USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Sağlık mensuplarının özlük haklarının iyileştirilmesine müteveccih tensikat TBMM'de benimseme edi

TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri devam eden Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne kurma edilen 'sağlık mensuplarının özlük haklarının iyileştirilmesine müteveccih düzenlemeleri içeren' maddeleriyle baş başa 16 özellik ikrar edildi.

Sağlık mensuplarının özlük haklarının iyileştirilmesine müteveccih tensikat TBMM'de benimseme edi
01-12-2021 22:29
TBMM

TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri devam eden Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin kurma edilen maddeleriyle beraberce 16 maddesi ikrar edildi.

Kabul edilen maddelere göre, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda öngörülen değişiklikle, sadece elektronik beyin programlarına dair adına sağlanan ve koruyan programları kuvvetsiz kılmaya müteveccih tedarik hareketlerini yaptırıma bağlayan düzenleme; topu topu eser, icra, fonogram, imal ve yayınları kapsayacak halde genişletiliyor.

Telif hakkı sahiplerince müsaadesiz kullanımları engel olmak amacıyla öngörülen teknolojik önlemleri kuvvetsiz kılmaya müteveccih verim ve vasıtaların ticaretini yahut tanıtımını yapanlar 6 aydan 2 yıla denli delik cezasıyla cezalandırılacak.

Anayasa Mahkemesinin bozma sonucu öne sürülen nedeni de dikkate alınarak orman içi sulardaki balık tesisleri kurulumunun yasalı statüleri oluşturuluyor.

Denizlerde balık, midye ve istiridye yetiştiriciliği karşılayıcı tesislerin iskele, hazne ve ak pak su havuzu kurulumu düşüncesince karada gerekli gerekseme alanları karşılanacak.

Kooperatiflerin, birleşke birliklerine; birleşke birliklerinin de biçim donanmasına kuma bulunmadığı takdirde "kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefillik sağlayamayacağı ve amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık yapamayacağı" düzenlemesinin meriyet zamanı 1 Ocak 2024 adına belirleniyor.

İlgili kanunlarda meydana getirilen değişiklikle, canlılık enerjisi satışı üstünden alınan TRT oranı kaldırılıyor.

İşlevselliği kalmayan Elektrik Enerjisi Fonu Anlaşmaları gereğince üstenme edilen yükümlülükleri istikbal kılmak neredeyse getirilmiş ahkâm de yürürlükten kaldırılıyor.

Sağlık çalışanların özlük hakları iyileştiriliyor

Teklif görüşmelerinde sağlık mensuplarının özlük haklarının iyileştirilmesine müteveccih düzenlemeleri içeren kurma maddeleri de görüşülerek ikrar edildi.

Buna göre, otacı yahut dişçi takım ve pozisyonları asal alınarak emekli, alçak malullük yahut vecibe malullüğü maaşı ek olup aylıklarıyla beraberce koltuk tazminatı ödenmesine hak kazanamamış otacı ve diş tabiplerinden ait mevzuatına layıkıyla bilirkişi olanlara tekaütlük maaşlarında düzeltme öngörüyor.

Buna göre, bilirkişi olanların amblem rakamı 17 binden 40 bine, bilirkişi olmayanların 13 bin 33 bine çıkarılıyor.

Teklifle arttırma ödemenin çalışanlara da ödenmesi sağlanıyor.

İnceleme heyetleri oluşturuluyor

Her nezdinde sağlık tesisinde ek ödemeye asal işlemleri kontrol buyurmak neredeyse tetkik heyetleri oluşturulacak.

Sağlık gurur ve kurumlarında Bakanlıkça belirlenen ihtimam sokum koşulları ve kriterleri, personelin unvanı, görevi, düzentileme koşulları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, tetkik, eğitim-öğretim ve araştırı faaliyetleri ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve hasiyet bildirme fail riskli bölümlerde düzentileme kabilinden unsurlar dikkate gönüllenmek yoluyla ek ödemenin oranı, kökler ve esasları ile tetkik heyetlerinin yapısı, düzentileme kökler ve esasları Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Personele değme ay yapılacak ek ifa açık tutarı, takım ve fariza unvanı yahut konum unvanı bakımından belli başlı bulunan ek ifa açık tutarından az olamayacak. Belirlenen ifa fiyatları basar kebap kapital meta gelirlerinden yapılacak ek ödemeden mahsup yapılmak neredeyse merkezi idare bütçesinden karşılanacak.

Bakanlık bağış, repo ve icar gelirleri dışındaki basar kebap kapital meta gelirleri ile akça kaynaklarını personele ek ifa dağıtımında kullanabilecek. Dağıtılacak ek ödemenin salname toplamı, basar kebap kapital meta gelirlerinin yüzdelik 40'ını aşamayacak. Bu oran, natürel afet, müstevli illet ve benzer düzgülü dışı hallerde Cumhurbaşkanı sonucu ile yüzdelik 50'sine denli artırılabilecek.

Bakanlık basar kebap kapital meta işletmeleri, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, nitelikli ve doğurgan ihtimam sunumunun isteklendirme edilmesi, sağlık gurur ve müesseselerinin özlük olanaklarıyla karşılayamadıkları gereksinimlerin giderilmesi, eğitim, araştırı ve ihya faaliyetlerinin desteklenmesi, Bakanlık dışarılık teşkilatının desteklenmesi amacıyla yapılacak giderlere ortaklık buyurmak düşüncesince maaş karışık kazançtan maaş öğrenim edilen tutarın yüzdelik 6'sını geçmemek neredeyse Bakanlıkça belirlenecek oranı Bakanlık Döner Sermaye Merkez Saymanlığı yerine aktaracak.

Ek ifa oranları artıyor

Tabip ve dişçi sınıfı personel düşüncesince öngörülen ve basar kebap kapital meta bütçesinden meydana getirilen çakılı ek ödemenin merkezi idare bütçesinden ödenmesi sağlanacak.

Sağlık Bakanlığında fariza karşılayıcı terbiye görevlileri bilirkişi hekimlerin ve hekimlerin yararlanmakta oldukları en az ek ifa oranlarında kombinezon yapılıyor. Böylece basar kebap kapital meta gelirlerinden ek ifa düzlük terbiye görevlilerine en efdal talih memuru aylığının yüzdelik 770'i, tıpta eksperlik mevzuatına layıkıyla bilirkişi olanlar ile bilirkişi diş tabiplerine yüzdelik 695'i, düz hekim otacı ve diş tabiplerine ise yüzdelik 450'si oranında, değme ay rastgele nezdinde katkıya dair yapılmaksızın merkezi idare bütçesinden ek ifa yapılacak.

Sağlık Bakanlığı mensubunun çakılı ek ödemelerinin umumi bütçeden ödenmesinde gelecek muhassasat ihtiyacının karşılanabilmesi düşüncesince yapılacak muhassasat aktarmaları, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda planlı muhassasat aktarmalarına yayımcı tutulmayacak.

Yükseköğretim Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, darülfünun hastanelerinde fariza karşılayıcı personelin çakılı ek ödemelerinin merkezi idare ekonomik durumuna aktarılmasına dair adına basar kebap kapital meta gelirlerinden gider yapılabilecek alanlara dair tespit yapılması öngörülüyor. Ayrıca darülfünun hastanelerinde işyar personelin çakılı ek ödemelerinin de merkezi idare bütçesinden karşılanması amacıyla Sağlık Bakanlığı ile koşut kombinezon yapılması amaçlanıyor.

Buna göre, basar kebap kapital meta gelirlerinden öğrenim edilen kısmın tababet ve dişçilik fakülteleri sağlık infaz ve araştırı merkezleri düşüncesince minimum yüzdelik 45'i ait yükseköğretim kurumunun gereksinim duyan mülk ve ihtimam alımları, değme muhtelif bakım, onarım, kiralama, bitmeme etmekte bulunan planların tamamlanmasına müteveccih yapı işleri ve öteki gereksinimler ile hoşgörülü payları düşüncesince kullanılacak.

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, birleşimi 2 Aralık Perşembe haset zaman 14.00'te katlanmak neredeyse kapattı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler