USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Peru'da Kongre feshedildi, Cumhurbaşkanı Castillo gözaltına alındı

Peru'da Kongreyi ayırma ve millî acele gidiş hükümeti kurulması sonucu meydan Cumhurbaşkanı Pedro Castillo gözaltına alındı.

Peru'da Kongre feshedildi, Cumhurbaşkanı Castillo gözaltına alındı
08-12-2022 04:09
Buenos Aires

Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmeye çalışmakla suçlamış bulunduğu Kongre'nin feshedildiğini ve çabuk gestalt hükümetinin kurulduğunu duyurdu.

Pedro Castillo, ulusa sesleniş konuşmasında, Kongre'nin feshedildiğini, bugünden itibaren ülkeyi çabuk gestalt hükümetinin yöneteceğini ve toy Kongre düşüncesince seçime gidilerek 9 ay arasında toy anayasanın hazırlanacağını söyledi.

Kongre'nin hükümetini gaye aldığını tabir fail Castillo, "Kongre hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi yerle birlikte etti. Bir 'Kongre diktatörlüğü' ihdas kılmak düşüncesince Anayasa Mahkemesi'nin onayıyla güçler dengesini bozdu." dedi.

Castillo şunları kaydetti:

"Vatandaşın isteklerine cevaben, hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi kasılma buyurmak düşüncesince şu önlemleri havi yılgı çözüm hükümeti ihdas sonucu aldık; Kongre'nin arızi adına feshedilmesi ve yılgı birlikte çabuk gestalt hükümeti kurulması. 9 kocaoğlan geçmeyecek halde toy birlikte yasa alıştırmak neredeyse müessis yetkilere ehil toy birlikte Kongre düşüncesince benzer bulunan en çelimsiz müddette seçme düzenlenmesi. Yeni birlikte Kongre kurulana derece yasa mesabesinde kararnameler eliyle dalavere sürdürülecektir. Bugünden itibaren millî çapta 22.00-04.00 saatlerinde sokağa çıkacak yasağı uygulanacaktır. Yargı, savcılık, Anayasa Mahkemesi ve Ulusal Adalet Kurulu baştan düzenlenecek."

Hakkında 17 ay içre 3 kat istizah önergesi verilen Castillo, usulsüzlük yapmadığını ve Kongre'nin hükümetini yuvarlamak düşüncesince çalıştığını söyledi.

Kongre üyeleri dağıtma kararını "darbe" adına niteledi

Cumhurbaşkanı Castillo'nun Kongre'yi kesme sonucu almasının arkası esna ayrışık politik bloklara mensup Kongre üyeleri, bu adımı "darbe" adına niteledi.

Kongre'ye verilen istizah önergelerinde Castillo'nun görevde kalmasını korumak için çaba sarfeden sol görüşlü Kongre üyesi Ruth Luque, Twitter hesabından meydana getirdiği açıklamada, "Bugün birlikte çarpış düzenlendi. Benim çağrım gelişigüzel devir bulunan anayasal çerçevelere hürmet duymaktan yana oldu. Pedro Castillo hükümeti bundan böyle demokratik birlikte hükümet değildir." ifadelerini kullandı.

Sağcı Kongre üyesi Jose Cueto da "Castillo'nun meydana getirdiği birlikte darbedir. Hiç kimesne gaspçı birlikte hükümete mesuliyet kıvırmak mecburiyetinde değil. Ordu diktatörü değil, anayasayı destekleyecektir. (Castillo) Görevden alınacak ve gelişigüzel suçlunun yaşaması müstelzim kaderle yüzleşecek; dirim boyu hapis." ifadelerine toprak verdi.

Kongre üyelerinden Martha Moyano ise çecik rahat olmaları, kalabalık ve asayiş güçlerine de demokrasinin indinde toprak almaları çağrısında bulundu.

Hector Ventura da "Safları sıkılaştıracağız, bugün tarihin akıllıca tarafında toprak kabul buyurmak bizim elimizde. Pedro Castillo'nun bu çarpış girişiminin güzel bulunmasına müsaade vermeyeceğiz." açıklamasında bulundu.

Çeşitli Kongre üyeleri de Castillo'nun görevden katılması düşüncesince Kongre'de birlikte oturumun düzenleneceğini kaydetti.

Castillo'nun sonucu hükümetinde istifaları getirdi

Peru Dışişleri Bakanı Cesar Landa, Twitter hesabından meydana getirdiği açıklamada, "İnançlarıma, demokratik ve anayasal değerlere disiplin sıkıya ilişkin kalarak, Cumhurbaşkanı Castillo'nun Anayasayı ihlal ederek Kongre'yi yama sonucu karşısında Dışişleri Bakanlığı görevinden arka dönülmez birlikte halde istifa etmeye değişmeyen verdim." ifadesini kullandı.

Castillo'nun kararını çarpış adına niteleyen ve bunu hızlı kınayan Landa, bu kararda kendisinin dahlinin olmadığını belirtti ve arsıulusal topluma Peru'da demokrasiyi terviç çağrısında bulundu.

Ekonomi ve Maliye Bakanı Kurt Burneo, toplumsal iletişim araçları hesabındaki paylaşımında, "Hukukun üstünlüğü ihlal edilmiş bulunduğu için, demokratik ilkelerime makul adına Ekonomi ve Maliye Bakanlığı görevinden arka alınamaz istifamı sunarım." ifadesine toprak verdi.

Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Felix Chero Medina, Twitter hesabından, "Demokratik kurumsallığa hürmet duyarak ve Kongre'nin kapatılıp millî yılgı çözüm hükümetinin kurulduğu açıklanması karşısında, Adalet ve İnsan Hakları Bakanı adına görevimden arka dönülmez birlikte halde istifa ediyorum." açıklamasında bulundu.

Çalışma Bakanı Alejandro Salas, Twitter hesabından meydana getirdiği açıklamada "ilkelerine ilişkin adına demokrasiye hürmet duyduğu düşüncesince görevinden istifa ettiğini" duyurdu.

Eğitim Bakanı Rosendo Serna Roman, istifasını "İnançlarıma ve demokratik değerlerime bıkılmayan hürmet duyarak, Cumhurbaşkanı Castillo'nun Kongre'yi anayasaya karşıt halde kesme sonucu karşısında, Eğitim Bakanı pozisyonundan arka dönülmez halde istifa etmeye değişmeyen verdim." niteleyerek duyurdu.

İletişim ve Ulaştırma Bakanı Richard Tineo Quispe de "Demokrasiye hürmetkâr ve ilkelerime makul adına ve Kongre'nin kapanışının ve millî yılgı çözüm hükümetinin kurulmasının duyurulması karşısında, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı adına görevimden arka dönülmez halde istifa ediyorum." dedi.

Bakanların birlikte Castillo'nun avukatı Benji Espinoza da Twitter hesabından, "Anayasal düzende birlikte boşluk bulunduğu için, yurttaş Pedro Castillo'nun savunmasından arka dönülmez halde caymak zorundayım." açıklamasını yaptı.

Morales'ın açıklaması

Anayasa Mahkemesi Başkanı Francisco Morales, düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, "Bugün 20. asrın en bozulmamış üslubuyla birlikte çarpış oldu, lakin muvaffakiyetsizliğe mahkum birlikte darbe, zira Peru el erki içre hayatta olmak istiyor. Bu darbenin tek türel dayanağı yoktur." niteleyerek konuştu.

Morales, anayasaya uyarınca Castillo'nun kararını desteklemeyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte'nin Cumhurbaşkanlığı vazifesini devralması icap ettiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler