USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Stoltenberg: “İsveç ve Finlandiya terörle mücadelede Türkiye’ye tam destek sözü verdi”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiya ortada imzalanan kuma muhtıra imzalanmasının arkası sıra düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, "İsveç ve Finlandiya'nın terörle mücadelede Türkiye'ye tam destek sözü" verdiğini aktararak, "Finlandiya ve

Stoltenberg: “İsveç ve Finlandiya terörle mücadelede Türkiye’ye tam destek sözü verdi”
29-06-2022 02:02

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek bulunan NATO Liderler Zirvesi önceleri Türkiye, İsveç ve Finlandiya ortada imzalanan eş memorandumun peşinde matbuat toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç bugün kuma muhtıra imzaladı ve Türkiye'nin endişeleri ele alındı. Bunların ortada terörle mücadele ve tabanca ambargoları mevzuları da arazi almaktadır. Başka tek müttefikimiz Türkiye denli ciddi terör saldırılarının gayesi olmamıştır. Bu saldırılar ortada terör örgütü PKK'nın saldırıları da arazi almıştır" dedi.

PKK aktivitelerine sonuç verilecek

Stoltenberg, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç hükümetleri, terörle mücadelede işbirliğini ilave ilişkin mutabakata vardı. NATO müttefikleri namına İsveç ve Finlandiya, millî düzenlilik endişelerine dirlik Türkiye'ye tam destek vermeyi üstenme etti. Bu, iç yasalarla baş başa PKK aktivitelerine sonuç hasretmek ve Türkiye ile kabahatli iadesi ilişkin anlaşmayı da içermektedir" dedi.

Stoltenberg'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

Stoltenberg, "Birlikte göstermiş olduğumuz ilerlemenin ışığında Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmalarını desteklemeyi ikrar etmiştir. Bunun düşüncesince Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürname geçirmek istiyorum. Ayrıca Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ve İsveç Başbakanı Andersson'a da müspet görüşmeleri düşüncesince teşekkürname ederim" dedi.

“NATO`nun açıkça bap politikası, zamanı kuma başarıya ulaştı”

Stoltenberg, "NATO'da düşün ayrılıklarımız ne olursa olsun gelişigüzel devir oturup konuşabileceğimizi, eş kuma noktada buluşabileceğimizi ve gelişigüzel çeşitli problemi çözebileceğimizi söyledik. NATO'nun açıkça bap politikası, zamanı kuma başarıya ulaştı. Finlandiya ve İsveç'i ittifaka ikrar etmek, onları ve NATO'yu güçlendirecek. Avrupa ve Atlantik alanını henüz emin bir duruma getirecek. Onlarca senenin en şişman tehdidiyle dirlik karşıya olduğumuz bu sürede bizi henüz da çelimli kılacaktır" dedi.

"Finlandiya ve İsveç, suçluların iadesinde Türkiye ile çalışacak"

Stoltenberg, suçluların iadesi konusunda, "Finlandiya ve İsveç'in terör ve meşkûk insanların iadeleri ilişkin Türkiye ile çalışmaya müheyya olduklarını fakat ayrımsız sürede bu iadeli periyodunun Avrupa İade Sözleşmesi'ne gereğince gerçekleşeceğini söyleyebilirim" ifadelerini kullanarak, "İade, NATO müttefiklerinin, yıldırıcılık yahut başka töhmet faaliyetleriyle ilişik müdellel mesail olduğunda hazırlamaya bitmeme edeceği kuma şeydir" dedi.

“Terörizmin, topu topu biçimleriyle savaşmamız gerekir”

Stoltenberg, "Terörle mücadelede eş kuma çıkarımız olduğunda,hemfikir olabileceğimize inanıyorum. Terörizmin, topu topu biçimleriyle savaşmamız gerekir. Şimdi üstünde anlaşmaya varılan eş anlaşma bu hakikatı yansıtıyor. Liderleri kuma araya getirebildiğimiz ve arkası esna yetkililerimizle üstünde haftalarca devam eden çalışmaların sonucundan memnunuz. Liderler bugün Madrid'de sonuncu anlaşmayı bilmek düşüncesince kuma çözüme vardılar. Tarafların taahhütlerini namına getireceğinden banko eminim" dedi.

İmzalanan memorandumda Finlandiya ve İsveç'in, Türkiye'ye tabanca ambargosu kullanmayacağına ilişkin stabil ifadelerin bulunduğunu tamlayan Stoltenberg, "Müttefiklerin birbirlerine dirlik tabanca ambargosu olmaması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Stoltenberg ayrıca, erte İsveç ve Finlandiya'nın NATO Liderler Zirvesin'de çağrılı yurt statüsünde bulunacağını söyleyerek, "Yarın uyuşma liderleri, İsveç'i NATO üyesi namına çağırma geçirmek düşüncesince görüşecek ve bu şahika ondan sonra çağrılı yurt statüsünde olacak. Daha sonradan bunun meclislerde onaylanma süreci olacak" dedi. Stoltenberg, "Resmi namına çağırma edilmeden geçmiş Katılım Protokolünü imzalamamız gerekiyor. Ancak bu, bu zirveden hoppadak sonradan gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'den İsveç ve Finlandiya'ya yeşil ışık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, meydana gelen murabba zirvenin arkası esna Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine yeşil erke verdiğine ilişkin eş muhtıra imzalandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç Dışişleri Ann Linde'nin imza attığı memorandumda, “İttifakın en esas unsurlarından birisi organ ülkelerin ulusal güvenliğinin yanı esna arsıulusal sulh ve istikrara aracısız zılgıt yapılanma fail terörizmin topu topu şekil ve tezahürleriyle mücadelede tam el birliği ve işbirliğidir”, “Finlandiya ve İsveç, PKK'nın yasaklanmış kuma terör örgütü bulunduğunu tasdik eder. Finlandiya ve İsveç, PKK ve başka topu topu yıldırıcı örgütlerin, bunların uzantılarının faaliyetleri ile iltisaklı firmalar ve paravana örgütler içinde arazi düzlük yahut bu terör örgütleriyle bağlantısı mevcut insanların faaliyetlerini engelleyeceklerini üstenme eder. Türkiye, Finlandiya ve İsveç bu terör örgütlerinin faaliyetlerini engel olmak benzeri aralarındaki işbirliğini artırmaya değişmeyen vermişlerdir. Finlandiya ve İsveç, bu terör örgütlerinin emellerini reddeder” ve “Buna ilaveten, Finlandiya 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren Ceza Yasası'nda meydana getirdiği kuma kol değişiklikle cezalandırılabilir terör suçları kapsamına toy ameliyat eklemiştir. 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren bu sonuç değişimlerle yıldırıcı grupların faaliyetlerine ortaklık suçunun kapsamı genişletilmiştir. Aynı zamanda, kamusal bölgede terörizmi kımıldatma eylemleri ayrı kuma töhmet namına cezalandırılmıştır. İsveç, toy ve henüz çalışan kuma Terör Suçları Kanunu'nun 1 Temmuz sebebi ile yürürlüğe gireceğini ve hükümetin terörle mücadele mevzuatını henüz da kuvvetlendirme edeceğini tasdik eder” derece maddelere arazi verdi.

Aylin Albayrak

İLGİLİ HABER
Türkiye-İsveç-Finlandiyadan Ortak Momerandum Türkiye-İsveç-Finlandiya’dan Ortak Momerandum
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler