USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda benimseme edildi

AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda bildirme edildi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda benimseme edildi
11-01-2022 01:16
TBMM

Teklifle, yetişek tedris hizmetlerini yürütmekle mükellef öğretmenlerin atamaları ve mesleksel gelişimleriyle kariyer basamaklarında ilerlemelerinin düzenlenmesi amaçlanıyor.

Öğretmenliğin, "eğitim tedris ve bununla ilişik dümen görevlerini üzerinde düzlük hususi müşterek kalp mesleği" şekilde tanımlandığı teklife göre, öğretmenler bu görevlerini, Türk ulusal eğitiminin erek ve bel kemiği prensipleri ile muallimlik mesleği töre bilimi ilkelerine makul şekilde ödeme etmekle mükellef olacak. Öğretmenlerin düzentileme şartları, eğitimde kalitenin yükseltilmesi düşüncesince belirlenen amaçları yapmak kabil düzenlenecek. Öğretmenlik mesleğine hazırlık, umumi kültür, hususi düzlük eğitimi ve eğitsel formasyon/öğretmenlik dizge bilgisiyle sağlanacak. Öğretmenlik mesleği, yavuklu muallimlik döneminden sonraları "öğretmen", "uzman öğretmen" ve başöğretmen" iktisap etmek kabil üç kariyer basamağına ayrılacak.

Öğretmen adaylarında umumi kültür, hususi düzlük eğitimi ve eğitsel formasyon/öğretmenlik dizge bilgisi itibarıyla aranacak vasıflar Milli Eğitim Bakanlığınca belirleme edilecek. Öğretmenler, sarıklı yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği benimseme edilen ülke dışı yükseköğretim kurumlarından yetkilendirilmiş olanlar arasından seçilecek.

Aday öğretmenler, hususi mevzuatında arazi düzlük ahkâm hafi eğleşmek üzere, yavuklu öğretmenliğe atanabilmek düşüncesince Devlet Memurları Kanunu'nun ilişik maddesinde aziz şartlara ek şekilde yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından yetkilendirilmiş olacak. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu'na uyarınca düzenlilik soruşturması ve belgelik araştırması işlenmiş olma ve Milli Eğitim Bakanlığınca ve/veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı kabilinden yapılacak sınavlarda zikıymet olma koşulları aranacak.

Adaylık süresi müşterek yıldan az, dü yıldan baş döndürücü olamayacak. Bu müddet içre zorunluluklar haricinde yavuklu öğretmenlerin fariza noktayı değiştirilemeyecek. Aday öğretmenler, yetişek ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na naşir tutulacak. Aday öğretmenlerden namzetlik süreci böylelikle Adaylık Değerlendirme Komisyonu kabilinden meydana getirilen kıymetlendirme kararında zikıymet olanlar öğretmenliğe atanacak.

Aday öğretmenlerden atanma niteliklerinden rastgele birtanesini taşımadığı muahharen anlaşılanların, namzetlik süresi içre atanma şartlarından rastgele birtanesini kaybedenlerin, namzetlik sürecinde aylıktan değişmez yahut aşama ilerlemesinin durdurulması cezası alanların, yavuklu öğretmenler düşüncesince öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na mazeretsiz şekilde katılmayanlarla bu izlence böylelikle Adaylık Değerlendirme Komisyonu'nca meydana getirilen değerlendirmede liyakatsiz olanların görevine akıbet verilecek ve bunlar 3 sene süreyle muallimlik mesleğine alınmayacak.

Görevlerine akıbet verilmesi gerekenlerden yavuklu öğretmenliğe başlamadan evvel Devlet Memurları Kanunu'na uyarınca memurlukta adaylığı kaldırılarak gerçek memurluğa tayin edilmiş olanlar, müktesep adalet maaş derecelerine makul mükellef unvanlı ekibe atanacak. Aday öğretmenlerin namzetlik sürecinde yetiştirilmelerine asal Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Değerlendirme Komisyonu'nun oluşumu ve yavuklu muallimlik sürecine müteallik başka kökler ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Öğretmenlik kariyer basamakları

Teklifle muallimlik kariyer basamakları belirleniyor. Buna göre, yavuklu muallimlik karışma öğretmenlikte minimum 10 sene hizmeti bulunanlardan mesleksel gelişime müteveccih 180 saatten az olmamak kabil planlı Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı ve mesleksel eylem sahalarında bilirkişi muallimlik düşüncesince öngörülen minimal emek harcamaları tamamlamış, aşama ilerlemesinin durdurulması cezası namevcut öğretmenler, bilirkişi sarıklı unvanı düşüncesince meydana getirilen bağlanmış sınava müracaatta bulunabilecek. Uzman sarıklı unvanı düşüncesince meydana getirilen bağlanmış sınavda 70 ve boyun nokta alanlar zikıymet sayılacak. Yazılı sınavda zikıymet olanlara bilirkişi sarıklı sertifikası verilecek.

Uzman öğretmenlikte minimum 10 sene hizmeti mevcut ve aşama ilerlemesinin durdurulması cezası sıfır bilirkişi öğretmenlerden mesleksel gelişime müteveccih 240 saatten az olmamak kabil planlı Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlamış bulunan ve mesleksel eylem sahalarında başmuallimlik düşüncesince öngörülen emek harcamaları tamamlayanlar başmuallim unvanı düşüncesince meydana getirilen bağlanmış sınava müracaatta bulunabilecek. Yazılı sınavda 70 ve boyun nokta alanlar zikıymet sayılacak. Yazılı sınavda zikıymet olanlara başmuallim sertifikası verilecek.

Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar, bilirkişi sarıklı unvanı düşüncesince öngörülen doktora eğitimini tamamlayanlar ise başmuallim unvanı düşüncesince öngörülen bağlanmış sınavdan affedilmiş tutulacak.

Eğitim kurumu yöneticiliği ve kontratlı öğretmenlikte güzeşte süreler muallimlik süresinin hesabında dikkate alınacak.

Öğretmen unvanından bu göreve atanmanın atamaya salahiyetli emir kabilinden onaylandığı tarihten, bilirkişi sarıklı yahut başmuallim unvanından ise bilirkişi öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlenmiş bulunduğu tarihten itibaren yararlanılacak. Uzman sarıklı yahut başmuallim unvanını kazandıktan sonraları düzlük muhavvil yahut ilişik düzenlemelerle sahası kaldırılan yahut dalının ismi değiştirilen öğretmenler, kazandıkları unvanları kullanmaya bitmeme edecek.

Uzman sarıklı yahut başmuallim unvanı alanlara değme şan düşüncesince değişik iktisap etmek kabil müşterek aşama verilecek. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları mahiyet dosyasından silindikten sonraları bilirkişi sarıklı yahut başmuallim unvanı düşüncesince müracaatta bulunabilecek. Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye müteallik kökler ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Ek amblem ve tazminatlar

Teklifte buyruk namevcut hallerde, İlköğretim ve Eğitim Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Milli Eğitim Temel Kanunu ile başka yasaların bu düzenlemeyle çelişmeyen hükümleri uygulanacak.

Devlet Memurları Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle bilirkişi sarıklı ve başmuallim unvanına taşıyan olanların, yetişek ve tedris tazminatında iyileştirmeye gidiliyor. Uzman öğretmenlere ödenen yetişek tedris tazminatı yüzdelik 20'den yüzdelik 60'a, başöğretmenlere ödenen yetişek tedris tazminatı ise yüzdelik 40'tan yüzdelik 120'ye yükseltiliyor.

Birinci basamaklı kadroda fariza eden öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılıyor. Diğer derecelerde mevcut öğretmenler bakamından da bu artışa uyarınca kodifikasyon yapılması öngörülüyor. Ek gösterge, ikinci derecede mevcut öğretmenler düşüncesince 3000, üçüncü derecede bulunanlar düşüncesince 2200 şekilde belirlenirken, dördüncü aşama düşüncesince 1600, beşinci aşama düşüncesince 1300, altıncı aşama düşüncesince 1150, yedinci aşama düşüncesince 950, sekizinci aşama düşüncesince 850 olacak. Bu madde, 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.

Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin ilişik maddesinde meydana getirilen değişiklikle, kontratlı öğretmenlerin dirilik güvenliğine ve keyif mazeretine müteallik şekilde arazi değiştirmelerine olanak sağlanması öngörülüyor.

Öğretmenlik ve öğretmenlerin özellikleri ve seçimiyle ilişik hususlar bu teklifle düzenlenmiş bulunduğu düşüncesince Milli Eğitim Temel Kanunu'nun ilişik maddeleri yürürlükten kaldırılıyor.

Yayımlandığı tarihte bilirkişi sarıklı ve başmuallim unvanına taşıyan olanlar bu düzenlemeden yararlanacak.

Görüşmelerden

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi mevzusundaki baş döndürücü kalburüstü fikirlerden ve katkılardan ötürü bakanlığı hesabına katılımcılara teşekkürname etti.

Komisyona bazısı bilgilendirmelerde mevcut Şensoy, "Yaklaşık 850 bin sınıfımız mevcut bizim, şubemiz var. Bunun yüzdelik 53'ü 25 ve altındaki öğrencilerden oluşmakta, yüzdelik 18,5'i 26 ile 30 arasındaki öğrencilerden oluşmakta, yüzdelik 15'i ise 31 ila 35 arasındaki öğrencilerden oluşmakta. Biraz evvel geçti bu konu, 'yaklaşık minimum 37 ile 57 ortada mektepli var' denildi. Bu halde müşterek noktamız var." dedi.

Kanun teklifinin konu sayısının az bulunmasına müteveccih eleştirileri anımsatan Şensoy, burada belirtilmeyen bazı hususların Devlet Memurları Kanunu'nda arazi aldığını söyledi.

Konuşmalarda fasile bütünlüğünden de bahsedildiğini dile getiren Şensoy, "Aile bütünlüğüyle ilişik eşlerin ikisi ansızın kadroluysa elhak maslahat nanay doğrusu bozukluk atamalarıyla müşterek halde bu gerçekleşiyor fakat eşlerden biri sözleşmeli, ötekisi kadroluysa, şayet fiilî olan, eşinin kontratlı bulunduğu yere tayinini yaptırabiliyor; sadece, burada, kontratlı olan, fiilî bulunan eşinin bulunduğu yere intikal yapamıyor fakat değme ikisi de sözleşmeliyse şu anda bununla ilişik rastgele müşterek intikal bahis konusu değil." diyerek konuştu.

Şensoy, "Bilinsin ki hepsi öğretmen, yetişek toplumu bu toplantıdan çıkma bulunan kararı bekliyor. Komisyon üyelerimize, sendikalarımıza, paydaşlarımıza, ilişik bakma çalışanlarına süreçte verdikleri desteklerden ötürü gene teşekkürname ediyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler