USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin: 'Yeni START anlaşmasına katılımımızı askıya alıyoruz'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Federal Meclis'te icra ettiği konuşmada, Rusya ile Amerika ortada imzalanan ve kıtalararası çekirdeksel balistik roket kabiliyetlerinin sınırlandırılmasını içeren Yeni START anlaşmasını askıya aldıklarını duyurdu.

Putin: 'Yeni START anlaşmasına katılımımızı askıya alıyoruz'
21-02-2023 17:06
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Federal Meclis toplantısında icra ettiği konuşmada Ukrayna'daki harbe ve ülkesinin vaziyete ilişikli değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda Federal Meclis üyelerinin yanı esna Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rus hükümetinin üyeleri, Rus diplomatlar ve Ukrayna'daki harpte vurulan askerler ve aileler de toprak aldı. Ukrayna ile yaşadıkları krizden Batılıları mesul bulunduğunu ve bu sürecin 2014'te başladığına ayraç fail Putin, "Batılı liderlerin vaatleri sahteliğe ve tanrısız birer yalana dönüştü. Batı ülkeler, Ukrayna'nın cezrî ulusalcı birliklerinin askerlerini eğitti, onlara tabanca tedbir etti. Kiev, hususi askeri operasyonun başlamasından ilkin de Batı ile tabanca tedariki düşüncesince görüşmeler yürütüyordu. Rusya, Donbass'ın sorunlarının barışçıl biçimde çözümlenmesi düşüncesince belkili bulunan rastgele şeyi yaptı. Bununla bu arada Kiev, Donbass'ın problemlerini çözmedi, sürüncemede bırakıp oyaladı. Siyasi cinayetler işledi ve inananlara biçimsiz prosedür etti. Minsk anlaşmalarını diplomatik ortak temaşa adına sunarken bundan alım çalım duyuyorlar. Rusların akıl dökülürken, Rusya yürekten problemi çözmeye çalışırken onlar küçümseme etmeye bitmeme etti. Bu galiz şike yöntemi elan ilkin yüz kere kullanıldı. Batı, Yugoslavya'yı, Irak'ı, Libya'yı, Suriye'yi yerle ortak ederken ayrımsız biçimde utanmazca, riyakârca davrandı. Bu utancı katiyen temizleyemeyecekler. Namus, güven, incelik kavramları onlara yabancıdır. Sömürü politikasını sürdürürken hepsi dünyaya alçak adına bakıyorlardı. Kendi halklarını da sulh niteleyerek aldattı" dedi.

"Dünyada tek ülkenin ABD'nin gayrimenkul haricinde bulundurduğu derece askeri üssü yok"

Putin, “Batı ile pozitif ortak diyaloğa açıktık ve arkadaşça hazırdık. Hem Avrupa'nın bununla yanında hepsi dünyanın eşitliğe ait ayrılamaz ortak düzenlilik sistemine gereksinimi bulunduğunu söyledik ve ısrar ettik. Uzun seneler süresince bu düşüncesi ortaklarımızla tartışmayı ve uygulanması düşüncesince beraberce emek vermeyi öneri ettik. Fakat ya on paralık yanıt alamadık yada dü yüzlü yanıtlar aldık. NATO'nun sınırlarımıza derece genişlemesi, Avrupa'da ve Asya'da askeri üslerin kurulması. Herhalde bizlerden tevakki etmek düşüncesince güncek kuracaklardı. Dünyada tek ülkenin ABD'nin gayrimenkul haricinde bulundurduğu derece askeri üssü yok. Tüm dünyada yüzlerce askeri var. Neredeyse hepsi seyyare onlarla dolu. Bütün evren tabanca anlaşmalarını nite feshettiklerine tanık oldu" biçiminde konuştu.

“Savaşı başlatan yan Batı'ydı, bizse bu mücadelesi kapatmak düşüncesince çelim kullanıyoruz”

Batılı devletlere düzenlilik garantileri içeren birtakım tekâlif sunduklarını, fakat Batılıların bu anlaşmaları reddedip Kiev rejimini destekleyerek Ukrayna'nın doğusuna askeri harekat gerçekleştirildiğini tamlayan Putin, "Aralık 2021'de tığ yöntemince Amerika ve NATO'ya düzenlilik garantileri teklifimizi sunduk. Biz kemiksiz ortak ‘hayır' mesajı aldık. O devir Batı'nın saldırgan duruşunun sonlanmayacağı anlaşıldı. Şubat 2014'te Kiev'in Donbass'a saldırısından da belliydi. Hatırlatmak istiyorum Kiev diyeti 2014'te Donbass'ı açıktan bombaladı. Donetsk ve Luhansk'a hücum düzenleyenlerin ortak ahir aşama adına Kırım'a saldıracağı belliydi. Kiev de ortak ahir adımda Kırım'a saldıracağını söylüyor. Tüm bunlar BM Güvenlik Konseyine aykırıydı. Savaşı başlatan yan Batı'ydı, bizse bu mücadelesi kapatmak düşüncesince çelim kullanıyoruz. Evimizi ve insanlarımızın canlarını koruyoruz, Batı'nın istediğiyse bıkılmayan hakimiyete eş olmak" ifadelerini kullandı.

"Kiev'e harp düşüncesince 150 bilyon dolar verildi"

Batılı devletlerin Ukrayna politikasını eleştirmeye bitmeme fail Putin, "Kiev'e harp düşüncesince 150 bilyon dolar verildi. Ukrayna'ya mülk akışının azaldığını da görmüyoruz. Cini şişeden çıkaranın Batı bulunduğunu dünyada kimesne unutmadı. Ayrıca ne arzu edilirse karşılığı oluyor. Böylelikle harp sona ermiyor. ABD'nin 2021 yılından sonradan başlatmış bulunduğu savaştan sonradan lakin güya bunlar yaşanmamış kabil kendilerine sulh savunucusu diyorlar. Onların trilyonlarca dolar gelirleri var. İnsan hakları ve demokrasiyi anahtar adına kullanarak öz hegemonyalarını kuruyorlar. Geçtiğimiz yüzyılda Avrupa'da Nazilerin büyümesi düşüncesince çabaladılar. Bugün Ukrayna'da Nazileri mübalağa etmek düşüncesince çabalıyorlar. Her obje rastgele yüzyılda tekrarlanıyor. Batı 2014'te Ukrayna'daki darbeyi destekledi. Ne derece mülk tahsis ettikleri üstelik belliydi. Rusya'ya gönül rahatlığı saldırganlık körüklendi. Bu çarpış anayasaya aykırıydı. Yugoslavya'da kullandıkları grupların kullandıkları işaretler ve Neonazi sembolleri bugün Ukrayna askerlerinin kamuflajlarında toprak alıyor. Ancak Batı buna gönül rahatlığı ortak reaksiyon göstermiyor. Bu aşırı şaşırtıcı. Çünkü onlar Rusya'ya gönül rahatlığı savaşçı herkesi destekler. Rusya'ya karşıysa şeytanı üstelik öz saflarına çekerler" niteleyerek konuştu.

"Biz Ukrayna halkına gönül rahatlığı savaşmıyoruz"

Putin hedeflerinin Ukrayna halkına sarmak olmadığını söyleyerek, "Batılı elitler Rusya'ya mühim hezimet yaşatarak bizi sonsuza değin hatim hedefini gizlemiyor. Biz Ukrayna halkına gönül rahatlığı savaşmıyoruz. Ukrayna halkı da Batılıların esiri oldu. Yolsuzluklar, müsavatsızlık ve fakr Ukrayna'da körüklendi. On seneler süresince Ukrayna sanayisini yerle ortak ettiler. Bu sebeple er bulmada zorlanmadılar. Ukraynalıları kucak adına görüyorlar. İnsanları harcanacak birer metaya çevirdiler. Bunun mesuliyeti tamamen Batılı seçkin kesimler ve Kiev diyetine aittir. Kiev'e Batı çeşidinden maruz silahların menzili ne derece levent boylu olursa, tehdidi Rusya topraklarından o derece uzaklaştırmamız gerekir. Rusya'yı toptan ortak gaye biçimine getirmeyi hedefliyorlar. Biz de buna gönül rahatlığı misillemelerimizi yapacağız. Rusya'yı harp dalında yenmeleri imkansız. Bu sebeple harp yöntemlerini geliştiriyorlar" biçiminde konuştu.

“Aile, ortak eş ve ortak avrat arasındaki el birliği demektir. Dünyadaki rastgele dinin lahut metinleri bunu tabir ediyor"

Batı kültürünün yozlaştığını, öz kültürlerini bundan koruyacaklarını dile getiren Putin, "Çocuklar üstünden rastgele muhtelif sömürme gerçekleştiriliyor. Cinsiyetleri değiştiriliyor ve üstlerinde deneyler yapılıyor. Yetişkinlerin diledikleri kabil taayyüş hakkı var. Kimse hususi yaşama karışma etmiyor ve bizim de bunu hazırlamaya niyetimiz yok. Aile, ortak eş ve ortak avrat arasındaki el birliği demektir. Dünyadaki rastgele dinin lahut metinleri bunu tabir ediyor. Ama Batı, bu lahut metinleri de sorgular bir vaziyete geldi. Batı'daki seçkin kesimler akıllarını kaçırdı ve bunun bundan böyle otama edilebilmekte ortak yanı yok. Biz bu kabil sapkınlıklara gönül rahatlığı çocuklarımızı korumamız gerekiyor" dedi.

"Cadı avı başlatmayacağız"

Ukrayna'daki askeri operasyonlar esnasında Rusya'ya gönül rahatlığı saldırıda bulunanları da gaye düzlük Putin, "Rusya'ya gönül rahatlığı yezitlik içerisine girenler, yıldırı eylemleri gerçekleştirenler ilçe uğrunda matematik verecek. Ancak tığ cadı avı başlatmayacağız. Gurur duyuyorum ki Rusya'nın aşırı milletli toplumu, yurttaşlarımızın hepsi azimli ortak vakfe gösterdiler. Donbass harekatını desteklediler, Donbass'ı desteklediler. Her ortak vatandaşımız Donbass'ın Rusya ile bulunduğunu anlıyor ve bizde anlıyoruz. Tüm Rusya'ya, kahramanlarımıza, subaylarımıza, denizcilerimize, Donetsk'teki askerlerimize, yurtsever askerlerimize teşekkürname ediyorum. Çok açık ortak dizelge bulunduğu düşüncesince sayamadığım hepsi kahramanlarımıza da teşekkürname ederim" ifadelerini kullandı. Ukrayna'dan ekleme edilen Donbass, Herson, Luhansk ve Zaporijya bölgelerinde yaşayanlara da seslenen Putin, "Donetsk ve Luhansk Halk cumhuriyetleri ile Zaporojya ve Herson bölgelerinde yaşayan, öz geleceklerini kendileri belirleyenlere de anlatmak istediklerim var. Rusya ile, anavatanınız ile beraberce olma kararlılığınız elan çelimli tek obje yok" ifadelerini kullandı.

"Yeni yerlerin Rusya'ya bağlanak metodları oluşturulacak"

Putin, Ukrayna'dan ekleme edilen yerlerin Rus topraklarıyla bir araya gelmesi düşüncesince acemi planlar hazırladıklarının altını çizerek, "Azak Denizi esasen Rusya'nın iç denizi biçimine geldi. Yeni bölgelerimizin kalkınması düşüncesince programlar oluşturduk. Kırım'da yaptığımız kabil buralarda da acemi istihdam alanları oluşturup metodlar nesir edeceğiz, Azak Denizi kıyılarında acemi limanlar kuracağız. Uzun vadeli sulh ve balans düşüncesince elimizden geleni hazırlamaya bitmeme edeceğiz. Bunun düşüncesince öz tarihimiz için, atalarımız için, zamanı adaletin baştan canlanması için, askerlerimiz orada kahramanlıklarını sürdürüyor" dedi. Putin başkaca Ukrayna'daki harpte ölen Rus askerlerinin ailelerine desteklerin sürdürülmesi düşüncesince vakıf kurulması buyruğu verdiğini de belirtti.

"Yeni Start anlaşmasına katılımımızı katılımızı askıya alıyoruz"

Putin başkaca konuşmasında Rusya ile Amerika ortada imzalanan ve kıtalararası çekirdeksel balistik roket kabiliyetlerinin azaltılmasını içeren Yeni START anlaşmasını askıya aldıklarını duyurdu. Putin, "Bugün Rusya'nın Yeni Start anlaşmasını askıya aldığını ulaştırmak zorundayım. Tekrar ediyorum, anlaşmadan çekilmiyoruz askıya alıyoruz" dedi. Anlaşmanın uygulanabilirliğinin ortadan kalktığını savunarak anlaşmayı askıya aldıklarını tamlayan Putin, "NATO, Şubat ayında Rusya'dan mühim silahlara bağlı anlaşmaya arka dönmesini istedi. Askeri tesislerimizi de kontrol etmek istiyorlardı. İçinde bulunduğumuz bu arbede vaziyetini düşünülecek olursa bu aşırı saçmaydı. Ancak bizim teftiş gerçekleştirmemize müsaade vermiyorlardı. NATO, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın tarafı edinmek istediğini söylüyor. Bu bizim düşüncesince uygun, fakat bunun düşüncesince geç kalındı. Çünkü NATO süresince nice çekirdeksel çelim bulunuyor. Anlaşma geçmiş adına 1991 senesinde Sovyetler Birliği ile Amerika ortada imzalandı. O çağda şerait aşırı farklıydı. Sovyetler Birliği'nin ve ABD'nin birbirlerini hasım adına görmedikleri ortak düzeydeydi. Hepsi eskiden kaldı. İlişkilerimiz kötüleşti" biçiminde konuştu.

"Rusya'nın çekirdeksel kuvvetlerini en sonuç sistemlerle donatım seviyesi yüzdelik 91'i aşıyor"

ABD ile yaşadıkları çekirdeksel yarışta geride kalmamaları icap ettiğini vurgulayan Putin, "ABD'liler acemi çekirdeksel silahlarını ihya süreçlerine giriyor. Rusya'nın da acemi çekirdeksel silahlarını geliştirmesi gerekiyor. Kimseyle yarışmıyoruz. Ancak onlar çekirdeksel denemelerini sürdürdükçe bizim de sürdürmemiz gerekiyor. Rusya'nın çekirdeksel kuvvetlerini en sonuç sistemlerle donatım seviyesi yüzdelik 91'i aşıyor. Kazandığımız deneyimi dikkate alarak ordunun hepsi birimlerinde ayrımsız faziletkâr hasep seviyesine ulaşmalıyız" ifadelerini kullandı.

"Ticaret yolumuzu geliştiriyoruz"

Ukrayna savaşının peşi esna Batılı devletlerin kendilerine gönül rahatlığı almış bulunduğu hesaplı müeyyide kararlarının Batılılara elan aşırı dokunca verdiğini korumak için çaba sarfeden Putin, "Bize gönül rahatlığı müeyyide uygulayanlar öz ayaklarına sıkıyor. İstihdamda mesail yaşıyorlar, itibar şişkinliği ve hesaplı mesail yaşıyorlar. Bunun suçunu da Rusya'ya atıyorlar. Rusya'nın mallarına el koydular ve enflasyonu ateşlendirmek düşüncesince rastgele şeyi yaptılar. Bu ortak hırsızlıktır. Halkımıza ıstırap çektirmek, diz çöktürmek istiyorlar" dedi. Buna karşın aldıkları hesaplı önlemlerle bu baskıyı püskürttüklerini tamlayan Putin, "Ortak çalışmayla istihdamı koruduk, mal sistemini, girişimcileri destekledik. Ekonomimizi perçinlemek düşüncesince 1 trilyon ruble bütçe oluşturduk. 2022 yılı sonuçlarına gereğince Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yüzdelik 2.1 daraldı. Batı, Rus ekonomisinin yüzdelik 25 olacağını söylüyordu. Rus firmaları mazi hizmet zincirleri baştan kurdular. Bizimle idman talip nice iklim varmış. Dost bulunan ülkelerle tecim hacminde yüzdelik 50 çoğalma oldu. Kazakistan, Moğolistan, Çin'e derece tecim yolumuzu geliştiriyoruz. Hazar Denizi'ne derece yollarımızı geliştireceğiz. İran, Pakistan ve nice ülkeyle bu metodları geliştireceğiz. Rusya içerisindeki yolların yüzdelik 85'i yenilenecek. Okullardan köylere derece parasız doğal taş yağı lambası lambası temini düşüncesince imkanlarımızı kullanacağız" niteleyerek konuştu.

"Biz nite arkadaş olunacağını biliriz"

Putin, "Biz nite arkadaş olunacağını biliriz, verdiğimiz lafları tutarız, kimseyi manzara kırıklığına uğratmayız ve çelim hallerde dayanak oluruz. Pandemi devrinde İtalya karışma dayanıklı aşırı ülkeye iane ettik. Depremlerin peşi esna Türkiye ve Suriye'ye doğrudan desteğe gittik" biçiminde konuştu. Putin başkaca Rusya'da önümüzdeki Eylül ayındaki yerli seçimlerin, 2024 senesinde yapılmasını planlanan mutluluk başkanlığı seçimlerinin hükümlere akıllıca ortak biçimde gerçekleştirileceğini tabir etti.

Putin'in çağrısıyla başkaca harpte ölen askerler düşüncesince 1 dakikalık hürmet duruşunda bulunuldu.

Erhan Altıparmak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler