USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya-Ukrayna mücadelesi Avrupa'da yaşam maliyetini herhangi bir sabık devir artırıyor

Avrupa'da ilkin un ve günebakan antagonist peyda etmek kabilinden esas besin ürünlerinde yaşanmış olan değer artışları ve kimi ürünlerdeki hazırlık derdi tüketiciler düşüncesince ide deposu olmaya bitmeme ederken, Avrupa'da besin enflasyonunun bu yaz şahika yapması öngörülü

Rusya-Ukrayna mücadelesi Avrupa'da yaşam maliyetini  herhangi bir sabık devir artırıyor
18-06-2022 12:02
Berlin

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'da yaşam maliyeti krizini körüklemeye bitmeme ediyor.

Avro Bölgesi'nde savaşla ivmelenen erke ve besin fiyatları, enflasyonu mayısta yüzdelik 8,1 ile 1997 yılından beri en erdemli seviyeye çıkarırken, bu oranın Avrupa Merkez Bankası (ECB) kabilinden belirlenen hedefin 4 katından müşterek tomar olması dikkati çekti.

Batılı devletlerin Rusya'ya müteveccih kaba hesaplı yaptırımlarına rağmak Ukrayna'da harp bitmeme ederken, global arza bağlı endişelerin ve maliyetlerin yükselmesiyle besin fiyatlarındaki incitici artma da sürüyor.

Avrupa memleketlerini de etkileyen harp dolayısıyla özellikle un ve gün çiçeği antagonist edinmek bunun şeklinde Avrupa'da bel kemiği besin ürünlerinde eder artışları ve birtakım ürünlerde tedbir problemi yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, global besin fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşından beri en erdemli seviyelerine ulaştı.

Avrupa'nın "tahıl ambarı" yerine tanıdık Ukrayna'nın Rusya ile muharebede olması, buğday fiyatlarını akıbet yılların en erdemli seviyesine çıkarırken, bu boyut ekmek, makarna ve bisküvi kabilinden mamüllerin fiyatını artırdı.

Yaklaşık yüzdelik 70'i doğurgan topraklarla ciltli bulunan Ukrayna'nın 32 milyon hektarlık ekilebilir araziye cemaat bulunduğu biliniyor. Bu oran, tamamı Avrupa Birliği'ndeki (AB) ekilebilir arazinin üçte birine mukabele ediyor. Rusya ve Ukrayna, evren buğdayının tahminî yüzdelik 14'ünü üretiyor ve bu oran, global buğday ihracatının az henüz üçte bir tanesini oluşturuyor.

Ukrayna'nın Karadeniz'deki asal limanları Rus ablukası ile erinç karşıya bulunurken, bu durum, ülkeden henüz az buğdayın ihraç edilmesine faktör yerine arzın kıtlaşmasına ve fiyatların yükselmesine hastalık oluyor.

Tahıl, yaşam düşüncesince önemini korumaya bitmeme ederken, Avrupalı siyasetçiler, Rusya'yı "enerji" ve "gıdayı" tabanca yerine kullanmakla suçluyor. AB liderleri, Ukrayna'daki savaşın Afrika ve Orta Doğu'dan Avrupa'ya şişman müşterek huruç dalgasına hastalık olacak besin kıtlığı krizini tetikleme riski taşıdığını da savunuyor.

Buğdayın fiyatı zamanı seviyelere ulaşırken, gün çiçeği antagonist ve soya fasulyesi fasulyesi fasulyesinde "kıtlık riskinin" halen bulunduğu belirtiliyor. Gübre tutarları da artmaya bitmeme ediyor. Yaşanan gelişmeler gayrı ülkelerin, ekincilik sektöründe asal tedarikçi devletler bulunan Rusya ve Ukrayna'ya ne derece basıcı bulunduğunu gösteriyor.

Avrupa'nın birtakım vatanlarında un ve gün çiçeği ürünlerinin arazi almış bulunduğu raflar gereksiz olmaya bitmeme ediyor. Söz konusu mahsulat birtakım devletlerde hala erdemli fiyatlarla satışa sunuluyor.

Artan enerji, kavara ve sıvıyakıt tutarları dolayısıyla çetin halde bulunan Avrupalı tüketiciler, bel kemiği besinlerden yağ ve unda tedbir sıkıntısının yanı esna ağır miktarda küsurat fiyatlarla da erinç karşıya kaldı.

Raflar elden boşaltılıyor

Savaştan geçmiş 1,50 avronun altında bulunan gün çiçeği yağının litresi, tedbir problemi ve fiyatların yükseleceği endişesiyle alakanın artarak çoğalması kararı 5 avronun üstüne çıktı. Söz konusu artışta; gün çiçeği yağının en aşırı ithal edilmiş bulunduğu Ukrayna'dan yağın tedbir edilememesi can kamera olurken, bu durum, besin şirketlerini de kumpir cipsinden kurabiyelere derece türlü ürünlerde palmiye antagonist kabilinden henüz az yeğleme edilen alternatiflere yönlendiriyor.

Son günlerde fiyatların az buçuk gerilmesine rağmak kişilerin evlerinde istif hazırlamaya bitmeme etmesi dolayısıyla gün çiçeği antagonist ve un ile doldurulan raflar elden boşaltılıyor. Bazı marketler, bu probleminin önüne devredilmek düşüncesince gün çiçeği antagonist ve un satışlarına insan başı sınırlandırmasını bitmeme ettiriyor.

Avrupa'nın önde mevrut besin perişan zincirleri gayrı ürünlerde maliyet artışları dolayısıyla fiyatlarını derneşik yerine yükseltirken, eder artışları tüketiciler düşüncesince ide deposu olmaya bitmeme ediyor.

FAO'ya göre, Rusya ve Ukrayna, evren gün çiçeği antagonist dış satım pazarının yüzdelik 52'sini oluşturuyor.

Yiyecek ve meşrubat fiyatlarındaki artıştan en aşırı kıtadaki savunmasız haneler etkileniyor. Yüksek eder artışları en aşırı et, hububat ürünleri, mazot ürünleri, semere ve sebzede olurken, Avrupa'da besin enflasyonunun bu yaz şahika yapması, erdemli seviyelerin 2023'e derece bitmeme etmesi bekleniyor.

Enerji fiyatlarındaki artış

Moskova, global erke piyasalarında ehemmiyetli müşterek aktör yerine kendini konumlandırıyor.

Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa'da yaşam maliyeti krizini tetiklediği ikinci şişman meydan erke yerine dikkati çekiyor.

Rusya, dünyanın en şişman üç kabak arsa hasım üreticisinden birisi ve dünyanın müdellel saf kavara rezervlerinin (yaklaşık 38 trilyon metreküp) tahminî dörtte birine ev sahipliği yapıyor.

İngiltere ve ABD, Rusya'nın mücadelesi akçalanmış ika kabiliyetini engel edinmek amacıyla Rus gücünü ithal etmeyi durdururken, AB de bu mevzuda birtakım girişimler başlattı.

Savaş; tecim ve istihsal kesintilerinin yanı esna erke fiyatlarının incitici halde artmasına hastalık oldu.

Dünya Bankası averaj erke fiyatlarının bu sene yüzdelik 50 artacağı öngörüsünde bulunurken, bunun 1970'lerden beri en şişman artma olabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, bu vaziyeti "Yaşanmakta bulunan şeyi, ucuza çoğaltma kabiliyetinin ortadan kalktığı ve ekonominin gerildiği 1970'ler seçimi müşterek hesaplı şok." yerine tanımlıyor.

Savaştan geçmiş varil başına 90 dolar seviyesinde iş gören kabak arsa hasım fiyatları, zaman 120 dolar düzeyinden müşteri buluyor.

Kovid-19 sonrası istem artışı

Salgının bitmeme fail tesirinin yanı esna küsurat besin ve erke fiyatları, yaşam maliyetlerindeki artışın yegâne sebebi değil...

Kovid-19 salgınından sonradan hesaplı faaliyetlerin gine dört dörtlük yerine başlaması Avrupa'da yaşam maliyeti krizinin ivmelenmesine katkıda bulundu.

Salgın kaynaklı kısıtlamaların martta kaldırılmasıyla istem çabucak arttı. Bu durum, global tedbir zincirleri üstünde edisyon oluşturarak mal ve hizmetlerde eder artışlarına hastalık oldu.

Rusya'dan saf kavara tedariki durursa maliyetler henüz da artabilir

Avrupa'da ekincilik ve besin sektöründe çalışkanlık yayınlayan nice şirket, besin yahut efsanevi yemi üretebilmek düşüncesince kavara arzına basıcı olurken, Rusya'dan saf kavara tedarikinin ansız durmasının ekincilik sektörüne tesiri tartışılıyor.

Avrupa'nın en şişman nüfusuna cemaat Almanya'da ekincilik ürünleri müstahsil eder endeksi (tarım ÜFE), nisanda yüzdelik 39,9 artarak 1961'den beri 2 aydır peş peşe en erdemli salname artışı kaydetti.

Rusya'dan mevrut saf gazın durması şeklinde henüz müşterek tomar eder artışının yanı esna münferit besin maddelerinin tedarikinde de elverişsiz geçit yaşanması bekleniyor.

Gaz arzı sorunları esasi yerine göveri mahsullerini etkileyecek. Seralarda yetiştirilen ev ve teras bitkilerinin arzının bu vaziyetten etkilenebileceği belirtiliyor.

Bu arada, Ukrayna'da savaşla beraberce besin güvenliği mevzusundaki endişeler artarken, AB, pestisitlerin sürdürülebilir kullanması kabilinden hava politikalarını askıya kabul etmek mecburiyetinde kalıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler