USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Seçici ve vurgulayıcı tasarımlar için minimalizm ön planda

Sadelik mantığı ile ortaya çıkan minimalizmin sonuç yıllarda anadan görme konuşma ve tasarım alanlarının beraberinde sayısal tasarımlarda da sert baş döndürücü yüzden ötürü yeğleme edildiğinden bahseden Grafik Tasarımcı Duygu Dinçeli, “Minimalizmin yükselişi, markalar

Seçici ve vurgulayıcı tasarımlar için minimalizm ön planda
19-11-2021 10:28
Dijital imgeler; monitör ve genel ağ hassaten peyda etmek üzere, beyaz perde filmleri, videoteyp oyunları, ışık ve animasyonlar, enformasyon ortamlarımızın ayrılmaz ortak parçası durumuna geldi. Bu açıdan sayısal evren için anadan görme tasarımların yanı esna çizge tasarımın da noktayı güneş geçtikçe ehemmiyet kazanıyor. Dijitalleşme ile baş başa mütebeddil ve gelişen çizge tasarım dair meraklılara hassaten sonuç yıllarda yeğleme edilen minimalizm ile ilişik bilgilendirmelerde mevcut İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarımı Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Duygu Dinçeli, bozukluk bundan sonra minimalist tasarımların arttığı sorusuna da karşılık verdi.

“Seçici ve vurgulayıcı tasarımlar için minimalizm ehemmiyetli ortak tabir aracıdır”

Öncelikli yerine minimalizmin ne amaçla ortaya çıktığından bahseden Duygu Dinçeli,“Minimalizm, 1950'lerin sonlarında ortaya çıkan 1960'larda popülerleşen ortak zanaat akımıdır. Sadeliği ön plana çıkararak fazlalıklardan arınma, işlevsellik üzere nitelikleri de asimilasyon ederek, az görselle baş döndürücü ortak tomar nesne söylemeye etkin ortak stildir. Sadece sanatla kalmayıp, felsefe, heykel, mimari, moda, edebiyat, musiki üzere nice bölgeye da yerleşmiştir. Bizim bahsedeceğimiz kısım, çizge tasarımda minimalizmdir. Birçok imgenin zihnimizde toprak edinmesi, tasarımları ayrımlı ve özen çeken tabir biçimlerine yönlendirmiştir. Bu açıdan; seçici ve vurgulayıcı tasarımlar için minimalizm ehemmiyetli ortak tabir uzlaştırıcı olmaktadır” dedi.

“Az görselle baş döndürücü nesne beyan etmek minimalizm ile mümkün”

Günümüzde de görsel açıdan baş döndürücü ortak tomar alternatif sunulmuş bulunduğu için etrafımızı muhasır görsel imgelerin kılıç istesek de istemesek de zihnimizde toprak edinmekte bulunduğunu tamlayan Dinçeli, “Etrafımızı muhasır halis muhlis bu görsel imgelerden hangileri gereklidir? Ya da bu derece görsel umut içinde hangisi hâlâ acul algılanmaktadır? Burada erişmek gerekir. Bu bölümde aklımıza mevrut ortak özellik da minimalizmdir” biçiminde konuştu.

Sadeliği ön plana çıkaran, belkili olduğunca az görselle baş döndürücü nesne beyan etmek talip minimalizmin, süslenmiş görsellerin dikkatleri tefriş etmek için yarıştığı çağda bakışım ve değinme birlikteliğini benimseyerek süslemeden uzaklaştırmakta bulunduğunu tabir fail Dinçeli, “Buradaki amaç, tasarıma icra vekili kişinin, o tasarımla en direkt ve en anlaşılır yoldan bağlanak kurabilmesidir. Olabildiğince az görsel, yazı, nesne ve renkle, gözü yormayan kesin tasarımlar gerçekleştirebilmek, idrak karışıklığına da faktör olmamaktadır. Bir düşüncesi yahut nesneyi işlevine akıllıca yerine fazlalıklardan arındırmak önemlidir. Günümüz tasarımlarına baktığımızda da bu yaklaşımı olağandan görebilmek mümkündür” niteleyerek konuştu.

“Global markalar, imlek tasarımları ve büyüklenme kimliklerinde minimal ortak tür benimsemektedir”

Dinçeli, ortak internet sayfası yahut afiş tasarımında konu, icra vekili kişiyi yormadan makul ortak eseme için mensur edilmesi icap ettiğini logolardan sağlam vererek şöyle açıkladı:

“Özellikle şişman kurumsal ve küresel markalar, imlek tasarımları ve büyüklenme kimliklerinde minimal ortak tür benimsemektedir. Az detay, istenileni akilane aktarabilmek açısından önemlidir. Logoda geçer renklerin, şekillerin ve tipografinin başkalık ediciliği sağlamış bulunduğu tanınmaktadır ancak minimal biçim ve anne renklerle girintisiz çıkıntısız bırakılan imlek tasarımlarının hâlâ ortak tomar akılda mihman bulunduğu görülmektedir. Grafik tasarımın temelinde bulunan yaklaşım da budur.

Örneğin; tarihte önceki meydana getirilen kurumsal etiket faaliyetlerinden bir tanesi bulunan AEG için tasarlanan logo, devir içinde değişerek sadeleşmiştir. Aynı biçimde en şişman enformatik uygulayım bilimi firması IBM yahut Pelikan üzere markaların imlek tasarımları da nice kere yenilenerek yalınlaştırılmıştır. Günümüzde de bu değişiklikleri görebiliriz. Otomotiv markaları üç buutlu imlek tasarımlarını dü boyutlu bir duruma getirilirken, bazısı markalar da emektar logolarını yorumlayarak gine tüketicinin karşısına çıkmaya başlamıştır. Bu değişimin arkasındaki ortak sebep, ihtimal de minimalizmin yükselişi, markaların erek kitlelerini uzun uzadıya şıklıktan mavera işlevselliği ön plana boşaltmak istemesidir.”

Dinçeli sonuç yerine meydana getirilen tetkikat kararı minimalist tasarımların hâlâ akılda mihman bulunduğunu ileterek, ”Yakın vakitten sağlam hasretmek gerekirse, BMW'nin klasikleşen yağız halkalı logosundaki değişikliği söyleyebiliriz. Yeni logosunda, 3 boyuttan 2 boyuta intikal sağlanarak yağız çerçevenin kaldırıldığı görülmektedir. Markanın en sonuç 1997 senesinde tasarımında başkalık işlenmiş ve 103 salname tarihinde en cezrî değişim yapmak gerçekleştirilmiştir.

Bu değişikliğin nedeni matbuat açıklamasında sorulduğunda, mütebeddil şerait altında markanın alıcı portföyünün değişmesi, bu değişime kadem söylemek için de hâlâ minimal ve çağdaş ortak tasarıma gerekseme duyulduğunu dile getirmişlerdir. Yapılan araştırmalara bakılınca da sektöre türlü şirketlerin logoları sorulduğunda, alengir nitelik ve biçimde hazırlanmakta bulunan logoların hâlâ az akılda kaldığı, girintisiz çıkıntısız tasarıma eş logoların hâlâ baş döndürücü hatırlandığını gözlemlenmiştir.

Bunlardan bir tanesi de Nike logosudur. Tüketicilere sunulduğunda Nike'ın logosu öbür logolar ortada hâlâ acele hatırlanmıştır. Buradan şurası çıkarabiliriz ki girintisiz çıkıntısız kısaca minimalist tasarımlar akılda mihman ve etkileyicidir. Etkileyici ortak biçimde sadeliği oluşturabilmek haricen değme ne derece hazırlop ortak gidişat görünse de esasta anca değildir. Minimalist tasarımın temelindeki sadelik, az ve öz bahsetmek gibidir. Minimalizmin zanaat ve tasarım alanındaki şeklî dili hala yeğleme edilmektedir. Bunun ortak nedeni de dijitalleşmenin zanaat ve tasarım dalında sunmuş bulunduğu fırsatların artmasıdır. Bu artış, görsel uyaranların hızlıca başkalık edilmesini kısıtlamaktadır. Bu hacir ve karışıklığın içinde az çoktur anlayışıyla başkalık edilebilen ortak tasarım anlayışına eş olabilmek önemlidir” dedi.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler