USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Suudi Arabistan ve ABD'den 'ortaklığın güçlendirilmesi' vurgusu

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile Amerika Başkanı Joe Biden'ın görüşmesinin arkası sıra piyasaya çıkan bildiride ortaklığın güçlendirilmesi, diyalekt ve arsıulusal sorunlar, enerji, hava değişikliği ve uygulayım bilimi başlıkları öne çıktı.

Suudi Arabistan ve ABD'den 'ortaklığın güçlendirilmesi' vurgusu
16-07-2022 19:04
İstanbul

İki lider, Cidde'de cemaziyelevvel gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişikli kuma deklerasyon yayımladı.

Bildiride, Amerika ile ilişkilerin Suudi Arabistan'ın müessis Kralı Abdulaziz'den beri zamanı ve izlemsel olduğuna değinildi.

Kral Selman ve Biden'ın Suudi Arabistan ve Amerika halklarının çıkarlarına görev buyurmak düşüncesince izlemsel ortaklığı güçlendirmeyi temdit hesabına oydaş bulunduğu dökme bildiride, "Bu zamanı ortaklığın alanda bol bolamat ve istikrarı isteklendirme etmedeki ehemmiyetli görevi onlarca senedir diyalekt güvenliğin asliye taşı olmuştur." ifadeleri kullanıldı.

Ortak bildiride, arsıulusal anlaşmazlıkların diplomatik ve barışçıl yollarla çözülmesinin yanı esna bölgedeki donsuz devletlere iktisadi ve finansal dayanak sağlayarak, insancasına krizlerin hafifletilmesinin önemine arsa verildi.

Egemenlik ve arsa bütünlüğü ilkesinin önemine ayraç edilen bildiride, teröristlerin yahut aut güçler kabilinden desteklenen grupların tehdidiyle dirlik karşıya küsurat bölgedeki hükümetlerin desteklenmesi gerektiği doğrulama edildi.

Bildiride, gelişigüzel dü şehir halkları arasındaki münasebat ve iktisadi iş birliğini alevlendirmek amacıyla emek vermek ve gezi vizelerinin geçerliliğinin 10 sene uzatılmasına değişmeyen verildiği aktarıldı.

Enerji ve hava değişikliği hesabına iş birliği

İki taraf, hassaten Ukrayna'daki bulunan buhran ve bunun yansımaları gölgesinde iktisadi ve envestisman iş birliğinin önemine dikkati çekerek, toptan erke piyasalarının istikrarına bulunan bağlılıklarını yineledi.

ABD, Suudi Arabistan'ın sürdürülebilir iktisadi büyümeyi gelmek düşüncesince toptan arz yağı piyasalarının dengesini tutma taahhüdünü kıvançla karşıladı.

İki taraf, bildiride hava ve erke intikal girişimlerinde izlemsel şürekâ adına beraberce çalışmanın yanı esna çelimsiz ve derinliğine vadede toptan erke piyasalarına bağlı derneşik halde istişarelerde bulunmayı onama etti.

ABD tarafının, Suudi Arabistan'ın yenilenebilir ve bembeyaz enerjiyle Yeşil Orta Doğu ve Yeşil Suudi Arabistan girişimlerinden övgüyle uydurma etmiş bulunduğu kaydedildi.

Küresel enfrastrüktür ve envestisman ortaklığı

Bildiride, Suudi Arabistan ve ABD'nin erke geçişi ve millî güvenliğin dengeli ve çeşitlendirilmiş tedbir zincirlerini gerektirdiği vurgulandı.

ABD tarafının, Başkan Biden kabilinden 26 Haziran 2022'de G7 Zirvesi'nde duyurulan Küresel Altyapı ve Yatırım düşüncesince Ortaklık Girişimi'ne Suudi Arabistan'ın verdiği desteği kıvançla karşıladığı aktarıldı.

Bildiride, bu zamanı iştirak sayesinde, Amerika ve Suudi Arabistan'ın ceninisakıt ve ölçülü gelirli devletlere odaklanarak sayısal altyapı, erke ve hava güvenliğini destekleyen planlara izlemsel adına envestisman yapmayı hedeflediği belirtildi.

Güvenlik ve savunma

Biden, ABD'nin Suudi Arabistan'ın güvenliğini destekleme, halkını ve yurtlarını aut tehditlere dirlik müdafaa etmek düşüncesince mukteza kâffesi olanakları elde ika yeteneğini teshil mevzusundaki çelimli taahhüdünü vurguladı.

İki yan da "İran'ı devletlerin iç işlerine müdahale, silahlı gruplar eliyle teröre verdiği destek, bölgenin asayiş ve istikrarını bozmaya müteveccih çabalarından vazgeçirmenin gerekliliğini vurgulayarak, İran'ın çekirdeksel tabanca edinmesini engelleme" hesabına uygun kaldı.

Taraflar ayrıca, izlemsel arsıulusal derya yöntemleri hassaten kazanmak kabilinden hassaten Babu'l Mendeb ve Hürmüz Boğazı üstünden ticaretin başıboş dolaşımını sürdürmenin önemini vurguladı.

5G ve 6G teknolojilerinde iş birliği

İki taraf, bariz radyo ağlarını kullanarak 5G uygulamasını yükseltmek ve cins etmek düşüncesince Suudi Arabistan ile ABD'deki uygulayım bilimi şirketlerini birbirine bağlayan dünkü indinde teşrikimesai mutabakatının imzalanmasını kıvançla karşıladı.

Siber güvenlik

Siber asayiş dalında kadroların yetiştirilmesi ve bilim paylaşımının güçlendirilmesine değişmeyen verici Amerika ve Suudi Arabistan, siber asayiş piyasasının geliştirilmesi konusunu da kuma bildiriye ekledi.

Uzay çalışmaları

Astronotların feza gezileri engelleme feza bilimlerindeki iş birliğinin güçlendirilmesinden uydurma edilen bildiride, Amerika Başkanı Biden'ın, Suudi Arabistan ile imzalanan Artemis Anlaşması'nın önemini hatırlattığı aktarıldı.

Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu

ABD tarafı, Suudi Arabistan’ın iktisadi tahavvül ve içtimai reformlar düşüncesince izlemsel planını temessül fail 2030 Vizyonu'na ilişkin, bayanların iktisadi katılımını bariz bariz çoğaltma ve dinler arası diyaloğu isteklendirme ika çabalarını kıvançla karşıladı.

Ayrıca, Suudi Arabistan'ın Amerika'daki hususi kesim yatırımlarındaki artışın gelişigüzel dü ülkenin çıkarlarına görev edeceğine uyanıklık çekildi.

Bildiride başkaca Tiran Adası'nın gezim ve iktisadi amaçlarla geliştirilmesinin bölgenin barış, bol bolamat ve güvenliğine imdat sağlayacağı kaydedildi.

Yemen

İki taraf, Birleşmiş Milletlerin (BM) aralık buluculuğunda meydana getirilen Yemen'deki ateşkese bulunan desteklerini doğrulama etti.

Yetkililer, halihazırdaki ateşkesin mihman indinde sulh anlaşmasına dönüştürülmesi düşüncesince çalışmaların sürdürülmesi ve ilerletilmesinin önemine aksan yaptı.

Bildiride, Yemen'de asliye gerekseme malzemelerinin akışının ve insancasına yardımların ulaştırılmasının önündeki kâffesi engellerin kaldırılması gerektiğine arsa verilerek, Husilerin Taiz kentine revan anne yöntemleri açmasının önemine değinildi.

Irak

Bildiride Biden, Suudi Arabistan'ın Irak ile ilişkileri güçlendirmede oynadığı kılavuz kaptan rolden uydurma ederek, Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi kapsamında, Irak'a türlü cazibe kaynakları gelmek düşüncesince Suudi Arabistan ve Körfez devletleri ile Irak ortada imzalanacak zamanı anlaşmalar bulunduğunu kaydetti.

Filistin meselesi

Bildiride, Filistin sorunuyla ilgilendiren adına da dü devletli çözümden uydurma edildi. Kral Selman ve Biden, Filistin ve İsrail tarafının dü devletli çözüme bağlılıklarını göstermeye isteklendirme edilmesi icap ettiğini belirtti.

Suudi Arabistan ve ABD, alanda adaletli ve şümullü indinde barışın sağlanmasına katkıda bulunan kâffesi çabaları da kıvançla karşıladıklarını aktardı.

Suriye

Bildiride, Suudi Arabistan ve ABD, "Suriye'nin birliğini, istikrarını ve arsa bütünlüğünü korumaya bulunan bağlılıklarını" yineledi.

İki şehir lideri, Birleşmiş Milletler hususi Temsilcisi'nin 2015 senesinde piyasaya sürülen 2254 mühim Güvenlik Konseyi Kararı gereğince çatışmaya siyasal hal bulma çabalarının desteklenmesinin zorunluluğunu vurguladı.

Bildiride ayrıca, şiddetin baştan başlamasının önlenmesi, mütareke anlaşmalarının korunması ve gerekseme sahibi kâffesi Suriyelilere insancasına iane ulaştırılmasına müsaade verilmesi gerektiği belirtildi.

Lübnan

Bildiride başkaca Lübnan'ın egemenliği, güvenliği, istikrarı ve sınırlarını koruyucu bunun yanı esna aşırılıkçı ve yıldırıcı grupların tehditlerine direngen Lübnan Silahlı Kuvvetlerine desteğin bitmeme etmiş bulunduğu aktarıldı.

Taraflar başkaca Lübnan'ın siyasal ve iktisadi krizinin üstesinden gelmesini gelmek düşüncesince şümullü strüktürel siyasal ve iktisadi reformların uygulanmasının gerekliliğine dikkati çekti.

Lübnan'ın bölgenin güvenliğini ve istikrarını zılgıt fail teröristler, narkotik kaçakçılığı yahut başka töhmet faaliyetleri düşüncesince indinde sıçrama tahtası durumuna getirilmemesinin yanı esna Lübnan hükümetinin ülkenin kâffesi toprakları üstündeki kontrolünü genişletmenin önemi vurgulandı.

Ukrayna

Biden ve Kral Selman, hukukun üstünlüğüne mebni indinde sistemin arsıulusal güvenliğin kalbinde arsa aldığını doğrulama ederek, arsıulusal hukuk, arsa bütünlüğü ve millî komut ilkelerine hürmet gösterilmesi icap ettiğini anlatım etti.

Ukrayna halkına insancasına iane ölçü taahhütlerini doğrulama fail ikili, Orta Doğu ve Afrika'daki nice ülkeye ağırbaşlı zılgıt meydana getiren toptan besin krizini hafifleştirmek düşüncesince hububat ve buğday ihracatının kolaylaştırılmasının gerekliliğine değindi.

Sudan

Bildiride, Sudanlı etraf arasındaki diyaloğun ve siyasal sürecin baştan canlandırılmasının önemi vurgulandı.

Libya

İki taraf, cumhurbaşkanlığı ve yasama kurulu seçimlerine indinde an ilk tertiplenmek düşüncesince Birleşmiş Milletlerin vasıtalık etmiş bulunduğu siyasal sürece engelleme bulunan Libya halkına desteklerini doğrulama etti.

Afganistan

Ortak bildiride dü yan da Afganistan'ın güvenliğini tutma ve "Afganistan'da konuşlanmış teröristlerin oluşturduğu tehdide dirlik koymanın gereğini" vurguladı.

Taraflar, bayanların ve kız evlatlarının eğitim, emek vermek ve afiyet haklarının karşılanması ve geliştirilmesi düşüncesince emek vermek taahhüdünde bulundu.

Terörle mücadele

Bildiride dü tarafın da terörle mücadelenin önemini vurgulayarak, "El Kaide ve DEAŞ ile yüzleşmeye, ecnebi cenkçi akışını engellemeye, aşırılık yanlısı propagandaya dirlik koymaya ve terörün finansman yayınlarını kesmeye" bitmeme edecekleri kaydedildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler