USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya: Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesi arsıulusal sorunlarda ciddi gösterimi güçlendirecek

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un yapacağı görüşmenin "iki ülkenin millî kendilerini dikkate alarak acele arsıulusal sorunlara müteveccih ciddi gösterimi güçlendireceğini" bildirdi.

Rusya: Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesi arsıulusal sorunlarda ciddi gösterimi güçlendirecek
15-03-2022 23:31
Moskova

Bakanlıktan meydana getirilen kayıtlı açıklamada, 16 Mart'ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile düet ve arsıulusal gündemdeki mevzuları serbest yelpazede mülaki kızarmak neredeyse Moskova'yı görüşme edeceği belirtildi.

Açıklamada "Rus-Türk politik diyaloğu, gelişigüzel şeyden eskiden Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Recep Tayyip Erdoğan arasındaki derneşik ve emin iletişimle belirlenen dinamizmi ve efdal verimliliği ile dikkati çekiyor." ifadesi kullanıldı.

Erdoğan ve Putin 13 telefon görüşmesi yaptı

2021-2022 ortada Kovid-19 salgınına karşın dü ülkenin liderlerinin derneşik kendisine değinme kurduğuna vurgulanan açıklamada, dü liderin bizzat 29 Eylül 2021'de Rusya'nın Soçi şehrinde ​​ve engin 10 Mart 2021'de Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin reaktörünün esas atma töreninde devre içi kendisine birlikte araya geldiği hatırlatıldı.

Açıklamada, sonuncusu 6 Mart'ta kazanmak neredeyse dü liderin bu süreçte 13 telefon görüşmesi icra ettiği anlatım edildi.

İki şef kabilinden belirlenen düet yazışma ritminin Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları kabilinden dört dörtlük kendisine desteklendiği dökme açıklamada, Lavrov ve Çavuşoğlu'nun 2021 ve 2022'de 6 el bizzat görüştüğü, 9 el da telefon görüşmesi gerçekleştirdiği kaydedildi.

Başta Kovid-19 salgını kazanmak neredeyse birtakımı objektif şartlar dolayısıyla dü gözaltı ortada anadan görme danışma sayısının azaldığına ayraç edilen açıklamada, arsıulusal kuruluşlarda iş birliği, Orta Doğu, Dağlık Karabağ, Orta Asya, Suriye, Afganistan, Libya ve Suriye ile ait temaslar yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, bakanlıklar arasındaki bu etkileşim biçiminin, iştirak diyaloğunu güçlendirmeyi beslemek ve bollatmak düşüncesince akla yatkın bildirme edilmiş olduğu vurgulandı.

Lavrov ve Çavuşoğlu'nun Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyinin (ÜDİK) madun ünitesi bulunan Ortak Stratejik Planlama Grubunun 9. Toplantısını araştırma etmeyi düşündüğü dökme açıklamada, birlikte eski toplantının 2020'de Soçi'de yapıldığı hatırlatıldı.

İki icra vekili Ukrayna'yı görüşecek

Her dü bakanın Ukrayna, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Karadeniz'deki vaziyeti görüşeceği bildirilen açıklamada, "Bakanlar, Ukrayna krizindeki bulunan gestalt dirlik fikir alışverişinde bulunacaklar. Rus tarafı, Türk meslektaşlarını, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna'daki hususi askeri operasyonunun seyri ve insancasına koridorların oluşturulması, ecnebi vatandaşların tahliyesi de karışma kazanmak neredeyse çırçıplak nüfusun güvenliğini gelmek düşüncesince atılmış adımlar dirlik bilgilendirecek." ifadesine arazi verildi.

Suriye meselesindeki iş birliğinden memnuniyet

Rus-Türk diplomatlar ile askeri ve duyu servisleri arasındaki andıran teşrikimesai yardımıyla Astana formatının Suriye meselesinin çözümünü kolaylaştırmak düşüncesince çarpıcı birlikte arsıulusal düzenek kendisine çalışmalarını sürdürmeye bitmeme etmiş olduğu vurgulanan açıklamada, "Ortak çalışmalarımız yardımıyla Suriye dair baştan meydana getirilen arsıulusal toplantıların neticelerinden memnunuz." değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, Dışişleri Bakanlarının, bu sene yapılacak bulunan Astana formatında birlikte ahir üçgen zirvenin zamanlamasını ve içeriğini belirleyecek ve Anayasa Komisyonunun Suriye'nin gelecekteki politik yapısının temellerini ihya çalışmalarını sıklaştırma bağlamında devletlerin görevlerini de ele alacağı bilgisi paylaşıldı.

Rusya ve Türkiye'nin Libya'daki güçler ortada birlikte ateşkesin korunmasına ehemmiyetli katkılarda bulunmuş olduğu hatırlatılan açıklamada, gelişigüzel dü bakanın Libya’da şümullü birlikte politik diyalog kurmanın, sosyoekonomik ve kamusal hayatı barışçıl, stabil birlikte rotaya döndürmenin yollarını bulmaya odaklanacağı kaydedildi.

Açıklamada Güney Kafkasya'daki iş birliğinin de etraflıca ele alınacağı belirtildi.

Ekonomik ve ticari teşrikimesai de gündemde olacak

Rusya’ya küsurat müeyyide baskısı karşısında düet ticari ve kazançlı iş birliğinin geliştirilmesi, inovasyon ve efdal uygulayım bilimi dalında etkileşim, gök kontrolleri ve Kovid-19 enfeksiyonuna dirlik uğraş konularının ele alınacağı dökme açıklamada, düet tecim ve kazançlı ilişkilerde müspet eğilimler olduğuna ayraç edildi.

Görüşmelerde, Akkuyu Nükleer Güç santralinin yapımı ve TürkAkım katıksız kavara borazan hattının işletilmesi kabilinden aykırı üstünlük sağlayıcı projelerde eş çalışmalara değinileceği bildirilen açıklamada, gezim mevzusunun da görüşüleceği aktarıldı.

Rus Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, "Moskova'da yapılacak bulunan dışişleri bakanları toplantısının, Rusya ile Türkiye arasındaki aykırı yarara mebni ilişkilerin şimdi da geliştirilmesine asıl birlikte yardım sağlayacağını ve dü ülkenin millî menfaatlerini dikkate alarak aceleci arsıulusal sorunlara müteveccih izlemsel gösterimi güçlendireceğini umuyoruz." ifadesi kullanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler