USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Sosyal iletişim araçları ve genel ağ haberciliğine bağlı teklifin 14 maddesi komisyonda benimseme edildi

Sosyal iletişim araçları ve genel ağ haberciliğine bağlı düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 14 maddesi hâlâ TBMM Adalet Komisyonu'nda ikrar edildi.

Sosyal iletişim araçları ve genel ağ haberciliğine bağlı teklifin 14 maddesi komisyonda benimseme edildi
14-06-2022 23:03
TBMM

Teklifin benimseme edilen maddelerine göre, genel ağ sav siteleri de kesiksiz neşriyat tanımı kapsamına alınıyor.

İnternet sav sitesi, İletişim Başkanı, İletişim Başkanlığı, Basın Kartı Komisyonu, komünikasyon araçları mensubu, tanıtma görevlisinin tanımı da düzenlemede arazi buluyor.

İnternet sav sitelerinde, çalışkanlık gösterdiği iş noktayı adresi, ticari unvanı, e-posta adresi, bildirişim telefonu ve elektronik ihbariye adresi, arazi sağlayıcısının ismi ve adresi, kendilerine ilgilendiren genel ağ süresince kullananların anne sayfadan direkt ulaşabileceği halde ve "iletişim" başlığı altında bulundurulacak.

İnternet sav sitelerinde müşterek içeriğin karşı el sunulmaya başlandığı gün ile ahir güncelleme tarihleri, rastgele erişildiğinde değişmeyecek halde içeriğin üstünde belirtilecek.

Basın duyurularının ve kaza organlarınca maruz neşriyat yasağı kararlarının aceleci ve dinamik halde tebliğinin sağlanması amacıyla; kesiksiz yayınların çıkarılması düşüncesince yazılmak neredeyse verilecek bildirge bundan böyle Cumhuriyet Başsavcılığı hesabına Basın duyuru Kurumuna verilecek.

Kayıt düşüncesince maruz beyannamede elektronik ihbariye adresi de gösterilecek.

Basın duyuru Kurumu yayımın durdurulmasını istem edebilecek

Yayım tevkif müeyyidesi genel ağ sav siteleri itibarıyla uygulanmayacak. İnternet sav sitesinin hükme uymaması şeklinde Basın duyuru Kurumu 2 hafta süresince eksikliğin giderilmesini yahut gerçeğe karşıt bilgilerin düzeltilmesini genel ağ sav sitesinden isteyecek. İstemin hesabına getirilmemesi yerinde Basın duyuru Kurumu genel ağ sav sitesi vasfının kazanılmadığının tespiti amacıyla temel ukubet mahkemesine başvuracak. Mahkeme, en geç 2 hafta süresince kararını verecek.

Başvurunun benimseme edilmesi şeklinde genel ağ sav siteleri düşüncesince sağlanabilecek resmi anons ve reklam ile mensuplarının matbuat kartına dair hakları ortadan kalkacak. İnternet sav sitesi düşüncesince sağlanan hakların ortadan kaldırılması, bu anayasa yahut alakadar mevzuat göre öngörülen yaptırımların uygulanmasına bariyer olmayacak.

Teslim ve korunum yükümlülüğü

İnternet sav sitesinde gösterilen içerikler, gerektiğinde istem fail Cumhuriyet Başsavcılığına konfirmasyon yapılmak üzere, doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış halde 2 sene süreyle korunum edilecek.

Yargı mercileri kabilinden yayının anket ve takip konusu bulunduğunun genel ağ sav sitesine bağlanmış şekilde bildirilmesi halinde, bu işlemlerin sonuçlandığının bildirilmesine derece anket ve takip konusu neşriyat kaydının saklanması mecburi olacak.

İnternet sav sitelerinde dokunca gören ferdin tashih ve karşılık yazısını mesul müdür, tek tashih ve ilhak yapmaksızın, yazıyı almış olduğu tarihten itibaren en geç müşterek güneş içinde, alakadar yayının arazi almış olduğu sahife ve sütunlarda, URL bağlantısı çıkmak suretiyle, ayrımsız puntolarla ve ayrımsız halde yaymak mecburiyetinde olacak. Yayın kendince maruz erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin çıkarılması kararının uygulanması veya genel ağ sav sitesi kabilinden içeriğin kendinden çıkarılması durumunda, tashih ve karşılık metni alakadar yayının yapıldığı genel ağ sav sitesinde karşı 24 saati anne sayfasında edinmek neredeyse 1 hafta süreyle yayımlanacak.

Basılmış asar yahut genel ağ sav siteleri kanalıyla işlenen yahut bu kanunda öngörülen başka suçlarla alakadar ukubet davalarının müşterek yargılama şartı olarak, günce kesiksiz yayınlar ve genel ağ sav siteleri anlamında 4 ay, başka basılmış asar anlamında 6 ay süresince açılması mecburi olacak. Bu süreler basılmış eserlerin Cumhuriyet Başsavcılığına konfirmasyon edilmiş olduğu tarihten, genel ağ sav siteleri düşüncesince ise habere dair zeval suç duyurusunun yapıldığı tarihten başlayacak.

Basın kartı başvurusu, ayrıcalığı ve türleri belirlendi

Teklifle matbuat kartı başvurusu, ayrıcalığı ve türleri de belirlendi. Buna göre, matbuat kartı başvurusu İletişim Başkanlığına yapılacak. Basın kartı, resmi özellikte müşterek etiket vesikası şekilde benimseme edilecek.

Basın kartı türleri şöyleki belirlendi:

- Göreve dair matbuat kartı: Bir komünikasyon araçları kuruluşuna dair şekilde dinamik Türk yurttaşı komünikasyon araçları mensuplarına ve tanıtma görevlilerine maruz matbuat kartını,

- Süreli matbuat kartı: Görev endüstrisi Türkiye'yi havi ecnebi komünikasyon araçları mensuplarına maruz matbuat kartını,

- Geçici matbuat kartı: Görev endüstrisi Türkiye'yi kapsamamakla bu arada iare müşterek süreyle Türkiye'ye sav gayeli mevrut ecnebi komünikasyon araçları mensuplarına maruz matbuat kartını,

- Serbest matbuat kartı: Geçici müşterek süreyle çalışmayan yahut ülke haricinde başıboş gazetecilik karşılayıcı komünikasyon araçları mensuplarına maruz matbuat kartını,

- Sürekli matbuat kartı: En az 18 sene mesleksel hizmeti mevcut komünikasyon araçları personelleri ve tanıtma görevlilerine yaşam boyu maruz matbuat kartını tabir edecek.

Kimler matbuat kartı alabilecek?

Basın kartı, Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan komünikasyon araçları müesseselerinin Türk yurttaşı komünikasyon araçları mensuplarına, kesiksiz yayınların sahiplerine yahut hukuksal insan temsilcileri ile radyo ve televizyonların gözetim yerleşmiş başkanlarına, komünikasyon araçları kuruluşları namına akıntı fail ve fariza endüstrisi Türkiye'yi havi ecnebi komünikasyon araçları personelleri ile fariza endüstrisi Türkiye'yi kapsamamakla bu arada iare müşterek süreyle Türkiye'ye sav gayeli mevrut ecnebi komünikasyon araçları mensuplarına, ülke haricinde neşriyat karşılayıcı komünikasyon araçları kuruluşlarının, Türk yurttaşı sahiplerine ve çalışanlarına, ülke haricinde başıboş gazetecilik karşılayıcı Türk yurttaşı komünikasyon araçları mensuplarına, komünikasyon araçları dalında bakım sağlayan amme gurur ve müesseselerinde ve amme gurur ve müesseselerinin yürüttükleri tanıtma hizmetlerinde dinamik amme personeline, komünikasyon araçları dalında çalışkanlık göstermeleri şartıyla, sendikalar ile amme yararına faaliyette bulunmuş olduğu belirleme edilen topluluk ve vakıfların yöneticilerine verilebilecek.

Basın kartı istem edenlerin müracaatta bulunabilmeleri düşüncesince 18 yaşını bitirmesi, minimum ortaöğretim yahut muadili yetişek kurumundan yetkilendirilmiş olması, kısıtlanmış yahut amme hizmetlerinden yasaklı olmaması şartı aranacak.

Ayrıca matbuat kartı istem edenlerin müracaatta bulunabilmesi düşüncesince Türk Ceza Kanunu'nun 53'üncü maddesinde tamlanan süreler önceki olsa bile; isteyerek işlenen müşterek suçtan çevre 5 sene yahut şimdi aşkın süreyle hapishane cezasına veya şantaj, hırsızlık, sahtecilik, dolandırıcılık, itimatı kötüye kullanma, köksüz tanıklık, köksüz yere yemin, iftira, zeval uydurma, müstehcenlik, fuhuş, hileli iflas, zimmet, irtikap, rüşvet, kaçakçılık, ihaleye aralık bozuculuk karıştırma, edimin ifasına aralık bozuculuk karıştırma, suçtan meydana gelen malvarlığı değerlerini ibra suçları ile eşeysel dokunulmazlığa huzur suçlar, amme barışına huzur suçlar, anayasal sisteme ve bu düzenin işleyişine huzur suçlar, ulusal savunmaya huzur suçlar, talih sırlarına huzur suçlar, casusluk suçları ve yıldırı suçlarından hükümranlık giymemiş olması gerekecek.

Kart istem edenlerde, Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun hükümlerine akıllıca kavil yapması ve zorlayıcı esbap haricinde işten ayrılmış olduğu tarihten itibaren 1 aydan aşkın olmamak neredeyse açıklık vermeden çalışması, komünikasyon araçları faaliyeti haricinde ticari faaliyette bulunmaması şartı da aranacak. Basın kartı istem fail kesiksiz neşriyat malikleri yahut hukuksal insan temsilcileri ile radyo ve televizyonların gözetim yerleşmiş başkanlarında, amme gurur ve müesseselerinde matbuat kartı alabilecek çalışanlarda, ecnebi basın-yayın müesseselerinde dinamik Türk yurttaşı komünikasyon araçları personellerinden matbuat kartı istem edenler düşüncesince bu hükümranlık uygulanan olmayacak.

Sürekli ve başıboş matbuat kartı istem edenler ile TRT marifetiyle göreve dair matbuat kartı istem edenlerde ise alakadar anayasa hükümlerine akıllıca kavil yapması ve zorlayıcı esbap haricinde işten ayrılmış olduğu tarihten itibaren 1 aydan aşkın olmamak neredeyse açıklık vermeden emek harcaması şartı aranmayacak.

Basın kartı istem fail ecnebi komünikasyon araçları mensuplarına, komünikasyon araçları kuruluşu kabilinden görevlendirildiklerini belgelendirmeleri, Uluslararası İşgücü Kanunu göre düzentileme izinlerinin olması, dair bulundukları kuruluşun dalavere merkezinin bulunmuş olduğu ülkenin Türkiye'deki büyükelçilik, sefarethane yahut konsolosluklarından aldıkları sunma mektubunu ibraz etmeleri halinde, karşılıklılık esası da gözetilerek Başkanlıkça matbuat kartı verilebilecek.

Basın Kartı Komisyonu

Basın Kartı Komisyonu 9 üyeden oluşacak. Komisyonda, Başkanlığı temsilen 2 üyenin birlikte iştirakçi sendikası şeklinde çalışkanlık yayınlayan sendikalardan matbuat kartı sahibi üyesi en aşkın bulunan sendika kabilinden belirlenecek müşterek örgen ile bildirişim fakültesi dekanları yahut matbuat kartı sahibi gazeteciler arasından Başkanlıkça belirlenecek müşterek örgen de arazi alacak.

Üyelerin fariza süresi 2 sene olacak. Süresi dolan üyeler baştan seçilebilecek.

Komisyon; müracaat sahibinin niteliklerini, mesleksel çalışmalarını, eserlerini, ödüllerini değerlendirerek matbuat kartı taşıyıp taşımayacağına değişmeyen verecek.

Buna göre, matbuat kartı sahibinin, kanunda tamlanan niteliklere ehil olmadığının yahut bu özellikleri sonraları kaybettiğinin anlaşılması şeklinde matbuat kartı İletişim Başkanlığınca bozma edilecek.

Basın kartı sahibi, matbuat ahlak esaslarına karşıt davranışlarda bulunması şeklinde ihlalin mahiyeti menfez uğrunda bulundurularak Basın Kartı Komisyonu kabilinden uyarılabileceği kabilinden matbuat kartının iptaline de değişmeyen verilebilecek.

Teklifin görüşmeleri, TBMM Adalet Komisyonu'nda ferda da bitmeme edecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler