USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin, Afganistan’ın finans varlıklarının dondurulmamasından yana

Putin, Afganistan’ın finans varlıklarının dondurulmamasından yana
21-10-2021 23:28
Moskova

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afganistan’da 20 sene olan NATO ülkelerinin bu ülkede yaşananların sorumluluğunu taşıdığını belirterek, "Yapmaları müstelzim geçmiş şey, Afgan finans varlıklarını dondurmamak ve Afganistan'ın asli ciddiyete erbap içtimai ve konuşu sorunları çözmesine olanak vermektir." dedi.

Putin, Uluslararası Valday Tartışma Kulübünün Soçi’deki toplantısında, gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Afganistan'daki durumun normalleşmesi düşüncesince ekonominin baştan inşasına iane eylemek icap ettiğini vurgulayan Putin, Çin ve Rusya ile Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ülkelerinin de bu sürece katılmasının önemine dikkati çekti.

Afganistan’da yaşananların asal sorumluluğunun 20 senedir bu ülkede savaşçı NATO ülkelerinin olduğuna ayraç fail Putin, "Bence yapmaları müstelzim geçmiş şey, Afgan finans varlıklarını dondurmamak ve Afganistan'ın asli ciddiyete erbap içtimai ve konuşu sorunları çözmesine olanak vermektir." ifadesini kullandı.

Putin, Rusya ve ŞİÖ ülkelerinin; Afganistan'ın yandaki devletlerinin vatandaşlarının boyut ne olursa olsun çıkarlarını güvende hissetmelerini bildirmek düşüncesince çalışacağını dile getirdi.

Çin ile düet bazda bu emek vermeyi sürdüreceklerini vurgulayan Putin, "Terör ve köktencilik deposu olmayan, sınırlarımıza yakın, rahat ve gelişen birlikte Afganistan'a erbap edinmek bizim düşüncesince önemlidir. DEAŞ’ın varlığı orada duruyor, Taliban teröristlerden kurtulmaya çalışıyor, kurbanlar veriyor. Bu bizim düşüncesince önemli." niteleyerek konuştu.

"Karabağ’da tarafların anlaşmaları levent boylu vadeli benimseme etmesi gerektiği" mesajı

Putin, Karabağ’daki bir hale bağlı meydana getirdiği değerlendirmede de “Öncelikle hem Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in aynı zamanda Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın siyasal bilgeliğini ölçüm etmeliyim. Tüm trajediye karşın olan vaziyeti aşmayı, mesul birlikte değişmeyen vermeyi başardılar, cari kanı durdurmayı başardılar.” niteleyerek konuştu.

Bölgede levent boylu vadeli hal düşüncesince koşulların yaratılması gerektiğine dikkati çekici Putin, dü tarafın bu anlaşmaları levent boylu vadeli benimseme ederek sulh süresince hayata devam etmenin avantajlarını ölçüm etmesi biçiminde bunun gerçekleşeceğini belirtti.

Putin, Ermenistan ve Azerbaycan'ın uç sorununu Sovyet devri haritalara isnaden çözebileceğini fakat bu sürecin çapraz tavizler gerektirdiğini dile getirdi.

Azerbaycan’ın Nahçıvan ile direkt erişim bağlantılarını ayırmak ve Erivan’ın Bakü ile alışılagelen konuşu münasebat ihdas yapmak istediğini aktaran Putin, Ermenistan’ın Türkiye ile ilişkilerini baştan bildirmek ve ona çağcıl birlikte cibilliyet kazandırma arzusunda bulunduğunu bildirdi.

Mali’deki Wagner’in varlığı

Rus düzenlilik firması Wagner’in Mali’de bulunması ile ait birlikte suali da yanıt veren Putin, bahis konusu yüklü savaşçıların bu ülkede bulunabileceğini söyledi.

Putin şöyleki bitmeme etti:

"Bu hususi birlikte şirket, büyüklük firması değil. Onlar Rus devletinin çıkarlarını yansıtmıyor ve şayet onlar birlikte yerlerde bulunuyorsa Rus devleti namına değildir. Bu hususi iş ve hususi çıkarlar, erke kaynakları, kızıl ve giranbaha ahcar üzere öbür kaynakların çıkarılması ile ilgili. Eğer bu Rus devletinin çıkarları ile çelişmeye başlarsa -ne eyvah ki hakeza oluyor- o devir tığ tabii buna aksülamel gösteririz ve bunu yaparız."

Rusya-ABD ilişkilerinde birlikte aşama ileri, dü aşama geri

Putin, 16 Haziran’da Amerika Başkanı Joe Biden ile meydana getirdiği görüşmenin umumi şekilde velut geçtiğini aktardı. Putin, bu zirvenin Rus tarafında Washington’un düet ilişkileri canlandırmayı amaçladığı izlenimi oluşturduğunu belirtti.

İki yurt ortada tecim kütlesinin yüzdelik 20 arttığına ayraç fail Putin, “Genel şekilde akıllıcasına yoldayız. Bir aşama ileri, dü aşama ricat görsek de umumi anlaşmalara gereğince ilerliyoruz.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Amerika Başkanı Joe Biden’ın askeri birliklerini Afganistan’dan çıkarmakla akıllıcasına yaptığını tabir etti. Putin, Biden’ın iç politikadaki saldırıları öngörse de bu mesuliyeti üstlendiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler