USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Reklamcılık gerçek yaşamdan sosyal medyaya doğru yayıldı

Son çağda reklamcılığın seyrini etkileyen faktörler, metaverseler, NFT kavramları kabilinden gelişmeler ve değişikliklerle ilişik bilgelik paylaşımında mevcut Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yakın, “Reklamcılık gerçek yaşamdan sos

Reklamcılık gerçek yaşamdan sosyal medyaya doğru yayıldı
07-01-2022 12:23

Değişen ve gelişen uygulayım bilimi yardımıyla bugünlerde yeniliğe uğrayan sektörlerden biri de reklamcılık. Reklamcılığın anadan görme ve sayısal kendisine dü bölgeye ayrıldığını tamlayan İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yakın, metaversein reklamcılık açısından dünkü müşterek dünya oluşturduğunu kaydetti. Yakın, sosyal medyanın çalışkan kendisine kullanılmaya başlanması ve bireylerin gerçek yaşam genişliğinde sosyal medya içinde de çalışkan bir duruma gelmesiyle reklamcılığın gerçek yaşamdan sosyal medyaya doğru yayıldığını ve evrildiğini aktararak, “Metaverse bu bağlamda üçüncü müşterek dünya kendisine reklamcılığın hâlâ da yayılmasına işkilsiz katkıda bulunacak. Yurtdışında zincir mağazaların metaverse evreninde satışa başladığına müteveccih gelişmeleri okuyoruz. Metaverse içinde de senaryonun tekrarlanacağını ve reklamcılık açısından evrileceğini söyleyebilmek mümkün” dedi.

“Reklam örneklerinin NFT üstünden satışa çıkacağını göreceğiz”
NFT büyükçe sayısal müşterek varlığın nazirsiz bulunduğunu ve sayışma edilemeyeceğini onaylayan müşterek data ünitesi kendisine adlandırıldığını kail Yakın, “NFT başta sanatçıların koyu nazarıitibar gösterdiği müşterek meydan olmakla bu arada söz gelişi ön sms'in önceki günlerde NFT üstünden satışa çıktığını, devletimizde müşterek habercinin ön tweet'ini gene NFT birimine çevirerek sattığını okuduk medyadan. Hem NFT'nin bellik yönetimi bununla birlikte NFT üstünden satışa çıkarılan ürünlere, eserlere müteallik reklamcılık dünkü metodlar kıvrım ediyor. Yani müşterek değere eş reklam içerikleri. Kimi devir reklam örneklerinin de NFT üstünden yaklaşan gelecekte satışa çıkacağını göreceğiz niteleyerek kestirim ediyorum. Hatta yaklaşan gelecekte hoppadak satın sahaların görebileceği hususi reklam içeriklerinin NFT üstünden pazarlanabileceğini anlatmak caba belkili olabilir. Günümüz postmodern dünyasında reklamın kendisi de tüketilebilir ve hususi müşterek içeriğe dönüşebiliyor.“ ifadelerini kullandı.

Kripto paraların Frigyalı'lardan günümüze genişliğinde mevrut servet anlayışını epey değiştirdiğinin altını çizen Doç. Dr. Mehmet Yakın, “Meydana getirmiş bulunduğu rüzgarla Ekvador kabilinden devletler resmi servet birimlerini Bitcoin'a dönüştürmeye, Nijerya kabilinden devletler kişi resmi saklı yazı paralarını çıkartmaya başladılar. Kripto paranın sav boyutu genişliğinde mevhum paranın değerinin artmasına müteveccih kendisine da kapalı yahut açıkça reklam çalışmalarını görmeye bitmeme edeceğimizi düşünüyorum. Elon Musk'ın attığı tweetlerle saklı yazı paraya müteallik algıları değiştirmesi sebep kapalı müşterek reklam çabası kendisine görülmesin?” dedi.

Bireyin bulunduğu herhangi müşterek yerde değişen teknolojinin değişmiş bulunduğu herhangi müşterek ortamda zımnında boşluğun bulunduğu ve ferdin bakmış bulunduğu herhangi müşterek bölgede reklamcılığın geliştiğini ve değiştiğini söyleyebileceğimizi tamlayan Yakın, “Eskiden reklam emek harcamaları oldukça belirgin müşterek halde çıkarlarını mahsus ederken bugünlerde bireylerin reklama gönül rahatlığı ön yargıları yardımıyla hâlâ kapalı bir duruma gelmeye başladı. Hayal gücüne bağlı teknolojiden, sentetik zekadan ne genişliğinde dayanak noktası alırsak alalım gene de düşünüm insanoğlu zihninden çıkıyor. Bu sürecin de havadan belirlenmiş belirsiz değişebileceğini düşünmüyorum” açıklamalarında bulundu.

Doç. Dr. Mehmet Yakın, Reklam uygulayım bilimi etkileşiminin dü muhtelif olduğunu, uygulayım bilimi ürünlerinin ve dünkü teknolojilerinin tanıtımında reklamcılığın etkisi, reklam üretiminde değişen teknolojinin tesiri kendisine ayrıldığını söyledi.

Yakın, “Öncelikle uygulayım bilimi ürünlerinin ve dünkü teknolojilerin tanıtımında reklamcılık dü unsurda can alıcı oluyor. Birincil satı ve sekunder satış; asli satışta maksat gaye kesime o ürünü elbette kullanacağını anlatmak. mesela metaverse dünkü müşterek kavram. Sanal müşterek dünyada mevhum kimliklerle günce yaşamımızı sürdürebileceğimiz ve sosyalleşebileceğimiz söyleniyor. Bu bağlamda muhtelif sosyal platformlarda metaverse' e müteallik muhtelif uygulayım bilimi uzmanlarının görüşlerine arazi veriliyor. Zamanla beyaz perde sektöründe, dizilerde metaverse'e bağlı hâlâ müşterek tomar atıfa rastlayacağız. Markalar bu bağlamda hâlâ müşterek tomar metaverse'e atıfta bulunacak. Bir tür kulaklı kulaklı durumuyla markalar metaverse içinde arazi alırken metaverse de hâlâ müşterek tomar gaye kesime ulaşabilecek.” dedi.

“Teknolojik gelişmelerle reklamcılık iç içedir”
Bu durumun reklam mecralarını da etkileyeceğini tamlayan Yakın, “360 basamak enformasyon ilkesi reklamcılık açısından önemlidir. Bireyler az hâlâ reklam emek harcamaları da orada şahıslara iktiran etmek düşüncesince güç gösterecek. Teknolojik gelişmelerle reklamcılık iç içedir ve teknolojik gelişimleri reklam vasıtasıyla duyduğumuz, gördüğümüz genişliğinde uygulayım bilimi yardımıyla aşırı değişik mecralar ve değişik reklam çalışmalarını da görürüz.” ifadelerini kullandı.

Dijital kanalların sağlamış bulunduğu data kaydetme gücü yardımıyla reklamcılık dalının herhangi müşterek sabık devir hâlâ da güçlendiğini kail Yakın, “Geleneksel reklamcılık anadan görme mecralar bulunan televizyon, radyo, açıkhava, sütun kabilinden mecralara müteveccih bulunan reklamcılık anlamına geliyor. Öte taraftan müşterek dosdoğru yazarı ve müşterek grafikerin buluşup müşterek enformasyon sorununa müteallik görsel ve metinle sübvanse analizör oluşturmaları kendisine da nitelendiriliyor. Bireyler sayısal mecralarda hâlâ ferdî seçimlerle cereyan yazar etkileşimli müşterek enformasyon içine giriyor. Dijital mecralarda imal edilen reklam çalışmalarında da anadan görme analizör istihsal etmek gerekiyor” niteleyerek konuştu.

“Bireyler, anadan görme medyadan sosyal medyaya geçiyor”
Elde edilen verilerle fertleri bundan sonra hâlâ belirgin tanındığı tamlayan Yakın; verilerden yola çıkan reklam çözümleri satışa müteveccih düşünüm tevlit ve bunu mecralara layıkıyla yürütüm sürecinde gene anadan görme metodlar kullanılıyor. Son zamanlarda imal edilen bu fikrin ne mecralarda elbette kullanılacağına müteallik programlar ve sentetik zeka uygulamaları mevcut fakat gene de bu reklamlar anadan görme müşterek ortamda oluşturuluyor.

Doç. Dr. Mehmet Yakın, “Bireyler, anadan görme medyadan sosyal medyaya geçiyor. Bireylerin olduğu, devir geçirdiği herhangi müşterek yerde reklam çabalarını görüyoruz. Dolayısıyla anadan görme medya müşterek devir efrat çeşidinden ağız ağıza terkedilirse reklam çalışmalarını anadan görme medyada görmeyiz fakat sosyal medyada işkilsiz anadan görme reklamlar doğrusu kol ortada reklam yayınları kabilinden şekillerde görmesek caba değişik şekillerde reklamcılık varlığını bitmeme ettirir.“

Reklamcılığı bu bağlamda modernizme benzettiğini kail Yakın, “Postmodernizm çağcıl anlayışı ağız ağıza öldürmüş başmuallim olmadan yaşam periyodunu değişerek uzatmasını mı sağlamıştır? Tıpkı modernlik kabilinden reklamcılık bu bağlamda dönüşür, gelişir, hatalarını giderir fakat yaşamaya bitmeme eder” dedi.

“Influencerlar gerçek fert olabileceği kabilinden mevhum efrat de olabilir”
Geleneksel medyada müşterek tane kanallı televizyonlar aşırı kanallı televizyonlara önceki olsa caba ayrımsız dakikada kâffesi kanalları reklamla engelleme yazar tüketicinin reklam mesajından kaçışını önlenebildiğini tamlayan Yakın, “Teknolojinin değişimiyle bu arada mecralar az hâlâ herhangi müşterek fert düşüncesince farklılaştı ve markalar yığın iletişimden ferdî enformasyon sürecine geçti. Bu bağlamda ‘reklam bulunduğu mahsus olan', ‘markalar çeşidinden sunulan' reklam faaliyetlerinden efrat hâlâ aceleci müşterek halde ırak durabildiler” halinde konuştu.

Son olarak, reklam sahası influencerla izleyenleri ortada güvenli etkileşimi farketti ve katıksız kendisine reklamdan kaçan fertleri bu etkileşim yoluyla “yakalamaya” başladığının altını çizen Yakın, “Günümüzde herhangi müşterek mahsul grubuna akıllıca kendisine influencerlarla çalışıldığını görüyoruz. Hatta influencer ajansları var. Ajanslar influencer havuzundan sizin markanıza akıllıca bireyleri önerebiliyorlar. Reklam ajanslarında da bundan sonra influencerların beledi bir duruma geldiğini görebiliyoruz. Ajansın çalışmış bulunduğu markalara akıllıca kendisine influencerlerla ortaklaşa iş yapılıyor. Influencerlar gerçek fert olabileceği kabilinden mevhum efrat de olabilir, Yurtdışında mevhum influencer örneği Lil Miquela var. Markalarla ortaklaşa iş yapıyor Influencerlar markalarla efrat ortada katıksız ve içten müşterek iletişim, etkileşim iletmek düşüncesince kolaylaştırıcı oldular ve bugünlerde koyu müşterek halde reklam çabaları içinde arazi alıp markalar ve reklam ajanslarıyla işbirlikleri gerçekleştiriyorlar." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler