USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD ve NATO’yu hedef aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve NATO'yu hedef alarak, “NATO'nun doğuya akıllıcasına genişlemesi mevzusundaki endişelerimiz ve uyarılarımız ağız ağıza görmezden gelindi” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD ve NATO’yu hedef aldı
18-11-2021 21:07

Rusya'nın başkenti Moskova'da planlı Dışişleri Bakanlığı Yönetim Kurulu toplantısına eklenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki krizden Afganistan'a, Rusya'nın, Çin ile ilişkilerinden Dağlık Karabağ problemininin çözümüne denli nice ehemmiyetli mevzuda açıklamalarda bulundu. Konuşmasında ABD ve NATO'yu hedef meydan Putin, Rusya'nın Çin ile bulunan ilişkisini Batılı devletlerin dağıtmak istediklerini belirterek, "İkili ilişkilerimiz her insanın hoşuna gitmiyor. Bazı Batılı partnerlerimiz belirgin müşterek halde Moskova ile Pekin'in arasını bozmaya çalışıyor. Bunu oldukça güzel görüyoruz ve Çinli dostlarımızla siyaset, iktisat ve ayrıksı bölgelerde ilişkilerimizi uzun uzadıya bu girişimlere erinç tepkimizi göstermeye bitmeme edeceğiz. Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki komşularımız ve güzel dostlarımızla ilişkilerimizi şimdi da güçlendireceğiz" sanarak konuştu.

"NATO'nun genişlemesine müteveccih endişelerimiz görmezden gelindi"

Rusya'nın, NATO ile ilişkilerine ve NATO'nun genişlemesi yönündeki adımları dair Batılı devletleri şimdi önceki yüz kere uyardıklarını anlatım fail Putin, "Bu konudaki endişelerimizi sonsuz adına dile getiriyoruz ve al çizgilerimizin neler bulunduğunu söylüyoruz. ABD engelleme Batı ile ilişkilerimizin benzersiz, ayrıca az şimdi müttefiklik seviyesinde bulunduğu çevrim NATO'nun doğuya akla yatkın genişlemesi mevzusundaki endişelerimiz ve uyarılarımız ağız ağıza görmezden gelindi. Şimdi NATO'nun askeri altyapısı nerelere geldiğini görebiliyoruz. Doğrudan sınırlarımızın aşırı yakınına. Romanya ve Polonya'ya ise roket defans sistemleri yerleştirilmiş durumda. Bunun parçası bulunan MK-41 fırlatma rampası ve atak sistemi aşırı emeksiz müşterek halde kullanılabilir. Sistemin yazılımını bu biçimde fark etmek hemen beş altı zaman alır" ifadelerini kullandı.

Batılı devletlere Karadeniz'de tahrik suçlaması

Ukrayna'nın ABD ve NATO ile yakınlaşması ve hem Ukrayna'nın doğusunda yaşananlar bununla ortak ABD ve NATO gemilerinin Karadeniz'deki manevralarına atıfta mevcut Putin, Batılı devletlerin Ukrayna'ya öldüren silahlar sağladığını tez ederek, "Tabii ki partnerlerimizin al hutut hakkında uyarılarımızı sathi halde algıladıklarını biliyoruz. Batılı partnerlerimiz, Kiev'e öldüren çağcıl silahlar sağlayarak, Karadeniz'de, güçlü de sınırlarımızın aşırı geçenlerde provokatif askeri tatbikatlar gerçekleştirerek hali tırmandırıyorlar" dedi.

"Rusya'nın arabuluculuğu yardımıyla Dağlık Karabağ'da çatışmalar durdu"

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ'daki çatışmaların Rusya'nın girişimleriyle sona erdiğini hatırlatan Putin, "Bir sene önceki Rusya'nın canlı arabuluculuğu yardımıyla Dağlık Karabağ'da çatışmalar durduruldu. Ancak akıbet yıllarda Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki silahlı çatışmalar alanda tansiyonun mükemmel düşmediğini gösterdi. Ateşkesin devamlılığı ve sivillerin dirilik güvenliği düşüncesince Rusya'nın sulh siper birliklerinin çabası şişman arzu görmektedir. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki anlaşmazlıkları çözme, Transkafkasya'daki iktisadi bağları baştan ihdas ve dirimlik erişim koridorlarının engellenme çabalarına erinç Rus diplomasisin önemi artıyor” ifadelerini kullandı.

Afganistan
Putin, Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele almasının arkası sıra alanda diyaloğun önemine aksan yaparak, narkotik ticareti ve yıldırıcı grupların Rusya'ya yandaki devletlere sızdırılmış ihtimallerinden bahsetti. Orta Asya'da Rusya'ya yandaki devletlerin korunmasının kendileri açısından ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Putin, "Afganistan'daki süreçten sonra, müttefiklerimizle Rusya'nın cenup sınırlarında güvenliği sağlamak, Rusya'yı da bölgenin garantörü gören yandaki ülkelerine iane getirmek şişman ehemmiyet bildirme ediyor. Bu doğrultuda kontrolsüz sığınmacı akınını engellemek, yıldırıcı grupların ve gayrı töhmet unsurlarının topraklarımıza girmesini engel olmak düşüncesince tedbirlerimizi almaya bitmeme etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

“Türkiye ve İran ile beraberce Suriye'deki güçler ortada hal süreci başlattık”

İsrail-Filistin arasındaki gerilim, Libya konusu ve Afrika devletleri arasındaki enformasyon dair Rusya'nın çabalarından bahseden Putin, Türkiye ve İran ile beraberce Suriye'de hal süreci başlattıklarını hatırlatarak, "Rusya, Ortadoğu'daki arbede ve krizlerin çözümünde bu bölgedeki hali istikrara sarmak düşüncesince kabil bulunan herhangi müşterek biçimde yansız müşterek arabulucu adına cereyan etti ve etmeye de bitmeme edecek. Doğrudan katılımınız ile Suriye'deki arsıulusal terörizmin önüne geçtik. ‘Astana Formatı' çerçevesinde Türkiye ve İran ile beraberce Suriye'deki güçler ortada hal süreci başlatmayı başardı" dedi.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler