USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

OGM: “Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması düşüncesince esas unsurdur”

Orman Genel Müdürlüğü,(OGM) orman yangınlarıyla ne uğraş edildiğine ilişkin bilgelik paylaşımında bulundu. Paylaşımda, “Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması düşüncesince esas unsurdur” denildi.

OGM: “Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması düşüncesince esas unsurdur”
22-06-2022 22:03

OGM, Twitter hesabından orman yangınlarıyla nite savaşım edildiğine müteallik bilim paylaşımında bulundu. “Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması düşüncesince esas unsurdur” denilen paylaşımda, yangın sönüm çalışmalarında uçakların yangınların gücünü yeğniltmek düşüncesince yağız ekiplerine dayanak noktası gayeli kullanıldığını belirtildi. Paylaşımda şu bilgilere arsa verildi:

“Örtü yangınlarında da tesirleri vardır. Ancak yukarıdan yere indirilen, enerjisi düşürülen yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi yağız ekiplerinin emekleri ile gerçekleşir. Enerjisi baş döndürücü şişman yangınlar ise iklim araçlarının tamamı müdahalelerine karşın yukarıdan yere indirilemeyebilir. Çünkü orman yangınları yanıcı özellik şekline (ağaç türü), rüzgara, neme, sıcaklığa ve coğrafyaya gereğince ayrımlılık yayınlayan yangınlardır. Bu sebeple rastgele yangında iklim müdahalesi mergup kararı vermeyebilir.”

"Her koşulda yağız ekipleri yangına müdahale eder"

Her koşulda yağız ekiplerinin yangına müdahale etmiş olduğu bilgisinin verildiği paylaşımda, “Kara müdahalesi sırasında itfaiye komprador mutavassıt kamyonlarına mail fakat uran tesisat ve nitelikleri ile daha faziletli bulunan 4x4 yahut 6x6 çeker, arsa koşullarına akla yatkın tasarlanan orman arazözleri kullanılır. Arazözler en dayanıklı arsa ve yükseltilere çıkarak efdal basınçlı suyu yahut köpüğü yangının üstünde atarlar. Ulaşılması çelim bulunan bölgelere yağız ekiplerinin hortumlar ilaveten kavuşması düşüncesince efdal tazyikli su olanağı sunarlar. 2,5 -4 titrem aralığında birlikte su ambarlama kapasitesine cemaat arazözler 12 titrem su kapasitesine cemaat su tankerleri ile desteklenerek yangın bölgesinden su kabul etmek düşüncesince uzaklaşmadan daha levent boylu müddet fariza yapmaları sağlanır. İlk müdahale ara bulucu İMA'lar 4x4 pikap seçimi araçlardır. Daha önemsiz su ve köpük depoları ile daha dernekevi ve dünkü başlamış küçük yangınlarda önceki müdahaleyi sağlarlar. Bu vasıtalar da özlük benzerlerine gereğince kuvvetli ve yangınla mücadeleye hususi şekilde tasarım edilmiştir.”

"Orman yangınının kontrol altına alınması, söndürülmesi ve soğutulması düşüncesince karadan müdahale ise en esas esastır”

Paylaşımın devamında, "Dozerler yangınla mücadelenin elzem unsurlarıdır. Yangına müdahale düşüncesince kez açma, yangın önleme şeridi tevlit ve en önemlisi yangının etrafını çevirerek ilerleyişini durdurmak, yanıcı maddeleri yeğniltmek düşüncesince kullanılırlar. Dozerler yangının ilerleyişini boğazlamak düşüncesince ağaçların devrilmesini sağlarlar. Bu can sıkıcı birlikte boyut fakat daha birlikte tomar ormanı kurtarabilmek hesabına yapılması müstelzim birlikte çalışmadır. Dozerler şişman şeritlerin açılmasında, yangının etrafının çevrilmesi ve tutulmasında ehemmiyetli birlikte role sahiptirler. İş makinaları da bire birlikte biçimde kez açmak, kaya malzemeyi ve kayaları kırmak, yolu düzeltmek, yanıcı özellik yükünü yeğniltmek düşüncesince beğenilen araçlardır. Ayrıca sahada hareketli yangın gözetim merkezi vazifesini üstüne alan encam uygulayım bilimi araçlarımız yağız ekiplerine uran dayanak noktası sağlamaktadır. Yangınla mücadelede dirlik acı peyda etmek kabilinden nice formül yağız müdahalelerinde kullanılır. Uzun devam eden eğitimlerden güzeşte yağız ekiplerimiz şişman birlikte fedakârlık ile ateşli kusursuz karşısında savaşım eder. Tek birlikte amut yanmasın, birlikte tane birlikte aktif dostumuz dokunca görmesin niteleyerek fedakarca çalışır.

Tüm ekiplerimiz hususi pedagoji bilimi almış yangın uzmanlarımız kabilinden atıf ve hile edilir. Yangının ilerleyişi ve vaziyeti enstantane şekilde değişmeyen dayanak noktası sistemleri, İHA'lar ve hususi yazılımlarımızla izlenir. Hava ve yağız ekiplerimizin mevzun ve koordineli emek harcaması yangınla mücadelemize çelim katmaktadır. Ancak orman yangınının kontrol altına alınması, söndürülmesi ve soğutulması düşüncesince karadan müdahale ise en esas esastır” ifadelerine arsa verildi.

Hidayet Türkyılmaz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler