USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sel, ikinci kez Kastamonu'yu vurdu, bazı köylere ulaşım kesildi

Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde 11 Ağustos'taki su taşkını felaketinde yıkılan köprülerin namına konulmuş olan iare menfezler ile köprülerin dokunca görmesi zımnında bazı köylere ulaşım kesildi.

Sel, ikinci kez Kastamonu'yu vurdu, bazı köylere ulaşım kesildi
06-10-2021 07:48

Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde güneş boyu bitmeme fail demir boğanak bereket sonrası oluşan yığın zımnında 3 eğreti göz ile bazı köprülerin dokunca görmesi ve heyelanlar zımnında bazı köylere ulaşım sağlanamıyor.

Kastamonu'da 11 Ağustos'ta alevlenmiş yağışın peşi sıra oluşan yığın zımnında iş yerleri, baş döndürücü sayıda ev su ve bataklık altında kaldı, bazı yapılar yıkıldı ve dirilik kayıpları yaşandı. Ayrıca selde baş döndürücü sayıda güreşçi köprüsü yıkıldı, bazı köprülerde dokunca gördü. Bunun dair Çatalzeytin ilçesinde yıkılan güreşçi köprüsü ve menfezlerin adına eğreti alegori meydana getirilen göz ve eğreti köprüler, bugün çarpıcı bulunan boğanak bereket sonrası dokunca gördü. Kızılcakaya Köyü ile Toprakçı Mahallesi arası, Duran Köyü ile Türkeli Kuşçular Köyü ve Karacakaya köyü arasındaki eğreti güreşçi köprüsü ve menfezler selde yıkıldı. Aynı sürede Çatalzeytin-Çatak köyü ile Çatalzeytin-Karacakaya köyü arası yollar, kayşa zımnında ulaşıma kapandı. İlçedeki Karacakaya, Kızılcakaya ve Çatak köyleri, seçenek alternatifleri da bulunmaması zımnında karayolu ile irtibatı baştan koptu.

“Sel sularının yükselmesi zımnında köprülerin tamirinde değimsiz olduk”

Paşalı köyünde eğleşme fail Hikmet Aydın, üç gündür alanda toprak arsa yağmurun bitmeme ettiğini tabir ederek, “Dün akşam sabaha dair rahmet şiddetlendi. Bu sebepten eğreti meydana getirilen köprülerimiz yıkıldı. Kızılcakaya Köyü Toprakçıoğlu Mahallesi, Paşalı köyünü Sinop'un Türkeli ilçesine bağlayan biricik güreşçi köprüsü tıkandı ve güreşçi köprüsü taştı. Şu anda da bulunduğum toprak Duran köyü, burasının da menfezleri göçtü. Bugün burada Çatalzeytin Kaymakamlığı kabilinden birlikte düzentileme yapılmış oldu ancak yığın sularının yükselmesi zımnında değimsiz olduk. Yarında bereket görünüyor, inşallah az buçuk hâlâ az bereket olursa bu menfezleri gene onarmayı planlıyoruz. Şu anda Çatak ve Karacakaya köylerinde heyelanlar olmaktadır” dedi.

14 Ağustos'tan buyana Çatalzeytin Kaymakamlığı emrinde fahri alegori icraat yürüttüğünü özetleyen Hikmet Aydın, “Bu sayede köylerimizden çav alabiliyoruz. Bizzat kendimde buraları geziyorum. Kızılcakaya köyünün eğreti köprüsü yıkıldı, Toprakçıoğlu köyünün eğreti köprüsü yıkıldı, Paşalı-Sarmaşık-Kuşçular-Duran köyünü birbirine bağlayan güreşçi köprüsü selden çevre taştı. Paşalı köyünde birlikte dirim bölgesine yığın suları döndü. Bugünde öğleden sonradan Duran köyünün eğreti köprüsünde meşguliyet veriyoruz. Ama filhakika çalışmalarımız son vermediğinden naşi iş makinelerini kenara çekip çalışmalarımızı sabaha bıraktık” niteleyerek konuştu.

“Köprülerimiz ve menfezlerimiz yıkıldı, yetkililerden iane bekliyoruz”

Şu anda bulundukları Duran köyünden Gencek Mahallesine hoppadak eğreti köprüden bağlanak sağlanabildiğini ev orasının da yıkıldığını kail Aydın, “Duran köyü köprüsü 4-5 yerinden yıkıldı. Bu sebepten şu anda buradan intikal sağlanamıyor. Vatandaşlarımız mağdur, yetkililerden ilkin iş makinesi desteği bekliyoruz. Bu öz mobilyasız birlikte dereydi, buradan normalde hiçbir su akmıyordu ancak şu anda değil taşıt tığ kendimizde karşıya geçmeye çalışsak sökerek geçemiyoruz. Menfezin az ilerisinde mevcut Akçay dediğimiz çay ise buradan cari suyun minimum 15 katı büyüklüğünde. Geçe karanlığından çevre ora görünmüyor, başkaca oraya da şu an intikal yapılamıyor” halinde konuştu.

11 Ağustos'ta yaşanmış bulunan selde çevrili kaldığını özetleyen Hikmet Aydım, şu şekilde konuştu: “Ben, 11 Ağustos'ta yaşanmış bulunan selin evvel çevrili kalanlarından birisiyim. Selde çevrili kaldım, şu anda 5 Ekim ve tığ ikinci birlikte seli yaşıyoruz. İkinci mağduriyeti yaşıyoruz. İnşallah sesimizi duyup yardımımıza gelenler olur. Yetkililerden yardımlarını umuyoruz yollarımız için”

“İkinci birlikte seli yaşadık, menfezlerimizi ve köprülerimizi yıktı”

Kavakören köyünde eğleşme fail Mustafa Kavak ise, “Burası Akçay oluyor. Buranın ne devir taşacağı anlaşılan olmuyor. Buralar 11 Ağustos'taki selden sonradan yapılmıştı, bugünde ikinci birlikte yığın ile alevlenmiş rahmet sonrası bu meydana getirilen menfezleri dağıttı. Şu anda köylere intikal sağlanamıyor. Bizde çevrili kaldık, karşıya intikal yapamıyoruz” dedi.

Vedat Yunus İkizoğlu

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler