USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Global gelişmeler Türkiye'nin önemini artırdı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) düşüncesince ehemmiyetli müşterek kuma olduğunu, sonuç dönemdeki toptan gelişmelerin Türkiye'nin önemini henüz da artırdığını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Global gelişmeler Türkiye'nin önemini artırdı
16-11-2022 11:08
Brüksel

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Brüksel temasları kapsamında AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager'le görüşmesinin peşi sıra basına değerlendirmelerde bulundu.

Brüksel'e, AB Komisyonu Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Mariya Gabriel'in daveti dair geldiklerini tamlayan Varank, "Tarihte önceki kat yaptığımız bilim, araştırma, uygulayım bilimi ve inovasyon dalında Yüksek Düzeyli Diyalog mekanizmasının toplantılarını yapmak kıl payı Brüksel'deyiz." dedi.

Varank, diyalog mekanizması ile Türkiye ve AB arasındaki ilişkileri yüksek kurda ve ayrıntılı ortak halde ele aldıkları toplantılar yaptıklarına ayraç ederek, fen çalışmalarla ait görüşmelerin ortak müddet henüz bitmeme edeceğini söyledi.

AB üyeliği izlemsel hedef

"Türkiye'nin AB üyeliğini hala izlemsel ortak maksat yerine görüyoruz." diyen Bakan Varank, AB ile ilişkileri ilerletmek düşüncesince lazım çalışmaların yapıldığını anlatım etti.

Varank, "Bilim, teknoloji, inovasyon ve araştırı sahası esasta AB ile Türkiye'nin bu arada yapabileceği, potansiyeli yüksek alanlar." sanarak konuştu.

Birlik programlarından faydalanan Türk araştırmacılar, firmalar ve ait firmaların hem geliştirdikleri bununla müşterek ürettikleri teknolojilerle AB ve Türkiye'ye ehemmiyetli yardım sağladıklarına ayraç fail Varank, "Gerçekleştirdiğimiz bilim, araştırma, uygulayım bilimi ve inovasyon alanındaki Yüksek Düzeyli Diyalog, artık ne yapacağımızı tartıştığımız, artık ne olanakları yanında değerlendirebileceğimizi görüştüğümüz ortak güruh oldu." ifadesini kullandı.

"Dijital Avrupa Programına engelleme olacağız"

Bakan Varank, "Önümüzdeki devirde Dijital Avrupa Programına Türkiye yerine engelleme olacağız. Buradaki olanakları Türkiye'deki araştırmacıların erişimine açmış olacağız." sanarak konuştu.

Dijital Avrupa Programı'nın altında hususi yerine bileşimli zeka ve gök denli alanlarla ilgilendiklerine dikkati çekici Varank, bu mevzuda AB ile idman istediklerini ve burada Türkiye'nin ehemmiyetli potansiyeli bulunduğunu vurguladı.

3 komiserle konuşma yapıldı

Varank, Brüksel temasları çerçevesinde 3 değişik komiserle görüştüğünü anlatım etti.

Dijital evren ve rekabetten mesul AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager ile ortak güruh gerçekleştirdiğini tamlayan Varank, "Kendisiyle aşırı dişi ortak ağız dalaşı gerçekleştirdik. Dünyadaki trendlerden bahsettik. Özellikle sayısal tutum dalında dünyada oluşan tröstlerden, AB'nin ve öbür devletlerin bunlarla ait neler yaptığıyla ait dişi ortak güruh gerçekleştirdik." dedi.

AB Komisyonu Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic ile de çelimsiz ortak konuşma yaptıklarına dikkati çekici Varank, Dijital Avrupa yöneticileriyle de ayrıksı ortak güruh yapacağını ve doğacak dönemdeki emek harcamaları değerlendireceklerini anlattı.

"Türkiye kilit noktada"

Bakan Varank, "Türkiye, AB düşüncesince ehemmiyetli ortak ortak. Son dönemdeki toptan gelişmeler bizim ortaklığımızın önemini henüz da artırdı. Rusya-Ukrayna savaşında, hububat krizinde Karadeniz Tahıl Koridoru her insanın imdadına koşan ortak hal oldu. Türkiye burada açacak diyar konumundaydı. Rusya-Ukrayna ortada köle takasında da Türkiye gine kilit noktadaydı." ifadelerini kullandı.

Türkiye ön plana çıkıyor

"Avrupa'da özelikle erke krizi ile yanında endüstrideki gelişmeler Türkiye'yi ehemmiyetli ortak seçenek yerine ön plana çıkarıyor." diyen Varank, AB'nin başta tedbir zincirini henüz andıran ortak coğrafyaya çekmesi dair da Türkiye'nin ehemmiyetli gösteriş oynayabileceğini belirtti.

- AB'den içtenlikli davranış bekleniyor

Varank, "Türkiye ile AB'nin ilişkilerinin dişi olması hem Türkiye'ye kazandırır, hem AB'ye kazandırır. Biz görüşmelerimizde bunu ortaya koyduk. İlişkilerimizi ne denli ileriye götürürsek Türkiye'nin ve AB'nin yararına olacak. Biz önümüzdeki devirde metodları değerlendirmeye, fırsatları değerlendirmeye bitmeme edeceğiz. AB'den de ayrımsız içtenlikli tavrı kullanmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

AB ile Türkiye'nin ilişkilerini çoğaltması ve güçlendirmesinin gelişigüzel dü tarafın da yararına bulunduğunu anımsatan Varank, "Türkiye'nin açacak pozisyonu önümüzdeki devirde artarak bitmeme edecek." dedi.

Türkiye ile AB bilgi ve araştırmaya odaklanıyor

Türkiye ile AB ortada kurulan Yüksek Düzeyli Diyalog mekanizmalarına ortak yenisi henüz eklendi. Türkiye, AB ile yürüttüğü müzakerelerde en kalburüstü bulunduğu "Bilim ve Araştırma" dalında önceki kere dünkü ortak mekanizmayı yaşama geçirdi.

Bilim, Araştırma, Teknoloji ve İnovasyon mevzulu önceki Yüksek Düzeyli Diyalog toplantısı 15 Kasım'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, önceki Yüksek Düzeyli Diyalog toplantısı düşüncesince Brüksel'de Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu AB Komiseri Mariya Gabriel ile ortak araya geldi.

Brüksel'deki AB Komisyonu binasında planlı toplantıya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Dr. Ali Görçin, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hande Mercan Aygen, Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu ile Türkiye ve AB çeşidinden aşırı sayıda fevk düzey ajan katıldı.

Öte yandan, ikinci Yüksek Düzeyli Diyalog toplantısı 2023'te Türkiye'de yapılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler