USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin: 'Rusya, Kıbrıs sorununa adil ve uygulanabilir bir çözüm bulunmasından yana'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Kıbrıs sorununa adil ve uygulanabilir bir çözüm bulunmasından yana bulunduğunu belirterek, "Doğu Akdeniz ve Libya dair önde mevrut AB devletleri ve Türkiye de müdahale edinmek kadar topu topu taraflarla değinme halindeyiz" dedi.

Putin: 'Rusya, Kıbrıs sorununa adil ve uygulanabilir bir çözüm bulunmasından yana'
08-12-2021 19:18

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldi. İki iklim ilişkilerinin ele alındığı görüşmeden sonraları liderler gazetecilerin karşısına geçerek gündeş mevzulara müteallik açıklamalarda bulundu. Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya ile Yunanistan'ın 2022-2024 yılları arası kuma gelişim planı çerçevesinde tecim ve teşrikimesai anlaşmalarına imza attığını söyledi. Putin, Yunanistan'ın natürel taş yağı lambası lambası ihtiyacının yüzdelik 40'ından fazlasını kendilerinin karşıladığını hatırlatarak TürkAkım borazan hattı üstünden Yunanistan'a natürel taş yağı lambası lambası sevkiyatlarını yüzdelik 12 arttırarak 3 bilyon metreküpe çıkardıklarını tabir etti.

"Kıbrıs konusunu mütalaa ettik"

Rusya önderi Putin, Miçotakis ile görüşmesinde Kıbrıs konusunu mütalaa ettiklerini söyleyerek Rusya'nın Kıbrıs mevzusundaki yaklaşımından bahsetti. Putin, "Kıbrıs sorunu üstüne Rus tarafının BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarıyla belirlenen ve Kıbrıs'ta dü bölgeli, dü toplumlu, bir tane arsıulusal türel statülü bir federasyon kurulmasını öngören arsıulusal türel çerçeveler kapsamında her insanın bildirme edeceği, adil ve uygulanabilir bir çözüm aranmasına desteğimizi bir defa henüz konfirmasyon ettik" dedi.

"NATO, Rusya'yı hasmı anons ediyor"

Rusya önderi Putin, NATO ile ilişik mesajlar da verdi. NATO'nun Rusya'ya müteveccih yaklaşımlarını eleştiren Putin, "NATO, bir askeri blok. Maalesef NATO bloğu, Rusya'ya huzur açık açık bir cepheleşme politikası izliyor. Moskova'daki NATO temsilciliğini kapatmamıza tarz açan İttifakın diplomatlarımızı uç dışı ika eylemi, bu oluşumun bizlere huzur düşmanca davranış içre yaklaştığını gösteriyor. NATO, Rusya'yı hasmı anons ediyor. Bunda dobra bir nesne yok. Biz cepheleşme istemiyoruz ve bu açıdan Yunanistan'ın çerçeveleme görevi oynayacağını umuyoruz" dedi. Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi bulunduğunu hatırlatan Putin, "Yunanistan'ın ayrışık yapılarda arazi alması, düet ilişkileri geliştirmemizi uğur boncuğu devir engellemedi ve gelecekte de hakeza olacağını umuyorum" biçiminde konuştu. Amerika Başkanı Joe Biden ile cemaziyelevvel şeb ezanı icra ettikleri mülakat üzerine bilgelik verici Putin, "Rusya ve ABD, düzenlilik sorunlarının çözümü düşüncesince kuma bir çatı oluşturacak" derken, görüşmenin açık, şümullü ve yararlı geçtiğini söyledi.

"NATO'nun doğuya ilerlemesi alıngan bir konu"

Ukrayna'nın NATO'ya alınması ihtimaline müteveccih görüşlerini aktaran ve NATO'yu doğuya gelişim üstüne eleştiren Putin, "Rusya, Ukrayna'nın NATO üyesi olma ihtimalinden fikir duyuyor, çünkü o ülkeye ittifakın silahları konuşlandırılacak. NATO'nun Ukrayna'yı kapsayacak halde doğuya akla yatkın genişlemesi, Rusya'nın güvenliği düşüncesince sonuç aşama alıngan bir konu. Bu, itidalli vadede ve ayrıca izlemsel perspektifte Rusya'nın güvenliğinin en ehemmiyetli hususlarından biri. Elbette değme ülke, kendisi düşüncesince en akla yatkın düzenlilik terazi alternatifini seçilmiş hakkına sahip. Ancak apayrı devletlerin çıkarlarına ve güvenliğine dokunca vererek yapılmamalı" dedi.

"NATO altyapısı mübrem yerine sınırlarımıza yaklaştı"

Putin, "Şimdiye genişliğinde on seneler süresince endişelerimiz üzerine daima konuştuk ve bunun yapılmamasını istedik ve endişelerimizin en azından bu defa duyulacağını kestirim ediyoruz. NATO altyapısı mübrem yerine sınırlarımıza yaklaştı ve demin Polonya ve Romanya'da roket defans sistemleri görüyoruz. Ukrayna'nın NATO'ya alınması halinde, aynısının Ukrayna topraklarında da yaşanacağını kestirim eylemek düşüncesince değme muhtelif dayanağa sahibiz. Bunu elbette düşünmeyiz, orada meydana gelenleri umarsızca arkasında ballanmak bizim açımızdan kabahat yapılanma fail bir eylemsizlik olurdu" ifadelerini kullandı.

"Doğu Akdeniz ve Libya hikayelerinde Türkiye ile mütalaa halindeyiz"

Miçotakis ile Doğu Akdeniz ve Libya mevzularını da ele aldıklarını kail Putin, "Libya müdahale Doğu Akdeniz hikayelerinde detaylıca görüştük. Libya'da iç siyasal süreçle ilişik seçimlerin başlangıçta belirlenen tarihlerinde yapılmasının ülkede istikrarın önünü açacağı gerçeğinden akım ediyoruz. Bu mevzuda önde mevrut AB devletleri ve Türkiye de müdahale kazanmak az daha kâffesi taraflarla değini halindeyiz. Umarım burada her insanın çıkarını koruyacak derinliğine vadeli istikrarı sağlayacak çözüm bulunur. O alanda çıkan kâffesi güç sorunlara diyalog eliyle çözüm bulunması icap ettiğini düşünüyoruz. Yunan tarafı da bu niyette. Rusya buna değme muhtelif desteği verecek ve bunun uğrunda bir bariyer görmüyor" dedi.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ

Active Server Pages error 'ASP 0126'

Include file not found

/puan.asp, line 943

The include file 'json/puan_55909_0_2.html' was not found.

GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler