USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rus uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'ya tasallut niyetinin bulunmadığı görüşünde

Uzmanlar, Rusya'nın, Batı devletleri ile asayiş garantileri dair anlaşmasının ağır bulunduğu fakat Ukrayna'ya tasallut niyetinde bulunmadığı görüşünü paylaştı.

Rus uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'ya tasallut niyetinin bulunmadığı görüşünde
24-01-2022 16:24
Moskova

Rusya ve ABD ile NATO ortada türlü düzenlilik garantileriyle ilişik tekâlif dair müzakerelerin sürdüğüne dikkati çekici uzmanlar, Ukrayna meselesinin bu süreçte Batı kabilinden kullanıldığını savundu.

Rus uzmanlar, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliği AA muhabirine değerlendirdi.

Askeri uzman Viktor Litovkin, Rusya ile Batı ülkelerinin düzenlilik dair değişik anlayışa erbap bulunduğunu belirterek "Batı ile güvenlikle ilişik mevzularda bağdaşmak baş döndürücü zor. Batı'nın özlük düzenlilik anlayışı var. Rusya da bunu katiyen ikrar etmeyecek." yorumunda bulundu.

Güvenliğin dokunulmazlık bulunduğu prensibine dikkati çekici Litovkin, "Rusya, ABD ve NATO'ya ilettiği tekliflerde güvenliğin hacısı hocası düşüncesince denktaş olmasını istiyor. Eğer ABD bunu ikrar etmezse, Rusya askeri uygulayım önlemler ikrar etmek mecburiyetinde kalacak." dedi.

ABD’nin Rusya ile güvenlikle ilişik müzakerelerde Ukrayna'yı ön plana çıkarmaya çalıştığını vurgulayan Litovkin, şu şekilde bitmeme etti:

"Rusya güvenlikten bahsederken, Batı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağını konuşuyor. Bunun güvenlikle tek alakası yok. Ukrayna meselesi, Birleşmiş Milletler (BM) kabilinden onaylanan Minsk anlaşmalarının uygulanmasıyla ilgilidir. Fakat Ukrayna, bu anlaşmaları uygulamıyor. Batı ise Ukrayna'yı bu mevzuda aşılamak düşüncesince aşama atmıyor. Eğer Rusya Ukrayna'ya sarmak isteseydi, bunu çoktan yapardı. Ancak Rusya Ukrayna'ya tasallut niyetinde değil."

ABD ile NATO'nun apayrı devletlere operasyonlar düzenlediğine ayraç fail Litovkin, mevzuya Yugoslavya, Libya, Irak, Afganistan ve Suriye'yi dayanıklı verdi.

"Rusya'nın düzenlilik dair garantilere gereksinimi var"

Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsünden Doçent Dr. Kirill Koktış, Batı'da çabucak Rusya'nın Ukrayna'ya mümkün saldırısından konuşulduğunu kaydederek "Batı, Donbas'taki dek hattında Ukrayna askerlerinin yoğunluğu dair sessiz. Burada hakkıyla erdemli ölçüde askeri kesafet var. Bu aldığı kadar sakıncalı birlikte durum." dedi.

Koktış, "Ukrayna, gerginliği artırmaya ve çelim kullanmaya çalışırsa, Rusya bunu karşılıksız bırakamaz. Ancak Rusya'nın, Ukrayna topraklarına değil, düzenlilik dair garantilere gereksinimi var." sanarak konuştu.

"Rusya'nın Ukrayna'ya tasallut kabilinden birlikte planı yok"

Rusya'daki Ana Vatan Cephanesi dergisi editörü Aleksey Leonkov, Batı ülkelerinin düzenlilik mevzusundaki pozisyonlarının değişmeyeceği görüşünü paylaşarak "Batı ve ABD'nin pozisyonlarını değiştireceğini düşünmüyorum. ABD yönetimi bu mevzuda değişikliğin olamayacağını baş döndürücü kesin açıkladı." dedi.

ABD'nin sonuç senelerde Rusya etrafındaki hali kötüleştirdiğini tamlayan Leonkov, Batı'nın Ukrayna'ya tabanca gönderdiğini anımsattı.

Leonkov, "Ukrayna'ya gönderilen askeri yardım, Donbas'a gönül rahatlığı askeri eylemler düşüncesince tam muhtemel fakat durumun mahmul değiştirilmesine araştırma görevlisi olmaz. Bu silahlar, Rusya ile harp çıkması yerinde tam değil. Ukrayna'nın ekonomisi ve askeri sanayisi de bu harp düşüncesince mücehhez değil." sanarak konuştu.

Ukrayna'nın doğusu meselesine bağlı mütalaa döneminin senelerdir sürdüğüne ayraç fail Leonkov, "Rusya'yı arbede tarafı yapmak, Donbas dair senelerce bitmeme fail mütalaa döneminin sona ermesi anlamına gelir. Bu sebeple Rusya'nın Ukrayna'ya tasallut kabilinden birlikte planı yok." ifadesini kullandı.

Leonkov, şu şekilde bitmeme etti:

"ABD kabilinden cankulağı izleme edilen Rus askeri birliklerinin hareketliği, şita çağında gerçekleşen ordunun eğitimi ile ilgili. Rus ordusu muharebeye daima apiko durumda. Bu çabukluk de Rus topraklarında şu an planlı askeri tatbikatların yoğunluğu ve sayısını etkiliyor. Bazıları, Rusya-Ukrayna sınırında kısaca birlikte milyon Rus askerinin bulunduğunu söyleyebilir. Ancak bu sayıyı canlı bulunan askeri birlikler oluşturuyor. Burada kontratlı mensubu kastediyorum. Geriye kalanlar, askeri eylemlerde toprak almayan mecburi askeriye yapanlar. Bu sebeple Rusya'nın Ukrayna'ya atılım düzenlemesi fantezidir. Rusya askeri eylemde mevcut olmak istemiyor."

Türkiye'nin aralık buluculuk etme isteği

Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlikte aralık buluculuk rolünü deruhte isteğini de değerlendiren Leonkov, bunun kıvançla karşılanabildiğini dile getirdi.

Leonkov, "Bunu gerçekleştirmek talip ülkenin, Ukrayna'yı Minsk anlaşmalarını uygulaması dair kandırma etmesi gerekiyor. Bunu ne Almanya ne de Fransa yapabildi. Bunu Türkiye yapmayı başarabilecek mi istifham işaretidir. Eğer Türkiye bunu yapmayı başarabilirse Ukrayna'nın dikkate almış bulunduğu birlikte ülkenin bulunduğunu anlarız." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler