USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Romalı savaşçıların Tunus'taki 2 bin salname kenti: Emidra

Tunus'un Cezayir'e son vilayetlerinden Kasrin'de arazi meydan Emidra, MS 6-14 yıllarında Roma savaşçıları düşüncesince birlikte kışla kendisine kuruldu.

Romalı savaşçıların Tunus'taki 2 bin salname kenti: Emidra
14-10-2021 15:15
Tunus
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Romalı savaşçıların Tunus'taki 2 bin salname kenti: Emidra

Başkent Tunus'un güneybatısında arazi meydan Hidra Antik Kenti, alanda Roma döneminden artan en ehemmiyetli yapılardan bir tanesi kendisine dikkati çekiyor.

Tunus'un Cezayir'e uç vilayetlerinden Kasrin'de arazi meydan Hidra Antik Kenti'nin Roma dilindeki adı ise "Emidra". Emidra, MS 6-14 yıllarında Roma savaşçıları düşüncesince kuma kışla kendisine kuruldu. Yaklaşık 60 sene sonraları yerleşme adına dönüşen Emidra, Kartaca ile şu an Cezayir sınırları içinde artan kuma öteki Roma kenti Tibessa ortada arazi alması nedeniyle giderek ehemmiyetli tecim noktalarından bir tanesi durumuna geldi.

Roma ordusuna dair Kutsal Üçüncü Lejyon'un yerleşkesinden doğan şehir

Tunus Üniversitesi Antik Tarih Profesörü Lütfi el-Nedari, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Emidra'nın Roma ordusuna dair Kutsal Üçüncü Lejyon'un MS 6-14 yıllarında İmparator Augustus zamanında alanda yaşanmış bulunan yoğunlaşmanın arkası esna gün sayfalarındaki yerini aldığını belirtti.

Bölgede meydana gelen kazılarda ve zamanı asar üstündeki incelemelerde nice Romalı yetkilinin ve savaşçının namına rastlandığını aktaran Nedari, "Askeri karargâh bulunan Emidra, başta Berberi Lider Takfarinas (Tikfarin) ayaklanmasının bastırılması esnasında domestik halktan tahsil edilen askerlerin de katılımıyla 6 bin yöresinde er düşüncesince kuma kampüs durumuna geldi." dedi.

Hidra'nın batısında, Cezayir sınırları içinde artan Tibessa'ya geçişlerin artmasının arkası esna Hidra'nın yerleşme noktayı durumuna geldiğini kaydeden Nedari, "Bir yerleşkeyken anlı şanlı kuma melce durumuna mevrut Hidra, MS 75 senesinde şehirleşti. MS 69-96 yıllarında iktisadi ve toplumsal kendisine şişman kuma değiş canlı Emidra, ciddi konumundan ötürü bundan sonraları Roma'nın Afrika eyaletindeki anlı şanlı şehirleri arasındaki yerini aldı." ifadelerini kullandı.

Askeri yerleşkeden anıtlar kentine

Emidra'da meydana getirilen hafriyat bilimsel çalışmalarda şehrin kısaca 150 hektarlık kuma piyasası kapsadığının anlaşıldığını aktaran Nedari, "Bulunan yazıtlardan bölgenin kuma Roma şehri yer aldığı ve Roma şehirleri ortada ehemmiyetli kuma yerde bulunmuş yer aldığı anlaşılıyor. Emidra sakinlerine Roma vatandaşlığı verilmesi ve İmparatorluk yurttaşı sıfatı taşıması bunun en ehemmiyetli göstergesi. Ayrıca Roma İmparatorluğu'nun yargıdan ibadete topu topu müesseselerinin şehirde arazi almış yer aldığı görülüyor." dedi.

Emidra'nın çabuk kuma halde geliştiğini kaydeden Nedari, "Şehrin iktisadi refahı gelişimine de yansıdı ve hızlıca kentleşti, adım adım alışılmış Roma kentine bürünen şehirde nice abide mensur edildi." niteleyerek konuştu.

Buradaki anıtlara dair de bilgelik sağlayan Nedari, "Zafer Takı, 195 senesinde Afrika asıllı Roma İmparatoru Septimius Severus zamanında şehrin şark girişine mensur edildi. Bu utku hulliyat günümüze denli vasıl eserlerden." dedi.

Şehrin zamanı eserleriyle hala ayakta olduğuna dikkati çekici Nedari, pasajlarla çevrilmiş ıvır zıvır dükkanlar, taş döşemeli site meydanı, alışveriş noktayı ve Roma hamamı kalıntılarının da görülebildiğini belirtti.

Arkeolojik kazılarda şehrin şimal yanındaki temaşa kalıntısı ve mozaik panellerle süslü evlerin keşfedildiğini kail Nedari, "Akdeniz Adaları tablosu bu keşiflerdeki en ehemmiyetli eserlerin başlangıcında geliyor. 36 metrekare boyutundaki tabloda Akdeniz'in şark havzası ve adaları resmedilmiş." ifadelerini kullandı.

Emidra'da Hristiyanlık devri ve kentteki hafriyat bilimsel çalışmalar

Kentteki Hristiyan mirasına dair de bilgelik sağlayan Nedari, "Emidra’yı ortadan ikiye ayıran vadinin dü tarafında arazi meydan kiliselerin yanında merkezinde de beş altı kilise bulunuyor. Kentin en adlı sanlı simgesi ise 6. çağ Bizans zamanında meydana getirilen kale." niteleyerek konuştu.

Bizans zamanında meydana getirilen asar incelendiğinde şehirde dü dilin kullanıldığını aktaran Nedari, Latincenin günlük, Yunancanın ise İlim ve literatür dili bulunduğunu söyledi.

Hidra Ulusal Miras Enstitüsü Temsilcisi Adil Seadi de antik şehirde meydana getirilen hafriyat bilimsel kazılara dair bilgelik verdi.

Seadi, "2003 ile 2004 yılları arasında, Tunus-Fransız kuma hafriyat bilimsel hafriyat çalışmalarının ardından, Emidra’nın Kartaca ve Tibessa'yı birbirine bağlayan Romalılar kabilinden mensur edilen Kuzey Afrika'nın en ehemmiyetli tecim yolu yer aldığı keşfedildi." dedi.

Hidra ile Tunus'un güneyinde arazi meydan Gabes'i birbirine bağlayan öteki kuma tecim yolu bulunduğunu kaydeden Seadi, bu yolun da askeri, ticari ve yönetsel kendisine kullanıldığına dikkati çekti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler