USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Quebec eyaletinin Laiklik Yasası baştan Kanada gündeminde

Chelsea İlköğretim Okulu 3. dershane öğretmeni Fatemeh Anwari’nin sınıfta başörtülü ibret vermesi zımnında yasa hükümleri uyarınca işinden olması, herhangi birlikte görüşten Kanadalıyı birlikte araya getirdi.

Quebec eyaletinin Laiklik Yasası baştan Kanada gündeminde
18-12-2021 08:32
Toronto

Kanada’nın Quebec eyaleti hükümetince 2019 senesinde uygulamaya konulmuş bulunan ve dini sembollere getirmiş bulunduğu yasaklarla bildik Laiklik Yasası (Bill-21), baştan yurt gündemine oturdu.

Chelsea İlköğretim Okulu 3. dershane öğretmeni Fatemeh Anwari’nin sınıfta başörtülü öğüt vermesi hasebiyle Bill-21 yasası hükümleri mucibince işinden olması, değme görüşten Kanadalıyı müşterek araya getirdi.

Batı Quebec Halk Okulları Kurulunun, Müslüman öğretmenin işine sonuç verildiğine bağlı kararını öğrenen mektepli ailelerinin okulun lif örgülerine bağladığı yeşil kurdeleler, evlatların öğretmenlerine sevgilerini anlattığı çizimler ve sonucunda gıcırtı fail pankartla başlattıkları tepki, eyalet sınırlarını aşarak yurt geneline yayıldı.

"Bu mevzuda bundan böyle kelimesiz kalamam"

Quebec Laiklik Yasası’na düşünce boyutundayken Muhafazakar Parti namına dayanaklık etmek verici milletvekilleri de sonuç evolüsyon üzerinde reaksiyon gösterdi.

Muhafazakar Parti Toronto Milletvekili Kyle Seeback, toplumsal iletişim araçları hesabından meydana getirmiş bulunduğu paylaşımda bu mevzuda bundan böyle kelimesiz kalamayacağını duyurdu.

Seeback, paylaşımında, "Artık vicdanım rahat, bu mevzuda kelimesiz kalamam. Bu, kesin müşterek rezalet. Politikacıların akla yatkın olanı defans tarihi geldi. Bill-21'e mahkemede, parlamentoda ve sokaklarda huzur çıkılmalıdır." görüşünü savundu.

"Sadece görünüşümüz yüzünden..."

Muhafazakar Parti Edmonton Milletvekili Tim Uppal da toplumsal iletişim araçları paylaşımında, "Parlamentodan hemen beş altı dakika uzaklıkta ego ve çocuklarım da engelleme kazanmak kıl payı nice Kanadalının hemen görünüşümüz yüzünden mesleklerinde çalışmasına müsaade verilmediğine inanamıyorum." dedi.

"Müdahale ika tarihi geldi"

Liberal Parti Toronto Milletvekili Salma Zahid de izah yaparak federal hükümetin davaya karışma ika çağının geldiğini söyledi.

Zahid, "Bunun huzur konulmaz kalmasına müsaade verilemez. Bugüne derece savaşım taharri memuru polis toplumdan geldi fakat Kanada'ya Haklar ve Özgürlükler Bildirgesi'ni getiren tümen olarak, topu topu dünyada insanoğlu haklarını korumak için çaba sarfeden müşterek hükümet olarak, bu mücadelenin ağırlığının eller çeşidinden taşınmasına müsaade veremeyiz." görüşünü dile getirdi.

NDP Lideri Singh, Trudeau’ya çağrıda bulundu

Muhalefetteki Yeni Demokrat Parti NDP’nin bire müşterek sürede Sih bulunduğu düşüncesince türban takan önderi Jagmeet Singh de esasen bu yana huzur çıkmış bulunduğu yasa ile ilişik namına geçmiş kat federal hükümetin karışma etmesi icap ettiğini söyledi.

Singh, Trudeau Hükümeti'nin Bill-21 yasasına müteveccih federal müdahalesini destekleyeceğini belirterek, yasanın değme devir ayrımcı olduğuna inandığını tabir etti.

Kendisinin de türban taktığı düşüncesince ayrımcılığa sunulan kaldığını dile getiren Singh, "Chelsea'de hemen görünüşünden ötürü sınıftan çıkarılan müşterek avrat gördüğümüzü düşünürsek bu davanın federal düzeye ulaşmasının tarihi geldi. Hükümet, bu yasaya ve ayrımcılığa huzur bulunan üç milyon Quebecliyi desteklemeli.” dedi.

Başbakan Trudeau: "Bill 21 tartışmasına katılmayacağım"

Tepkilerin artarak çoğalması üzerinde izah karşılayıcı Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Quebec ile kaza dalında tartışmayı tetiklememek düşüncesince Bill-21 tartışmasına katılmayacağını söyledi.

Yasaya etraflıca huzur bulunduğunu tamlayan Başbakan, buna huzur gelecekte federal karışma ihtimalini ortadan kaldırmadığını da tabir etti.

Trudeau, yasadaki ayrımcılığı eyalet yöneticilerinin görmesini istediği açıklamasında, eyalet boyutundaki müşterek mevzuya makbul müşterek bahane sunmadan federal boyutta karışma gerçekleştirmek istemediğini duyurdu.

Ulusal Müslümanlar Konseyi mücadelede başı çekiyor

Kanada’da baştan gündeme oturan gelişimin dayandığı Bill-21 mahdut Quebec Laiklik Yasası’nın iptali düşüncesince Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi (NCCM), düşünce evresinden bu yana hususiyet savaşı veriyor.

Eyalet mahkemelerinde problem açarak hususiyet savaşı tay tay arabası NCCM, sonuç namına ülkenin en efdal kaza organı Kanada Yüksek Mahkemesine yasanın iptali düşüncesince başvurdu.

NCCM’nin başını çekmiş bulunduğu hususiyet mücadelesine merkezi Ottawa’da mevcut Dünya Sih Örgütü ile Kanada Sivil Özgürlükler Derneği de dayanaklık etmek veriyor.

Hukuk mücadelesinin faturası 4,1 milyon Kanada doları

Her kesimden tepkilere bozukluk bulunan Laiklik Yasası’na huzur maruz mücadelenin faturası da ilerleyici etaplarda enikonu yükseldi.

Avukatlık ücretleri, murafaa harçları ve kanuni gerekliliklerden doğan ödemeler sonucunda Bill-21 Laiklik Yasası’nın sonuç etabı bulunan Kanada Yüksek Mahkemesi boyutunda toplamda 4,1 milyon Kanada dolarına (52,20 milyon lira) gerekseme duyuluyor.

Kanada basınına yansıyan bilgilere göre, bu miktarın şu ana derece 1,1 milyon doları bağışlarla toplandı.

Belediyeler, hediye hazırlamaya başladı

Fatemeh Anwari’nin öğretmenliğine sonuç verilmesi ile baştan yükselen tepkiler, bu bir hale bozukluk bulunan yasaya huzur savaşım verici NCCM öncülüğündeki gruba da katkısı gündeme getirdi.

Toronto civarlarındaki Brampton Belediye Meclisi, güzeşte günlerdeki toplantısında oy donanması ile almış bulunduğu kararla hususiyet savaşı tay tay arabası gruba 100 bin Kanada doları (1,3 milyon lira) bağışta bulundu.

Brampton Belediye Başkanı Patrick Brown, yurt genelindeki topu topu belediyelere iane çağrısında bulunarak, "Bu, adaletli müşterek savaşım değil. Kanada hükümeti, Bill-21'e huzur durmayacaksa o devir Kanada'nın şişman şehirlerinin enerjisini gösterebileceğini düşünüyorum." dedi.

Brampton Belediyesinin arkası sıra Toronto Belediye Meclisi de oy donanması ile değişmeyen alarak yasa karşıtı hususiyet mücadelesine 100 bin Kanada doları bağışladı.

Toronto Belediye Başkanı John Tory, divan üyelerine meydana getirmiş bulunduğu konuşmada, "Bunun müşterek Quebec problemi bulunduğunu düşünmüyorum. Bu, orada ve domestik müşterek problem değil. Bu, millî müşterek maslahat ve topu topu Kanadalıların haklarını etkiliyor." dedi.

Toronto’nun kuzeydoğusundaki Markham Belediye Meclisi de çağrıya 10 bin Kanada doları bağışla katıldı.

NCCM, imza kampanyası da başlattı

NCCM, Başbakan Justin Trudeau’ya almak kıl payı imza kampanyası başlattı.

Kampanya düşüncesince Trudeau’ya hitaben hazırlanmakta bulunan mektupta şu ifadelere arazi verildi:

"Sizden Bill-21 düşüncesince harekete geçmenizi dileyiş ediyorum. Bu, hemen Müslümanları etkilemeyen müşterek kanundur. Kipa, türban, put ve elbette ki başörtüsü takanları etkiliyor. Bu, banko ikrar edilemez. Bu ayrımcı yasa, Kanada'da ikinci dershane yurttaşlık mucit müşterek yasadan bambaşka müşterek bilinçlilik değildir. Bu, evimiz yaptığımız Kanada değil. Bu ayrımcı yasanın yürürlükten kaldırılması düşüncesince maruz mücadelede dünyanın art kalanına bunun bulunmasına müsaade vermeye arzulu olmadığımızı göstermeliyiz lakin gelecekte değil, şimdi."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler