USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Saakaşvili, Ukrayna'daki karmakarışık politik serüveninin arkası sıra Gürcistan siyasetinin odağında

Geçmişte Ukrayna siyasetindeki eylemleriyle gündemde bulunan emektar Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, 8 sene aradan sonradan ülkesine döndükten sonradan demin de hapse atılması ve kıtlık grevine başlamasıyla siyasetin merkezinde yerini aldı.

Saakaşvili, Ukrayna'daki karmakarışık politik serüveninin arkası sıra Gürcistan siyasetinin odağında
11-10-2021 17:03
Tiflis

Gürcistan ve Ukrayna'da inişli yokuşlu politika seçimi ile aşina Saakaşvili, Taras Şevçenko Kiev Üniversitesi Uluslararası Hukuk Fakültesinde öğrenim yaptı.

ABD ve Avrupa’nın değişik şehirlerinde almış olduğu ahbaplık eğitimlerinin peşi sıra Saakaşvili, ABD’de ortak ahbaplık firmasında çalışmaya başladı.

Gürcistan'da dü çevrim Cumhurbaşkanlığı karşılayıcı Saakaşvili'yi Gürcü siyasetine emektar Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze kazandırdı.

Saakaşvili, 1995'te o çağda gayrimenkul haricinde terbiye bilimi bilimi almış becerikli gençleri ülkeye art getirme uğrunda bulunan Şevardnadze’nin emriyle Tiflis’e yerleşti.

Gürcü siyasetinde aceleci yükseliş

Dönemin erk partisi “Gürcistan Vatandaşları Birliği”nden güre yaşta mebus seçilerek parlamentoya giren Saakaşvili, siyasette çabucak yükseldi.

Zamanla Şevardnadze’nin en güvenilmiş olduğu siyasetçilerden birisi bulunan Saakaşvili, 2000 senesinde Adalet Bakanı oldu.

Saakaşvili, çelimsiz müddet zarfında Şevardnadze’ye DOĞRU Ekonomi Bakanı Vano Çkhartişvili, İstihbarat İdaresi Başkanı Vakhtang Kutateladze ile Tiflis Emniyet Müdürü Soso Alavidze’yi yolsuzlukla suçladı.

Cumhurbaşkanı Şevardnadze’den yolsuzlukla mücadelede müstelzim desteği almadığını doğacak devam eden Saakaşvili, görevinden ayrıldı ve ihtilaf saflarına geçti.

Kendisini siyasete sokan Şevadnadze'ye ihtilaf oldu, ihtilal yaptı

Saakaşvili, 2001’de “Birleşik Ulusal Hareketi” partisini kurdu.

Muhalefetin önderi bulunan Saakaşvili, "Tiflis Şevardnadzesiz" sloganıyla muhalefetteki cumhuriyetperver ve tutucu partilerle siyasal blok oluşturdu ve 2002’deki yerli seçimlerde Tiflis Belediyesi Meclis Başkanı seçildi.

2003’teki umumi seçme neticelerini onama etmeyen Saakaşvili, Şevardnadze’nin alavere dalavere yaptığını savundu.

Saakaşvili ve başka aykırı liderler halkı sokağa çağırdı. Protestolar kararında 23 Kasım 2003’te ülkede “Gül Devrimi” gerçekleşti ve Şevardnadze rolü bıraktı.

Devrim karşılayıcı partilerden oluşan blokun önderi şekilde seçimlere giren Saakaşvili, 4 Ocak 2004’te planlı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzdelik 96,27 oy aldı. Saakaşvili, 36 yaşlarında o çağda Avrupa’nın en güre önderi oldu.

Ülkede nice bölgede sansasyonel reformları uygulamaya süregelen Saakaşvili yönetimi, yolsuzluğa dirlik sansasyonel savaşım gerçekleştirdi. Bunun kararında Gürcistan çelimsiz müddette ecnebi yatırımcılar düşüncesince inanılır iklim oldu.

Bir müddet sonradan muhalefetin iri bölümü Saakaşvili’yi kalan otoriterlikle suçlayarak istifa çağrısı hazırlamaya başladı.

Daha evvela Saakaşvili'ye dayanaklık etmek sağlayıcı iş kadını Badzi Patarkacişvili, 2007’de Saakaşvili karşıtı protestolara dayanaklık etmek verdi ve binlerce can sokaklara çıktı.

Protestoları düzenleyenleri Rusya’nın emriyle ülkede kargaşa çıkarmakla suçlayan Saakaşvili, protestoları dağıtıp kimi ihtilaf monitör kanallarının kapılarına anahtar vurdurdu.

İkinci defa cumhur reisi seçildi

Saakaşvili, Gürcistan’da yılgı çözüm duyuru ettikten sonradan 25 Kasım’da görevinden istifa etti. Yapılan seçimlerde Saakaşvili yüzdelik 53,47 oy alarak ikinci defa Cumhurbaşkanı seçilse de ülkedeki desteği de düşmeye başladı.

Cumhurbaşkanlığı devrinde Acara Özerk Bölgesi'ni merkezi hükümete baştan bağlayan Saakaşvili, Acara'daki başarısından cesurluk alarak ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya’da da ayrımsız adımları atmaya çalıştı.

Ancak Moskova burada devreye girince, Rusya ve Gürcistan ortada 2008’de yaşanmış bulunan Güney Osetya mücadelesi yaşandı. Ardından Moskova yönetimi Abhazya ve Güney Osetya’yı ari ülkeler şekilde tanıdı.

İş adamı İvanişvili, 2011'de belirgin ortak biçimde Saakaşvili'ye dirlik siyasete girdi. Ülkedeki muhalefetin iri tarafını ortak araya getiren İvanişvili, 2012’deki umumi seçimlerden galip çıktı.

ABD'ye gittikten sonradan kendince davalar açıldı

İvanişvili, Başbakan seçildikten sonra, Cumhurbaşkanı Saakaşvili ile ortada siyasal savaşım başladı. Bu savaşım kararında Saakaşvili, 2013’te Cumhurbaşkanlığı fariza süresinin dolmasının peşi sıra ülkeden ayrılarak ABD’ye gitti.

Gürcistan Savcılığı, 2007'de muhaliflerin mitingini dağıtmak, İmedi monitör kanalının kurucusu Badri Patarkaçişvili'nin servet varlığına el koymak, yöntemsizlik ve rolü kötüye görmek ve ortak milletvekilini dövdürmekle suçlamış olduğu Saakaşvili kendince tevkif sonucu çıkardı.

Ayrıca Tiflis kent Mahkemesi, Saakaşvili'ye ortak kıya davasında af yetkisini kötüye kullandığı nedeni öne sürülerek 3 sene delik cezası verdi.

Ukrayna'daki devrimlere dayanaklık etmek verdi

Gürcistan’da yaşanmış bulunan Batı yanlısı Gül Devrimi’nin tesiri Ukrayna’da da hissedilmişti. Ukrayna’da Turuncu Devrim'e de dayanaklık etmek bulunan Saakaşvili, 2014’te de Ukrayna’da Rusya yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i yerinden fail Batı yanlısı “Onur Devrimi”nde de gösteriş oynadı.

Saakaşvili, ihtilal sonrası kendisini ülkeye çağırma fail Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun danışmanı oldu. Poroşenko, Saakaşvili’ye Ukrayna’ya arsıulusal desteğin sağlanması anlamında icraat ika ve ecnebi uzmanları ülkeye incizap rolü verdi.

Poroşenko'dan Saakaşvili'ye Ukrayna vatandaşlığı ve il rolü

İleride kaybedeceği Ukrayna vatandaşlığını 29 Mayıs 2015’te arkadaşı Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun elinden meydan Saakaşvili, devrisi haset ülkedeki patronaj sistemini deneme edeceği Odessa Valiliğine atandı.

Odessa Valiliği sırasında yolsuzlukla savaşım lafı sağlayan Saakaşvili, ortak müddet sonradan iktidara sembol açtı. İktidarın oligarklarla teşrikimesai yaptığını öne devam eden Saakaşvili, Gürcistan’da meydana getirdiği kabilinden iktidardaki tarz dostlarını amaç aldı.

Ukrayna’daki yolsuzluklar ağında erk personellerinin da bulunduğunu tez fail Saakaşvili, hedefine evvela zamanın Başbakanı Arseniy Yatsenyuk peşi sıra İçişleri Bakanı Arsen Avakov’u koydu.

Saakaşvili Ukrayna siyasetinde enerjik gösteriş oynamaya başlamışken 4 Aralık 2015’te Gürcistan Cumhurbaşkanı Georgi Margvelaşvili, Saakaşvili’nin Gürcistan vatandaşlığına akıbet verdi.

Ukrayna’da enerjik politika yapmayı hedefleyen Saakaşvili, Ukrayna’da mutluluk başkanı olma iddiasının bulunmadığını açıklasa da başvekillik düşüncesince sinyaller veriyordu.

Saakaşvili’nin aykırı tutumunu çoğaltması yönetimi harekete geçirdi. Ukrayna Güvenlik Servisinin Odessa Valiliğine dominant yapması hesabına Saakaşvili 7 Kasım 2016’da Valilik görevinden istifa etti.

Ukrayna'da enerjik siyasete girdi, Gürcü vatandaşlığını kaybetti

İlk aykırı denemesinin değerli bulunduğunu ve dayanaklık etmek aldığını belirleme fail Saakaşvili, Kiev’de kurduğu "Yeni Güçler Hareketi Partisi" ismi altında evvela kitlesel gıcırtı eylemini de gerçekleştirmiş oldu ve namına Ukrayna vatandaşlığı sağlayan Poroşenko’yu hedefine koydu.

Poroşenko ise 26 Temmuz 2017’de Saakaşvili ABD'de iken onun Ukrayna vatandaşlığını bozma ederek namına harp açmasına karşılık verdi.

Öte taraftan Gürcistan Başsavcılığı, Ukrayna Adalet Bakanlığına gönderilmiş olduğu yazıyla emektar Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin gözaltına katılması ve Gürcistan'a iadeli edilmesini istedi.

Sahte imzasının üstünde bulunmuş olduğu asıl sıfır ortak belgeye isnaden Ukrayna vatandaşlığından çıkarıldığını korumak için çaba sarfeden Saakaşvili, emektar Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko ve kimi Ukraynalı milletvekilleri eşliğinde Polonya-Ukrayna hudut hattını taraftarlarının da sayesinde problemsiz ortak biçimde geçti.

Muhalefete geçince Ukrayna vatandaşlığı da elinden alındı, hudut dışı edildi

Saakaşvili, Ukrayna Parlamentosu uğrunda gıcırtı mitinglerine başladı. Saakaşvili taraftarları onlarca deri kurarak gıcırtı mitingi yaptı. Saakaşvili Ukrayna’da yolsuzlukla savaşım mahkemesinin kurulması, seçme yasasının değiştirilmesi ve mebusluk dokunulmazlığının kaldırılması isteğiyle protestolarını ortak müddet bitmeme ettirdi. Daha sonradan buna Devlet Başkanı Poroşenko’ya kaymakamlık yolunun açılması talebini arttırma etti.

Eylemleriyle “Rusya’ya dayanaklık etmek olduğu” eleştirilerine bozukluk bulunan Saakaşvili, Ukrayna Göçmen Servisine sığınma başvurusu yapmış oldu fakat talebi reddedildi.

Böylece hem Gürcistan bununla beraber Ukrayna vatandaşlıklarından çıkarılan Saakaşvili pasaportsuz kaldı.

Ardından gıcırtı gösterilerinin Rusya’dan mevrut kapital ile desteklendiği ve zeval örgütlerine bu yolla iane etmiş olduğu nedeni öne sürülerek Saakaşvili, Kiev’de gözaltına alındı. Ancak çıkarıldığı mahkemece Saakaşvili başıboş bırakıldı.

Daha sonradan Şubat 2018’de Ukrayna asayiş güçleri Kiev’de ortak restoranda iken meydana getirdiği dizi eylem ile Saakaşvili’yi gözaltına aldı. Ardından Ukrayna Devlet Sınır Hizmetleri Sözcüsü Oleg Slobodyan, Ukrayna vatandaşlığından çıkarılan emektar Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin Polonya’ya gönderildiğini bildirdi.

Zelenskiy seçilince Saakaşvili'ye Ukrayna vatandaşlığını art verdi

Ertesi sene Ukrayna’da meydana getirilen mutluluk başkanlığı seçimleri öncesinde Saakaşvili’nin partisi Poroşenko’ya dirlik Vladimir Zelenskiy’e dayanaklık etmek verdi. Zelenskiy, mutluluk başkanı seçildikten sonradan Saakaşvili’ye Ukrayna vatandaşlığını art verdi. Saakaşvili de böylecene Ukrayna’ya art döndü.

Ayrıca Saakaşvili’ye Ukrayna Milli Reform İcra Komitesi Başkanı fariza verildi.

Saakaşvili 8 sene aradan sonradan Gürcistan'a döndü ve hapse konuldu

Ancak kendince gıyabi tevkif sonucu bulunan ve 8 senedir ülkeye dönmeyen Saakaşvili, yerli intihabat öncesinde anide ortak kararla ülkesine döneceğini açıkladı. Geçen ay sonu ülkeye antre yaptıktan ortak müddet sonradan tutuklanarak hapse konulmuş bulunan Saakaşvili, Rustavi kentindeki hapishanede kıtlık grevine başladığını duyurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Saakaşvili'nin Tiflis'te gözaltına alınmasından sonradan 2 Ekim'de meydana getirdiği açıklamasında, Saakaşvili'nin Ukrayna yurttaşı bulunduğunu hatırlatarak "Başı derde giren rastgele Ukrayna vatandaşını koruruz." demişti.

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Saakaşvili'nin hapishanede cezasını çekeceğini anlatım ederek "Gezegendeki rastgele ortak insanoğlu gelip bizlere sorarsa, söylerse, çağrıda bulunursa, ahit Saakashvili'yi başıboş bırakacak ortak hükümet yok." ifadelerini kullanmıştı.

Yerel seçimlerde Saakaşvili'nin partisi güçlendi

Şimdi Gürcistan’ın siyasal gündeminde Saakaşvili eylemleriyle baştan kendiliğinden gır ettirmeye bitmeme ediyor.

Zira 2017'de meydana getirilen yerli seçimlerde iktidardaki Gürcü Hayali partisi yüzdelik 53,15 almıştı. Muhalefetteki Saakaşvili'nin Birleşik Ulusal Hareketi partisi ise elden yüzdelik 17,65 oy almıştı.

2 Ekim 2021'de yerli seçimlerde ise iktidardaki Gürcü Hayali partisi yüzdelik 46,74, Birleşik Ulusal Hareketi ise yüzdelik 30,67 oy aldı ve neredeyse kâffesi iri kentlerde şehremaneti reisi adayları 2. tuğra kaldı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler