USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin: “İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir gelişim kaydedildi”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rusya'nın başkenti Moskova'da mülaki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki askeri operasyonların sürmesine karşın müzakere kapısını daim bariz tuttuğuna nazarıitibar çekerek, “İstanbul'daki Rusya-Ukray

Putin: “İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir gelişim kaydedildi”
26-04-2022 21:44

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i Rusya'nın başkenti Moskova'da mevcut Kremlin Sarayı'nda ağırladı. Guterres'in talebi doğrultusunda gerçekleşen musahabe tahminî 1 zaman sürdü. Donbass Bölgesi'nde sivillere erinç genosit uygulandığını savunmaya bitmeme fail Putin, “Rusya'nın Ukrayna'da Donbass'ta askeri operasyonuyla ait endişelerinizi biliyorum. Bugünkü konuşmamızın merkezinde bu olacağını düşünüyorum. Bu bağlamda, topu topu probleminin darbeden sonradan ortaya çıktığını göstermek isterim. 2014'te Ukrayna'da meydana getirilen anayasaya karşıt bir darbedir. Kiev yetkililerinin bu problemi askeri yollarla çözmeye müteveccih bir bambaşka değimsiz girişiminden sonra, Minsk Anlaşmaları ismi maruz bambaşka bir etaba geldik. Bu, Donbass'taki vaziyeti barışçıl bir halde bozma girişimidir. Ancak ne efsus ki bizim düşüncesince 8 sene süresince orada canlı insanoğlu menfaatlerini bir ablukanın ortamında buldular. Kiev yetkilileri bu alanı kuşatma dibine aldıklarını duyurdu. İlk özellikle reddettiler boydak ondan sonra bunu söylemekten çekinmediler ve bu alana askeri baskıyı sürdürdüler” dedi.

Putin, Donetsk ve Luhansk düşüncesince Kosova örneğini verdi

Guterres'in, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri operasyonlarını “işgal” kendisine tanımlaması üstünde Putin, Uluslararası Adalet Divanı'nın “toplumların özlük kaderlerini atama hakkı” maddesine atıfta bulunarak, “Bu karara layıkıyla rastgele bir devlet, merkezi devlete egemenliğini anons ederken müracaatta mevcut iktisap eylemek durumunda değil. Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti de bu emsale isnaden egemenliklerini anons ika üstünde sahiptir. Batılı muhaliflerimizde müdahale iktisap eylemek az daha nice yurt Kosova ait bunu yaptı. Biz de aynısını Donbass'taki cumhuriyetler düşüncesince yaptık. Biz bunu yaptıktan sonradan onlar bizlere ricada bulundular. Onlara erinç askeri ameliyat tay tay arabası (Kiev yönetimi) ülkelere erinç askeri iane talebinde bulunuldu. Bu BM sözleşmesine makul biçimde yapıldı. Rusya, Donbass'taki kişilere geçerli soykırıma erinç Donetsk ve Luhans Halk Cumhuriyetlerini tanımaya zorlandı. Rusya'nın BM Tüzüğü gereğince hususi bir askeri ameliyat başlattı” dedi.

“Mariupol'deki durumun feci neticeleri mevcut boydak orada harp sona erdi”

Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonlarındaki gündemden düşmeyen Mariupol kenti üstünde da mütekellim Putin, “Orada gidiş karmakarışık ve feci boydak esasta arbede kalmadı. Yaklaşık bin 300 Ukraynalı er doğrulama oldu. Hatta elan fazlası. Yaralılar da mevcut boydak vaziyetleri iyi. Tam teşekküllü kendisine doktorlarımız çeşidinden otama ediliyorlar. Azovstal fabrikası ağız ağıza ablukaya alındı. Ancak buraya bir ameliyat düzenlemiyoruz. Ukrayna çeşidinden burada sivillerin bulunduğuna ilişikli izahat duyuyoruz. Ukrayna askerleri sivilleri ya başıboş bırakıyor ve ya Suriye'deki yıldırıcı gruplar kabilinden çırçıplak nüfusun arkasına saklanıyor. Yapılması en güzel obje sivillerin çıkışını sağlamak. Bu en bedava şey” ifadelerini kullandı.

“Müzakerelerden vazgeçmiyoruz”

Rusya'nın askeri operasyonlarını sürdürmesine karşın müzakere kapısını her daim bariz tuttuğuna uyanıklık çekici Putin, “Askeri harekatın bitmeme etmesine rağmen, diplomatik yolda da anlaşmalara varabileceğimizi umuyoruz. Müzakerelere bitmeme ediyoruz. Bundan vazgeçmiyoruz. Ukrayna, Kırım ve Donbass mevzularını mutluluk başkanları düzeyinde tartışmayı öneri etti boydak düzenlilik ait anlaşmalar olmaksızın kararlar alınamaz” dedi.

“İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir tekâmül kaydedildi”

İstanbul'da gerçekleşen Ukrayna-Rusya müzakerelerinde bir paradigma kararlar alındığını boydak elden peşi sıra Bucha vakası kabilinden bir provokasyonun pırtlak verdiğini korumak için çaba sarfeden Putin, “İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir tekâmül kaydedildi. Ancak ne efsus ki bu anlaşmalara varıldıktan ve müzakerelerin devamı düşüncesince amelî şerait tekvin niyetimizi ortaya koymamıza karşın Bucha'da bir provokasyonla erinç karşıya kaldık. Biz bu provokasyonun kimin tertiplediğini, ne taşıt ve insanlarla çalışıldığını biliyoruz. Ukraynalı müzakere heyetinin toy bir çözüme bağlı tutumları bundan böyle dram bir halde değişti” diyerek konuştu.

“BM, Rusya ve Ukrayna ortada değini grubu oluşturulmalı”

Putin'in peşi sıra yalan düzlük Guterres ise, Ukrayna'da BM'ye gerekseme duyulduğunu söyleyerek, “Rusya'nın bir aralık oluşturulduğunu duyurduğu, Ukrayna'nın bambaşka bir aralık oluşturulduğunu duyurduğu bir paradigma durumla erinç karşıyayız. Durum anca ki uygulamada uygulanmıyor. Bu koridorların sansasyonel olabilmesi düşüncesince BM, Rusya ve Ukrayna ortada değini grubu oluşturulmalı. Böylece on paralık kimsenin bu koridorların oluşturulmasından çekinmek düşüncesince bir bahanesi olmasın” dedi.

Guterres'ten Mariupol düşüncesince kuma düzentileme çağrısı

Ukrayna'nın Mariupol kentindeki hale yer veren Guterres, “Mariupol'e erişince aşırı enli bir düzlük namevcut edildi. Birçok insanoğlu orada çetince halde kalıyor. Şehri bırakma eylemek istiyorlar. Biri Rusya'ya değerlendirmek istiyor öbürü Ukrayna çeşidinden arama edilen alana değerlendirmek istiyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile beraberce bu kişilerin tahliyesini yapmak az daha Rusya ve Ukrayna yetkilileriyle çalışmaya başkaca topu topu kaynaklarımızı kullanmaya hazırız. Bu elan etraflıca bir proses olacak. Belirli ortaklaşa iş biçimleri oluşturmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler