USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sultani Sohbetler’in ilkinde gençlere yönelik yurt dışı proje fırsatları konuşuldu

Sultangazi Belediyesinin yaşama geçirdiği “Sultani Sohbetler”de, müstehap sanatkâr Necip Karakaya'nın ilk misafiri Dışişleri Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı oldu. Programda Türkiye Ulusal Ajansı'nın faaliyetleri ve gençlere sunmuş olduğu yurt dış

Sultani Sohbetler’in ilkinde gençlere yönelik yurt dışı proje fırsatları konuşuldu
07-12-2021 16:35

Sultangazi Belediyesi, 7'den 70'e her insana seslenme edecek ve acemi afak kazandıracak kültür-sanat etkinliklerine birlikte yenisini ekledi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim, Kültür ve Sanat Sezonu kapsamında planlı “Sultani Sohbetler”in ilki vatandaşlarla buluştu. Payitaht Abdülhamid dizisindeki İsmail Hakkı Efendi rolüyle maruf ahenk sanatçısı, aktör ve kompozitör Necip Karakaya programın moderatörlüğünü yapıyor. Alanında bilirkişi isimlerle uyanıklık çeken mevzularda sevinçli sohbetleri paylaşan sanatçı, arazi arsa seslendirdiği müzik eserlerle programa nitelik katıyor. Program, mevsim süresince ayda dü kere Sultangazililerle buluşacak.

İlk bölümün misafiri İlker Astarcı oldu
Sultani Sohbetler'in ilk bölümünde, Dışişleri Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı misafir oldu. Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun ile benzeri Tuba Dursun'un ev sahipliğinde seyircilerle buluşan programa AK Parti Sultangazi İlçe Başkanı Süleyman Yiğitoğlu, AK Parti Sultangazi İlçe Kadın Kolları Başkanı Vasfiye Ayvalı, Belediye Başkan Yardımcıları Nurcan Öztürkmen ile Mehmet Yiğit, sedir üyeleri ve yurttaşlar katıldı.

Program, Necip Karakaya'nın seslendirdiği “Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan” eseriyle başladı. Ardından İlker Astarcı kendini ve Türkiye Ulusal Ajansı'nı tanıttı. Belçika'da dünyaya geldiğini ve 28 yaşlarında Türkiye'ye kesme devir yaptığını özetleyen Astarcı, bu sonucunda ezan ve yurt özleminin can alıcı bulunduğunu söyledi. Son 15 senedir muhtelif mutluluk kademelerinde fariza aldığını tamlayan Astarcı, akıbet namına Türkiye Ulusal Ajansı'nda reislik vazifesini yürüttüğünü söyledi.

Yurt dışı projelerinin adresi: Türkiye millî ajansı
Türkiye Ulusal Ajansı'nın, zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle 2004'te kurulduğunu kail Astarcı, “Kurumumuz, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Erasmus+ programını Türkiye'de yürüteç biricik kurumdur. Erasmus+; Avrupa Birliğinin eğitim, deneyimsizlik ve spor alanlarını havi bağış programıdır. Erasmus+ programı ile kişilere, gözyaşı ve terbiye geçmişlerine bakılmaksızın acemi beceriler kazandırılması, onların ferdî gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanmaktadır. Bu devir Avrupa genelinde 33 iklim Erasmus+ programını yürütüyor ve Türkiye de onlardan biri. Biz, Erasmus+ çerçevesinde gelişigüzel yıl, 1,5 bilyon TL ile 60 bin insanımızı yurt dışına öğrenime gönderiyoruz. 20 bin üniversiteli, 10 bin liseli, 10 bin öğretmenler ve 20 bin de karma. hususi sektör, STK, vakıf, amme kurumları personelleri akıbet grubu oluşturuyor. Merkezimiz Ankara'da ve 260 personelimizle ihtimam veriyoruz. www.ua.gov.tr genel ağ adresinden bizlere ulaşabilirsiniz” halinde konuştu.

‘Yurt dışını kullanmak düşüncesince iri birlikte fırsat'
Türkiye Ulusal Ajansı'nın yurt dışını kullanmak düşüncesince gençlere iri birlikte fırsat sunduğunu vurgulayan Astarcı, konuşmasını şöyleki sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanımız, gençlerimiz yurt dışını görsünler sanarak kurumumuzu 2004 senesinde yaşama geçirmiş. Şimdi acemi birlikte çevrim başlıyor; 2021-2027. Şimdi, başvurmanın kusursuz zamanı! Bu programla bizi aşinalık fırsatı buldunuz. Yurt dışını kullanmak ve acemi afak tashih etmek talip genç kardeşlerimizi bekliyoruz. mesela 20 adet genç kardeşimiz, engellilerle ilgilendiren fahri birlikte düzentileme gerçekleştirmek neredeyse proje hazırladılar. Bu kardeşlerimizin yurt dışı yolculuk harcamalarını tığ karşılıyoruz. Ayrıca oradaki konaklama ve yeme-içme harcamalarını da gene tığ karşılıyoruz ve onlara öteki gereksinimleri düşüncesince birlikte hacim harçlık veriyoruz. Bu proje engellilerle ilgilendiren olabildiği neredeyse sığınmacılar yahut bambaşka hasbilik hikayelerinde da olabilir.”

"Çok okuyan mı, aşırı gezen mi?"
Astarcı, ağırlıklı namına gençlerden oluşan izleyiciye, “Çok okuyan mı elan birlikte tomar bilgili yok ise aşırı gezen mi?” sorusunu yöneltti. Çoğunluğun “çok gezen” anlamında düşünce bildirmesi üzerine, “Aslında gelişigüzel ikisini de bire birlikte anda karşılayıcı elan birlikte tomar bilir. Bizim sayemizde hem aşırı okunuyor bununla beraber aşırı geziliyor. Bu, bizim birlikte avantajımız" dedi.

"Gençler, siz dünyaya umutsunuz!"
Karakaya'nın, “Diğer devletlerin gençleriyle bizim gençliğimizi karşılaştırdığınızda ne neredeyse farklar görüyorsunuz?” sorusu hesabına Astarcı, “Bizim gençlerimizde güvenilmez birlikte gizil var. Öncelikle aşırı erdemli birlikte içki taşıyorlar. Böyle donanımlı, özveren ve kabadayı birlikte budun görmedim. Gençler, hepiniz teksiniz ve özelsiniz. Lütfen bunun farkında namına çalışın ve ufkunuzu genişletin. Yurt dışına çıkı ve ülkemizin, milletimizin ne denli iri bulunduğunu görün. Şu anda topu topu evren sizi bekliyor. Bir keresinde Filistin'deki birlikte Müslüman bana, ‘Siz yeniden geleceksiniz. Biz, sizleri bekliyoruz' demişti. Arakan'da, Somali'de ve dünyanın gadir gören ciharıyek sahasında mazlumlar Türkiye'yi bekliyor. Gençler; dünyanın gerekseme duyduğu merhameti, adaleti realizasyon edecekler sizlersiniz. Gençler, siz dünyaya umutsunuz!” dedi.

"Diplomanızdan fazlasısınız!"
Gençlerin, eş oldukları erdemli potansiyeli ortaya çıkarmaları icap ettiğini kail Astarcı, “Kendinizi okulda aldığınız eğitimle sınırlamayın. Diplomanızdan fazlasısınız! Bu bilinçle, behemehâl kendinizi geliştirmeye çaba edin. Yurt dışına çıkın. Oraların artılarını, eksilerini görün. Gördüğünüz artıları ülkenize ihtimam namına taşıyın. Eksilerden de öğüt alın. Şu üç şeye uyanıklık edin: Dertli olun. Samimi olun. Mütevazı olun. Bir derdiniz, al elmanız olsun ve ona iktiran etmek düşüncesince samimiyetle, kibre kapılmadan çaba edin" dedi.

"İnsana envestisman hazırlamaya ısrarla bitmeme edeceğiz"
İlgiyle izlenen sohbet, Karakaya'nın okumuş olduğu “Fikrimin İnce Gülü” eseriyle sona erdi. Hem Karakaya bununla beraber Astarcı, gönülleri ısıtacak ve ehemmiyetli mevzularda bilgiler sağlayacak böylesi birlikte programa olanak tanımış olduğu düşüncesince Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun'a teşekkürname etti. Programın böylelikle salondakilere seslenme fail Başkan Dursun, “Kıymetli Başkanımıza ve Necip Bey'e teşekkürname ediyorum. İnsana envestisman bizim düşüncesince ince önemli. Biz, bunu hazırlamaya bitmeme edeceğiz. İnsana envestisman hazırlamaya ısrarla bitmeme edeceğiz. Gayret bizden, tevfik Allah'tan. Sizlere tekrar, canı candan teşekkürname ediyorum. Hem gönülleri canlandırma ettiniz bununla beraber bu bilgilerle bizleri aydınlattınız. Biz bizlere olduğumuz dobra birlikte programdı. Katılımcılara da ayağınıza afiyet diyorum ve teşekkürname ediyorum” dedi.

Başkan Dursun, sözlerinin peşi sıra İlker Astarcı ve Necip Karakaya'ya çiçek takdiminde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler