USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Taliban Dışişleri Bakan Vekili Muttaki: Amerika ile münasebat iyiye gidiyor

Afganistan'daki Taliban eğreti hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, 'Dünya ile güzel etkileşim ve güzel münasebat istiyor ve bu mesajlarımıza müspet cevap verilmesini bekliyoruz.'dedi.

Taliban Dışişleri Bakan Vekili Muttaki: Amerika ile münasebat iyiye gidiyor
12-03-2022 15:46
Antalya

Afganistan'daki Taliban iare hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Amerika ile ilişkilerin iyiye akıllıcasına gittiğini belirterek, "Afganistan'ın politikası iktisat odaklıdır ve bundan dolayı bütün evren ülkeleriyle dobra münasebat imar etmek mümkündür." dedi.

Geçici hükümetin Dışişleri Bakan Vekili Muttaki, Antalya NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu 2022 (ADF) kapsamında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Afganistan'da etraflı eş hükümetin ne devir kurulacağı sorusuna Muttaki, Taliban hükümetinin Afganistan'da iare eş kabin oluşturduğunu hatırlatarak, "Afganistan İslam Emirliği çeşidinden tayin edilen iare kabin sonuç 6 ayda eksiksiz eş iş çıkardı. Ekonomik, asayiş ve içtimai durumun iyileştirilmesi düşüncesince de hala efor sarfiyat ediliyor. Hükümetteki bu reformlar, hükümetin aşamalı kendisine büyümesine defa açmıştır fakat bu sürecin (kapsayıcı hükümet) ne devir gerçekleşeceğini öngöremiyorum." dedi.

Muttaki, Taliban hükümetinin iktidarı ele almasının arkası sıra yandaki devletler ilkin kazanmak az daha Arap ve İslam dünyası ve semt ülkeleriyle münasebat kurduklarını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Avrupa ve Amerika ile de dobra görüşmelerimiz var. Allah'a hamdolsun bizimle etkileşimlerinde bizlere resmi halde ünlü eş büyüklük kendisine bakıyorlar. Zorlama nedenlerle bizi tanımayabilirler fakat pratikte bizlere resmi kendisine maruf eş diyar kadar davranılıyor."

"Türkiye'nin insancasına iane mevzusundaki desteği düşüncesince minnettarız"

Bakan Vekili Muttaki, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bütün yandaki ülkelerle dobra münasebat kurduklarını vurguladı.

"Kabil'deki Türk Büyükelçiliği evvel günden buyana çalışkanlık gösteriyor." diyen Muttaki, "Türkiye ile dobra görüşmelerimiz ve ilişkilerimiz var. Kabil ile Türkiye ortada da uçuşlar var. Türkiye'nin insancasına iane mevzusundaki desteği düşüncesince minnettarız. Türkiye ile ilişkilerimiz değme güzeşte çağ henüz iyiye gidiyor." ifadelerini kullandı.

Kabil Havalimanı'nın yönetimi ve güvenliği dair Türkiye ve Katar hükümetleriyle görüşmelerde bulunduklarını aktaran Muttaki, "Henüz üstünde anlaşmaya varılmamış birtakım mevzular var. Önümüzdeki toplantılarda bunun gerçekleşeceğini ve çalışmaların başlayacağını umuyoruz." diyerek konuştu.

Afganistan'a ilgilendiren finansal varlıkların Amerika çeşidinden dondurulmasıyla ek soruya ise Muttaki, şu yanıtı verdi:

"Afganistan'ın finansal varlığı, ABD'de gayrikanuni eş halde donduruldu. Bu kapital Afganistan halkının hakkıdır. Ne Amerika Başkanı ne de bambaşka birinin mazlum Afganistan halkının sermayesini ele nakil hakkı vardır."

Muttaki, dondurulan varlıkların hemen başıboş bırakılması icap ettiğini vurgulayarak, bahis konusu varlıkların Afganistan Merkez Bankasına ilgilendiren bulunduğunu ve ferdî kapital olmadığını hatırlattı.

Bununla beraberce Amerika ile ilişkilerin iyiye gittiğine dikkati çekici Muttaki şöyleki bitmeme etti:

"ABD çeşidinden değme çağ birtakım bölgelerde izinler veriliyor ve Amerika ile münasebat iyiye akıllıcasına gidiyor. ABD'nin bundan sonra Afganistan'a edisyon uygulamaması ve ilişkilerin gelişme göstermesi düşüncesince diplomatlık ve kuma anlayışı kullanımı icap ettiğini anlamasını umuyoruz.

Elhamdülillah, Afganistan aut güçlerden arındırılmıştır ve erkin eş politikaya sahiptir. Afganistan'ın politikası iktisat odaklıdır ve bundan dolayı bütün evren ülkeleriyle dobra münasebat imar etmek mümkündür."

Afganistan'da avrat hakları

Emirhan Muttaki, Afganistan'daki avrat haklarıyla ek soruya ise "ABD ve müttefikleri 20 senedir Afganistan'da harp şeklinde ve bu ülkede 40 senedir harp bilge oldu. Bu mesail değme devir vardı. Bu mesail çağ geçtikçe çözülüyor. Üniversiteler açıldı. Üniversitelerde 42 bin kız ve eş öğrencimiz var. Bazı bölgelerde mesail çözüldü. Diğer hastalıkların çözümü düşüncesince de icraat sürüyor. İlerleyen senelerde dobra şeyler yapılmasını ve hastalıkların çözülmesini umuyoruz." cevabını verdi.

Ülke dışındaki vatandaşlarını Afganistan'a çağırma fail Muttaki, "Türkiye'deki ve hayattaki bütün Afganları iri eş güven içinde Afganistan'a gelmeye, evlerinde ve şehirlerinde rahat eş hayat sürmeye çağırma ediyoruz. Bize gönül rahatlığı meydana getirilen negatif yaymaca zımnında topraklarını bırakma edenlerin bütünü adım adım ülkelerine dönüyor." dedi.

Afganistan'da Ahmed Mesud kadar aykırı güçlerin varlığını reddeden Muttaki, "Afganistan'da aykırı çelim yok, Afganistan haricinde aykırı figürler tabii var. Onlara ülkelerine dönmeleri düşüncesince ileti gönderdik. Afganistan'ın acemi hükümetinin bu mevzuda eş problemi yok. Afganistan İslam Emirliği kendisine onları çağırma ettik ve yeniden çağırma edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Büyük planlar başlatmaya hazırız"

Afganistan'da iri erke projeleri geliştirmeye anık olduklarını ve bu kapsamda Türkmenistan ile saf taş yağı lambası yağı konveksiyon projesi konusunu görüştüklerini aktaran Muttaki, Türkmenistan'ın Afganistan düşüncesince en ciddi projelerden bir tanesi kendisine tanıdık TAPI projesini başlatmaya anık bulunduğunu kendilerine ilettiğini söyledi.

Muttaki, "Afganistan, Orta Asya ve Güney Asya'nın kavşağıdır ve el âlem onu eş intikal yolu kendisine kullanır. "Afganistan emniyetli ve emniyette ve tığ Afganistan'ın süper güçlerin gönül rahatlığı karşıya geldiği eş arazi değil, bağlantı, iktisat ve eş kavrayış merkezi olmasını istiyoruz." diyerek konuştu.

Taliban iare hükümeti Bakan Vekili Muttaki, laflarını şöyleki tamamladı:

"Diplomasi elden eneze devletler düşüncesince değil, iri devletler düşüncesince de eş ıztırar olmalıdır. Ayrıca diplomasi, askeri hisse senedi ve saldırganlık düşüncesince değil, evren güvenliği düşüncesince kullanılmalıdır. Amerika ve NATO müdahale kazanmak az daha 50 diyar Afganistan'daydı fakat bunlar güvenliği sağlayamadı ve DEAŞ'ı arama edemedi.

Afganistan'ın acemi hükümeti Afganistan İslam Emirliği bu ülkede kip eş asayiş sağlarken, DEAŞ'ın merkezlerini ortadan kaldırdı. Dünya devletleri Afganistan ile teşrikimesai yapmalı, acemi hükümeti tanımalı ve Afganistan'ın varlıklarını başıboş bırakması düşüncesince ABD'ye edisyon yapmalıdır. Dünya ile dobra etkileşim ve dobra münasebat istiyor ve bu mesajlarımıza müspet cevap verilmesini bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler