USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin: 'Rusya savaş istemiyor'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile düzenlemiş olduğu eş matbuat toplantısında, Rusya'nın savaş istemediğini ve bu nedenle garplı devletlere düzenlilik garantileri anlaşmasını önerdiklerini tabir etti. Scholz ise, sürdürülebilir temelli müş

Putin: 'Rusya savaş istemiyor'
15-02-2022 20:42

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın başkenti Moskova'da Almanya Başbakanı Olay Scholz ile müşterek araya geldi. Kremlin Sarayı'nda düet konuşma oluşturan Putin ve Scholz'un Ukrayna'daki buhran ve Rusya'nın batıya sunmuş olduğu asayiş garantileri ilkin peyda etmek neredeyse ehemmiyetli konuların ele almış olduğu aktarıldı.
Görüşmenin arkası sıra planlı eş matbuat toplantısında mütekellim Putin, “Bugünkü toplantıda düet münasebat de karışma müşterek saf mevzuyu ve konuşu evolüsyon anlamında beklentileri ele aldık. Birkaç defa Almanya'nın, Rusya'nın anahtar ortaklarından birisi bulunduğunu söyledim ve rastgele devir ülkelerimiz arasındaki etkileşimi arttırmaya çalıştık. Benim izlenimim, Almanya'nın, Rusya ile hâlâ müşterek tomar yararcı ve aykırı avantaj sağlayıcı ortaklaşa iş anlamında azimli olduğudur” dedi.

Rusya'dan, ilkin Almanya peyda etmek neredeyse garplı devletlere doğal kavara taşıyacak bulunan “Kuzey Akım - 2” borazan hattıyla ait kendilerine müteveccih meydana getirilen eleştirilere yanıt verici Putin, “Bu projenin ağız ağıza ticari müşterek plan bulunduğunu defaatle söyledim. Burada politika yok, politik anıştırma yok" dedi.
Almanya'ya, Ukrayna üstünden sağlanan doğalgaz sevkiyatıyla ait sözleşmenin 2024 senesinde sonlanacağını hatırlatan Putin, “Ayrıca Ukrayna üstünden meydana getirilen sevkiyata ilişikli anlaşmanın sona ereceği 2024 yılından sonraları bile arzu olması yerinde doğal kavara tedarikini sürdürmeye apiko olduğumuzu ifşa etmek isterim” dedi.

“Rusya'nın kuvvet kullanarak arama altında tutulması millî güvenliğimize gözdağı kendisine algılanıyor”

Batılı devletler kabilinden kendilerine kuvvet uygulanarak arama altında tutulmaya çalışıldıklarının altını çizen Putin, “Rusya, Amerika ve NATO'nun Avrupa'nın nice eş belgesinde toprak meydan denktaş ve ayrılamaz güvenlikle ait asliye ilkeleri akıbet adım tadı kendisine ve kişi çıkarına olacak biçimde yorumlamasına cezaevi yumamaz. Bu mebde hemen kişi güvenliğini ölçü yöntemlerini özgürcesine seçilmiş ve rastgele askeri birliklere ve ittifaklara özgürcesine iltihak hakkına ilişikli hükmü değil ayrımsız sürede müşterek ülkenin güvenliğinin öteki devletlerin güvenliğine dokunca vererek pekiştirmeme yükümlülüğünü de içeriyor. Moskova, Rusya'ya gönül rahatlığı kuvvet kullanarak arama altında tutulmasını aracısız millî güvenliğine gözdağı kendisine algılıyor” ifadelerini kullandı.

“Donbass'ın sorunlarının çözümü düşüncesince rastgele şeyi yapmalıyız”

Rusya parlamentosunun ast kanadı Duma'da, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin Rusya kabilinden tanınmasına müteveccih onama edilen taslağa ilişikli mütekellim Putin, “Rusya halkının şişman müşterek çoğunluğu Donbass halkını destekliyor. Donbass'ın sorunlarının çözümü düşüncesince rastgele şeyi yapmamız gerekiyor. Bunu Başbakan Scholz'un da tabir etmiş olduğu kabil en önce Minsk anlaşmalarının uygulanmasıyla ait metruk fırsatlardan yola çıkarak yapmamız gerektiği gerçeğinden yola çıkacağız” dedi.

Putin, Donbass Bölgesi'ndeki vakaları “soykırım” kendisine nitelendirdi

Donbass Bölgesi'nde yaşananlarla ait Ukrayna yönetimini eleştiren Putin, Ukrayna'nın Donbass Bölgesi'nde meydana mevrut vakaları "soykırım" kendisine nitelendirerek, “Ukrayna'da insanoğlu hakları kitlesel ve dizgesel müşterek biçimde ihlal ediliyor. Ukrayna'da Rusça mütekellim nüfusa müteveccih ayrımcılık yasalarla berkinmek isteniyor” dedi. Rus birliklerinin Ukrayna sınırından ayrılarak anne üslerine dönmeye başlamasıyla ait mevrut soruya yanıt verici Putin, “Rusya artık elbette cereyan edecek? Plana göre. Peki bu neye dayanacak? Yereldeki fiili duruma. Durumun elbette olacağına ki yanıt verebilir? Henüz on paralık kimse. Bu hemen bizlere ilişikli değil” ifadelerini kullandı.

“Rusya savaş istemiyor”

Sözlerinin devamında Rusya'nın savaş istemediğini dile getiren Putin, “Rusya savaş istemiyor ve bu yüzden güvenlikle ait tekâlif sunduk. Ancak cemaziyelevvel Dışişleri Bakanı'nın icra ettiği sunuma uyarınca bu yanıtlarda münakaşaya gönül rahatlığı olmadığımız ve esbak senelerde Avrupa'nın güvenliğiyle ait mevzularda partnerlerimize önerilmiş olduğu müşterek saf özellik toprak alıyor, kısaca çelimsiz ve ılımlı menzilli füzelerle, askeri şeffaflıkla ilgili. Bu önerileri esasen danışma etmeye hazırız” dedi.

Putin ve Scholz, İran'ın çekirdeksel programını da ele aldı

Almanya Başbakanı Scholz ile görüşmelerinde İran çekirdeksel programı konusunu da ele aldıklarını kail Putin, “Bu mevzuda dışişleri bakanlıkları düzeyinde sonsuz dek halindeyiz ve bu mevzuda enine boyuna yaklaşan müşterek pozisyonda olduğumuzu söylemeliyim” ifadelerini kullandı.

“Diplomatik imkanlar hâlâ tükenmedi”

Basın toplantısında mütekellim Scholz ise, Rusya'nın birliklerin müşterek kısmının Ukrayna sınırından çekileceğini duyurmasını kıvançla karşıladığını tabir ederek, “Diplomatik imkanlar hâlâ tükenmedi. İçinden çıkılamayacak müşterek vaziyete tahavvül etmek bizler düşüncesince felaket olurdu. Rusya'nın birliklerin müşterek kısmının Ukrayna sınırından çekildiğini açıklaması 'iyi müşterek işaret' ve devamının gelmesini umuyoruz" dedi.

“Sürdürülebilir sulh fakat Rusya'yla beraberce sağlanabilir”

Ukrayna ve Moskova'ya icra ettiği ziyaretlerin asliye sebebinin “diplomatik hal arayışı” kendisine vasıflandırılan Scholz, sürdürülebilir temelli müşterek Avrupa güvenliğinin Rusya'ya gönül rahatlığı değil, Rusya'yla beraberce sağlanabileceğini belirterek, “Zor müşterek gidiş olsa üstelik çaresiz kendisine tarif etmek istemiyorum” ifadelerini kullandı. Scholz, Avrupa'da beklenen müşterek mücadelesi önlemenin talih ve hükümet başkanlarının rolü bulunduğunu vurguladı.
Rusya-Ukrayna arasındaki durumun çabucak yumuşatılması icap ettiğini kail Scholz, Ukrayna sınırında konuşlanan baş döndürücü sayıda er düşüncesince tek etken bulunmadığını belirtti. Scholz, "Avrupa'da savaş benim kuşağım düşüncesince düşünülemez vaziyete geldi. Politikacılar hakeza kalmasını sağlamalı” ifadelerini kullandı. Scholz ayrıca, düet konuşu ilişkilerin şişman müşterek potansiyele erbap olmaya bitmeme ettiğini de laflarına ekledi.

Scholz, Deutsche Welle tepkisi

Rusya'da çırçıplak maşer alanlarının daralmasını da eleştiren Scholz, Deutsche Welle'nin Rusya'da çalışkanlık göstermeye bitmeme etmesini beklediğini de vurguladı.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler