğitimlerine başladı"

Afganistan'da kız öğrencilerin 6'ncı sınıftan ahir eğitimlerine bağlı Şahin, kız öğrencilerin, İslam’a makul müşterek halde terbiye ve düzentileme haklarının bulunduğunu açık açık söylediklerini hatırlatarak, "Bunu uygulamaya koyduk, birtakımı vilayetlerimizde başladı."

Taliban güçlerinin 15 Ağustos'ta Kabil'e girmeden geçmiş egemenliğin barışçıl müşterek geçişle geçiş etmesini planladıklarını ancak buna vesile olmadığını tamlayan Şahin, "Bizim çabucak Kabil’e girmemiz ve Kabil yönetiminin gelişigüzel şeyi çabucak bırakma etmesi dolayısıyla hakeza oldu. Bu nedenle, kızların lisede okumaları dair sıfırdan müşterek sistem ihdas etmek yerinde kaldık. Bazı şehirlerde kurulan mekanizmalarla kızlar, liselerdeki eğitimlerine başladı. Bu madde üstünde icraat sürüyor." dedi.

"Ülkeler Taliban yönetimiyle, resmiyette tanımış az daha teşrikimesai yapıyor"

Birçok ülkenin Taliban yönetimini yöntemince tanımış az daha ilgiler içinde bulunduğunu kail Şahin, şunları kaydetti:

"Avrupa’nın 15 abuhava büyükelçisiyle görüştük. Onlar şişko müşterek halde 'Sizinle teşrikimesai yapacağız' dediler. Son kendisine Çin Dışişleri Bakanı da Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki’yle görüştü. Bu toplantıda Çinli Bakan Taliban yönetimiyle teşrikimesai iradelerinin bulunduğunu bildirme etti. Aynı halde ABD’nin Afganistan hususi Temsilcisi Thomas West de Taliban yönetimiyle teşrikimesai içinde olacaklarını anlattı ve geçenlerde onunla da musahabe ihtimali var. Aslında bütün devletler Taliban yönetimiyle, resmiyette tanımış az daha teşrikimesai yapıyor ancak zahiren resmiyette tanımadılar. Pratiğe bakarsanız, Taliban yönetimini resmiyette tanıdık az daha müşterek hali görürsünüz."

Şahin evren ülkeleriyle dobra ilgiler ihdas etmek istediklerini belirterek, "Biliyorsunuz, Afganistan madenlerle ve elbette kaynaklarla dolu. Özellikle Türkiye edinmek üzere, Amerika karışma bütün devletlerin gelmesini ve Afganistan’da envestisman yapmalarını istiyoruz. Bu onlar düşüncesince de halkımız düşüncesince de yararlı olacak, içinde bulunduğumuz tekaüt günlerde halkımıza istihdam sağlayacak, abuhava ekonomisinin büyüme göstermesine ve kazançlı müşterek hareketliliğe vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.

Taliban yönetiminin Türkiye'ye yaklaşımı ve boşluk açısıyla alakalı istifham hakkında Şahin, şunları söyledi:

"Türkiye halkı Müslüman müşterek halktır. Bizim kardeşlerimizdir. Biz Türkiye ile aşırı yaklaşan ilişkilere cemaat edinmek istiyoruz. Türkiye ile gelişigüzel bölgede idman istiyoruz. Türk iş adamları buraya gelsin envestisman projelerini başlatsınlar. Sadece dobra ilgiler değil, içtenlikle ilişkilerimiz olsun. Bizim ricamız, Türk iş adamlarını burada görmektir. Böylece Afganistan’la Türkiye ortada müşterek bahara tanık olalım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler