USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Seçimlerin yapılamadığı Libya 2022'ye siyasal tartışmalar ve çalkantılarla giriyor

Libya'da seçimlerin planlandığı kabil 24 Aralık'ta yapılamaması, Ulusal Birlik Hükümeti'nin (UBH) fariza süresi için tartışmalara sebep oldu.

Seçimlerin yapılamadığı Libya 2022'ye siyasal tartışmalar ve çalkantılarla giriyor
31-12-2021 15:14
Trablus

Bazı siyasiler UBH'nin fariza süresinin sona erdiğini kanıt ederken, birileri ise seçimlere derece Abdulhamid Dibeybe başbakanlığındaki hükümetin görevine bitmeme edeceğinin altını çiziyor.

Hükümetin fariza süresi ile ait değişik yorumların yapıldığı ülkede, güzeşte hafta hükûmet merkezi Trablus'ta yaşanmış bulunan askeri çabukluk ahali ortada "çatışmaların baştan başlayacağı" endişesine sefer açtı.

Libya'nın doğusundaki evlilik dışı silahlı güçlerin önderi Halife Hafter'e yakınlığıyla bildik Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, Hafter ve onlarla anlaşma kurmaya çalışanların; halihazırdaki hükümeti yuvarlamak istedikleri yorumları yapılıyor.

Mevcut hükümetin vazifesini bitmeme etmek istediği, öteki tarafların ise buna huzur çıkmış yer aldığı ülkede, uygulamada dünkü ortak hükümet kurulmasının belkili olmayacağı bunun da kuvvet boşluğuna sefer açacağı değerlendiriliyor.

Seçimlerin yapılamaması Hafter ile Başağa'yı yakınlaştırdı

Seçimlerin yapılamaması ülkenin güneş doğusu ve batısı ortada "sürpriz" ortak politik hareketliliğe bozukluk oldu. İki sene ilkin birbirine hasım bulunan ve savaşçı çevre ortak araya geldi.

Eski Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile Halife Hafter, 21 Aralık'ta Bingazi'de görüştü. Başağa ve Hafter'in yanı esna 5 reislik adayının da anık bulunmuş yer aldığı mülakat "tarihi ortak buluşma" yerine nitelendirilmekle beraberce birtakımı istifham işaretlerini de yanı esna getirdi.

Libya'nın garp bölgesinin ortak sene öncesine derece "güçlü adamı" yerine maruf Başağa ile güneş doğusu bölgesinin "güçlü adamı" yerine değerlendirilen Hafter'in seçimlere 3 güneş kaldığında ortak araya gelmesi, yurt kamuoyunda "yeni ortak idare tekvin girişimi" yerine yorumlandı.

Bingazi'deki toplantıya katılanlar ortada reislik tarzı adaylarından Abdulmecid Seyfunnasr da bulunuyordu. Seyfunnasr basına meydana getirdiği açıklamada, "siyasi sefer haritasına göre, bulunan hepsi organların fariza süresinin 24 Aralık'ta sona erdiğini, daha sonra tek halde ortak esneme ve ertelemenin onama edilemeyeceğini" söyledi.

Başağa da şimdi ilkin yayınladığı ortak videoda ayrımsız paralelde konuşmuş ve UBH'nin meşruiyetinin 23 Aralık akşam yarısını ortak bugün geçince sona ereceğini öne sürmüştü.

Siyasi uzmanlar, Başağa ve Hafter'in "Dibeybe hükümetinin fariza süresinin uzatılmasını onama etmeyeceği" anlamında değerlendirmeler yapıyor.

Başağa'nın Bingazi'den sonradan Kahire'ye gitmesi ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile görüşmesi de dikkati çekici öteki ortak gelişmeydi.

Seçimlerin 6 ay ertelenmesi önerisi ve dünkü hükümet ihdas girişimi

Tobruk'ta bulunan TM de sürece karışan ortak davranış sergileyerek toplandı. 27-28 Aralık'ta meydana getirilen toplantılarda, reislik seçimlerinin 6 ay ertelenmesi ve partiler ortada şümullü diyalog başlatılması kabil mevzular ele alındı.

Seçimlerin akıbeti dair milletvekilleri değişik önerilerde bulundu. Öneriler ortada seçimlerin 6 ay sonradan yapılması ve intihabat düşüncesince dünkü ortak icra organının kurulması kabil efkâr öne çıktı.

TM'ye ilişkin Seçim Sürecini Takip Komitesi ise ortak hamle şimdi doğacak giderek, "mevcut otoritenin elde edemediği istikrarı sağlamak" neredeyse ülkedeki icra organının baştan kurulması önerisi ve tavsiyesinde bulundu.

Komitenin önerisi tabidir ki "Dibeybe hükümetinin seçimleri gerçekleştiremediği nedeni öne sürülerek dünkü ortak hükmet kurulması" halinde anlaşıldı.

Ancak Başbakan Dibeybe hakeza ortak girişimin olabileceğini başlangıçta matematik etmiş ki teşrinisani ayında meydana getirdiği açıklamada, "görevi elden seçme dünkü hükümete devredeceğini" anlatım etmişti.

Dibeybe'ye dayanak noktası sağlayan İngiltere'ye Hafter yanlılarından tepki

İngiltere, Dibeybe hükümetine dayanak noktası vererek seçme tarihinden ahir süreçte de UBH'yi tanımaya bitmeme edeceğini duyurdu.

İngiltere'nin Trablus Büyükelçiliğinden 24 Aralık'ta meydana getirilen mukayyet açıklamada, "Birleşik Krallık'ın Libya Siyasi Diyalog Forumu sefer haritası gereği Libya Ulusal Birlik Hükümeti'ni (UBH) tanımaya bitmeme edeceği" kaydedildi.

Ülkede seçimlerin gerçekleştirilmesinden UBH'nin mesul bulunduğunu tamlayan Büyükelçilik açıklamasında, "paralel ortak hükümet yahut oluşuma dayanak noktası verilmeyeceği" de başkaca vurgulandı.

Bunun üstüne Hafter destekçileri kabilinden İngiliz Büyükelçi aleyhinde müsvedde kampanyaları başlatılırken, Hafter yanlısı TM de İngiliz Büyükelçi Caroline Hurndall'ın "istenmeyen adam" duyuru edilmesi sonucu aldı. Ancak bahis konusu değişmeyen "tavsiye niteliğinde" yerine yorumlandı.

Hükümet vazifesini sürdürüyor

Cenevre'de 5 Mart 2021'de Libya Siyasi Diyalog Forumu kabilinden meydana getirilen seçimleri elde eden ve 10 Mart'ta Sirte kentinde planlı celsede TM’den güvenoyu meydan Abdulhamid Dibeybe'nin kabinesi, seçme tarihinin önceki bulunmasına karşın itirazlar olsa da vazifesini sürdürüyor.

Başkanlık seçimlerinde namzet yer aldığı düşüncesince vazifesini Ramazan Ebu Cenah’a vekaleten devreden Başbakan Dibeybe, yaşanmış bulunan politik çalkantıların arkası esna 30 Aralık bakımından görevine esasen art döndü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler