USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya ve ABD ortada güvenlikle ilişik müzakerelerin evvel turu 2022 başlangıcında yapılacak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ile düzenlilik mevzusundaki müzakerelerin geçmiş turunun doğacak senenin başlangıcında yapılacağını bildirdi.

Rusya ve ABD ortada güvenlikle ilişik müzakerelerin evvel turu 2022 başlangıcında yapılacak
22-12-2021 16:38
Moskova

Rus RT monitör kanalına mütekellim Lavrov, gündeme bağlı açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın ABD ve NATO'ya muhtelif düzenlilik garantileriyle ilgilendiren teklifleri içeren 2 anlaşma taslağı ilettiğini aktaran Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov'un ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile 20 Aralık'ta telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Lavrov, "Bu musahabe sonucunda, ilerideki çalışmaların kombinezon biçimi dair anlaşmaya varıldı. Rus ve Amerikan temsilcileri ortada dü cepheli müzakerelerin önce turunun doğacak senenin başlangıcında olması gerektiği dair muvafık kalındı. Müzakereye katılacak esame belirlendi. Bu isimler, rastgele dü yan düşüncesince de uygundur." ifadesini kullandı.

ABD ve Rusya ortada diyalog mekanizmaları dair mutabakatın sağlandığını vurgulayan Lavrov, ABD'nin de endişelerini dikkate almaya amade olduklarını dile getirdi.

Lavrov, NATO ile de hanuman ayında müzakerelerin yapılacağı umudunu paylaştı.

"Stoltenberg, görevlerini hesabına getiremiyor"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "Washington Anlaşması'nı kimsenin bozmaya hakkı olmadığı" yönündeki açıklamasını da değerlendiren Lavrov, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Stoltenberg, sonsuz akıllıca sıfır izahat yapıyor. Stoltenberg geçenlerde ayrılacak, fariza süresi senenin böylelikle sona eriyor. NATO üyesi değiliz ve NATO anlaşmasını imzalayan yan da değiliz. Ancak güvenliğin bölünmezliği ilkesini içeren elan enli yetenekli ortak lehçe Avrupa Atlantik belgesini imzalayan tarafız.

Eğer Stoltenberg, NATO üyelerinin faziletkâr kurda onaylanan belgelerde arsa meydan ilkesi çiğnemeye hakkı bulunduğunu düşünüyorsa, onun hakkıyla ayrıksı ortak işe mürur tarihi geldi. Çünkü Stoltenberg görevlerini hesabına getiremiyor."

İran nükleer anlaması

Lavrov, İran nükleer anlaşması meselesine ayraç ederek, bu mevzuda Avusturya'nın başkenti Viyana'da kasımda müzakerelerin yapıldığını anımsattı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bahis konusu anlaşmanın uygulanmasıyla ilgilendiren müspet neticeler elde edileceği umudunu paylaştı.

"Türkiye ile görevimiz Suriye’nin arsa bütünlüğünün sağlanmasına araştırma görevlisi olmak"

ABD askeri birliklerinin Suriye’deki varlığına ve bu hususta yaşanmış bulunan soruna bağlı de değerlendirmelerde mevcut Lavrov, ABD’nin buradaki hedefinin enikonu açıkça bulunduğunu vurguladı.

Lavrov, şöyleki bitmeme etti:

"Amerikalılar Fırat’ın doğusunda hidrokarbür kaynaklarını ve ekincilik arazilerini araştırmaları dibine aldıklarını saklamıyor. Kürt ayrılıkçılığını benzer bulunan rastgele biçimde beslemeye başladılar. Bunu hepsi biliyor ve bunun gerçekleştiği bölgeler, Arap kabilelerinin anadan görme ikametgahlarının memleketlerini azda olsa etkiliyor, bu da bu alana ahenk katmıyor. Kürt faktörü ve Kürtler ile Araplar arasındaki ilgiler dikkate alındığında, Amerikan otoriterlerinin Suriye yönündeki eylemlerinin güvenilirliğine ulama sağlamıyor."

Türkiye’nin, Suriye’de ABD ile teşrikimesai özne yıldırı örgütü PKK’nın varlığından problemine dikkati çekici Lavrov, örgütün politik yapılanmasının Şam ile diyalog dair belirgin değişmeyen vermesi gerektiğine ayraç etti.

Lavrov, şu ifadeleri kullandı:

"Hatırlarsanız, emektar ABD Başkanı Donald Trump, ‘Biz buradan gidiyoruz, Suriye’de meydana getirecek ortak şeyimiz yok.’ demişti. Böyle olunca Kürtler, Şam ile diyalog dair araştırma görevlisi olma dair bizlere engelleme istekte bulundu. Birkaç gündüz sonraları Trump yalanlandı ve Pentagon’dan birileri, ‘Hayır şimdilik çıkmıyoruz.’ dedi. Kürtlerin bu kez Suriye yönetimi ile gene diyalog hevesi kayboldu. Burada, Amerikalıların böylece oradan gideceğini idrak etmek lazım."

ABD’nin kişi düzenini kurduğu Rukban sığınmacı kampı ve El Tanf çevresindeki 55 kilometrelik alanda mesail yaşadığını tamlayan Lavrov, bu yapıların dirimlik işlevlerinin sağlanamadığını ve teröristlerin sığınmacılar ortada karıştığını söyledi.

Terör örgütü PKK/YPG’nin bölgedeki ilişkilerine dikkati çekici Lavrov, örgütün "ilkeli ortak tavır" alması icap ettiğini vurguladı.

Terör örgütü PKK/YPG’nin politik uzantılarından Suriye Demokratik Konseyi’nin elebaşlarından İlham Ahmed’in Moskova’da kendilerine geldiğini hatırlatan Lavrov, şunları söyledi:

"Türk meslektaşlarımıza Türkiye ile negatif ortak şevki bakmak istemediğimizi anlatıyoruz. Tam tersi, bizim görevimiz; Suriye’nin arsa bütünlüğüne, egemenliğine hürmet gösterilmesi gerekliliğinin uygulamada sağlanmasına araştırma görevlisi olmaktır. Elbette millî azınlıkların çıkarlarının dikkate katılması anahtar koşullardan biridir."

Amerikalıların Suriye’de konfor süresince olmadıklarını, tasalı olduklarını anladıklarını kaydeden Lavrov, ABD ile Suriye’de askeri ölçüde diyaloğun can alıcı ortak biçimde bitmeme ettiğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler