USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Parlatino Türk Delegasyonu, Latin Amerika'da çalışan milletvekili diplomatlık hedefliyor

Latin Amerika ve Karayipler Parlamentosu (Parlatino) Türk Delegasyonu Başkanı Şahin, Latin Amerika ve Karayipler'de çalışan vekil diplomatlık süreci işleteceklerini, bu yöndeki geçmiş ziyaretlerini nisanda Arjantin'e gerçekleştireceklerini söyledi.

Parlatino Türk Delegasyonu, Latin Amerika'da çalışan milletvekili diplomatlık hedefliyor
06-03-2022 12:29
TBMM

TBMM yönetim Amiri ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, AA muhabirine, Ekim 2021'de Parlatino Başkanı Jorge Pizarro'nun, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u ziyaretinde imzalanan Parlatino Gözlemci Üyeliği Protokolü'yle Meclis'in, tarihte evvel el Parlatino'ya rasıt örgen bulunduğunu hatırlattı.

Daha sonradan başkanlığındaki Parlatino Türk Delegasyonu üyeleri ile 8-10 Şubat'ta Panama'da planlı 36. Genel Kurul Toplantısı'na evvel el katıldıklarını özetleyen Şahin, Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ülkeleriyle zamanı ilişkiler, doğacak gösterimi ve beklentileri paylaştıklarını dile getirdi.

Şahin, Parlatino'ya örgen devletlerin delegasyonlarıyla heyetler arası görüşmeler de gerçekleştirdiklerini ve Panama ziyaretini bu yönüyle akıbet aşama dişi bir duruma getirdiklerini vurguladı.

Görüşmelerde Kovid-19 salgınından en baş döndürücü etkilenen bölgelerden Latin Amerika'nın herhangi müşterek koşulda birlikte olacaklarının altını çizdiklerini aktaran Şahin, "Parlatino Türk Delegasyonu şekilde sadece Türkiye'yi Latin Amerika'da değil, Latin Amerika'yı da Türkiye'de özümleme edeceğimizi tabir ettik." diyerek konuştu.

Katılım sağladıkları Parlatino 36. Genel Kurulu'nun, alanda gerçekleşen evvel mebus diplomatlık adımı olması zımnında baş döndürücü kalburüstü ve manalı olduğuna yer veren Şahin, "23 ülkenin örgen bulunduğu Latin Amerika ve Karayipler'in en iri diyalekt parlamentosunda başlattığımız bu ehemmiyetli geniş süreci demin bölgenin herhangi müşterek tek ülkesine gerçekleştireceğimiz görüşme ve temaslarla dar ölçekte çalışan mebus diplomatlık süreci işleteceğiz. Bu yönde evvel ziyaretimizi nisanda Arjantin'e gerçekleştireceğiz." bilgisini paylaştı.

Bölgede candan izlenen dizilerin senaristleriyle müşterek araya gelinecek

Şahin, Parlatino'nun Şubat 2023'te gerçekleşecek 37. Genel Kurul Toplantısı'nın, Cumhuriyetin 100. yılı olması zımnında ehemmiyet taşıdığına ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Parlatino'nun Panama'daki binasında Cumhuriyetimizin 100. yılına hususi katalog açmayı planlıyoruz. Kültürel diplomatlık bağlamında adımlar da atacağız. Bölgede Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının faaliyetlerini, etkinliğini artırmanın ve eş güdümlü zarfında çalışmanın çabası zarfında olacağız. Bölgede candan izlenen Yasak Elma, Mucize Doktor ve Aşk Kapımı Çalınca üzere dizilerin senaryocu ve yönetmenleri ile de müşterek araya gelmiş şekilde hem kutlama geçirmek bununla beraber kültürel diplomatlık bağlamında milletimiz yerine üstlendikleri görevin ağıt ve önemini kendileri ile kıymetlendirmek istiyoruz."

"Türk milleti, kıtalar üstü ve ötesi müşterek millet"

Türkiye'yi, "imparatorluk bakiyesi ve kalıtımsal şekilde ilhanlık ruhu haiz müşterek cumhuriyet" şekilde tanımlayan Şahin, "İmparatorlukların sınırları olmaz. İmparatorluk ruhu haiz uluslar sınırlara hapsolmazlar, hapsedilemezler. Atalarımızın eskiden aylar devam eden güç seferlerle at ve lama sırtında nesir ettikleri firez ve adamlık coğrafyalarını tığ akıbet aşama konforlu tayyare yolculukları ile diriltme yazar yaşatamazsak iri kayıplara uğrar ve atalarımızın içsel ruhlarını ağrı ve tasa zarfında yaşatmış oluruz." ifadesini kullandı.

Türk milletinin, kıtalar üstü ve ötesi dünya misyonları üstüne alan müşterek kavim olduğuna dikkati çekici Şahin, şöyleki bitmeme etti:

"Atalarımızın, yeryüzünde şark ile batı, şimal ile lodos ortada mükemmel 34 ülkede 78 noktada şehitliği var. Atalarımız yeryüzünde adaletin tesisi, mazlumun hamiliği ve hakkın hakimiyeti düşüncesince akıbet nefeslerini 20'li yaşlarda at sırtında aylar devam eden seferler kararında dünyanın değişik kıtalarında vermişler. Böyle kadim müşterek esenlik ve doğruluk neslinin torunları olarak, kodları Allah kabilinden merkum toptan fariza genetiğinin bugünkü evlatları şekilde Ankara'da doğup akıbet nefesimizi Ankara'da veremeyiz. Kısacası doğusu batısı, kuzeyi ve güneyi ile yeryüzünün hepsi kıtalarında kavim genetiğimizin irtisam bulunan iyiliği, paylaşımı, kardeşliği, hakkı bilgili kılmak, yeryüzünün alelhusus de şu günlerde en baş döndürücü gerekseme duyduğu ve özlemiş bulunduğu huzuru, barışı realizasyon geçirmek düşüncesince hepsi ruhumuz ve gücümüzle mevcut olmak, misyonlar deruhte geçirmek zorundayız."

Şahin, benzeyen sürede Latin Amerika'dan da Türkiye'ye ziyaretlerin gerçekleştirileceğini, bu ay Brezilya Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu'nun TBMM'ye geleceğini, akabinde semt ülkelerinden ziyaretlerin süreceğini bildirdi.

Türk milletinin, yeryüzünde merhametin, adaletin, esenlik ve hakkın mümessili bulunduğunu tamlayan Şahin, "Milletimiz kişi ibdai firez kodlarına dönüp, toptan misyonlarını baştan kuşandığında doğacak yüzyılı barış, kardeşlik, dirlik ve muvazene yüzyılı şekilde nesir etmemizin uğrunda tek bariyer duramaz." mesajını verdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler