USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya, 2021'i Batı ile huzursuzluğun gölgesinde geçirdi

ABD, AB ve NATO ile Rusya arasındaki siyasal ve diplomatik gerginlik, Ukrayna sınırları ve Karadeniz üstünde askeri eylemlere dönüştü.

Rusya, 2021'i Batı ile huzursuzluğun gölgesinde geçirdi
29-12-2021 11:18
Moskova

Rusya, 2021'de ABD, Avrupa Birliği (AB) ve NATO ile tarihinin en ilgisiz ve gergin ilişkilerini yaşadı.

Yılın esasen itibaren Rusya ile Batı arasındaki süregelen politik ve diplomatik gerginlik Ukrayna sınırları ve Karadeniz üstünde askeri eylemlere dönüştü.

Rus mukabil Aleksey Navalnıy, zehirlendiği iddiasıyla otama görmüş olduğu Almanya'dan 17 Ocak’ta rotatif sermaye kebap kebap dönmez Moskova'da havalimanında gözaltına makbuz ve dam cezasına çarptırıldı.

Navalnıy'ın başıboş bırakılması çağrısı işleyen AB ve ABD, Rusya'ya dirlik müeyyide sonucu aldı. Rusya, yaptırımların, çirkin bulunan ilişkilere şişman seviyede dokunca verdiğini duyurdu. Değişik gerekçelerle sene süresince rastgele dü yan devir zamane diplomatlarını aykırı uç dışı etti.

Rusya, AB ile teşkilat adına ilişkisinin olmadığını ve bu ilişkilerin altyapısını Brüksel'in yegâne cepheli kararları ile namevcut ettiğini açıkladı.

Biden'ın Putin'e “katil” yakıştırması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Başkanı Joe Biden ile göreve başlaması ondan sonra 26 Ocak'ta telefon görüşmesi yaptı. Putin, Biden'a Rusya ile Amerika arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin hepsi dünyanın çıkarına bulunduğunu belirtti.

Çok geçmeden Biden müşterek monitör röportajında Putin'in "katil" bulunduğunu öne sürdü ve Amerika seçimlerine karışma etmiş olduğu nedeni öne sürülerek "bedel ödeyeceğini" söyledi.

Rusya, Biden'ın bu açıklamasından sonraları Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov'u Moskova'ya çağırdı. Putin, Biden'a, "Ona sağlıklar dilerim. Başka müşterek ülkeyi, devleti, halkı yada bireyleri kıymetlendirmek aynaya beslemek gibidir." ifadeleriyle karşılık verdi.

Gerek NATO gerekse AB'den "Rusya'nın saldırganlığını artırdığı ve frenlenmesi gerektiği" anlamında izahat gelmeye başladı.

Karadeniz’de gerginlik

Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri tahkimatı ve ABD'nin 2 harp gemisini Karadeniz'e göndermesi suları ısındırmaya başladı. Rusya, NATO'nun Karadeniz'de varlığını ihya girişimlerine lüzumlu yanıtı vereceğini bildirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta, Rus Silahlı Kuvvetlerinin askeri manevra bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına bütünlük sevkiyatı yaptığını açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya'nın özlük toprakları süresince silahlı kuvvetlerini özlük takdirine ilişikli adına cereyan ettirdiğini ve bunun on paralık kimesne düşüncesince gözdağı içermediğini anlatım etti. Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik çabalarına da reaksiyon gösterdi.

Savaşa tedbir hali denetimlerine başlamış bulunan Rusya, 15 harp gemisini Karadeniz'e gönderdi. 2 Rus askeri donanması ile 3 iklim tenzil birliğini ülkesinin batıdaki sınırlarına konuşlandıran Rusya, Arktika'da askeri kapasitesini artırdı, gayrikanuni munzam etmiş olduğu Kırım'da manevra düzenledi.

NATO devletleri ile Rusya'ya dayalı askeri uçaklar birbirlerine DOĞRU bölgelerde karakol ve sezinleme uçuşlarını artırdı.

Kremlin, ABD'nin Moskova Büyükelçisi John J. Sullivan'in "istişareler düşüncesince Washington'a gitmesini referans etti. Kısa müşterek müddet sonraları Sullivan, istişarelerde mevcut edinmek gibi ülkesine gitti.

Rusya, birliklerini Ukrayna sınırlarından arka çekti

Rusya, 22 Nisan'da, Güney ve Batı Askeri birliklerinin tatbikatlarını sona erdirdiğini ve birliklerin arka çekeceğini bildirdi.

Putin, devrisi gün, ecnebi devletlerin "dostça olmayan" eylemlerine dirlik tedbirlerin alınmasıyla dayalı sonucu imzaladı.

İsviçre'de Putin-Biden zirvesi

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Amerika Başkanı Biden, 16 Haziran'da İsviçre'nin Cenevre şehrinde müşterek araya geldi. Görüşme ondan sonra piyasaya sürülen kuma bildiride, Rusya ve ABD'nin, gerginlik dönemlerinde dahi, mühim bölgede öngörülebilirliği sağlama, silahlı arbede risklerini ve çekirdeksel harp tehdidini azaltmaya müteveccih kuma hedeflere akıllıca inkişaf kaydedebileceklerini gösterdikleri belirtildi. Zirve ondan sonra rastgele dü iklim büyükelçilerini gine fariza yerlerine arka gönderdi.

Tatbikattan evvela Karadeniz'de İngiltere ile gerginlik

Karadeniz'de başlamış bulunan "Sea Breeze-2021" Ukrayna-ABD kuma askeri tatbikatına NATO üyesi 30'dan aşkın iklim katıldı. Tatbikatın başlamasına 5 gündüz kaldığında Karadeniz, Rusya ile İngiltere ortada gerginlik piyasası oldu.

Rusya'nın munzam etmiş olduğu Kırım'ın güneybatısında mevcut Felenk'te, İngiltere'ye dayalı "Defender" isimli sanlı harp gemisine "sınır ihlali" nedeni öne sürülerek Rus donanmasından ihtar ateşi yapıldığı bildirildi.

İngiltere ise Rusya Savunma Bakanlığının İngiliz harp gemisine ihtar ateşi açıldığı iddialarını reddetti.

Rus ordusu, manevra dolayısıyla akıbet devirde Karadeniz'deki askeri faaliyetlerini arttırdı.

Sea Breeze 2021 sürerken Rusya gayrikanuni munzam etmiş olduğu Kırım'da 20 tayyare ve helikopterin katıldığı, S-400 ve Pantsir-S iklim defans sistemlerinin de toprak almış olduğu teftiş tatbikatı gerçekleştirdi.

Rusya, Karadeniz kıyısındaki Krasnodar bölgesinde de S-400 ve Pantsir-S iklim defans sistemleri, müşterek manevra şimdi yaptı.

Rus ordusu Tsirkon hipersonik roket sınav etti

Moskova, Amerika ve NATO'nun tabanca üzerine eşitliği nedeni öne sürülerek Barents Denizi'nde Tsirkon hipersonik füzesini sınav ettiklerini duyurdu. Füze evvel el çekirdeksel denizaltıdan da fırlatılarak sınav edildi. Putin, füzenin 2022'de Rus birliğine tasdik edileceğini açıkladı.

"Zapad-2021" Rusya-Belarus kuma tatbikatı

Rusya ve Belarus kuma askeri tatbikatı "Zapad-2021", dü ülkenin poligonlarında yapıldı. Avrupa sınırına DOĞRU yerler engelleme edinmek gibi Rusya ve Belarus'ta, 10-16 Eylül’de meydana getirilen tatbikatta 200 bine DOĞRU er ve personel fariza yaptı. NATO, sınırlarına DOĞRU bölgelerde meydana getirilen tatbikata reaksiyon gösterdi.

Rusya, NATO misyonlarının faaliyetini durdurdu

NATO'nun Rus misyonundan 8 bireyin akreditasyonunu bozma ika sonucu üzerine, Rusya da NATO'nun Moskova'daki misyonlarının faaliyetlerini tevkif sonucu aldı.

Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile hesaplı ve içtimai bölgelerde dü ülkenin entegrasyonuna müteveccih Rusya-Belarus Birlik Devleti programını onaylayan kararnameyi ve "Birlik Devleti Savaş Doktrini"ni imzaladı.

Batı, Belarus'taki muhacir krizinden Rusya'nın mesul olduğuna ilişikli suçlamalarda bulundu. Rusya ise kesintili muhacir krizine Batı'nın etken bulunduğunu savundu.

Belarus ile AB ortada muhacir krizinin yaşandığı günlerde Rus mühim bombalama uçakları Belarus iklim bölgesinde karakol uçuşuna başladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, 1982'den buyana yörüngede çalışkan sıfır müşterek uydusunu füzeyle vurduğunu açıkladı. ABD, Rusya'nın bu eylemini eleştirdi.

Yılın sonlarına akıllıca Rusya'nın Ukrayna'yı "işgal etmeye" müteveccih hazırlıklar icra ettiği kanıt edilmeye başlandı. Kremlin ise iddiaları yalanladı. Bu gelişmeler üzerine, gine Karadeniz bölgesinde hem havada bununla birlikte denizde NATO ve Rusya'ya dayalı tayyare ve gemilerin eylemleri arttı. Rusya, NATO'nun eylemlerini "meydan okuma" adına nitelendirdi.

Putin ile Biden ortada 2. doruk ve düzenlilik garantileri

Putin ve Biden 7 Aralık'ta videoteyp konuşma kanalıyla görüştü. Putin, Biden'dan, NATO'nun doğuya akıllıca genişlemeyeceğine müteveccih güvence talebinde bulundu. Rusya, bahis konusu düzenlilik garantilerine ilişikli tekliflerini Amerika ve NATO'ya iletildiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı da teklifleri içeren dü ayrı barışma taslağını yayımladı.

Tekliflerde, "ABD, NATO'nun doğuya akıllıca genişlemesinden ve emektar Sovyetler Birliği ülkelerinin NATO'ya alınmasından vazgeçmesi ve bu devletlerin askeri üslerini kullanmamasını, teşrikimesai yapmaması" istendi.

Putin, Batı'ya gönderdikleri düzenlilik teklifinin "ültimatom" olmadığını söyleyerek kendilerine güvenlikle dayalı hemen güvence verilmesini istedi. Rusya ve Amerika ortada güvenlikle dayalı müzakerelerin evvel turunun 2022 başlangıcında yapılacağı bildirildi.

Ayrıca Rusya-NATO Konseyi'nin de 12 Ocak'ta toplanması bekleniyor.

Tüm bu açıklamalarla birlikte, endamsız müşterek müddet evvela Rusya Savunma Bakanlığı, NATO2nun Rusya ile açık istidatlı müşterek silahlı çatışmaya hazırlanma anlamında amacı bulunduğunu açıkladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler