USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin bilgileri anlaşılan oldu

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, spor çok ortaklı şirketlerinin oluşumunun kanuncu zemine kavuşturulacağını bildirerek "Düzenleme spor topluluğunda baş döndürücü borçluluğu ortadan kaldıracak." dedi.

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin bilgileri anlaşılan oldu
25-12-2021 12:17
TBMM

Özkan, çelimsiz müddet zarfında TBMM Başkanlığına sunulması muhtemel Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin detaylarını AA muhabirine anlattı.

Spor toplumunun beklediği, kestirmece 60 maddelik anayasa teklifi üstündeki emekleri sürdürdüklerini tamlayan Özkan, düzenlemenin, demokratiklik, şeffaflık, verimlilik, aritmetik verilebilirlik, hata ve emsal bütçe prensipleri kapsamında hazırlandığını söyledi.

Spor topluluğu temsilcilerinin katılımıyla bugüne derece 20'nin üstünde derinti gerçekleştirdiklerini dile getiren Özkan, Gençlik ve Spor Bakanlığı yöneticileri ilkin edinmek üzere, Türkiye Futbol Federasyonu ile Kulüpler Birliği, Türkiye Voleybol Federasyonu, Türkiye Tenis Federasyonu, Türkiye Hentbol Federasyonu, Türkiye Güreş Federasyonu, Türkiye Judo Federasyonu, Türkiye Boks Federasyonu, Türkiye Yüzme Federasyonu, Türkiye Okçuluk Federasyonu ile Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu reis bey ve yöneticileriyle ortak araya gelmiş şekilde görüş, teklif ve talepleri dinlediğini aktardı. Özkan, anayasa teklifini çelimsiz müddette tamamlayarak Meclis Başkanlığına sunmayı hedeflediklerini bildirdi.

"Kulüpler, Bakanlığa tescille kurulacak"

Spor kulüplerinin topluluk hukuksal kişiliğinden salt ayrı ortak hukuksal yabanlık oluşturmalarına olanak sağlayacaklarını tamlayan Özkan, "Spor kulüplerinin, Gençlik ve Spor Bakanlığına tescille kurulmasını yaşama geçiriyoruz." dedi.

Özkan, henüz ilkin topluluk statüsünde bulunan spor kulüplerinin, amme yararına emek vermek vaziyetini koruyacaklarını vurguladı. Spor kulüplerinin birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde yukarı yapılış kurmalarına olanak sağlayacaklarını özetleyen Özkan, spor kulüplerinin mecburi ve seçimlik organlarının şekli, tescil evrelerinde aranacak şerait ile yöneticilerinde olması müstelzim niteliklerin belirleneceğini anlatım etti.

Spor kulüplerinin birleşmesi ve malvarlığının çağının kanuni zemine kavuşturulacağı bilgisini paylaşan Özkan, "Yapılacak işlemlerin veznedar ve PTT kabil firmalar üstünden yapılmasını sağlayarak yük dışılığın da önüne esbak olacağız." sanarak konuştu.

"Yöneticilik düşüncesince belli başlı suçlardan mahkum olmama şartı getirilecek"

AK Parti Grup Başkanvekili Özkan, menajerliğin ve topçu sözleşmelerinin saydamlık prensibi ışığında düzenlenmesini sağlayacaklarını anlatarak "Spor ortak tomar ortaklı şirketlerinin oluşumu kanuni zemine bağlanacak. Düzenlemeyle spor kulüpleri ve spor ortak tomar ortaklı şirketlerinin hevesli büro açabilmeleri de yaşama geçirilecek." ifadesini kullandı.

Spor kulüplerinin ve spor ortak tomar ortaklı şirketlerinin denetimini hummalı düzen kurallara bağlayacaklarına dikkati çekici Özkan, bu kapsamda şek ve yakınma kabil hallerde salt teftiş müesseselerinin alınabileceğini açıkladı.

"Spor kulüplerinde astronomi üyesi olabilmek düşüncesince belli başlı suçlardan mahkum olmama şartını getiriyoruz." diyen Özkan, derneklerle ilgilendiren bölümsel adına mevcud bu hükmü, spor kulüpleri ile ilgilendiren güveni, şeffaflığı ve denetlenebilirliği gelmek düşüncesince yaşama geçireceklerini anlatım etti.

Özkan, spor kulüpleri ve spor ortak tomar ortaklı şirketleri düşüncesince emsal bütçe sistemini getireceklerini, düzenlemeyle bütçe gider ilkeleri, borçlanma, temlik kabil konuların da belirleneceğini bildirdi. Anonim şeriklik ve pakt yöneticilerinin, kulüpleri yahut spor şirketlerini zarara uğratmalarını önleyeceklerinin altını çizen Özkan, "Yöneticilerin, pakt yahut spor ortak tomar ortaklı şirketlerini zarara uğratmaları biçiminde ferdî para varlıklarıyla hata esasını yaşama geçireceğiz. Spor kulüpleri ve spor ortak tomar ortaklı şirketlerinin borçlanması ve alacaklarını temlik etmesi belli başlı sınırlar zarfında kabil bir duruma getirilecek. Böylece şeriklik yahut kulüplerin baş döndürücü borçlanması, derinliğine müddet alacaklarının temlikle devredilmesinin de önüne esbak olacağız." değerlendirmesini yaptı.

"Spor topluluğu bu düzenlemeyi bekliyor"

Federasyon ve spor kulübü yöneticilerinin düzenlemeyi kesinlikle karşıladığına yer veren Özkan, "Bütün federasyonların, hakeza ortak kanuni düzenlemenin Türkiye'nin sportif başarılarına muvaffakiyet katacağına, dayanak noktası olacağına müteveccih inançları var. Bu düzenlemeyi, rastgele ne derece kimi itirazlar var kabil gözükse de spor toplumunun istediğini ve beklediğini görüyoruz." dedi.

Avrupa'daki sportif başarıların arkasında, kanuni düzenlemelerle denetlenebilir, transparan ve demokratik ortak yapıya munsap federasyon ve kulüpleri bulunduğuna ayraç fail Özkan, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"La Liga'da bulunduğu kabil futbolda sportif hedeflerimizi güzel biçimde yaşama geçirmeyi, tekvandodan judoya, güreşten yüzmeye derece olimpiyatlarda sportif dallarda başarıyı istiyorsak federasyonlar ve kulüplerle ilgilendiren düzenlemeyi yaşama geçirmemizin zarureti ortada. Düzenlemeye bağlı mevzunun tarafı bulunan eksiksiz pakt ve federasyonların taleplerini aldıktan sonradan -ki bunları iri miktarda bitirdik diyebiliriz-, inşallah kulüplerin ve federasyonların dava ve başağrısı adına görmüş bulunduğu mevzuları köklü ortak düzenlemeden geçireceğiz. Siyasi düşüncesi, fikriyatı, dirim seçimi ne olursa olsun eksiksiz yurttaşlarımızın spor sahalarına bağlı çalışmalarda başarılar elde etmelerini sağlamayı hedefliyoruz."

"Sözleşmeler noterde imzalanacak"

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nde menajerlikle ilgilendiren konuların da arazi alacağını bildiren Özkan, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğinin (FIFA) menajerlerle ilgilendiren belirlediği standartlara dikkati çekti.

FIFA kabilinden menajerlerin ne eğitimlerden geçeceği, ne koşulları taşımaları gerektiği ve görevleri esnasında hukuka karşıt tavırlar zarfında olurlarsa kesinlikle yaptırımlarla huzur karşıya kalacaklarına bağlı ilkelerin belirlendiğini aktaran Özkan, düzenlemeyle ilgilendiren şu detayları paylaştı:

"Bu noktada hem ülkemizin koşulları dikkate içerlemek bununla birlikte FIFA'nın ortaya koyduğu öge ve standartlar geçirmek vasıtasıyla üniversal umumi geçerli not ortak menajerlik kalitesini yaşama geçiriyoruz. Menajerlerin futbolcularla yaptığı sözleşmeleri transparan biçimde ortaya koyabilmek düşüncesince bunların, noterde kodifikasyon şeklinde yapılmasını sağlayacağız. Diğer yandan da menajerin rastgele ortak pakt ile sporcuyu temsilen yapacakları sözleşmelerde de saydamlık sağlayacağız. Çifte sözleşmeyi, tabiricaizse çekmece kontratları sonlandıracak ortak düzenlemeyi inşallah yaşama geçireceğiz."

"Mevcut düyun kesinlikle ödenecek?"

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Dört büyükler" adına isimlendirilen Trabzonspor, Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin borçlarının 17 bilyon lirayı aştığı hatırlatılarak, "Düzenlemeyle pakt yöneticileri, uğrattıkları zararlardan ferdî para varlıkları ile mesul tutulacak fakat bulunan düyun kesinlikle eritilecek?" sorusunu da yanıtladı.

Düzenlemenin, yürürlüğe girdikten ahir ihtilafları ilgilendirdiğini, kanunların geçmişe yürümeyeceğini tamlayan Özkan, şunları kaydetti:

"Hem cezai bununla birlikte türel hata açısından pakt başkanlarının henüz önceki iş ve eylemlerinden çevre ortak zor getirmiyoruz. Çünkü hem Anayasa bununla birlikte yan olduğumuz arsıulusal sözleşmeler açısından bu kabil değil. Ancak esbak borçları kesinlikle ortak kökler zarfında eritecekler, bu düyun kesinlikle ödenecek ve acemi istikraz kesinlikle olacak? Bunları tığ düzenledikten sonradan Allah'ın izniyle bu kodifikasyon spor topluluğunda baş döndürücü borçluluğu ortadan kaldıracak. Spor toplumunun ortak eksiksiz adına sportif başarılara odaklanmasını sağlayacak ortak zemini de yaşama geçirmiş olacağız. Düzenleme ortak yandan finansal manada eksiksiz piyasanın yük dibine alınmasını sağlayacak öteki yandan şeffaflık, demokratiklik ve emsal bütçe anlayışıyla çalışkanlık yayınlayan spor kulüpleri ve federasyonlarının yaşama geçirilmesini sağlayacak. Bir spor düzenlemesi yapılıyorsa, spor kulüplerini ve spor federasyonlarının çağa, ülkemizin ve milletimizin gereklerine uydurmamız gerekiyorsa bunun yegâne ortak gayesi olması lazım; o da sportif başarı, kalburüstü madalyalar ve kupalar. Bu vesileyle inşallah spor camiamız ortak tomar henüz ortak tomar kupayı ve madalyayı ülkemize getirecek."​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler