USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Pakistan'dan Afganistan'a yaklaşım dair 'daha realist olunmalı' vurgusu

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, ülkesinin arsıulusal topluma Taliban’ın diplomatik yerine tanınması düşüncesince müşterek defa haritası geliştirmesi ve peşi sıra beniz yüze Taliban liderleriyle görüşmesini önerdiğini bildirdi.

Pakistan'dan Afganistan'a yaklaşım dair 'daha realist olunmalı' vurgusu
23-09-2021 17:20
İslamabad

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, ülkesinin barışçıl, muvazeneli ve yıldırı unsurlarının bulunmadığı Afganistan noktasında arsıulusal toplumla baş başa akıntı ettiğini tabir ederek İslamabad'ın dünyaya bu ülkeye yaklaşımları hesabına hâlâ realist olmasını dediğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu nedeniyle ABD'de mevcut Kureyşi, Associated Press salık ajansına verdiği mülakatta, Pakistan'ın arsıulusal topluma Taliban'ın diplomatik yerine tanınması düşüncesince ortak defa haritası geliştirmesi ve peşi sıra beniz yüze Taliban liderleriyle görüşmesini önerdiğini aktardı.

Kureyşi, Taliban'ın mukteza beklentileri karşılaması biçiminde kendileri düşüncesince işleri kolaylaştıracağına dikkati çekerek "(Taliban) Onlar inhisar etmek düşüncesince mukteza bulunan benimseme edilebilirliği elde edecekler. Aynı sürede arsıulusal maşer şurası anlamalı: Alternatif ne? Seçenekler neler? Gerçeklik bu. Onlar bu gerçekliğe beniz çevirebilirler mi?" sanarak konuştu.

Ülkesinin barışçıl, muvazeneli ve yıldırı unsurlarının bulunmadığı Afganistan noktasında arsıulusal toplumla baş başa akıntı ettiğini tamlayan Kureyşi, İslamabad'ın dünyaya bu ülkeye yaklaşımları hesabına hâlâ realist olmasını dediğini kaydetti.

Kureyşi, arsıulusal topluma, Taliban ile etkileşim düşüncesince yenilikçi yöntemler denemesi çağrısında bulunarak hâlâ geçmiş denenen yolların işe yaramadığını anımsattı.

Pakistan'ın Taliban ile başa çıkmada asliye ilkelerine aksan karşılayıcı Kureyşi, bunların "gerçekçilik, sabır, etkileşim ve tamamı bunların ötesinde Afganistan'ın izole edilmemesi" bulunduğunu söyledi.

Ekonomik iane vurgusu

Taliban'dan aralarında etraflıca hükümet, insanoğlu haklarının ve başta eş ve kızların haklarının garanti dibine alınmasının beklenebileceğini vurgulayan Kureyşi, karşılığında Afganistan hükümetinin onlarca salname savaşın peşi sıra toparlanmaya asistan kazanmak düşüncesince kalkınma, konuşu ve baştan inşaya bağlı yardımlar alarak motive olabileceğini tabir etti.

Kureyşi, ABD, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve öbür ülkelere, Afganistan'ın normale dönmesi düşüncesince bu ülkenin dondurulan paralarının başıboş bırakılması hesabına çağrıda bulunarak, Pakistan'ın Taliban ile haberleşme kanalları ayırmak düşüncesince müspet ve artı gösteriş oynamaya müheyya bulunduğunu ve bunun sulh ve istikrarın faydasına olacağını kaydetti.

Taliban’ın tanınması hesabına realist ortak istimara ve yararcı ortak açılım olması gerektiğine ayraç fail Kureyşi, Taliban'ın komşuları ve arsıulusal maşer kabilinden söylenenlere duyarsız olmadığını ve bunun güzel ortak ayraç anlamına geldiğini söyledi.

Kureyşi, Taliban’ın açıklamış bulunduğu iare hükümete 21 Eylül'de Tacik, Özbek ve Hazara toplumundan temsilcilerin eklendiğini belirterek, bu gelişmeyi Taliban'ın arsıulusal toplumdan mevrut taleplere karşılık verdiği gibi yorumladı.

Hükümette hâlâ eş bulunmadığına atıfta mevcut Kureyşi, "Fakat durumun büyümesine müsaade verelim." dedi.

Taliban'a "kabul edilebilirlik" düşüncesince aşama atması çağrısı

Kureyşi, Taliban'ın doğacak günlerde benimseme edilebilirliğini artıracak adımlar atması gerektiğine dikkati çekerek "Bana gereğince arsıulusal maşer baş başa oturabilir ve defa haritası çıkarabilir. Önümüzdeki bu defa haritasıyla arsıulusal etkileşimin hâlâ velut olabileceğini düşünüyorum." sanarak konuştu.

Taliban'ın 15 Ağustos'ta iktidarı ele geçirmesinin peşi sıra Afganistan'daki düzenlilik durumunun düzeldiği, savaşın durduğu ve yurt süresince yerinden edilmiş aşırı sayıda Afgan vatandaşının evlerine döndüğüne değgin bilim aldığını tamlayan Kureyşi, ülkede işlerin uğrunda görünmüş bulunduğu ve bunun müspet ortak ayraç bulunduğu değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kureyşi başkaca 15 Ağustos'tan sonradan Pakistan’ın toy ortak Afgan sığınmacı akını görmediğini tabir etti.

Kureyşi, Afganistan'ı istikrara dolamak düşüncesince hâlâ eski girişimlerin yeteneksiz olduğuna atıfta bulunarak Taliban ile toy çabaların aceleci muvaffakiyet getireceğine değgin ümit süresince olunmaması icap ettiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler